Welke voeding werkt bloedverdunnend?

Welke voeding werkt bloedverdunnend?

Bloedverdunners moeten eigenlijk “antistollingsmedicijnen” worden genoemd. Het is namelijk niet zo dat je bloed dunner wordt door de medicatie, maar stolling van je bloed verminderd of wordt trager. Voeding is hierop wel degelijk van invloed.

Wanneer je antistollingsmedicijnen gebruikt dan moet je zorg dragen voor een gezonde en gevarieerde voeding, zorgen voor regelmaat en oppassen met alcohol. Waarom dit van belang is, dat leggen we hieronder uit.

INR-waarde

Wat is een INR-waarde? INR-waarde staat voor International Normalized Ratio. Deze waarde geeft aan hoelang het duurt voordat je bloed stolt. Heb je een lage INR-waarde, dan stolt je bloed snel. Bij een hoge INR-waarde duurt je bloedstolling juist langer.

De waardes die in Nederland nagestreefd worden zijn 2.0 – 3.5. Mensen die bloedverdunners gebruiken worden in de gaten gehouden door de trombosedienst, zodat zij bij grote afwijkingen actie kunnen ondernemen.

Vitamine K

De INR-waarde kan fluctueren, voeding die veel vitamine K bevat is hierop van invloed. Vitamine K zit vooral veel in waterkers, broccoli, sla, groene groentes zoals spinazie en koolsoorten zoals bloemkool, spruiten, koolrabi, witte kool en andere soorten.

Ook zijn er veel voorbeelden van voeding die een zeer kleine hoeveelheid vitamine K bevatten, zoals tomaten, wortelen, komkommer en aardappelen.

Voornamelijk de groentes die rijk zijn aan vitamine K eten wij in de winter. Het is niet noodzakelijk om deze voeding te vermijden. Aangezien maar een klein percentage (10% tot 30%) vitamine K die die je binnenkrijgt via voeding in je lichaam wordt opgenomen.

Voedingspatroon in balans

Zoals altijd is het belangrijk om in je voedingspatroon veel variatie aan te brengen. Dagelijks veel vitamine K rijke voeding eten is niet verstandig. De invloed op antistollingsmedicijnen is zeer klein bij een voedingspatroon dat in balans is, ook met voeding die rijk is aan vitamine K.

Grote veranderingen in je voedingspatroon kunnen wel van invloed zijn op je INR-waarde, voornamelijk voeding dat veel vitamine K bevat. Het kan komen door een dieet dat je voedingspatroon veranderd, of je eet bijvoorbeeld anders wanneer je op vaknatie bent. Ook factoren zoals gewichtsafname en gewichttoename kunnen gevolgen hebben voor de INR-waarde.

Alcohol

Pas altijd op met alcohol, dit heeft een negatief effect op je lever dus wees hier zuinig op. Alcohol heeft een grote aanslag op je lever, zeker in combinatie met het gebruik van antistollingsmedicijnen. Je lever speelt een grote rol bij stollingen. Dit heeft te maken met de diverse stollingseiwitten die je lever aanmaakt, deze hebben effect op je lever dus ook effect op je stollingen.