Wat zijn vitamines?

Vitamines, wat zijn het eigenlijk?

Vitamines zijn goed voor de gezondheid, dat is inmiddels algemeen bekend. Maar hoeveel verschillende vitamines bestaan en wat zijn het eigenlijk? Wat zijn de verschillen tussen de diverse vitamines die in water oplossen of in vet oplossen? Welke verschillende benamingen bestaan er voor alle B-vitamines of wat zijn provitamines en half vitamines? Je leest de antwoorden op al je vitamine vragen hier!

In kleine hoeveelheden komen vitaminen voor in drinken en eten. Om gezond te blijven en voor de groei en ontwikkeling zijn vitaminen belangrijk voor het lichaam. Het lichaam maakt van zichzelf niet of onvoldoende vitamine aan. Om er voor te zorgen dat je lichaam de dagelijkse hoeveelheden vitaminen binnenkrijgt is het erg belangrijk om dagelijks gezond te drinken en te eten. Zo zorg je ervoor dat het lichaam de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet je voor je gevoel niet iedere dag gezond genoeg om je lichaam te voorzien van de belangrijke vitaminen? Dan kun je er voor kiezen om voedingssupplementen te nemen.

Welke vitaminen zijn er?

Vitaminen worden altijd aangeduid met een letter uit het alfabet. Daarnaast worden sommige vitaminen aangevuld met een cijfer. In totaal zijn er 13 verschillende soorten vitaminen. Er zijn bijvoorbeeld acht verschillende type B-vitaminen. Al deze B-vitaminen hebben naast een letter/cijfer combinatie ook een uitgeschreven benaming, zoals bijvoorbeeld foliumzuur. Het kan lastig zijn de verschillende letter/cijfer combinaties te koppelen aan de uitgeschreven benaming, vandaar hebben we een handige opsomming gemaakt:

Vitamine A
Vitamine B1 (thiamine)
Vitamine B2 (riboflavine)
Vitamine B3 (niacine)
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B8 (biotine)
Vitamine B11 (foliumzuur)
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine C
Vitamine D
Vitamine E
Vitamine K

Wat zijn provitamines en half vitamines?

Naast bovenstaande 13 vitaminen zijn er ook provitamines en halfvitamines. Een voorloper van een vitamine wordt een provitamine genoemd. Via het dagelijkse eten krijg je provitaminen binnen en je lichaam zet deze dan weer om in vitaminen. Het lichaam maakt bijvoorbeeld vitamine A aan doordat je het provitamine bètacaroteen binnenkrijgt door de consumptie van wortelen. Deze omzetting gebeurd echter maar in beperkte mate. Vroeger werden halfvitamines beschouwd als volwaardige vitamines. Het lichaam maakt deze stoffen echter zelf aan waardoor later bleek dat dit dus geen vitamines waren. Choline, inositol en carnitine zijn voorbeelden van zogenoemde halfvitamines. Deze halfvitaminen zorgen bijvoorbeeld in ons lichaam voor de stofwisseling.

Vitamines die oplossen in vet en water

De dertien genoemde vitamines zijn te verdelen in twee soorten: degene die in vet oplossen en die in water oplossen. Vier vitamines lossen op in vet en de overige negen lossen op in water. De vitamines die in vet oplossen worden door het lichaam opgeslagen en bevinden zich in het vet van voedingsmiddelen. Vitamines die oplossen in vet kunnen dus reserves van worden opgeslagen.
Supplementen die vitamines bevatten die in vet oplossen zijn het beste in te nemen tijdens een maaltijd, zoals bijvoorbeeld vitamine D. Deze vitaminen worden beter door het lichaam opgenomen op deze manier omdat in het eten altijd vet zit. De vitamines die oplossen in water bevinden zich in het vocht van eten. Met uitzondering van vitamine B12, kan het lichaam vitaminen die oplossen in water niet opslaan. Bij de vitamines die oplossen in water is het dus erg belangrijk dat je dagelijks voldoende hiervan binnenkrijgt.

Vitamines die oplossen in vet

Vitamine A
Vitamine D
Vitamine E
Vitamine K

Vitamines die oplossen in water
Vitamine B1 (thiamine)
Vitamine B2 (riboflavine)
Vitamine B3 (niacine)
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B8 (biotine)
Vitamine B11 (foliumzuur)
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine C

Per vitamine is er online veel informatie te vinden over de gezondheidseffecten ervan en wat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is.  

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan