Slik jij wel eens een vitamine pil? De kans is groot: bijna tweederde (63%) van de Nederlanders doet dit regelmatig, blijkt uit een online onderzoek van Motivaction. Maar wanneer kun je ze het beste innemen?

Multivitaminen innemen

Wil je direct verschillende vitaminen en mineralen in 1 keer innemen? Dan zijn multivitaminen dé uitkomst. De multivitamine pil is zo’n beetje de meest populaire pil in Nederland. In de meeste multivitaminen zit vitamine C en B waardoor het is aan te raden dit supplement overdag in te nemen. Van deze vitamines wordt verondersteld dat ze voor meer energie zorgen, en daar heb je niet perse wat aan in de avond.

Ook zitten er veel vetoplosbare vitaminen in multivitamines, waardoor ze beter worden opgenomen als er vet in de maaltijd aanwezig is. Voor de meeste Nederlanders is het ontbijt vaak minder vet dan de lunch of het avondeten, waardoor de lunch het meest logische moment is om een multivitamine pil in te nemen.

Mineralen innemen

Dan zijn er ook nog verschillende mineralen supplementen verkrijgbaar zoals magnesium preparaten, pillen of capsules met calcium. Magnesium is veruit het meest bekende mineraal dat als supplement wordt gebruikt door veel Nederlanders. Het handigste is om dit in de avond te nemen, aangezien magnesium ook bekend staat om de ontspannende en rustgevende werking die het geeft.

Visolie innemen

Visolie wordt ook steeds populairder als supplement. Visolie is goed voor de hersenen en ondersteunt nog vele andere functies. Het supplement is een olie en dus vet. Daarom is de avond het beste tijdstip om visolie in te nemen, bij een maaltijd waar ook weer vet in zit. Visolie heeft overigens ook in onderzoeken laten zien dat het de nachtrust kan verbeteren, waardoor de avond ook in dat opzicht een logische keuze qua inname is.

Probiotica innemen

Probiotica is een bekend preparaat met darmbacteriën. Omdat tegenwoordig veel mensen te weinig voedingsvezels, groente en fruit binnenkrijgen, ontstaat er helaas een verslechterde darmfunctie. Om de darmen beter te kunnen laten werken en de darmbacteriën te verbeteren, kan het verstandig zijn om probiotica in te nemen op een nuchtere maag, dus in de ochtend.

Vloeibare supplementen

Naast supplementen in harde vorm zoals pillen, zijn er ook vloeibare varianten. Die worden door kenners liposomale supplementen genoemd. Liposomale voedingssupplementen bevatten liposomen, een soort vetachtige balletjes waarin een voedingsstof verpakt zit. Vloeibare supplementen hebben trouwens een voordeel ten opzichten van andere soorten.

Zo zijn speeksel en maagzuur funest voor voedingssupplementen. Veel tabletten en capsules kunnen dan niet optimaal werken, omdat zij niet zijn opgewassen tegen speeksel en het maagzuur. Vooral maagzuur zorgt helaas voor de afbraak aan voedingstoffen. Doordat liposomen een speciale structuur hebben, worden ze wat minder beïnvloed door deze stoffen en hierdoor beter door het lichaam opgenomen.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk

Toegevoegd aan bestelling

X