Zwavel in voeding. De top 10 voedingsmiddelen met de meeste zwavel

Voedingsmiddelen top 10 met de meeste zwavel

Ons lichaam heeft zwavel nodig. Net als dat wij calcium en magnesium nodig hebben. Zwavel wordt ook wel een macro mineraal genoemd. Ondanks dat ons lichaam het nodig heeft, is er nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld door de overheid. Zwavel wordt ook wel Methylsulfonylmethaan en wordt ook wel MSM genoemd. Je kunt zwavel vinden in veel verschillende producten. Dit is bijvoorbeeld dierlijke producten, maar ook in plantaardige. Een voorbeeld van plantaardige producten zijn groenten en noten.

Leestip: Hoeveel vitamines verliezen groenten en fruit tijdens bereiden?

Mosselen

– 350 mg per 100 gram
De mossel is een weekdier wat in de zee leeft. Het heeft twee kleppen en wordt ook wel een eetbarre mossel genoemd. Mosselen zijn koolhydraatarm maar juist rijk aan eiwitten. Een mossel bevat weinig vet maar voornamelijk onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezonder. Ook zijn mosselen rijk aan kalk, vitaminen, ijzer, jodium, fosfor en mineralen. Er wordt geadviseerd om minstens een keer per week een gerecht te eten met schaaldieren of vis omdat ze omega-3 vetzuren bevatten. Mosselen kun je ongeveer eten van juli tot half april. Mosselen koken we vaak in een pannetje met wijn en groenten.

Kip

– 300 mg per 100 gram
De aalbes wordt ook wel de trosbes of de rode bes genoemd en komt van nature uit het westen van Europa. De aalbes zou een positieve invloed kunnen hebben op bepaalde kwalen zoals galproblemen, spijsverteringsproblemen, een lage bloeddruk maar zou ook kunnen ondersteunen bij reuma, hartziekten en diabetes. Een aalbes bevat een aantal belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B1 en vitamine C, koper en ijzer. Een aalbes bevat weinig vruchtensuikers en smaakt hierdoor zoet-zuur. Aalbessen kun je bijvoorbeeld heel erg goed eten in combinatie met pannenkoeken, een taartje of door ze toe te voegen aan yoghurt. Ook kun je er een heerlijke jam van maken.

Product tip: Vitals MSM zwavel poeder

Paranoten

– 290 mg per 100 gram
De paranoot is afkomstig van een boom die behoort tot de familie Lecythiadaceae. Het is een veelzijdige noot die voornamelijk voorkomt in Zuid-Amerikaanse landen. Een paranoot wordt ook wel een ‘Para de Kastanje’ genoemd. Een paranoot bevat erg veel vitaminen en mineralen zoals zink, fosfor, ijzer, kalium en mangaan.

Ook bevat een paranoot erg veel selenium (100 gram paranoten bevat ongeveer 3000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Daarom wordt aangeraden maximaal 6 noten, 2 of 3 keer in de week te eten. Een kleine hoeveelheid selenium komt je schildklier ten goede.

Pinda

– 260 mg per 100 gram
De pinda is afkomstig van de pindaplant. De pindaplant behoort zoals net als alle andere peulvruchtdragende planten tot de vlinderbloemenfamilie. Een pinda wordt ook wel apennoot, grondnoot, aardnoot of olienoot genoemd. Ondanks deze benamingen is het niet echt een noot maar een peulvrucht waarin zich twee of drie zaden bevinden. In een pinda zit veel onverzadigd vet wat helpt met het verlagen van de cholesterol. Ook bevat het de vitamines B en E. Het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid pinda’s kan je lichaam helpen om het te ondersteunen bij verschillende functies. 

Parmezaanse kaas

– 250 mg per 100 gram
Parmezaanse kaas is een karakteristieke kaassoort die oorspronkelijk uit de streek ‘Parma’ in Italië komt. Het recept is eeuwenoud en bestaat uit niet veel meer dan melk en stremsel. Parmezaanse kaas kent een lang rijpingsproces van maanden tot jaren en er is veel melk nodig om één kaasvorm van te kunnen maken. De kaas is lang houdbaar en er is weinig van nodig om een gerecht de typische smaak te geven. 

Kabeljauw

– 230 mg per 100 gram
Kabeljauw is een magere vis en bevat dus ten opzichte van andere vissoorten weinig vet. Een kabeljauw is een witvis met een vrij neutrale smaak. Hierdoor is het een populaire vis waar je heel veel kanten mee op kan. Kabeljauw bevat veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Zo bevat kabeljauw vitamine B11, vitamine B12, magnesium, fosfor en kalium. Kabeljauw leveren het lichaam ook een grote hoeveelheid eiwitten. Door de combinatie van het lage vetgehalte en de grote hoeveelheid eiwitten past kabeljauw heel erg goed bij een gezonde levensstijl.

Ook interessant: Top 10 voeding met Vitamine B5

Biefstuk

– 220 mg per 100 gram
Biefstuk is een stuk vlees van een rund of een kalf. Biefstuk is afkomstig van de dikke lende, het spierstuk of de bovenbil van een rund. Alleen als het van deze delen komt mag het de naam biefstuk dragen. Deze delen vlees bevatten minder bindweefsel omdat deze minder in beweging zijn geweest dan bijvoorbeeld de voorkant. Dit zorgt ervoor dat biefstuk zo heerlijk mals is. De ossenhaas is de meest malse biefstuk. De ossenhaas bevindt zich in de rug van het rund. Dit deel bevat bijna geen bindweefsel en vet en heeft een hele goede structuur.

