Keuzehulp

Aanbieding

GABA

Wat is GABA?

GABA is een afkorting voor gamma-aminoboterzuur. GABA is een aminozuur dat van nature in de hersenen wordt aangemaakt en een kalmerend effect heeft. GABA is in Nederland nog niet heel bekend supplement, maar veel mensen die een betere nachtrust willen kunnen er baat bij hebben. Eigenlijk proberen veel slaappillen en medicijnen het lichaam meer GABA te laten produceren.

GABA

Dit artikel gaat over het supplement en niet als de gemeente als buitengemeentelijke afnemer, welke dezelfde afkorting geniet.

Wat doet GABA in je lichaam?

Wat GABA uniek en effectief maakt, is dat het ook een neurotransmitter is. In het algemeen helpen neurotransmitters hersencellen met elkaar te communiceren; GABA is een remmende neurotransmitter die in feite bepaalde signalen in de hersenen blokkeert en de activiteit van het zenuwstelsel vermindert; het effect van GABA op het lichaam is dat je je meer ontspannen en minder gestrest voelt.

GABA helpt ook om de stemming in evenwicht te brengen en de slaapkwaliteit te optimaliseren. Zoals gezegd zijn er een aantal geneesmiddelen die inwerken op de GABA-productie in de hersenen, waaronder barbituraten, antidepressiva en benzodiazepinen. Deze medicijnen gebruiken GABA om pijn te verlichten en stress in het lichaam te verminderen. Natuurlijke kruidenmengsels werken ook in op het GABA-systeem van de hersenen.

gaba

GABA komt van nature voor in diverse gefermenteerde voedingsmiddelen en theeën. Dus door enkele van deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, kun je de niveaus van GABA in je lichaam op natuurlijke wijze verhogen.De dosering van GABA zelf varieert. In verschillende doseringen wordt het bijvoorbeeld gebruikt om de slaap te verbeteren, hoge bloeddruk te behandelen, angst te verminderen en de natuurlijke groeihormonen van het lichaam te stimuleren.

Veilig voedingssupplement

In augustus 2015 werd GABA door de Europese voedsel- en geneesmiddelenautoriteit als veilig geclassificeerd. Sindsdien is GABA ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Als de hersenen niet genoeg GABA-neuronen produceren, wordt de slaap aanzienlijk belemmerd. Dit tekort kan zelfs angst en depressie veroorzaken. Daarom wordt GABA als effectief een veilig en effectief supplement tegen slapeloosheid gezien. 

GABA werking

Het blijkt dat het precieze werking van GABA nog onbekend is bij onderzoekers. Maar we kennen wel de effecten en voordelen ervan: We weten dat GABA-receptoren belangrijke receptoren zijn op hersencellen waaraan GABA zich bindt; wanneer GABA zich bindt aan deze receptoren op bepaalde zenuwcellen, verkleint het de kans dat de zenuwcellen waarmee het “praat” actief worden. Deze verminderde hersenactiviteit betekent dat het lichaam minder gestrest en angstig is, de stemming rustiger en de slaap gemakkelijker.

Studies hebben aangetoond dat GABA de stemming verbetert en stress vermindert. Er zijn ook aanwijzingen dat het ontspanning veroorzaakt en angst vermindert. Het belangrijkste is dat het innemen van GABA mensen helpt sneller in slaap te vallen en meer REM-slaap te krijgen. Dus als je een onrustige slaper bent, kan dit de oplossing zijn.

gaba supplement

GABA staat bekend om zijn potentieel als “hersenremmer”. GABA werkt echter niet alleen in de hersenen. Van GABA is ook aangetoond dat het functioneert in het centrale zenuwstelsel en andere organen. Dit betekent dat het kalmerende effect ervan zowel in de hersenen als in het hele lichaam wordt gevoeld.

Heeft een GABA supplement bijwerkingen op de slaap?

Ook bij een GABA supplement zijn altijd factoren die net als ieder ander supplement slechte bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals interacties met andere medicijnen of gezondheidsfactoren. Als je momenteel medicijnen gebruikt om een medische aandoening te behandelen, is het belangrijk om eerst met je zorgverlener te overleggen over het nemen van nieuwe supplementen.

Anderzijds geloven veel gezonde volwassenen die slaapproblemen willen oplossen dat de voordelen zwaarder wegen dan de mogelijke bijwerkingen.

In zeldzame gevallen kan te veel GABA leiden tot:

  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid
  • Keelpijn
  • Slaperigheid bij het ontwaken

In werkelijkheid treden deze bijwerkingen zelden op bij een juiste dosering.

Gamma-aminoboterzuur voordelen

De meeste mensen ervaren de voordelen van GABA door een GABA supplement in te nemen voor het slapen gaan. Een gebrek aan GABA in het lichaam zou slaapstoornissen en slapeloosheid veroorzaken. Veel vrij verkrijgbare slaapmiddelen proberen de GABA in het lichaam te verhogen. Veel studies hebben ook aangetoond dat gefermenteerd voedsel dat GABA bevat de tijd die nodig is om in slaap te vallen kan verkorten en de duur van de slaap kan verlengen.

GABA kopen

Als neurotransmitter voor angst en stress kan GABA het lichaam in een hogere staat van ontspanning brengen; studies hebben ook aangetoond dat GABA hersengolven kan vertragen. Mensen die dit supplement hebben gebruikt, hebben ook een verbeterde immuniteit ervaren. Tot de voordelen van GABA-supplementen behoort dus ook verlichting van mentale stress.

GABA-tabletten worden ook ingenomen tegen hoge bloeddruk. Ze kunnen helpen de bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen zonder hun toevlucht te hoeven nemen tot voorgeschreven medicijnen; het gebruik van GABA kan helpen de bloeddruk gezond te houden. In feite wordt de bloeddruk tijdens de nacht op natuurlijke wijze verlaagd terwijl je slaapt. Daarom kan een goede nachtrust helpen de bloeddruk gezond te houden. Mensen die kort slapen of slaapstoornissen hebben, kunnen last hebben van een hoge bloeddruk.

Is GABA gevaarlijk of niet?

Het is zeer lastig om een veel te hoge dosering binnen te krijgen van GABA, het is dan ook een veilige stof. Je lichaam is goed in staat om de stof in het supplement te verwerken en heeft in hoge doseringen ook geen toxiciteit. Het spreekt voor zich dat wij altijd aanraden de gebruiksaanwijzing van GABA supplementen op te volgen.

Hoeveel gamma-aminoboterzuur innemen voor het slapen gaan?

De gebruikte hoeveelheid GABA moet afhangen van waar het voor gebruikt wordt. Dit zijn slechts aanbevelingen en de dosering moet zo nodig worden aangepast. Je moet altijd beginnen met een lage dosis en die geleidelijk verhogen. Als je een dag geen GABA neemt, kun je de voordelen van aanvulling met deze stof maximaliseren.

”Beter slapen met een GABA supplement van 200 t/m 800 mg.”

Wat zijn GABA-receptoren?

GABA-receptoren ontvangen boodschappen die zogenaamde zenuwimpulsen helpen verminderen of onderdrukken. Veel angstmedicijnen binden zich aan GABA-receptoren of stimuleren GABA om het centrale zenuwstelsel van het lichaam af te remmen. Supplementen worden beschouwd als een minder agressieve manier om angst, stress en slaapproblemen te behandelen.

Is GABA effectief genoeg?

Er is veel bewijs voor de kalmerende werking van GABA. Wat betreft de slaap hebben echter steeds meer studies aangetoond dat het mengen van GABA met andere aminozuren en andere ingrediënten, zoals L-theanine of magnesiumtauraat, de slaap beter kan bevorderen.

Gamma aminoboterzuur

Vroeger dacht men dat supplementair GABA de bloed-hersenbarrière niet kon passeren, maar recente studies hebben aangetoond dat GABA biologisch beschikbaar is; het lichaam kan immers gemakkelijk gewend raken aan slaapsupplementen. Daarom is GABA het meest effectief als het gebruikt wordt in afwisseling met andere slaapmiddelen.

Kan GABA op natuurlijke wijze worden verhoogd?

Het nemen van GABA supplementen is een van de meest effectieve manieren om de GABA-niveaus in het lichaam te verhogen. Maar er zijn ook veel natuurlijke voedingsmiddelen die GABA bevatten. Bijvoorbeeld granen, diverse peulvruchten, noten, zaden, sommige zeevruchten en groene bladgroenten. Je kunt ook aromatherapie gebruiken om de effecten van GABA in het lichaam te vergroten. Lavendel bijvoorbeeld is zeer ontspannend en er is aangetoond dat het de afgifte van GABA in het lichaam beïnvloedt.

Een goed supplement bevat 500 mg GABA per dosis.”

Van yoga en meditatie is ook aangetoond dat ze GABA in het lichaam verhogen. Als je erover nadenkt, is het logisch. Yoga is een bewuste activiteit die gericht is op ontspanning. Door yoga te beoefenen verminder je dus al stress in je lichaam en geest. Met andere woorden, ontspannende activiteiten en GABA lijken hand in hand te gaan. Als je wilt ontspannen en in slaap wilt vallen, kan GABA het antwoord zijn.

gaba slapeloosheid

Een goed supplement tegen slapeloosheid bevat 500 mg GABA per dosis, dit vermindert stress en verbetert de slaap. Andere ingrediënten zoals magnesium tauraat en L-theanine werken positief samen met de GABA-component. Daarom is een supplement vaak effectiever voor je nachtrust dan GABA alleen.

Heb je na deze informatie nog vragen over de symptomen van slapeloosheid en het effect op je gemoedstoestand? Of denk je dat GABA voor jou verslavend kan werken? Neem dan contact op met je huisarts.

Filter

4 artikelen gevonden

4 artikelen gevonden

Vitakruid GABA Plus

Vitakruid GABA Plus

AOV 1142 Gaba 200mg

AOV 1142 Gaba 200mg

NOW GABA 500 mg

NOW GABA 500 mg

Fittergy Nootropic Recovery

Fittergy Nootropic Recovery

Slaapproblemen door te weinig GABA?

Als het GABA-niveau in het lichaam laag is, kunnen de hersenen moeite hebben zich te ontspannen. De geest heeft dus moeite om in slaap te vallen. Dus als er maar een kleine hoeveelheid GABA in het lichaam is, neemt ook de kans op slapeloosheid toe.

Lees meer Lees minder
Kan (teveel) GABA slapeloosheid veroorzaken?

Zowel te hoge of te lage niveaus van GABA in het lichaam slaapstoornissen kunnen veroorzaken; hoge niveaus van GABA zijn ook in verband gebracht met stress bij kinderen. Misbruik dit supplement dus nooit en volg altijd de aanwijzingen op.

Er bestaat dus zoiets als te veel GABA in het lichaam. De effecten van een overdosis kunnen alleen optreden als je 1 g per dag of meer neemt.

Lees meer Lees minder
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk