Wat zijn de voordelen van natto?

Natto komt uit Japan en is een ouderwets gerecht. Het wordt veelvuldig gebruikt in de Japanse keuken. De basis waarvan natto gemaakt wordt bestaat uit kleine ongepelde sojabonen. Een kleverige structuur is typerend voor natto. Wat de voordelen van natto zijn en wat er nu precies zo gezond aan is, dat leggen we uit in deze blog.

Productie

De sojabonen worden gewassen, geweekt en gekookt ter voorbereiding op het eindproduct. Hierna wordt er een probiotische bacterie (Bacillus subtilis natto) toegevoegd, hierdoor kan een langdurige fermentatie starten van zo’n 24 uur. Slijmerige sojaboontjes zijn het eindresultaat, deze zijn heel goed voor je gezondheid.

Textuur

Opvallend aan natto is de textuur die er vreemd uitziet en een bepaalde geur afgeeft. De textuur is vooral erg kleverig van natto. De geur van natto doet eerder denken aan kaas. Eigenlijk is natto geen product dat er uitnodigend uitziet of ruikt. Toch geven mensen met een plantaardig voedingspatroon de voorkeur aan het eten van natto. Natto biedt namelijk meerder goede voordelen en verrassend genoeg smaakt het ook erg goed.

Vitamine K2

Natto is een erg gezonde en goede eiwitbron, heel gunstig voor mensen die een plantaardig voedingspatroon nastreven. Het grootste gezondheidsvoordeel van natto is dat er vitamine K2 in zit en dan ook nog eens de meest effectieve en actieve vitamine K2 vorm. Deze vorm kan door ons lichaam het beste worden opgenomen. Menaquinone-7 is deze vorm van K2 en ontstaat tijdens het fermentatieproces. Menaquinone-7 is het beste in staat om de vitamine K2 waarde te optimaliseren in ons lichaam, het is een natuurlijke vorm van vitamine K2. Natto is het enige plantaardige voedingsmiddel waar vitamine K2 in zit. Natto is dus onmisbaar om voldoende vitamine K2 binnen te krijgen zonder supplementen voor vegetariërs en veganisten in hun voedingspatroon.

Het belang van vitamine K2

Vitamine K2 heeft drie grote belangrijke gezondheidsvoordelen voor ons lichaam, dit zijn: calciumstofwisseling, het afvoeren van afvalstoffen en het voorkomen van osteoporose.

Vitamine K2

 • Calciumstofwisseling
  Vitamine K2, in de vorm van menaquinone, speelt een belangrijke rol voor een goede calciumstofwisseling. Vitamine K2 zorgt ervoor er geen calcium terecht komt in de vaatwanden en heeft als gezondheidsvoordeel het tegengaan van slagaderverkalking en helpt om een hoge bloeddruk te voorkomen.
 • Afvoeren van afvalstoffen
  Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium niet in je aderen terecht komt, hierdoor kan het bloed beter door je lichaam stromen. Afvalstoffen kunnen op deze manier gemakkelijker weggevoerd worden en zo komt zuurstofrijk bloed sneller bij de organen. Dit stimuleert de gezondheid.
 • Osteoporose voorkomen
  Vitamine K2 stimuleert de aanmaak van osteocalcine. Osteocalcine is een stof die verantwoordelijk is voor het vastzetten van calcium in onze botten. Hierdoor kan osteoporose voorkomen worden. In combinatie met vitamine D3 en het mineraal calcium wordt dit nog beter.
Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Supplementen

Herbolist Collageen Puur

#1
Herbolist Collageen Puur

200 gram
 • Anti aging van binnenuit voor zichtbaar minder rimpels
 • Voor het behoud van soepele spieren en gewrichten
 • Voeg dagelijks toe aan je koffie, thee of ontbijt, binnen 4 weken resultaat.
34.95
Bekijk product
BOOM proteïne vanille

#2
BOOM proteïne vanille

1000 gram
 • Levering binnen 5 werkdagen
 • Unieke blend van 3 eiwitten, compleet aminozuur profiel
 • Vegan, GMO-vrij en van nature vrij van zuivel, gluten, soja en andere allergenen.
34.95
Bekijk product
Herbolist Collageen Beauty Blend

#3
Herbolist Collageen Beauty Blend

200 gram
 • Speciaal voor gezonde huid en voller haar
 • Anti aging, helpt fijne lijntjes tegen te gaan
 • Hoge concentratie gehydrolyseerd rundercollageen: 98.4%
26.25
Bekijk product
Bekijk meer Supplementen
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk