6 mogelijke biotine nadelen

Een veelgehoord nadeel van biotine is dat het acne kan veroorzaken. In dit artikel 6 mogelijke bijwerkingen van biotine.

nadelen van biotine

Of je nu je huid wilt verbeteren of dikker haar en nagels wilt krijgen: biotine is een heel populair supplement. Maar, zoals elk voedingssupplement, kan biotine nadelen hebben.

Hieronder leggen we mogelijke ongewenste bijwerkingen van het innemen van biotine uit, zodat je je ervan bewust kunt zijn of het ingrediënt tegen je lichaam werkt in plaats van goed voor je is.

Wat is biotine?

Voordat je iets nieuws in je lichaam stopt, is het handig om te weten wat het is. Biotine is een andere naam voor vitamine B8, en is een cruciaal ingrediënt om je haar, huid en nagels gezond te houden.

Je krijgt je biotine meestal op natuurlijke wijze binnen door het eten van voedingsmiddelen als noten, eieren en volle granen. Maar je kunt ook kiezen voor een extra dosis vitamine in supplementen vorm (studies suggereren doses tot 100 microgram).

Lees meer over: Biotine tekort

Is biotine veilig?

Gelukkig wordt het biotine supplement algemeen als veilig beschouwd wanneer je de juiste dosering neemt. Niettemin kan deze vitamine ook ongewenste bijwerkingen hebben – dus raadpleeg bij twijfel je huisarts voordat je met je kuur begint.

Biotine is een andere naam voor vitamine B8.

Om je te helpen begrijpen of je supplement je problemen bezorgt, delen deskundigen zes onverwachte bijwerkingen van biotine.

Nadeel 1: Veroorzaakt biotine acne?

Hoewel je de vitamine misschien neemt om je huid te verbeteren, kun je mogelijk juist meer puistjes krijgen nadat je met het supplement bent begonnen. Dus, veroorzaakt biotine acne? Kort antwoord: Het kan.

Je lichaam absorbeert biotine via je maag-darmstelsel op dezelfde manier als het een andere vitamine absorbeert die acne helpt afschrikken, genaamd vitamine B5. Maar als je te veel biotine inneemt, raakt je systeem overbelast en kan het niet zoveel B5 opnemen.

Het eindresultaat? Minder van die acne-bestrijdende vitamine, wat kan leiden tot cysteuze acne langs je kin en kaaklijn.

biotine nadelen

Hoewel dit specifieke biotine nadeel niet als ‘gevaarlijk’ wordt beschouwd, is het wel een bijwerking die je leven kan beïnvloeden: cysteuze acne kan namelijk heel pijnlijk zijn. Het kan ook je gevoel van eigenwaarde beïnvloeden of het nut van het nemen van biotine in de eerste plaats tenietdoen.

Dus als dit maar al te bekend klinkt, raadt ze aan je dosering te verlagen of helemaal te stoppen met het supplement.

Nadeel 2: Huiduitslag

Bijwerkingen op de huid houden niet op bij acne, schrijven specialisten in allergie en immunologie. Er zijn gevallen bekend van ernstige huiduitslag door biotine, waarbij bloedvaten ontstoken kunnen raken omdat het immuunsysteem de biotine waarneemt als iets vreemds.

Soms ontstaat huiduitslag door een allergische reactie op de vitamine, maar andere keren kan het gebeuren door een overdosis biotine.

Er zijn gevallen bekend van ernstige huiduitslag.

Het is dus raadzaam om met je arts samen te werken om de juiste hoeveelheid voor je te vinden en te beginnen met kleinere doses, zodat je lichaam aan de vitamine kan wennen voordat je hem regelmatiger gebruikt.

Leestip: Wat doet biotine voor je haar?

Nadeel 3: Allergische reactie

Een ander nadeel van biotine zijn bijwerkingen zoals een allergische reactie, zoals jeuk, zwelling of misselijkheid. Het is dus mogelijk een allergische reactie te krijgen op je biotine supplement.

Symptomen zijn misselijkheid, uitslag, of zwelling van keel en gezicht. Hoewel vaak beheersbaar, kunnen allergische reacties gevaarlijk worden als ze niet door een arts worden behandeld.

Om dit te voorkomen moet je met je huisarts overleggen voordat je met het supplement begint, om er zeker van te zijn dat je het veilig gebruikt.

Nadeel 4: Labtesten beïnvloeden

Afhankelijk van je dosering kunnen hoge niveaus van biotine valse-positieven of valse-negatieven veroorzaken voor verschillende laboratoriumtests, zoals schildklierhormoontests. En als je labresultaten onjuist zijn, kan dat bijdragen tot een verkeerde diagnose.

Om dit te voorkomen moet je jouw arts altijd vertellen over alle medicijnen en supplementen die je gebruikt wanneer je je bloed laat prikken.

gezonde vrouw ananas

Je arts kan je zelfs aanraden een tijdje te stoppen met het innemen van de vitamine voordat je labonderzoeken laat doen, om er zeker van te zijn dat je resultaten accuraat zijn.

Neem dus contact op met je arts als je komende onderzoeken hebt, om te zien wanneer hij je aanraadt te stoppen met je dagelijkse dosis.

Nadeel 5: Maagklachten

Het innemen van biotine kan ook een ravage aanrichten in je spijsverteringssysteem: biotine bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld maagklachten zijn zoals misselijkheid, kramp en diarree.

Als je buikproblemen hebt telkens als je het supplement neemt, kun je misschien het beste je dosis schrappen om je spijsvertering gezond te houden.

Nadeel 6: Ongewenste interacties met medicijnen

Biotine kan ook nog interacties veroorzaken met medicijnen zoals anti-epileptica. Het eindresultaat? Het kan hun effectiviteit verminderen of nieuwe bijwerkingen veroorzaken, zoals meer maagproblemen.

Elke interactie met een medicijn kan potentieel gevaarlijk zijn voor en daarom is het heel belangrijk om al je medicijnen en supplementen met je huisarts te bespreken.

Biotine voordelen

In dit artikel hebben we ons specifiek gericht op alle nadelen van biotine, en hoewel deze er zeker zijn, moet wel gezegd worden dat biotine voor de meeste mensen geen problemen zal geven.

We vinden het bij Vitamines.com wel belangrijk een compleet van alle nadelen én voordelen te geven, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

De belangrijkste biotine voordelen zijn dat het bijdraagt aan het vrijmaken van energie uit voedsel, het vormen van vetzuren en het behoud van een normale huid, haar en zenuwstelsel.

Tot slot kan biotine worden gevonden in veel voedingsmiddelen, denk aan eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Verder lezen: Waar zit biotine in voeding?

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.