Zijn mandarijnen gezond?

Wat zijn mandarijnen?

Mandarijn – Een vrucht met een rood-oranje schil die natuurlijk gemakkelijk verkrijgbaar is in supermarkten. Wat mensen misschien niet weten, is dat mandarijnen vaak in verschillende Aziatische gerechten worden gebruikt. Mandarijnen bevatten relatief weinig calorieën. Een kopje mandarijnen bevat slechts 103 calorieën, waardoor het een uitstekende aanvulling is op een caloriearm dieet.

Mandarijnen bevatten ook grote hoeveelheden van enkele essentiële voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Deze voedingsstoffen kunnen onze gezondheid verbeteren.

Zijn mandarijnen gezond?

Mandarijnen smaken lekker maar hebben daarnaast ook hun gezondheidsvoordelen. In deze blog vertellen we je 6 voordelen!  

 1. Ten eerste is het goed voor het immuunsysteem. In mandarijnen zit veel vitamine C. Deze vitamine zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterk blijft. Op deze manier kan je lichaam schimmels, bacteriën en virussen beter bestrijden. Dat zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen verkoudheid, griep en infecties.
 2. Mandarijnen helpen je bij het behouden van een gezonde bloeddruk. Dit komt doordat ze veel kalium bevatten. Het mineraal kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk niet te hoog wordt. Kalium is de tegenhanger van natrium. Natrium heeft juist een bloeddruk verhogende werking.  Wanneer je bloeddruk te hoog is, is het risico op hart- en vaatziektes veel groter. Dat mandarijnen je bloedvaten en hart gezond houden is dus een groot gezondheidsvoordeel.
 3. Een mandarijn bevat provitamine A en vitamine C. Provitamine A zorgt voor stofjes waardoor je lichaam zelf vitamine A kan aanmaken. Deze vitamines zorgen ervoor dat je huid in topconditie blijft. Ons lichaam heeft vitamine C nodig voor het aanmaken van collageen. Collageen is namelijk een onderdeel van de huid. Collageen zorgt ervoor dat de huid stevig en strak blijft. Vitamine C zal dus ook zorgen voor minder rimpels. Daarnaast beschermen beide vitamines je van binnenuit tegen de zon. Dit doen ze door de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonnestralen. Dit helpt ook om de huid gezond en jong te houden. Ook helpen beide vitamines bij het tegengaan van ontstekingen. Dit draagt ook bij aan een mooie huid.
 4. Het is goed voor je darmflora en stoelgang. Mandarijnen bevatten namelijk veel vezels. Vezels zijn goed voor de stoelgang doordat ze veel vocht aantrekken. Door dit vocht wordt een zachte brij in je spijsverteringssysteem gevormd. Dit geeft de stoelgang meer volume en houdt het soepel. Dit helpt bij het voorkomen van obstipatie. De vezels doen nog iets belangrijks. In de darmen leven erg veel goede en slechte bacteriën en dit samen wordt de darmflora genoemd. Wanneer je een gezonde darmflora hebt houden de goede bacteriën de slechte onder de duim. Vezels zullen hierbij helpen omdat het voeding is voor de goede bacteriën.
 5. IJzer wordt beter opgenomen. Het eten van mandarijnen helpt om een ijzertekort te voorkomen. Dit komt door de vitamine C die mandarijnen bevatten. Dit helpt om het opnemen van ijzer te verbeteren. Het lichaam kan ijzer uit plantaardige voeding niet zo goed opnemen. Vaak benutten we maar 1 tot 10%. De opname verbetert door plantaardige ijzerrijke voeding waar ook vitamine C in zit te eten.

6. Het past goed in een afslankdieet. Wanneer je wilt afslanken wordt vaak geadviseerd geen fruit te eten. Dit is zonde omdat fruit voedingsstoffen bevat die je lichaam gezond houden, zoals mandarijnen. Fruit wordt soms afgeraden omdat het fruitsuiker bevat. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken als je het bij twee porties fruit per dat houdt. Op deze manier krijg je niet te veel fruitsuiker binnen maar zul je toch profiteren van de gezondheidsvoordelen die fruit met zich meebrengt. Veel fruitsoorten waaronder mandarijn zijn rijk aan vezels.Vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat je minder snel trek krijgt. Deze factoren zullen het verliezen van gewicht makkelijker maken.

Geschreven door
Anouk van der Laan
author
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Multivitamine

AOV 105 One daily

#1
AOV 105 One daily

60 tabletten
 • Tablet om één keer per dag in te nemen
 • Multi met een uitgebalanceerde combinatie van belangrijke vitamines en mineralen
 • Geschikt voor vegetariërs
29.95
Bekijk product
AOV 115 One daily

#2
AOV 115 One daily

120 tabletten
 • Tablet om één keer per dag in te nemen
 • Multi met een uitgebalanceerde combinatie van belangrijke vitamines en mineralen
 • Geschikt voor vegetariërs
56.50
Bekijk product
Vitakruid Multi basis vegan poeder

#3
Vitakruid Multi basis vegan poeder

163 gram
 • 100% plantaardig
 • Neutrale smaak en goed oplosbaar
 • Géén etiketvulling, uitsluitend nutriënten in effectieve dosering
29.90
Bekijk product
Bekijk meer Multivitamine
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk