Beste visolie capsules & omega-3 ervaringen

Visolie is een bron van essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor talrijke lichaamsfuncties. Maar wat zijn de beste visolie capsules voor je gezondheid? In dit artikel alles over de allerbeste omega-3 supplementen en visolie ervaringen.

best geteste omega 3 visolie

Top 3 allerbeste visolie capsules

De best geteste visolie.

Vis zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en is een ongelooflijke eiwitbron die een flinke dosis omega-3 vetzuren en verschillende vitaminen en mineralen levert. Daarnaast blijft onderzoek aantonen dat regelmatig eten van vis het risico op hart- & vaatziekten en andere chronische ziekten kan verminderen.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks 200 milligram omega-3 vetzuren uit vis (de vetzuren) binnen te krijgen. Er zullen echter veel mensen niet snel in de buurt van deze aanbeveling komen, vandaar dat mensen visolie kopen.

Over deze review in het kort

Vitamines.com heeft in deze review 33 visolie capsules onder de loep genomen. Die van Daily co vinden wij het beste wat betreft prijs en kwaliteit.

beste visolie consumentenbond

Wat is omega-3 visolie?

Visolie is een voedingsbron van omega-3 vetzuren. Je lichaam heeft omega-3 vetzuren nodig voor veel functies, van spieractiviteit tot celgroei en deze omega-3 vetzuren worden gewonnen uit voedsel omdat ze niet worden aangemaakt in het lichaam.

Visolie bevat twee omega-3 die docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) worden genoemd. Voedingsbronnen van DHA en EPA zijn vette vis, zoals zalm, makreel en forel, en schaaldieren, zoals mosselen, oesters en krabben.

Onderzoek heeft de gezondheidsvoordelen van EPA en DHA voor veel cellulaire functies in het lichaam aangetoond. Zo spelen deze essentiële vetzuren een belangrijke rol bij groei, herstel en voortplanting en verbeteren het lipidenniveau en de hartfunctie.

Visolie is een voedingsbron van omega-3.

Ons team van voedingsdeskundigen heeft 33 verschillende visolie supplementen geanalyseerd en voorrang gegeven aan de producten die worden ondersteund door onderzoek.

Beste omega 3 visolie capsules (Top 5)

Het samenstellen van een shortlist met de allerbeste visolie capsules is geen sinecure, gezien de enorme variëteit van wel 26 verschillende soorten capsules en tabletten. De belangrijkste criteria hierbij waren de gebruikte ingrediënten, de kwaliteit, de effectiviteit, de prijs en de visolie ervaringen van onze klanten.

De supplementen hieronder zijn allemaal goed, maar als we kijken naar de ingredienten, producteigenschappen én prijsstelling van Daily co, vinden we dat het allerbeste visolie supplement.

MerknaamBeste capsules€ per capsuleVisolie mgEPA mgDHA mg
1. Daily coVisolie 1.000€0,291.000 mg290 mg183 mg
2. AOV703 Visolie€0,381.000 mg500 mg100 mg
3. VitakruidVisolie Forte€0,301.000 mg350 mg250 mg
4. Royal GreenVisolie 790€0,53790 mg530 mg160 mg
5. DavitamonOmega-3 visolie€0,32500 mg165 mg110 mg

1. Daily co Visolie 1.000 mg

Daily Co visolie capsules zijn onze absolute nummer één en verdienen onze aanbeveling tot beste visolie supplementen van dit moment, na het leveren van zeer goede resultaten op basis van uitvoerige productanalyses.

Met zijn hoog geconcentreerde formule van 1000 mg zuivere visolie per softgel, inclusief een aanzienlijke 290 mg EPA en 183 mg DHA, slaagt het erin een toonaangevende positie in de markt te behouden.

Daarnaast is Daily co de beste economische besteding met slechts €0,29 cent per capsule. Goed én goedkoop dus.

Wetenschappelijk onderzoek heeft de positieve invloed van EPA en DHA op de gezondheid van het hart aangetoond, en met een inname van slechts één softgel per dag, levert Daily Co meer dan genoeg van deze essentiële omega-3 vetzuren.

Koop nu Daily co visolie →

De in Daily co aanwezige DHA is bewezen gunstig voor het gezichtsvermogen en de hersenen bij een dagelijkse inname van 250 mg, waardoor dit product een veelzijdig supplement is dat verschillende gezondheidsaspecten kan ondersteunen.

Wat ons ook opvalt, is de zuiverheid van het product. De softgels van Daily co bevatten geen GMO’s, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveermiddelen. Dit benadrukt de toewijding van Daily Co om een puur en hoogwaardig product te leveren.

Eenvoud in gebruik is een andere factor die we in deze recensie in overweging nemen, en de Daily Co visolie capsules scoren ook hoog in deze categorie. Slechts één softgel per dag is voldoende om te profiteren van de voordelen, waardoor het een gemakkelijk in te passen is in een drukke levensstijl.

Al met al is de Daily Co visolie een zeer goed, hooggedoseerd visolie supplement dat bovenaan onze lijst van aanbevolen producten staat.

Het combineert hoogwaardige ingrediënten, wetenschappelijk bewezen voordelen, zuiverheid en gebruiksgemak, wat het tot een topkeuze maakt voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en effectief visolie supplement.

Voordelen & nadelen van Daily co

Voordelen van Daily coNadelen van Daily co
1.000 mg visolieDit supplement heeft geen nadelen
Hoog gehalte EPA en DPA
Geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen
Vrij van allergenen zoals gluten en lactose
Geen genetisch gemodificeerde ingrediënten
Softgels van Daily co zijn makkelijker te slikken

2. AOV 703 Visolie 1.000 mg

AOV is met hun 703 Visolie capsules op de tweede plaats in onze test geeindigd. Met een royale dosis van 1000 mg visolie per capsule, verkregen uit duurzaam gevangen ansjovis en sardines, biedt het product een solide bron van omega-3 vetzuren.

Niet iedereen zal meteen het merk AOV kennen, maar dat maakt dit merk niet minder goed. Integendeel. AOV heeft al een geruime tijd een prominente rol in de gezondheidssector. Ruud Nieuwenhuis, de oprichter AOV, maakt al jarenlang kwalitatieve supplementen en schreef zijn kennis op in twee boeken: Vitamines & Zelfzorg en Orthomoleculaire Voeding.

Wat maakt de AOV 703 visolie capsules goed? Dat is toch wel het opvallend hoge gehalte EPA van 500 mg per capsule dat AOV wist te realiseren. EPA is een type meervoudig onverzadigd vetzuur dat een structuur heeft van 20 koolstofatomen en 5 dubbele bindingen.

Koop AOV 703 Visolie →

In wetenschappelijke publicaties is een gebrek aan EPA in sommige gevallen geassocieerd met hersengerelateerde aandoeningen zoals depressie, schizofrenie en ADHD. Hierdoor zijn er momenteel talrijke studies aan de gang om het potentieel van EPA bij het aanpakken van de symptomen van deze aandoeningen verder te onderzoeken.

De betrokkenheid van AOV bij duurzame visserij voor de productie van hun visolie is ook prijzenswaardig. Dit toont aan dat het bedrijf niet alleen aandacht heeft voor de kwaliteit van het product, maar ook voor de ecologische impact van hun productieproces.

Al met al is de AOV 703 Visolie een betrouwbaar en effectief product met een sterke nadruk op duurzaamheid. Hoewel het tweede op onze lijst komt, en 10 cent duurder per capsule is dan de nummer 1, is AOV nog steeds een uitstekende keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een hoogwaardig visolie supplement.

Voordelen & nadelen van AOV

Voordelen van AOVNadelen van AOV
1.000 mg visolieNiet voor vegetariërs
Hoog gehalte EPA
Duurzaam gevangen vis
Geen kunstmatige verdikkingsmiddelen
Verpakking van 100% gerecycled plastic

3. Vitakruid Forte 1.000 mg

Vitakruid is een heel bekend Nederlands merk op het gebied van kwalitatieve voedingssupplementen. Ook deze visolie capsules van Vitakruid stellen niet teleur. De bijzondere formule van Vitakruid biedt een royale dosis omega-3-vetzuren met 350 mg EPA en 250 mg DHA per capsule van 1000 mg visolieconcentraat. Maar dat is niet alles.

Een kenmerkend aspect van dit product is de toevoeging van vitamine E in de vorm van d-alfa-tocoferol, de meest biologisch actieve vorm. Deze vitamine speelt een sleutelrol in de bescherming van de lichaamscellen tegen oxidatie en draagt bij aan de effectiviteit en houdbaarheid van de omega-3-vetzuren in de capsule.

Koop Vitakruid Visolie Forte →

Een ander groot pluspunt van de Visolie Forte 1000 is de aandacht voor zuiverheid en stabiliteit. Het bedrijf hanteert strikte kwaliteitscontrolemaatregelen, waaronder de eis van een certificaat van analyse voor elke productiebatch, om te garanderen dat de visolie zuiver is en vrij van oxidatie. Ook het extractieproces gebeurt zonder verhitting, wat bijdraagt aan het behoud van de voedingswaarde van de visolie.

Hoewel de Visolie Forte 1000 veel te bieden heeft, zijn er enkele punten die voor verbetering vatbaar zijn. Ten eerste ontbreekt er informatie over de bron van de visolie. Duurzaamheid is een belangrijke overweging voor veel consumenten, en het zou nuttig zijn om te weten of de visolie afkomstig is van duurzame visserijpraktijken.

Desondanks verdient de Visolie Forte 1000 onze aanbeveling voor zijn uitstekende formule, hoge zuiverheid en aandacht voor kwaliteitscontrole. Dit supplement is zeker een goede keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een hoge dosis omega-3-vetzuren in een makkelijk in te nemen formule.

Voordelen & nadelen van Vitakruid

Voordelen van VitakruidNadelen van Vitakruid
1.000 mg visolie Bron van visolie onbekend
Rijk aan EPA en DHAGeen allergenen informatie
Toegevoegde vitamine E (d-alfa-tocoferol)
Koud extractieproces behoudt voedingsstoffen
Vitamine E verlengt de houdbaarheid
Zuivere visolie, vrij van oxidatie

4. Royal Green 790 mg

Het vertrouwen in de beste visolie is sterk afhankelijk van de zuiverheid en concentratie van de ingrediënten, en bij Royal Green’s visolie zit het zeker goed en staat op nummer 4 in onze top-5 met allerbeste visolie capsules.

Royal Green maakt gebruik van een uniek extractiezuivering proces om alle ongewenste elementen, zoals PCB’s, zware metalen, kwik en andere schadelijke stoffen, te verwijderen.

Het resultaat? Een zuiver, breed spectrum en hoog geconcentreerd visoliesupplement, met maar liefst 79% Omega-3-vetzuren, bestaande uit 530 mg EPA, 160 mg DHA en 100 mg andere Omega-3-vetzuren per softgel.

Koop Royal Green Visolie →

Het merk besteedt ook aandacht aan de kleine details die de consumentenervaring verbeteren. De toevoeging van antioxidanten remt de oxidatie van de visolie en een aangenaam sinaasappelaroma maskeert effectief elke visnasmaak. Bovendien wordt het product geleverd in twee formaten van 30 en 60 softgels.

Royal Green heeft als één van de weinige visolie supplementen het ‘Friend of the Sea’-certificaat verworven, wat betekent dat hun visolie afkomstig is van duurzame visserij en geen overbeviste soorten gebruikt.

Kortom, de visoliecapsules van Royal Green zijn niet alleen een hoogwaardige bron van essentiële vetzuren, maar ook een product waarvan u met zekerheid kunt weten dat het op een ethische en duurzame manier is geproduceerd.

Het is duidelijk dat Royal Green zich inzet voor zowel de gezondheid van hun klanten als de gezondheid van onze oceanen. Deze combinatie van kwaliteit, zuiverheid en duurzaamheid geeft het Nederlandse merk een welverdiende vierde plaats in onze toplijst.

Voordelen & nadelen van Royal Green

Voordelen van Royal GreenNadelen van Royal Green
Hoge concentratie omega-3Niet voor vegetariërs en veganisten
Zowel EPA en DHA aanwezigRoyal Green is niet overal verkrijgbaar
Uniek extractiezuiveringprocesNiet voor mensen met visallergie
Bevat vitamine E tegen oxidatie
Zeer duurzaam; Friends of the Sea

5. Davitamon Omega-3

Davitamon Compleet Omega-3 Visolie is een uitstekende keuze voor iedereen die zijn voedingspatroon wilt aanvullen met essentiële omega-3 vetzuren, vitamines en mineralen.

Dit visolie supplement wordt geleverd in een gemakkelijk in te nemen capsule, die een brede range aan voedingsstoffen bevat. Met name de 55% omega-3 vetzuren, inclusief EPA en DHA, dragen bij aan het goed blijven functioneren van het hart. Daarnaast is DHA een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en het gezichtsvermogen.

Koop Davitamon Omega-3 visolie →

De Davitamon omega-3 visolie capsules die ik heb getest bevatten eveneens magnesium wat goed is voor de werking van de spieren. Verder draagt het bij aan het geheugen en concentratievermogen door de toevoeging van vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12, C en magnesium.

Davitamon is een betrouwbaar merk met een geschiedenis die teruggaat tot 1928. Deze reputatie weerspiegelt zich in de kwaliteit van hun producten. Het merk houdt zich strikt aan richtlijnen en adviezen en ontwikkelt producten op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Deze visolie van Davitamon is vrij van suiker, conserveermiddelen en aroma’s, wat het een zuivere keuze maakt voor diegenen die onnodige toevoegingen willen vermijden. Het advies is om dagelijks één capsule in te nemen, bij voorkeur tijdens of na de maaltijd.

Kortom, Davitamon Compleet Omega-3 Visolie is een uitstekende aanvulling op de dagelijkse voeding en biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Het is een betaalbare, complete en gemakkelijke manier om te zorgen voor de inname van essentiële omega-3 vetzuren, vitamines en mineralen.

Voordelen & nadelen van Davitamon

Voordelen van DavitamonNadelen van Davitamon
500 mg visolie; geschikt vanaf 12 jaar‘Slechts’ 500 mg visolie
Omega-3 vetzuren (zowel EPA en DHA)Grote capsule is lastiger slikken
Vitamine A, C en D voor immuunsysteemNiet geschikt voor veganisten en vegetariërs
Vitamine B-complex voor extra energie
Magnesium voor betere concentratie
Vrij van suiker en conserveermiddelen

Visolie ervaringen

Op Vitamines.com is visolie een populair omega-3 supplement en hebben we al veel visolie ervaringen ontvangen. Ben jij ook een ervaringsdeskundige en wil je jouw ervaring delen? Stuur je feedback dan naar [email protected] en we voegen deze toe aan deze review pagina.

 • Ervaring van Jeroen, 45 jaar uit Zwolle: “Sinds ik visolie gebruik, merk ik dat mijn concentratie verbeterd is. Ook voel ik me over het algemeen energieker.”
 • Ervaring van Marloes, 38 jaar uit Den Haag: “Ik heb een stressvolle baan en sinds ik visolie capsules neem, merk ik dat mijn stemming stabieler is en ik beter met stress kan omgaan.”
 • Ervaring van Lars, 51 jaar uit Eindhoven: “Ik gebruik nu al een paar maanden visolie en ik heb gemerkt dat mijn cholesterolgehalte aanzienlijk is verbeterd. Ik ben erg blij met deze verandering.”
 • Ervaring van Anouk, 29 jaar uit Enschede: “Visolie heeft me enorm geholpen met mijn droge huid. Ik gebruik het nu al een paar maanden en mijn huid voelt veel soepeler en gehydrateerd.”
 • Ervaring van Maarten, 54 jaar uit Nijmegen: “Ik gebruik visolie capsules voor mijn hartgezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat het helpt, aangezien mijn laatste controles allemaal uitstekend waren.”
 • Ervaring van Vera, 42 jaar uit Almere: “Sinds ik visolie gebruik, voel ik me veel fitter. Het heeft ook een positief effect gehad op mijn bloeddruk.”
 • Ervaring van Tim, 36 jaar uit Arnhem: “Ik sport veel en sinds ik Daily co visolie capsules gebruik, merk ik dat mijn herstel na de training verbeterd is. Ik ben erg tevreden over dit supplement, mede wanwege de prettige zachte capsulewand.”
 • Ervaring van Patricia, 33 jaar uit Gouda: “Ik gebruik visolie voor mijn gezichtsvermogen. Ik heb het gevoel dat het helpt mijn ogen gezond te houden, vooral omdat ik veel tijd achter de computer doorbreng.”
visolie capsule voordelen

Visolie capsules voordelen

De visolie in visolie capsules brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zijn de capsules een uitstekende bron van omega-3 vetzuren wat als een heel belangrijk en essentieel vet wordt gezien.

Omega-3 vetzuren brengen verschillende gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de gewrichten, het in balans brengen van het cholesterolgehalte en zelfs het stimuleren van de geestelijke gezondheid.

Visolie capsules bevatten een combinatie van eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), dit zijn de twee belangrijkste soorten omega-3 vetzuren die de gezondheid ten goede komen en die voorkomen in vis, schelpdieren en sommige algen.

Hoewel het belangrijk is om voedsel met veel EPA en DHA te (blijven) eten, en dan met name vette vis, kan een visoliesupplement helpen om de gaten in je omega-3 behoefte op te vullen.

Wat ik in de loop der jaren heb ontdekt, is dat sommige mensen niet graag vis eten of wekelijks genoeg vis kunnen eten om aan de AHA-aanbevelingen te voldoen. Daarnaast lijden sommige mensen aan ontstekingsaandoeningen zoals artritis, waarvoor omega-3 vetzuren uit visolie capsules aantoonbare voordelen bieden.

Visolie werkt mogelijk goed bij artritis.

Voordelen van omega-3 volgens onderzoek

Volgens onderzoek zijn er een aantal potentiële voordelen voor de gezondheid verbonden aan het nemen van visoliesupplementen, waaronder de volgende:

Kan mogelijk het triglyceridengehalte verlagen

Visoliesupplementen kunnen helpen om het triglyceridengehalte (een soort vet in je bloed) te verlagen. Een hoog triglyceridengehalte kan het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen, maar ook wijzen op obesitas of het metabool syndroom.

Kan mogelijk depressiesymptomen verlichten

Voorlopig onderzoek suggereert dat omega-3 visolie een rol kan spelen bij het verminderen van symptomen voor depressie, zo blijkt uit een onderzoek uit 2017 dat werd aangehaald in Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

De review van onderzoeken analyseerde een aantal epidemiologische, laboratorium- en gerandomiseerde placebo gecontroleerde onderzoeken en vond bewijs dat een tekort aan omega-3s in de voeding kan bijdragen aan de ontwikkeling van stemmingsstoornissen, waaronder depressie, en dat suppletie ermee een effectieve behandelmethode zou kunnen zijn.

Kan mogelijk coronaire hartziekten helpen voorkomen

Uit een review uit 2020 blijkt dat omega-3 vetzuren het risico op hart- en vaatziekten licht kunnen verlagen. Het onderzoek omvatte gegevens van 162.796 deelnemers en concludeerde dat het verhogen van de inname van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren met lange keten (LCn3) het risico op sterfte en voorvallen door coronaire hartziekten licht verminderde en serumtriglyceriden verminderde.

vrouw met allerbeste visolie capsules

Kan mogelijk artritis pijn verlichten

Omega 3 kan ook helpen bij ontstekingen. Zo is er aangetoond dat ze ontstekingsremmende voordelen hebben en daarom kunnen helpen bij het verminderen van artritische pijn, bleek uit een onderzoek dat is gedaan in 2006 en is gepubliceerd in Surgical Neurology.

250 patiënten met nek- of rugpijn kregen 1200 tot 2400 milligram omega-3 EFA’s per dag, en de helft stopte met andere pijnbehandelingen. Van de patiënten in het onderzoek meldde ook 60% een verbetering van zowel de algehele pijn als de gewrichtspijn.

Kan mogelijk hersen gezondheid bevorderen

Omega 3 kan ook voordelen bieden voor je hersenen. Uit een onderzoek uit 2018 met gegevens van 23.688 mensen bleek dat in vergelijking met oudere volwassenen die maar één keer per week vis aten, degenen die vier of meer porties per week aten minder geheugenverlies hadden, wat ze vergeleken met hersenen die vier jaar jonger waren.

EPA en DHA zitten ook vaak in prenatale vitamines, omdat ze kunnen helpen bij de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Een studie in Reviews in Obstetrics and Gynecology wijst erop dat het voor zwangere mensen moeilijk is om voldoende visolie uit hun voeding op te nemen (omdat de consumptie van zeevruchten beperkt moet zijn), en raadt aan om visolie of DHA-supplementen op basis van algen te nemen.

omega 3 hersenen gezondheid

Mogelijk gunstig voor gezondheid van de ogen

Omega-3 consumptie is ook in verband gebracht met de gezondheid van de ogen. Een groot onderzoek waarbij meer dan 32.400 vrouwen betrokken waren, toonde aan dat in vergelijking met degenen die weinig tot geen zeevruchten aten, degenen met een dieet met meer omega-3 een lager risico hadden op droge ogen.

Soorten visolie

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 200 milligram omega 3-vetzuren per dag uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Als je 1 keer per week vis eet, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Kies bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm.

Visoliesupplementen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam de voordelen van omega-3 binnenkrijgt. Een ander voordeel is dat veel bedrijven hun visolie capsules ontgeuren om de visgeur weg te nemen en kunnen tecvens essentiële oliën zoals citroenolie toevoegen om de vissmaak te maskeren.

De belangrijkste soorten visolie supplementen zijn:

 • Zachte visolie gelcapsules – Zachte gelcapsules zijn een populaire methode om visolie in te nemen. Dankzij de zachte capsulewand erg makkelijk om door te slikken.
 • Vloeibare visolie – Je kunt visolie ook in vloeibare vorm nemen, verkocht in een fles. Vloeistof heeft soms de voorkeur bij het geven van hogere doses visolie
 • Visolie op recept – Visolie supplementen op recept zijn goedgekeurd voor hoge triglyceriden. Icosapent (bekend onder de merknaam Vascepa) is bijvoorbeeld geïndiceerd als aanvulling op een dieet om hoge triglyceridenwaarden te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Veelgestelde vragen

Inmiddels hebben we al een aantal belangrijke zaken met betrekking tot de aankoop van visolie besproken. Zo is het belangrijk om visoliecapsules van hoge kwaliteit te vinden, met hogere niveaus van EPA en DHA, en gecertificeerd als duurzaam.

In deze veelgestelde vragen gaan we nog dieper in de materie en bespreken we bijvoorbeeld de verschillende vormen van visolie, zoals triglyceride, ethylester, herveresterde triglyceriden en monoglyceride.

Maar ook wat de beste supplementen voor jou zijn, wat is omega-3 en vooral ook: wat maakt omega-3 supplementen zo goed?

visolie supplementen

Wat zijn de allerbeste visolie supplementen voor jou?

De meeste dietisten benadrukken dat het van cruciaal belang is om visoliesupplementen van hoge kwaliteit te vinden. De voedingssupplementen in deze test zijn van kwaliteitsvis en fabrikanten volgen de richtlijnen voor Good Manufacturing Practices.

Ook is het belangrijk om goed te kijken naar de EPA- en DHA-niveaus, want je wilt een merk kiezen met hogere niveaus hiervan in vergelijking met alleen de totale omega 3’s. Daarnaast wil je een visolie producent dat gecertificeerd als duurzaam is.

De niveaus van EPA en DHA kunnen sterk variëren als het gaat om visolie capsules. Zo bevat Daily co die het beste uit deze visolie review komt bijvoorbeeld 290 mg EPA en 183 mg DHA en bij hekkensluiter zie ik ‘slechts’ 155 EPA en 110 DHA. Wel zitten er in het supplement van Davitamon andere interessante voedingstoffen.

Kijk bij visolie naar EPA en DHA niveaus.

Wat maakt een omega-3 supplement goed?

Supplementen die door een derde partij worden getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om er zeker van te zijn dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet verontreinigd zijn met specifieke risicovolle, veelvoorkomende verontreinigingen.

De beste visoliesupplementen zijn verkrijgbaar als softgels, capsules, vloeistoffen en gummies. Visolie bevat meestal EPA, DHA of beide in verschillende concentraties. Deze omega-3 komen voor in een paar vormen die soms op het etiket worden aangegeven:

 • Triglyceride: Omega-3 vetten in visolie komen van nature voor in een vorm die triglyceriden wordt genoemd. Sommige supplementen bevatten deze vorm, hoewel in veel andere supplementen de visolie is omgezet in andere vormen om het te zuiveren, concentreren of stabiliseren. 
 • Ethylester: Dit is een van de meest voorkomende vormen van visolie in supplementen en medicijnen en wordt gemaakt door de visolie bloot te stellen aan ethanol om verontreinigingen te verwijderen en de EPA en DHA te concentreren. Dit kan echter de kleine hoeveelheden vitaminen die in visolie aanwezig kunnen zijn licht verminderen.
 • Herveresterde triglyceriden: Deze vorm wordt gemaakt door ethylesters chemisch terug te converteren naar de oorspronkelijke triglyceridevorm.
 • Monoglyceride: Deze vorm wordt gemaakt door de triglyceride af te breken zodat de omega-3 vetten gemakkelijk kunnen worden opgenomen, hoewel je lichaam dit van nature doet.

Onderzoek toont aan dat als je visolie inneemt met een vetrijke maaltijd, elk van deze vormen van visolie binnen 24 uur in gelijke mate wordt opgenomen. Als je echter visolie neemt met een kleine maaltijd of zonder voedsel, kun je beter kiezen voor vormen die vermeld staan als triglyceride of opnieuw veresterde triglyceride.

Een eetlepel bevat ongeveer 4.050 microgram retinol (de dierlijke vorm van vitamine A) en 1.360 IE vitamine D.26 Een overschrijding van 1.500 tot 7.500 microgram retinol en 10.000 IE vitamine D kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

Omega 3 visolie bijwerkingen

Omega-3 bijwerkingen

Visolie kan het bloed verdunnen, wat leidt tot een langere bloedingstijd als iemand zich snijdt. Daarom moet je omega-3 visolie niet nemen als je al bloedverdunners gebruikt zonder eerst met je arts te overleggen. Daarnaast moet je het gebruik van visoliën een week voor een operatie stoppenom overmatig bloeden te voorkomen.

Sommige merken kunnen een vissmaak in de mond veroorzaken. Als je deze visolie bijwerking ervaart, is het mogelijk om visolie voor consumptie in te vriezen, wat het symptoom kan verminderen. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree en maagzuur.

Ook moet je logischerwijs géén visolie nemen als je allergisch bent voor vis of vis niet verdraagt.

Hoeveel visvetzuren EPA en DHA per dag?

De juiste visolie dosering is sterk afhankelijk van de specifieke behoeften van het individu. De gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene varieert tussen de 250-500 mg van de gecombineerde omega-3 visvetzuren EPA en DHA. Dit komt overeen met ongeveer 1 tot 2 standaard visolie capsules per dag.

Het is belangrijk op te merken dat hele hoge doses visolie (meer dan 3.000 mg per dag) enkele bijwerkingen kunnen hebben, zoals bloedverdunning, en moeten worden afgestemd met een medisch deskundige.

Voor kinderen zijn de aanbevelingen anders en afhankelijk van leeftijd en lichaamsgrootte, variërend van 50-250 mg per dag. Zwangere en borstvoedende vrouwen mogen niet meer dan 250 mg per dag innemen om potentieel schadelijke effecten op de foetus of de baby te voorkomen.

omega 3 visolie goed voor

Waar is omega 3 visolie goed voor?

In het algemeen is omega-3 visolie goed voor het verminderen van ontstekingen en de gezondheid van de hersenen, ogen en het hart ondersteunen.

Met name de inname van omega-3-vetzuren kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Onderzoeken tonen aan dat de inname van omega 3 visolie (2 á 3 gram per dag) kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

Daarnaast kunnen omega-3 visolie helpen om het HDL-cholesterol (goede cholesterol) te verhogen, het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) te verlagen en het risico op bepaalde soorten beroertes te verlagen.

Besef altijd dat visoliesupplementen niet je reguliere medicijnen of andere factoren die bijdragen aan een gezonde levensstijl (zoals een evenwichtig dieet en lichaamsbeweging) kunnen vervangen.

Voor wie is omega-3 goed?

Als je in een van de onderstaande groepen past, kun je het gebruik van omega-3 visolie bespreken met je arts om te ontdekken of omega-3 supplementen ook goed voor jou zijn.

 • Mensen met chronisch hartfalen: Visolie suppletie kan mogelijk gunstig zijn voor mensen met hartfalen die een verminderde linkerventrikelfunctie hebben. Het is echter belangrijk op te merken dat onderzoek geen ondersteuning biedt voor visoliesupplementen ter preventie van hartfalen.
 • Mensen die herstellen van een hartaanval: Als je onlangs een hartaanval hebt gehad, kun je mogelijk baat hebben bij visoliesuppletie. Het is echter belangrijk om op te merken dat onderzoek geen ondersteuning biedt voor visoliesupplementen ter preventie van hartaanvallen bij mensen met hartaandoeningen, alleen voor mensen die onlangs een hartaanval hebben gehad.
 • Mensen met droge ogen: Een review uit 2019 van 17 onderzoeken gaf aan dat omega-3 suppletie de symptomen van droge ogen verbeterde bij patiënten met droge ogen.12
 • Degenen met een depressie: Als je geen vis eet, kan visolie helpen bij de behandeling van bestaande depressieve symptomen, maar het mag niet de plaats innemen van medicijnen en andere vormen van behandeling. Van visoliesupplementen is niet aangetoond dat ze depressie voorkomen.
 • Degenen die geen vis eten: Als je geen vis eet omdat je een vegetarisch dieet volgt, veganist bent, allergisch bent of gewoon niet van vis houdt, kun je algenoliesupplementen overwegen. Deze veganistische supplementen kunnen je helpen om aan je omega-3 behoefte te voldoen. Er zijn echter meer onderzoeken nodig om aanbevelingen voor EPA en DHA vast te stellen voor vegetariërs en veganisten.

Verlaagt visolie het cholesterolgehalte?

Visolie kan het niveau van HDL-cholesterol (het goede cholesterol) iets verhogen. Sommige onderzoeken tonen aan dat visolie het totale en LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) iets kan verlagen, hoewel andere onderzoeken geen effect laten zien. De versheid van visoliesupplementen is echter belangrijk.

Een onderzoek uit 2017 toonde aan dat geoxideerde visoliesupplementen minder effectief zijn in het verlagen van cholesterol dan visolie van hoge kwaliteit. Visolie mag nooit in de plaats komen van je reguliere medicatie en moeten worden besproken met een zorgverlener.

omega 3 visolie vrouw

Is omega 3 hetzelfde als visolie?

Er zijn 3 hoofdtypen omega 3 vetten, waaronder ALA, EPA en DHA. Visolie bevat EPA en DHA, terwijl ALA voornamelijk te vinden is in plantaardige oliën, waaronder canolaolie, chiazaden, lijnzaad en walnoten.

Niet alle omega-3 supplementen zijn afgeleid van visolie; sommige zijn afgeleid van krillolie, levertraan en algenolie. Het meeste onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van omega-3 heeft zich echter gericht op EPA en DHA in plaats van ALA. Daarom zijn er zoveel aanbevelingen om DHA en EPA uit vette vis, visoliesupplementen of algenolie te halen.

Hoe heb ik de allerbeste visolie getest?

We ondersteunen visolie supplementen die wetenschappelijk onderbouwd zijn. We hechten waarde aan bepaalde producteigenschappen die volgens ons geassocieerd worden met producten van de hoogste kwaliteit.

Ons team van experts heeft een gedetailleerde methodologie ontwikkeld om de test met de allerbeste visolie te kunnen samenstellen.

We hebben de ingrediëntenlijst en het voedingsinformatiepaneel van ieder supplement zorgvuldig gelezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt er in zit ten opzichte van de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt.

Visoliesupplementen bevatten meestal EPA, DHA, en kunnen ook andere vetten bevatten zoals omega-7 (ook wel palmitoleïnezuur genoemd), oliezuur, of een omega-6 vet genaamd GLA. Sommige visoliesupplementen bevatten toegevoegde vitamines, zoals vitamine E, om de oliën te stabiliseren en te voorkomen dat ze ranzig worden.

Visolie kan bloedverdunnend werken.

Visoliesupplementen kunnen bloedverdunnend werken en kunnen de bloeddruk iets verlagen. Als je bloedverdunnende of bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, bespreek het gebruik van visoliesupplementen dan met je zorgverlener.

Conclusie: visolie voor cruciale vetzuren

Tenzij je consequent elke week vis op je bord legt, krijg je waarschijnlijk niet de hoeveelheden EPA en DHA binnen die in verband worden gebracht met positieve gezondheidseffecten.

Maak je niet druk: je bent lang niet de enige.

Als je echter niet bereid en in staat bent om je inname van vette vis te verhogen, is een omega-3 visolie supplement van hoge kwaliteit een eenvoudige toevoeging aan je dagelijkse routine.

Van je hersenen, je hart- en bloedvatenstelsel tot aan je botten, visolie kan helpen voldoende van deze cruciale vetzuren binnen te krijgen om optimaal te kunnen functioneren.

Hoewel deze lijst onze favoriete opties op de markt bevat, kun je onze criteria ook gebruiken om op zoek te gaan naar je eigen ideale omega-3 product.

Wil je het beste visolie supplement, overweeg dan:

Bronnen

Beste consumentenbond visolie

Voor de Consumentenbond doet hun ervaringsdeskundige productevaluaties, en rangschikt de beste visolie vervolgens ook op basis van bepaalde factoren. Deze vis olie rijk aan omega 3-vetzuren waaronder alfa-linoleenzuur en docosahexaeenzuur, en fosfolipiden, wordt als een essentieel voedingssupplement beschouwd, vooral in een koolhydraatarm of keto dieet. Het is ontstekingsremmend en ondersteunt gewichtsverlies.

Vloeibare vormen en vegan lijnzaadolie

De vloeibare visolie en verpakking worden gewaardeerd door consumenten. Vegan alternatieven zoals lijnzaadolie worden ook aangeboden. Probiotica worden vaak gecombineerd met deze olie voor extra voordelen. Gebruik weegschalen, bloeddrukmeters, en glucosemeters voor een grondige gezondheidscheck. Bij overmatig zweten, bekend als hyperhidrosis, kan een thermometer helpen bij het monitoren van veranderingen. De rol van zweetklieren, transpiratie en voedingsmiddelen in deze conditie wordt nader onderzocht. NTM en octane worden genoemd in de context van visolie en intermittent fasting.

Wat is visolie?

Visolie is een voedingssupplement dat wordt gemaakt van visweefsel. En waarom? Omdat vette vis rijk is aan omega-3-vetzuren! De bekendste ken je waarschijnlijk wel: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Waar wordt visolie van gemaakt?

De naam verklapt het al een beetje: visolie wordt gemaakt van… vis! Met name vette vis, zoals zalm, makreel en ansjovis worden gebruikt om visolie te maken. 

De olie van deze vissoorten wordt geëxtraheerd uit de weefsels en vervolgens gezuiverd om een geconcentreerd supplement te verkrijgen.

Hoe smaakt visolie?

Hoewel visolie niet uitnodigend klinkt, valt de smaak reuze mee. Visolie kan wel een beetje een vissmaak hebben, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook varianten die bijvoorbeeld een citrusachtige smaak hebben. 

Welke voedingsstoffen zitten meestal in visolie?

Visolie bevat voornamelijk omega-3-vetzuren, met name EPA en DHA. Het kan ook vetoplosbare vitamines, zoals vitamine D bevatten. 

Een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon is echter altijd de basis. Maar in welke natuurlijke producten vind je EPA en DHA terug?

Welke voeding bevat omega 3?

Visolie heet niet voor niet visolie, want omega 3 is voornamelijk te vinden in (vette) vissoorten. Deze vissoorten bevatten bijvoorbeeld EPA en DHA:

 • Zalm
 • Makreel
 • Haring
 • Tonijn
 • Ansjovis
 • Forel
 • Sardines
 • Kaviaar

Waar is EPA en DHA goed voor?

De vetzuren EPA en DHA staan bekend om hun gunstige effecten op de gezondheid, zoals het ondersteunen van hart- en hersenfuncties.* Daarnaast zijn DHA en EPA goed voor de bloeddruk.*

*Goedgekeurde gezondheidsclaims EPA en DHA

 • DHA en EPA, goed voor de bloeddruk bij inname van 3 gram per dag en niet meer dan 5 gram bij suppletie
 • DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed bij een minimale inname van 2 gram per dag en niet meer dan 5 gram bij suppletie
 • EPA en DHA, gunstige werking op het hart bij minimale inname van 250 milligram
 • DHA, om scherp te blijven zien bij dagelijkse inname van 250 milligram (bij levensmiddelen die ten minste 40 miligram DHA bevatten per 100 gram)
 • DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen bij dagelijkse inname van 250 mg (bij levensmiddelen die ten minste 40 miligram DHA bevatten per 100 gram)
Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.