Wanneer je last van stress hebt is het extra verstandig goed op je voeding te letten. Sommige mensen storten zich volop de chocolade of chips, maarja, daar vind je helaas geen vitaminen in die goed zijn voor je zenuwen. Wat dan wel?

Vitamine B is zeer goed voor je zenuwen

Vitamine B is een perfecte ontstresser. Dit zijn onder andere de broertjes vitamine B1, B6 en vitamine B12. Maar niet alleen vitamine B is goed voor de zenuwen, ook vitamine C en vitamine E zijn belangrijke vitaminen om het stess gevoel te verlagen.

Supplementen van mineralen

Niet alleen vitamines zijn belangrijk in de strijd tegen stress, ook mineralen zoals magnesium, calcium en kalium doen een behoorlijke duit in het zakje. Mineralen helpen de normale energiestofwisseling en zijn hierdoor belangrijk voor de vochtbalans in je lichaam.

Wetenschappelijk onderzoek

Op die manier kunnen mineralen ook stress verminderen, hoewel een duidelijk stress verlagend effect door magnesium nog niet keihard wetenschappelijk bewezen is.

Serotonine verlaagd de zenuwen

Serotonine is het meest bekend als zogenaamde gelukshormoon. Serotonine verhoogt bijvoorbeeld de stemming op een natuurlijke manier. Om serotonine te kunnen produceren, heeft je lichaam de juiste basisbouwstenen nodig.

Aminozuur tryptofaan

Belangrijke bouwstenen voor de aanmaak van serotonine zijn onder andere vitamine B12, B6 en het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan komt vooral voor in eiwitrijk voedsel, dus let erop dat je altijd voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Overigens kan tryptofaan de hersenen bereiken dankzij hulp van koolhydraten die vervolgens zorgen voor de afgifte van insuline. Hierom zijn koolhydraten ook zeer belangrijk om je zenuwen te kunnen versterken.

Conclusie

Om het stressgevoel in je lichaam te verlagen zijn deze vitaminen het beste voor je zenuwen:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B6
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine E

En uiteraard naast de bovengenoemde vitamines ook niet de mineralen magnesium, calcium en kalium vergeten om je zenuwen maximaal onder controle te houden.