Zijn blauwe bessen gezond?

Zijn blauwe bessen gezond?

De blauwe bes is een zoete en heel gezonde fruitsoort. Blauwe bessen bevatten vele gezondheidsvoordelen en worden daarom ook wel een superfood genoemd. In deze blog lees je alles over de blauwe bes, de gezondheidsvoordelen en wat deze bes kan doen voor je gezondheid.

Blauwe bessen

De blauwe bes is een populaire fruitsoort die zeer voedzaam en zoet is. Blauwe bessen worden regelmatig een superfood genoemd, vanwege de vele voordelen die blauwe bessen voor je gezondheid op kunnen leveren.

Door het hoge gehalte anthocyaan, hebben blauwe bessen de kenmerkende kleur blauw. Deze kleurstof zorgt voor de blauw- en roodtinten van bepaalde groenten en vruchten.

De oorsprong van blauwe bessen

Blauwe bessen (vaccinium corymbosum) komen van de blauwe bessenstruik, dit is een bloeiende struik die gerelateerd is aan de heidefamilie. Aan deze struik groeien bessen met een blauwachtige, paarse tint.

In zowel Europa als de Verenigde staten wordt deze plant geteeld, maar van oorspring komt de plant uit het noordoosten van Noord Amerika. Daarom is een andere benaming voor de blauwe bes ook wel de Amerikaanse bosbes.

Blauwe bessen hebben een uitlopend kroontje aan de bovenkant en zijn vijf tot vijftien millimeter groot. Tijdens het rijpingsproces veranderen de bessen van een groene kleur naar een steeds paarsere kleur.

De verschillen tussen de bosbes en de blauwe bes

De bosbes en de blauwe bes zijn officieel gezien twee verschillende soorten. Er zijn dan ook verschillende kenmerken. Bij de blauwe bes heeft alleen de schil een blauwe kleur, maar de bosbes geeft een sterk kleurend sap af. Bosbessen en blauwe bessen zijn wel nauw verwant aan elkaar.

Zijn blauwe bessen gezond?

Het is een feit dat blauwe bessen rijk zijn aan voedingsstoffen, blauwe bessen zijn dan ook zeer gezond. In een kopje blauwe bessen van ongeveer 150 gram zit bijvoorbeeld:

 • 85 kcal
 • 4 gram vezels
 • 15 gram koolhydraten
 • 36 % vitamine K
 • 25% mangaan
 • 24% vitamine C
 • Andere voedingsstoffen in kleine hoeveelheden

Alle voedingsstoffen worden met ongeveer 85% aangevuld met water. In vergelijking met andere fruitsoorten levert de blauwe bes een gemiddeld hoeveelheid suiker. In een kopje blauwe bessen zit vijftien gram suiker. Dit is vergelijkbaar met een grote sinaasappel of kleine appel.

Blauwe bessen bevatten weinig calorieën, in één kopje zit ongeveer 85 kcal. Het is een heel verantwoord tussendoortje, zeker in combinatie met alle goede voedingsstoffen die erin zitten.

Antioxidanten

Antioxidanten bieden bescherming tegen vrije radicalen in je lichaam. Deze instabiele moleculen beschadigen je cellen en dragen bij aan ziekten zoals kanker en veroudering. Blauwe bessen bevatten heel veel antioxidanten. Van alle veelvoorkomende groente- en fruitsoorten wordt er aangenomen dat de blauwe bes beschikt over de grootste hoeveelheden antioxidanten. Er is zelfs aantoonbaar gemaakt dat de hoeveelheid antioxidanten direct in je lichaam omhoog wordt gebracht wanneer je blauwe bessen eet.

De gezondheidsvoordelen Blauwe bessen zijn dus enorm bevordelijk voor je lichaam, een soort gezondheidsbommetjes! Welke gezondheidsvoordelen blauwe bessen exact opleveren, dat leggen we hieronder uit

lauwe bessen verminderen DNA schade

Het is niet te voorkomen dat er schade in je DNA ontstaan. Dit vindt de gehele dag in je lichaam plaats, het is een natuurlijk proces en hierdoor niet te vermijden. Schade aan je DNA speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziekten zoals kanker en is één van de reden van veroudering. Blauwe bessen kunnen door de hoeveelheid antioxidanten vrije radicalen die voor beschadiging aan je DNA zorgen neutraliseren. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat na het consumeren van blauwe bessen, zowel in de vorm als verse sappen en poeder, er grote positieve effecten zijn.

Blauwe bessen zijn goed voor je cholesterol

Je lichaam bevat twee soorten cholesterol, goede en slechte. Het oxideren (aan zuurstof binden) van LDL (het slechte cholesterol) speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van hartaandoeningen. Er wordt een link gelegd tussen de hoeveelheden geoxideerd cholesterol en de antioxidanten in blauwe bessen. Blauwe bessen zijn dus ook zeer gezond voor je hart.

Om te profiteren van de positieve effecten op je cholesterol, kun je elke dag een portie van 50 tot 100 gram blauwe bessen toevoegen aan je dieet. Hiermee bevorder je je hartgezondheid.