Zalm

– 220 mg per 100 gram
Het merendeel van de zalmen die verkocht worden is gekweekt. De kwaliteit hiervan is zeer wisselend en de omega 3- en 6-verhouding is zeker niet optimaal. Kweekzalm bevat vaak grote hoeveelheden toxines. Je kan het beste kiezen voor de wilde variant, onder meer te herkennen aan het MSC-logo. Zalm is mooi roze door de kleurstof astaxanthine. Deze kleurstof komt in natuurlijke zalmen terecht via het zeevoedsel zoals krill. Kweekzalmen zijn soms bijgekleurd met een synthetische vorm van astaxanthine die gemaakt wordt uit aardolie. 

Amandelen

– 150 mg per 100 gram
Amandelen zijn officieel geen noot, maar een vrucht. Amandelen zijn namelijk een steenvrucht. Het is de pit die wij eten en die wij kennen als amandel. Amandelen worden gezien als gezond. Maar als je deze te veel eet hebben ze slechts één nadeel. Ze bevatten de stof fytinezuur. Dit maakt het voor je lichaam moeilijker om voedingsstoffen uit je eten op te nemen. Daarnaast zijn amandelen een bron van magnesium, mangaan, fosfor, koper en  vitamine B2. Boordevol vitamines en mineralen dus!

Eieren

– 180 mg per 100 gram

Eieren zijn geliefd en worden veel gegeten. De schaal van een ei wordt gemaakt van kalk. Deze kan verschillende kleuren hebben. Zo heb je bruine eieren en witte eieren. Dit heeft te maken met het ras van de kip. Eieren bestaan uit een eigeel en een eiwit. De kleur van de schaal heeft verder niets te maken met de voedingswaarde. Eieren bevatten verschillende vitamines en mineralen. Denk aan vitamine B12, Vitamine D en Vitamine A. Maar eieren worden met name gegeten omdat je ze natuurlijk in veel gerechten kan gebruiken.

Spinazie

– 90 mg per 100 gram
Spinazie is een groene bladgroente. En deze wordt ook wel superfood genoemd. Spinazie is een bron van belangrijke vitamines. Hierbij kan je denken aan vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Spinazie bevat veel onoplosbare vezels. Daardoor kunnen ze werken als een soort gas in de dikke darm. En dit kan voordelen hebben op de spijsvertering. Spinazie nog een keer opwarmen kan, maar doe eet liever alle groentes gewoon vers. Lange tijd werd het opwarmen ervan afgeraden wegens hoge nitrietconcentraties. Maar dit is niet meer relevant en oud advies. 

Kool

– 90 mg per 100 gram

Kool heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt broccoli, spruitjes, bloemkool, groene, witte en rode kool. Deze behoren allemaal tot de kruisbloemenfamilie en zijn allemaal stuk voor stuk koolsoorten. Kool wordt in Nederland veel in de winter gegeten. Naast dat kolen een sterke smaak hebben, zijn ze vaak ook nog heel gezond. Kool werkt namelijk anti bacterieel en antiviraal. Kolen bevatten ook relatief veel Vitamine K. Ook zit er veel vitamine C in kool. En andere mineralen zoals ijzer een calcium. Genoeg reden om kool te eten dus.

Kikkererwten

– 80 mg per 100 gram
Kikkererwten vallen onder de categorie peulvruchten. Ze worden vaak gebruikt in de mediteraanse keuken. Wat is er zo gezond aan kikkererwten? Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Ook zitten kikkererwten vol vezels en mineralen en zijn ze lagen in calorieën. Hierdoor kan het kloppen dat je na het eten van en maaltijd erg vol zit.  Dit komt door de vezels.

Spruitjes

– 80 mg per 100 gram
Iedereen heeft wel een mening over spruitjes. De één houdt ervan en de ander die vindt de smaak te bitter. Vroeger was de smaak nog veel sterker, maar door de teelt tegenwoordig smaken spruitjes een stuk milder. Spruitjes worden gezien als een Nederlands product, maar dit is niet helemaal waar. Van Origine komt de spruit uit het middellands zeegebied. Spruitjes groeien compleet anders dan dat je denkt. Dit verschilt ook met andere koolsoorten. Een leuk feitje is dat een spruitje wel drie keer zoveel vitamine C bevat dan een sinaasappel.

Lees ook: Waar is B2 riboflavine goed voor?

Ui

– 50 mg per 100 gram
Uien
“Ui is familie van de look. Het wordt ook wel ajuin genoemd. Andere familieleden van de look zijn sjalotjes, prei en knoflook. Ui is op verschillende manieren te onderscheiden en dit komt met name door de teelt. Zo heb je zilveruien maar ook winteruien. Uien worden in veel maaltijden gebruikt als smaakmaker. En dit komt omdat ze zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt kunnen worden. Naast veel smaak zijn uien ook een top antioxidant. Ook zit er veel vitamine B, vitamine C en heel veel andere micronutriënten in ui. Hierbij kan je denken aan kalium, fosfor en calcium. “

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.