Welke witvis is gezond?

Welke witvis is gezond?

Het eten van vis is ten alle tijden een gezonde keuze, er bestaat dus geen vis die het “gezondst” is. De onverzadigde visvetzuren die in vis zitten, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een positief effect op cholesterolgehalte en de bloeddruk. Daarnaast zitten er ook veel eiwitten in vis. Ook hebben de meeste vissoorten een hoog gehalte seleen, fosfor, vitamine B12, vitamine B6 en jodium. Het advies van het Voedingscentrum is om één keer per week vis te eten, het liefste vette vis.

Vissoorten

De meest bekende vissoorten zijn tonijn, zalm en witvis. Er bestaan twee type vis, namelijk zoutwatervissen en zoetwatervissen. Ook kun je een keuze maken uit kweekvis of wild gevangen vis. Tot slot zit er een verschil in het vetgehalte van vis. Zo heb je magere vissoorten, matige vette vis en vette vis.

Vette vis

De vetste witvis soorten zijn paling, haring, makreel en sprot. Het advies van de Gezondheidsraad luidt je beter vette vis kunt eten dan magere vis, dit zijn de meest gezonde vissoorten. In vette vissoorten zitten de meeste omega 3-vetzuren, DHA en EPA, deze zijn zeer gezond.

Toch bevat de consumptie van sommige vette vissoorten ook nadelen. In Nederland wordt er bijvoorbeeld vooral zoute haring gegeten. Met het eten van één haring overschrijdt je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout, één haring bevat namelijk 2 gram zout en dit is al 30% meer dan de ADH. De paling die uit Nederlandse wateren komt, heeft over het algemeen een hoog dioxine gehalte. Dioxines omvatten een groep van chemische stoffen, deze kunnen ontstaan bij (vuil)verbrandingsprocessen.

Matige vette vis

Het vetgehalte van matige vette witvis ligt ongeveer 2 tot 10% hoger dan bij magere witvis. Zeebaars, sardine, pangasius, forel en schol zijn de meest bekende matige vette vissoorten. Ook garnalen vallen onder de matige vette vis.

Magere witvis

In magere witvis zit minder dan 2% vet. Tilapia, tong, kabeljauw en koolvis zijn de meest populaire soorten witvis. Onder de magere witvissoorten vallen ook schelpdieren zoals oesters en mosselen. In magere witvis zit relatief veel eiwit, daarom kan dit een gezonde keuze zijn. Ook bevat deze vissoort weinig calorieën.

Wat is de meest gezonde keuze?

In elk dieet is het belangrijk om te variëren, dit is altijd de meest gezonde keuze. Met af en toe een haring eten is helemaal niets mis. Een magere witvis zoals tilapia past in een verantwoord en gezond dieet. Maar ook het toevoegen van een vette vis zoals paling aan je salade of op de boterham is een gezonde keuze.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Multivitamine

Vitakruid Multivitamine Nacht Man

#1
Vitakruid Multivitamine Nacht Man

30 tabletten
  • Uitgekiende formule speciaal voor de nacht
  • Zink & SeleenSeLECT® zijn goed voor het sperma*
  • Uitsluitend de best opneembare vormen
16.90
Bekijk product
Vitakruid Multivitamine Basis

#2
Vitakruid Multivitamine Basis

30 tabletten
  • Slechts één tablet volstaat
  • Slechts één tablet volstaat
  • Géén etiketvulling, uitsluitend nutriënten in effectieve dosering
8.41
Bekijk product
Vitakruid Multivitamine Dag & Nacht Vrouw

#3
Vitakruid Multivitamine Dag & Nacht Vrouw

60 tabletten
  • 2 x 30 tabletten per dag voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
  • Ruime dosering Ijzer bisglycinaat (25 mcg), essentieel voor vrouwen
  • Goed opneembare rode alg voor natuurlijke botondersteuning*
29.90
Bekijk product
Bekijk meer Multivitamine
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk