Waar is algenolie goed voor?

Wat maakt essentiële vetzuren zo belangrijk? Alhoewel het menselijk lichaam de meeste vetten die het nodig heeft zelf aanmaakt, kan het omega-3 vetten niet zelf maken. Die moeten we uit de voeding halen. Wist je dat naast visolie ook algenolie een uitstekende bron van omega-3 is?

Algenolie in het kort

Algenolie is een ideaal supplement voor vegetariers en veganisten om hun omega-3 niveaus op peil te houden. Op Vitamines.com kun je voordelig kwalitatieve algenolie kopen.

Waarom is omega-3 belangrijk?

Omega-3 is belangrijk voor iedereen, van baby’s tot volwassenen. Deze vetten zijn belangrijk voor celmembranen en receptoren in het hele lichaam. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het voorkomen en beheersen van veel verschillende gezondheidsaandoeningen.

waar is algenolie goed voor

Omega-3 soorten

Er zijn drie soorten omega-3 vetzuren – ALA, DHA en EPA. Je lichaam heeft ze alle drie nodig om goed te kunnen functioneren. ALA (alfa-linoleenzuur) zit in voedingsmiddelen als lijnzaad, pompoenpitten, walnoten en sojabonen.

Het lichaam kan wat ALA omzetten in DHA en EPA, maar geen significante hoeveelheid. Daarom moet je de rest van je essentiële vetzuren uit andere bronnen halen.

De meeste mensen halen DHA en EPA uit vis en visolie. Voor vegetariërs, veganisten en mensen met een visallergie zijn deze bronnen natuurlijk verre van perfect.

Algenolie als vervanger voor vis en visolie

Algenolie is een zeer goede vervanging voor vis en visolie. Het is een olie gemaakt van bepaalde soorten microalgen. Gewoonlijk consumeren vissen deze microalgen en zetten ze om in essentiële vetzuren die worden opgeslagen in hun weefsel, dat jij opeet. Algenolie slaat de vis helemaal over.

“Algenolie is een zeer goede vervanging voor vis en visolie.”

Je vindt algenolie meestal in capsulevorm, maar ook als vloeistof. Je kunt het per lepel innemen of je kunt ermee koken. In 1 eetlepel (een enkele portie) algenolie vind je:

  • Calorieën: 120
  • Eiwitten: 0 gram
  • Vet: 14 gram
  • Koolhydraten: 0 gram
  • Vezels: 0 gram
  • Suiker: 0 gram
  • Algenolie is een uitstekende bron voor omega-3 vetzuren

Algenolie voordelen

Algenolie bevat docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). DHA en EPA zijn twee van de belangrijkste omega-3 vetzuren. Algenolie bevat ook andere belangrijke vetzuren die omega-9 vetzuren worden genoemd. Samen zorgen deze vetzuren voor veel gezondheidsvoordelen.

Goed voor je hart

Ze kunnen je hart helpen. De omega-3 vetzuren in algenolie kunnen helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. EPA en DHA kunnen helpen de bloeddruk en triglyceriden te verlagen en ook de werking van je bloedvaten te verbeteren.

Goed voor je ogen

Ze kunnen je ogen gezond houden. De omega-3’s in algenolie kunnen helpen de snelle verdamping van je tranen te vertragen, wat de symptomen van droge ogen verlicht. EPA en DHA kunnen ook oogirritatie helpen verlichten bij mensen die contactlenzen dragen of achter een computer werken. De vetzuren kunnen zelfs helpen de kans op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te verminderen.

“Omega-3 vetzuren uit algenolie kunnen ontstekingen verlichten”

Goed tegen ontstekingen

Ze kunnen ontstekingen verlichten. Omega-3 vetzuren kunnen helpen om de ontsteking te stoppen die optreedt bij mensen met reumatoïde artritis en andere ontstekingsziekten, en helpen om pijn en zwelling te verminderen.

Goed tegen depressie

Ze kunnen helpen bij je depressie. Hoewel verder onderzoek nodig is, tonen sommige studies aan dat mensen met een depressie een verbetering van hun symptomen merken als ze amoreomega-3 vetzuren in hun dieet hebben.

Goed voor baby’s

Ze kunnen je baby gezond houden. EPA en DHA zijn van vitaal belang voor de groei en ontwikkeling van baby’s, zowel voor als na de geboorte. Het is ook belangrijk voor zogende moeders om meer EPA en DHA binnen te krijgen, omdat hun baby’s hun omega-3 vetzuren uit moedermelk halen. Sommige zuigelingenvoeding is verrijkt met algenolie om ervoor te zorgen dat baby’s die flesvoeding krijgen ook hun essentiële vetzuren binnenkrijgen.

goede algenolie

Algenolie bijwerkingen

Deskundigen stellen voor dat als je algenolie neemt, je net als bij visolie de hoeveelheid beperkt tot niet meer dan 3 gram per dag. Als je meer neemt, kan het de manier waarop je bloed stolt beïnvloeden, wat bloedingen waarschijnlijker kan maken.

Te veel algenolie kan ook je immuunsysteem verzwakken.

Als je bloeddrukmedicatie gebruikt, wees je er dan van bewust dat de DHA in algenolie je bloeddruk kan verlagen, dus dat kan in combinatie met je medicijnen je bloeddruk te laag maken.

Conclusie

Algenolie is een ideaal supplement voor vegetariers en veganisten om hun omega-3 niveaus op peil te houden. Het is een veilig supplement wanneer de voorschriften worden opgevolgd.

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk