Welke vitamines laten je beter slapen?

Welke vitamines laten je beter slapen?

Van vitaminen en mineralen is bekend dat ze invloed hebben op je slaap. Het is dus niet zo raar dat je minder goed slaapt als je een paar dagen ‘slecht’ gegeten hebt. Ook kunnen vitaminen een oplossing zijn voor slaappillen.

Slaapproblemen

Sowieso is het verstandig met je huisarts te praten als je slaapproblemen hebt. Het kan namelijk ook met een onderliggend probleem te maken hebben zoals slaapapneu of een depressie. Belangrijk dus om te onderzoek waar je probleem ligt voordat je al je hoop op vitamines vestigt.

Vitamine B6 tekort

Er is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen vitamine B6 tekort en slaapproblemen. De reden hierachter is best logisch: vitamine helpt het slaaphormoon melatonine aanmaken. Zeker melatonine is goed te gebruiken voor slaapproblemen, maar wel opgelet: teveel vitamine B6 is ook niet goed en kan zelfs (bij teveel) slapeloosheid veroorzaken. Goed dus om met je huisarts te overleggen of en hoeveel vitamine B6 voor jou zou kunnen werken.

Welke invloed heeft vitamine B12?

Een beetje vergelijkbaar met B6, want vitamine B12 kan positieve en negatieve effecten op je slaap geven. Zo zijn er onderzoeken die aangeven dat vitamine B12 zorgt voor slapeloosheid, maar er zijn ook studies die de andere richting uitwijzen en claimen dat vaak wakker worden en te kort slapen komen door teveel vitamine B12. Het is dus aan te raden eerst goed vast te stellen of je uberhaupt een vitamine B12 tekort hebt.

Vitamine C

Van vitamine C is bekend dat het positieve invloed heeft op de nachtrust. Zo bleek uit onderzoek dat mensen met een laag vitamine C niveau in hun bloed ook meer slaapproblemen hadden en daarvan ’s nachts wakker werden. Gelukkig komen de meeste mensen niet in aanraking met een vitamine C tekort, maar als je onverhoopt toch slaapproblemen hebt kun je dit zeker even onderzoeken.

Vitamine D

Je botten, spieren én immuunsysteem: zonder vitamine D kunnen ze niet. Maar dat niet alleen. Ook de nachtrust doet goede zaken met voldoende vitamine D, zo bleek al uit onderzoek dat er een verband kan zijn tussen een vitamine D tekort en slaapproblematiek. Let er dus op dat je voldoende vitamine D opneemt maar wees ook zeker scherp aan een overdaad vaan vitamine D.