Grootmoeders tips bij ontstoken tandvlees

Help, bloedend tandvlees! En nu? Grootmoeders tips ontstoken tandvlees? Ontdek hoe je tandvleesproblemen effectief kunt voorkomen en welke tandpasta’s er zijn.

grootmoeder tips ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees wordt vaak veroorzaakt door gingivitis, samen met andere factoren zoals tekorten aan voedingsstoffen, hormoonveranderingen of infecties. Gezwollen tandvlees, ook wel gingivale zwelling genoemd, is vaak geïrriteerd, gevoelig of pijnlijk.

Je tandvlees is heel belangrijk voor je mondgezondheid. Het tandvlees bestaat uit stevig, roze weefsel dat je kaakbot bedekt. Dit weefsel is dik, vezelig en zit vol bloedvaten.

Als je tandvlees ontstoken raakt, kan het uitsteken of uitpuilen. De zwelling van je tandvlees begint meestal waar het tandvlees tegen de tand aankomt. Je tandvlees kan echter zo ontstoken raken dat het delen van je tanden begint te verbergen. Ontstoken tandvlees lijkt rood in plaats van roze.

Ontstoken tandvlees, ook wel gingivale zwelling genoemd, is vaak geïrriteerd, gevoelig of pijnlijk. Je kunt ook merken dat je tandvlees makkelijker bloedt bij het tandenpoetsen of flossen.

Grootmoeders beste tip bij ontstoken tandvlees

Bij gevoelig of ontstoken tandvlees zijn er tandpasta’s waarvan klinisch is vastgesteld dat ze helpen. Grootmoeders beste tip is Paradontax tandpasta. Dit favoriete oma weet raad product bij bloedend tandvlees zorgt ervoor dat het tandvlees sneller kan herstellen. Daarnaast is er een speciale tandpasta voor kinderen.

Wat veroorzaakt ontstoken tandvlees?

Hoewel gezwollen tandvlees vaak het gevolg is van gingivitis, kunnen ook veel andere factoren een rol spelen, zoals zwangerschap, ondervoeding of bepaalde soorten infecties.

Gingivitis

Gingivitis is de meest voorkomende oorzaak van ontstoken tandvlees. Het is een tandvleesaandoening die ervoor zorgt dat je tandvlees geïrriteerd en ontstoken raakt.

Veel mensen weten niet dat ze gingivitis hebben omdat de symptomen vrij mild kunnen zijn. Als het echter onbehandeld blijft, kan gingivitis uiteindelijk leiden tot een veel ernstigere aandoening die parodontitis heet en mogelijk tot verlies van tanden en kiezen.

Gingivitis is meestal het gevolg van een slechte mondhygiëne, waardoor tandplak zich kan ophopen op het tandvlees en de tanden. Tandplak is een laagje dat bestaat uit bacteriën en voedseldeeltjes die zich na verloop van tijd op de tanden afzetten. Als tandplak langer dan een paar dagen op de tanden blijft zitten, wordt het tandsteen.

Tandsteen is verharde tandplak die niet verwijderd kan worden met flossen en poetsen alleen. Dan moet je naar een tandarts, want tandsteen kan leiden tot gingivitis.

YouTube video

Zwangerschap

Ontstoken tandvlees kan ook voorkomen tijdens de zwangerschap. Door de toevloed aan hormonen die je lichaam tijdens de zwangerschap produceert, kan de bloedstroom in je tandvlees toenemen. Deze verhoogde bloedstroom kan ervoor zorgen dat je tandvlees sneller geïrriteerd raakt, wat leidt tot zwelling.

Deze hormonale veranderingen kunnen je lichaam ook belemmeren in het bestrijden van bacteriën die tandvleesontstekingen veroorzaken. Dit kan je kans op het ontwikkelen van gingivitis vergroten.

Leestip: Kalknagel oma weet raadt

Ondervoeding

Een tekort aan vitamines, vooral vitamine B en C, kan leiden tot tandvleeszwelling bij. Vitamine C speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het onderhoud en herstel van je tanden en tandvlees. Als je vitamine C-niveaus te laag worden, kun je scheurbuik ontwikkelen. Scheurbuik kan bloedarmoede en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

In grootmoeders tijd kwam ondervoeding misschien nog wel eens voor, maar in ontwikkelde landen is ondervoeding tegenwoordig echt zeldzaam. Als het aanwezig is, wordt het meestal gezien bij oudere volwassenen. Opa’s en oma’s die niet meer zo goed voor zichzelf kunnen zorgen bijvoorbeeld.

vrouw met gezond tandvlees

Infectie

Infecties veroorzaakt door schimmels en virussen kunnen mogelijk ontstoken tandvlees veroorzaken. Als je herpes hebt, kan dit leiden tot de aandoening acute herpetische gingivostomatitis, die onstoken tandvlees veroorzaakt.

Spruw, wat het resultaat is van een overgroei van natuurlijk voorkomende gist in de mond, kan ook leiden tot ontstoken tandvlees. Onbehandeld tandbederf kan leiden tot een tandabces, wat een plaatselijke zwelling van het tandvlees is die behandeld moet worden door een tandarts.

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor ontstoken tandvlees?

Medische behandeling

Als je tandvlees langer dan 2 weken onstoken is, moet je zeker geen oma weet raad of andere grootmoeders tips proberen, maar simpelweg met de tandarts spreken. De tandarts zal vragen stellen over wanneer je klachten begonnen en hoe vaak ze voorkomen.

Er kunnen röntgenfoto’s van je hele mond nodig zijn om te controleren op botverlies. Ze zullen ook willen weten of je zwanger bent en of je onlangs veranderingen in je eetpatroon hebt gehad. Ze kunnen bloedtesten bestellen om te controleren op een infectie.

Afhankelijk van de oorzaak van je onstoken tandvlees kan de tandarts mondspoelingen voorschrijven die tandvleesontsteking helpen voorkomen en tandplak verminderen. Hij of zij kan je ook aanraden om een bepaald merk tandpasta te gebruiken. In sommige gevallen kan antibiotica nodig zijn.

Paradontax helpt bij ontstoken tandvlees.

Als je een extreem geval van gingivitis hebt, kan een operatie nodig zijn. Dit wordt meestal alleen aanbevolen voor mensen met latere stadia van tandvleesontsteking, waaronder matige of gevorderde parodontitis.

Een veelvoorkomende behandelingsoptie is scaling en rootplaning. Dit is een procedure waarbij de tandarts ziek tandvlees, tandplaque en tandsteen op de tandwortels wegschraapt om het resterende tandvlees te laten genezen.

Leestip: Grootmoeders tips tegen hoge bloeddruk

Thuisbehandeling

  • Behandel ontstoken tandvlees voorzichtig. Enkele tips voor thuisverzorging
  • Kalmeer je tandvlees door voorzichtig te poetsen en flossen, zodat je ze niet irriteert.
  • Spoel je mond met een zoutwateroplossing om je mond te ontdoen van bacteriën.
  • Drink veel water. Water stimuleert de aanmaak van speeksel, dat ziekmakende bacteriën in de mond verzwakt.
  • Vermijd irriterende middelen, zoals sterke mondspoelingen, alcohol en tabak.
  • Leg een warm kompres op je gezicht om de tandvleespijn te verminderen. Een koud kompres kan de zwelling helpen verminderen.

Hoe kan ik ontstoken tandvlees voorkomen?

Met deze algemeen bekende grootmoeders tips kun je ontstoken tandvlees voorkomen, zoals een goede mondverzorging en gezond eten.

Mondverzorging

Poets en flos regelmatig, vooral na de maaltijd. Ga elke 6 maanden naar de tandarts voor een poetsbeurt en bespreek eventuele andere symptomen. Als je bijvoorbeeld een droge mond hebt, een probleem dat vaak wordt veroorzaakt door bepaalde gezondheidsproblemen of medicijnen, kan dit het risico op de opbouw van tandplak en tandsteen verhogen.

Je kunt ook met een tandarts praten over mondspoelingen en tandpasta’s die kunnen helpen bij de gezondheid van je tandvlees.

Ontstress

Sommige onderzoeken suggereren dat chronische stress verband zou kunnen houden met een verhoogd risico op tandvleesaandoeningen.

Niet alleen dat, maar stress kan ook de ernst van tandvleesproblemen vergroten en de effectiviteit van behandelingen verminderen.

Lees ook: Wat te doen tegen maagzuur oma weet raadt

close up tandvlees

Het onder controle houden van je stressniveau kan ontstoken tandvlees helpen voorkomen en de mondgezondheid verbeteren. Het beoefenen van yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen zijn een paar eenvoudige en effectieve strategieën om stress te verlichten.

Bloedend tandvlees oma weet raadt

Bepaalde soorten tandpasta bevatten ingrediënten die kunnen helpen de mondgezondheid te verbeteren door gevoelige tanden te verminderen, tandvleesontstekingen te verzachten, de opbouw van tandsteen te verminderen of tanderosie te voorkomen. Gelukkig oma weet raadt met bloedend tandvlees. En het is niet zomaar een oma-tip, want Paradontax is zowel grootmoeders beste tip als klinisch bewezen de beste oplossing bij rood tandvlees dat bloedt.

Verder lezen: Verstopt oor zelf oplossen oma weet raadt

Ontstoken tandvlees

Over dit artikel

Dit artikel gaat over ontstoken tandvlees en bevat grootmoeders tips. Het artikel is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 15 maart 2024. Ontstoken tandvlees of gingivitis, is een veelvoorkomende aandoening waarbij het weefsel rond de tanden ontsteekt door tandplak en tandsteen. Dit kan leiden tot infectie, vooral rond een verstandskies of tandimplantaat. Preventie is essentieel: gebruik een elektrische tandenborstel voor grondige reiniging en verwijdering van tandplak. Mondwater en mondspoelmiddel met zeezout kunnen helpen de symptomen te verzachten. Vitamine C ondersteunt de gezondheid van het tandvlees. Raadpleeg bij aanhoudende problemen altijd een tandarts. Parodontax kan ook helpen bij de verzorging van uw tandvlees.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Bloedend tandvlees oma weet raadt
  • Grootmoeders tips ontstoken tandvlees
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.