Is vitamine A schadelijk tijdens de zwangerschap?

De zwangerschap en vitamine A: alles wat je er over moet weten

In lever vind je grote hoeveelheden vitamine A. Of je tijdens je zwangerschap wel of geen lever moet eten is iets waar de meningen nogal over verdeeld zijn.

Wat je binnenkrijgt aan voedingsstoffen is belangrijk om rekening mee te houden op het moment dat je zwanger bent. De hoeveelheid vitamine A die je binnenkrijgt is iets waar je erg op moet letten. Je leest in dit artikel waarom je hier op moet letten.

Wat is vitamine A?

Vitamine A is een vitamine die je dagelijks nodig hebt en wordt ook wel retinol genoemd. Vitamine A draagt bij aan een goede groei van je kindje en houdt je weerstand op peil. Vitamine A in te grote hoeveelheden kan afwijkingen bij de geboorte van je kindje veroorzaken. Hierdoor is het belangrijk op te letten hoeveel je van deze vitamine binnenkrijgt.

De hoeveelheid vitamine A in lever

In lever vind je voornamelijk grote hoeveelheden vitamine A. De meningen zijn dus nog erg verdeeld over het wel of niet eten van lever gedurende de zwangerschap. Je eet beter helemaal geen lever als je het risico liever niet loopt. Er zit maar liefst 11.000 microgram vitamine A in 100 gram lever.

Met vitamine A moet je extra voorzichtig zijn in het eerste trimester van de zwangerschap. Het kindje is voor invloeden van buitenaf namelijk het meest kwetsbaar in dit trimester. Onder invloeden van buitenaf valt ook hetgeen wat de zwangere vrouw aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor de vijfde week van de zwangerschap is er nog geen bloedband tussen jou en je kindje en hoef je je dus niet druk te maken over het feit of je in deze tijd wel of geen lever gegeten hebt.

De zwangerschap en vitamine A: de gevaren

Een te hoge dosis vitamine A kan zorgen voor ernstige bijwerkingen of last voor zowel het kindje als jezelf. Zo raakt de lever overbelast en kan deze schade oplopen omdat het niet alle vitamine A kan verwerken. De gevolgen voor je kindje zijn groter omdat het kindje nog erg fragiel is.

Misselijkheid, hoofdpijn, verminderde eetlust, een rode of schilferende huid, haarverlies, spierpijn, vermoeidheid en slecht zicht zijn allemaal symptomen die horen bij een teveel aan vitamine A. Het is belangrijk hier goed op te letten. Dit kan echter lastig zijn omdat bovenstaande symptomen ook kunnen horen bij de bekende zwangerschapskwaaltjes.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine A bij zwangere vrouwen?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) bij zwangere vrouwen aan vitamine A ligt op 1000 microgram per dag. Het maximale aan vitamine A wat een zwangere vrouw per dag binnen mag krijgen ligt op 3000 microgram per dag.

Er zit een gezonde hoeveelheid vitamine A in melkproducten, eieren en vis. Als je deze regelmatig eet is suppletie met vitamine A niet nodig. Mocht je niet genoeg van bovengenoemde producten eten dan zijn er speciale vitamine A supplementen voor zwangere vrouwen.

Eet de volgende producten met mate tijdens je zwangerschap: paté, leverworst, leverkaas en leverpastei. Zo zit er namelijk al 350 microgram vitamine A in een snee leverpastei. Leverproducten kunnen dus met mate gegeten worden. Het eten van pure lever bevat te veel vitamine A en is dus af te raden bij zwangere vrouwen.

Een gezonde hoeveelheid vitamine A is het beste. Dit natuurlijk in combinatie met een gezonde, gevarieerde voeding om zo de essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.    

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 zwangerschap

Daily Co Visolie omega-3

#1
Daily Co Visolie omega-3

60 softgels
  • Hoog geconcentreerde zuivere visolie
  • liefst 290 mg EPA en 183 mg DHA
  • Non GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveermiddelen
34.95
Bekijk product
Mattisson Vegan calcium uit rode alg

#2
Mattisson Vegan calcium uit rode alg

90 capsules
  • met aquamin
  • hoge biologische beschikbaarheid
  • calcium draagt bij aan de instandhouding van sterke botten
12.95
Bekijk product
Vitakruid Multivitamine Dag & Nacht Mama

#3
Vitakruid Multivitamine Dag & Nacht Mama

60 tabletten
  • Alles in één multivitamine voor Mama's
  • Foliumzuur in de dosering aanbevolen door verloskundigen
  • Beste foliumzuur wereldwijd beschikbaar Quatrefolic®
29.90
Bekijk product
Bekijk meer zwangerschap