De blauwe bes verlaagd je bloeddruk

Voor mensen met een hoge bloeddruk hebben blauwe bessen belangrijke voordelen. Een hoge bloeddruk verhoogd het risico op hartaandoeningen. Uit onderzoek is gebleken dat de bloeddruk na 8 weken daalde na het dagelijks nuttigen van 50 gram blauwe bessen, onder mensen met een hoog risico op hartaandoeningen en obesitas.

Blauwe bessen kunnen hartafwijkingen voorkomen

Indirect hebben de positieve effecten van blauwe bessen op je bloeddruk en cholesterol ook veel voordelen voor de gezondheid van je hart. Ook is er aangetoond dat blauwe bessen een dieet effect kunnen hebben op je hart. Uit onderzoek is gebleken dat het risico op een hartaanval met 32% verlaagd bij mensen met een hoge inname van anthocyanen, dit zijn de belangrijkste antioxidanten die in bosbessen zitten. Er kan niet geconcludeerd worden dat alleen de anthocyanen verantwoordelijk waren voor de verlaging van het risico op een hartaanval, aangezien dit om een observationele studie ging. Het is ook mogelijk dat de verlaging veroorzaakt werd door de invloed van andere factoren. Om hier definitieve uitspraken over te kunnen doen, is er meer onderzoek nodig.

De blauwe bes is gezond voor je geheugen en hersenen

Oxidatieve stress zorgt voor een teveel aan vrije moleculen, deze zijn schadelijk voor je gezonde cellen.  Deze moleculen kunnen ook voor een versnelling van het natuurlijke verouderingsproces van je hersenen zorgen. Je verkleint de kans op een overschot aan vrije radicalen door elke dag een portie blauwe bessen te eten, dit verbeterd je gezondheid.

Tijdens een studie werd onderzicht wat het effect was van het nemen van dagelijks blauwe bessensap bij oudere volwassen met een lichte cognitieve stoornis. Er waren diverse verbeteringen in hun hersenfunctie na twaalf weken te zien.

Uit een onderzoek dat 6 jaar duurde is gebleken dat bij duizenden ouderen er een verband is tussen de vertraging van de mentale veroudering met maximaal 5 jaar en blauwe bessen en aardbeien.

De blauwe bes heeft effect op diabetes.

Per portie van 150 gram bevatten blauwe bessen ongeveer 15 gram suiker, net zoveel als een sinaasappel of kleine appel. De bloedsuikerspiegel wordt negatief beïnvloed door suiker. Nu zou je zeggen dat mensen met diabetes beter geen fruit kunnen etende echter is dit niet waar. De insulinegevoeligheid wordt namelijk ook verbeterd door blauwe bessen, dit verlaagt het risico diabetes type 2 en metabool syndroom. Dit heeft een groter effect dan dat suikers een negatief effect hebben. Mensen met diabetes halen dus gezondheidsvoordelen uit het eten van blauwe bessen.

Kan het eten van blauwe bessen negatieve gezondheidseffecten hebben?

Veel fruitsoorten hebben zijn goed voor je gezondheid, maar willen ook nog weleens negatieve effecten hebben. Bij blauwe bessen is dit amper het geval. Er zijn geen negatieve effecten bekend van blauwe bessen, mits ze in normale hoeveelheden worden gegeten.

Een blauwe bessen allerlei is zeer zeldzaam, ook al komt het soms wel voor.

Het eten van blauwe bessen

Blauwe bessen zijn een lekkere snack voor tussendoor. Je kan ze door je havermout, smoothie of kokosyoghurt mengen, maar je kan ze natuurlijk ook los eten. Puur blauwe bessen is ook erg een lekkere keuze.

Het donkerpaarse sap van blauwe zitten bevat veel gezonde anthocyanen, door deze antioxidanten krijgen de bessen hun blauwe kleur. Indien je kiest voor kant-en-klare blauwe bessensap, kijk dan naar de toevoegingen en let erop dat er geen toegevoegde suikers in zitten.

Net als blauwe bessen zelf is het sap ontzettend gezond! In vergelijking met de bessen, zit er in sap relatief veel (natuurlijke) suikers. Om optimaal te kunnen profiteren van alle gezondheidsvoordelen van de bessen, is het beter om de bessen in hun geheel te eten. Dit zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel, op deze manier krijg je namelijk meer voedingsvezels binnen.

https://www.youtube.com/watch?v=HYuczhJRWfE
Geschreven door
Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Supplementen

NOW GABA 500 mg

#1
NOW L-Lysine 500 mg

100 capsules
 • Bevat uitsluitend de natuurlijke L-vorm
 • De beste kwaliteit lysine van Now Foods
 • Voldoende voor 100 dagen
14.50
Bekijk product
NOW GABA 500 mg

#2
NOW Taurine 500 mg

100 capsules
 • Taurine werkt samen met glycine en GABA
14.95
Bekijk product
NOW GABA 500 mg

#3
NOW L-Glutamine 500 mg

60 capsules
 • Bevat uitsluitend de natuurlijke L-vorm
13.50
Bekijk product
Bekijk meer Supplementen
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk