Vitamine E is een belangrijke antioxidant die de cellen in je lichaam kan beschermen tegen vrije radicalen. Een vitamine E tekort komt in Nederland gelukkig weinig voor, en dat is maar goed ook. Vitamine E is namelijk goed voor alle weefsels.

Anders dan vitamine D kan je lichaam vitamine E zelf niet aanmaken. Deze vetoplosbare vitamine speelt een erg belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het op peil houden van spierweefsel. Vitamine E beschermt de cellen bijvoorbeeld tegen beschadiging door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Daarnaast is voor de stofwisseling in de cel en de weerstand ook vitamine E weer van belang.

Vitamine E goed voor de huid

Omdat vitamine E goed voor de huid is wordt deze vitamine regelmatig toegevoegd aan huidcrèmes, huidzalfjes en shampoos om de huid en haar te kunnen versterken. Of het ook écht werkt is nog niet 100% met onderzoek aangetoond.

Tocoferol

Vitamine E is ook de overkoepelende naam voor tocoferolen die je van nature in voeding kunt vinden zoals alfa-, bèta-, gamma- of deltatocoferol. Van alle tocoferolen wordt alfatocoferol het beste in de lichaamscellen opgenomen en wordt daarom als belangrijkste vorm gezien.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In veel vitamine E supplementen vind je a-tocoferol of a-tocoferolacetaat. Een enkele keer is op het etiket het gehalte vitamine E aangeven in de internationale eenheden IE of IU. Hierbij geldt dat 1IE gelijk staat aan 0,67 milligram alfatocoferol. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E wordt daarom vaak weergegeven in eenheden alcatocoferol.

Waar zit vitamine E in?

Goed nieuws voor vegetariërs, want de meeste dierlijke producten bevatten maar weinig vitamine E. Vitamine E kun je het meest vinden in plantaardige oliën en plantaardige producten als granen, nootjes, zaden, groenten en fruit. Met een handje vol gemengde nootjes krijg je al meer dan 1,5 milligram vitamine E binnen. Met een eetlepel zonnebloemolie ongeveer 7,5 milligram.

vitamine e supplement

Vitamine E tekort

Een vitamine E tekort ontstaat niet snel en alleen na vele jaren te weinig van deze vitamine door bijvoorbeeld een chronische aandoening of stoornis in de opname van voedingsstoffen. Een ernstig vitamine E tekort kan wel leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en hersenschade.

Bij kinderen die te vroeg worden geboren is de opname van vitamine E in hun darmpjes beperkt omdat hun spijsvertering nog niet afdoende werkt. Deze te lage opname kan bijvoorbeeld bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes als gevolg hebben.

Teveel vitamine E

Als bovengrens van een aanvaardbare en veilige vitamine E behoefte geldt 100 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar en 300 milligram per dag voor volwassen personen. Deze hoeveelheid komt overeen met maar liefst 4,5 kilogram noten.

In theorie kan een teveel aan vitamine E bijvoorbeeld zorgen voor een stapeling in de verschillende weefsels met nadelig effecten voor processen in de weefsels. In de praktijk zijn er echter nog geen nadelige effecten bekend.

Hoeveel vitamine E heb ik nodig?

De Gezondheidsraad heeft ook een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E voor volwassen mannen vastgesteld, namelijk op 13 milligram. Voor vrouwen geldt iets minder: 11 milligram. De onderstaande tabel geeft de aanbevolen hoeveelheden voor verschillende doelgroepen weer in dagelijkse alfatocoferol eenheden.

Categorie/leeftijd Milligram per dag
Mannen/jongens
0 – 5 maanden 2,9 (wanneer geen borstvoeding)
6 – 11 maanden 3,6
1 – 3 jaar 5,7
4 – 6 jaar 7,8
7 – 9 jaar 9,1
10 – 12 jaar 10,1
13 – 15 jaar 11,8
16 – 18 jaar 13,3
19 – 21 jaar 13,0
22 – 50 jaar 13,0
51 – 65 jaar 13,0
> 65 jaar 13,0
Vrouwen/meisjes
0 – 5 maanden 2,9 (wanneer geen borstvoeding)
6 – 11 maanden 3,6
1 – 3 jaar 5,5
4 – 6 jaar 7,1
7 – 9 jaar 8,3
10 – 12 jaar 9,5
13 -15 jaar 10,6
16 – 18 jaar 11,0
19 – 21 jaar 11,0
22 – 50 jaar 11,0
51 – 65 jaar 11,0
> 65 jaar 11,0
Zwangeren 9,9
Borstvoedend 12
Vitamines.com

Waar zit vitamine E in

Belangrijke items voor vitamine E zijn:

  • Halvarine
  • Margarine
  • Voedingssupplementen met vitamine E
  • Noten
  • Antioxidanten
Gezondheidsraad over vitamine E

De gezondheidsraad controleert of producten met vitamine E voldoen aan de regelgeving. Onze klantenservice vertelt je er graag meer over. Belangrijk is ook dat zij een goed advies maken voor mensen tijdens hun zwangerschap en gezondheid in het algemeen.

vitamine e complex

Vitamine E

Er is nog weinig bekend over effecten op kanker, huidkanker en wondverzorging, ziekte van Alzheimer, etc. De Rijksoverheid over framboos, paprika, wellness suikerziekte littekens en gezichtsvermogen of huiduitslag en skincare effecten. Denk aan plantina, zonnebrand, raapstelen en falafel pudding zonder stoofpot en vitamine e bijwerkingen.

Belangrijke producten met vitamine E zijn halvarine, margarine en voedingssupplementen met vitamine E.

Vitamine uit voeding voor sterke botten

Conclusie: vitamines uit goede voeding is belangrijk zeker bij een vitamine E voor extra sterke soieren.