Waarom heb ik koude handen en voeten?

Waarom heb ik koude handen en voeten?

Er zijn mensen die veel sneller last hebben van koude voeten en handen. De oorzaak is meestal onschuldig maar soms kan er ook wat aan de hand zijn. Veelvoorkomende redenen zetten we in deze blog op een rij.

Een normale reactie van ons lichaam

Het is normaal dat ons lichaam op de kou reageert. Dit doet het lichaam om de lichaamswarmte in stand te houden. Dit wordt bereikt door de bloedtoevoer naar uitstekende lichaamsdelen te verminderen. Door kleine bloedvaten in onze voeten en handen te vernauwen gaat in de rest van ons lijf minder warmte verloren maar die delen koelen dus wel af. Bij sommige mensen is dit systeem overactief.

Het fenomeen van Raynaud

Er kan sprake zijn van het fenomeen van Raynaud wanneer ons lichaam overactief op de kou reageert. 1 op de 100 mannen en 15 op de 100 vrouwen hebben hier last van. Zij krijgen bij spanning of bij kou ‘dooie’ tenen of vingers. De bloedvaten in onze vingers worden dan in 1 keer afgesloten. Hierdoor kan er tijdelijk geen bloed meer naar toestromen. Dit noemen we vaatkrampen en onze vingers kleuren er wit door. Wanneer dit aanhoudt kunnen de vingers ook blauw worden omdat het bloed dan geen zuurstof meer bevat. De vingers zullen dan gevoelloos zijn. Als de bloedvaten weer opengaan zal er (tijdelijk) extra bloed naar onze vingers stromen. Hierdoor gaan ze tintelen en worden ze rood wat behoorlijk zeer kan doen.

Verminderde spiermassa

De mensen die minder spiermassa hebben krijgen eerder last van koude voeten en handen. Over het algemeen hebben vrouwen er daardoor vaker mee te maken dan mannen. Dit is omdat mannen van nature meer spiermassa hebben.

De vrouwelijke hormonen

De lichaamstemperatuur is ook een van de redenen dat vrouwen vaker last hebben van koude voeten en handen dan mannen. De lichaamstemperatuur is namelijk vaak hoger dan die van de man, daardoor zullen zij eerder kou ervaren. Ook vernauwen de kleine vaatjes in voeten en handen zich eerder bij de vrouwen. Dit komt door het hormoon oestrogeen. Het hart van de vrouwen is meestal iets kleiner dan bij de mannen. Mannen kunnen door de grootte meer bloed uitpompen.

Onze leeftijd

Wanneer we ouder worden gaan bepaalde processen in ons lichaam trager verlopen. Het hart pompt minder krachtig en de doorbloeding en spijsvertering worden minder. Uiteinden van het lichaam kunnen daardoor minder goed bereikt worden. Voeten, handen maar ook de neus en oren kunnen hierdoor kouder aanvoelen.

Chemotherapie

Wanneer je chemotherapie hebt ondergaan kun je eerder kou-klachten hebben. Dit is omdat er vaak ook schade is aangericht aan de goede cellen. Een verminderde doorbloeding kan hierdoor optreden.

Roken

De kleine bloedvaatjes worden beschadigd bij mensen die roken. Op lange termijn draagt dit bij aan het ondervinden van koude voeten en handen. Dit kan tegengegaan worden door te stoppen met roken.

Te weinig lichaamsbeweging

Wanneer je veel stil zit ervaar je over het algemeen sneller koude voeten en handen. De bloedsomloop en stofwisselingen worden dan minder gestimuleerd. Wanneer je in beweging komt worden de bloedsomloop en stofwisseling geactiveerd en zal het lichaam beter op warmte blijven.

Lichaamsvet

Als je meer lichaamsvet hebt dan gemiddeld heb je het waarschijnlijk sneller warm dan iemand met weinig lichaamsvet. De interne temperatuur is namelijk lager bij iemand die minder lichaamsvet heeft waardoor je het sneller koud hebt.

Trage schildklier

Koude voeten en handen kunnen symptomen zijn van een schildklier die te traag werkt. Processen in je lichaam spelen zich dan namelijk langzamer af.

Een vitamine B12 tekort

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B12 kunnen er koude voeten en handen optreden.

Wanneer de dokter inschakelen?

Alleen wanneer uw klachten veel overlast veroorzaken of je denkt dat er meer aan de hand kan zijn is het nodig om je huisarts te raadplegen.

Geschreven door
Anouk van der Laan
author
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine D

Orthica Vitamine D-75

#1
Orthica Vitamine D-75

60 capsules
  • Hoge dosering van 75 mcg vitamine D per capsule
  • Bevat actieve vorm van vitamine D (D3)
  • Gemakkelijk in gebruik: capsule
16.95
Bekijk product
Orthica Dino D kauwtabletten

#2
Orthica Dino D kauwtabletten

120 tabletten
  • Bevat 15 mcg vitamine D3
  • Smakelijke kauwtabletjes, gezoet met natuurlijke dextrose
  • Is gemakkelijk in gebruik, ook voor op reis
16.95
Bekijk product
Fittergy Vitamine D3 25mcg Vegan

#3
Fittergy Vitamine D3 25mcg Vegan

60 tabletten
  • Vitamine D product voor het hele jaar door
  • 25 mcg vitamine D3
  • Gemakkelijke te slikken kleine tablet
9.95
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine D
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk