Wat te doen tegen hormonale acne?

Gefeliciteerd, je bent volwassen. Je bent nu niet alleen verantwoordelijk voor je carrière, financiën en relaties, maar ook voor het reguleren van je hormonen om te voorkomen dat je gezicht eruitziet alsof het een tienervetpot is.

Want laten we eerlijk zijn, wat is er leuker dan volwassen zijn en toch nog steeds last hebben van acne?

Hoewel er geen magische formule is om hormonale acne volledig te genezen, kunnen natuurlijke supplementen helpen bij het verminderen van de frequentie en ernst van acne-uitbraken.

In dit artikel kijken we naar de oorzaak van hormonale acne en de natuurlijke manieren om dit probleem aan te passen.

Wat is hormonale acne?

Oh, hormonale acne, wat een traktatie! Het is een soort acne die wordt veroorzaakt door hormoonveranderingen in je lichaam, zoals tijdens de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze.

En het is niet zomaar wat puistjes, nee, het zijn heerlijke ontstoken, diepe puistjes op je kin, kaaklijn, nek en/of rug.

Wie wil dat nou niet, toch? Dus als je geluk hebt, kun je erop rekenen dat deze aandoening een vaste metgezel voor de komende tijd.

Hoe kan ik hormonale acne behandelen?

Er zijn opties om je hormonale acne aan te pakken. De medicijnscene heeft genoeg om hormoonspiegels te reguleren, zoals de pil of spironolacton.

En dan zijn er ook nog die fancy crèmes en gels, zoals retinoïden en benzoylperoxide, die je kunnen helpen om van die vervelende acne af te komen.

Maar laten we ook niet de kracht van een gezonde levensstijl onderschatten, zoals chillen met voldoende slaap, het vermijden van stress en het eten van gezond voedsel.

Dat kan ook allemaal helpen om je acne een beetje te verminderen.

Is het mogelijk om hormonale acne te voorkomen?

Het is niet mogelijk om hormonale acne volledig te voorkomen, omdat hormonale veranderingen een natuurlijk onderdeel zijn van het leven.

Echter, het nemen van gezonde levensstijlmaatregelen, zoals het vermijden van triggerende voedingsmiddelen, het beheersen van stress en het regelmatig reinigen van de huid, kan helpen bij het verminderen van de frequentie en ernst van hormonale acne-uitbraken.

Hoe lang duurt het voordat hormonale acne verdwijnt?

Hormonale acne kan een paar maanden tot enkele jaren aanhouden, afhankelijk van de oorzaak en de individuele reactie op de behandeling.

Het kan ook tijd kosten voordat een behandeling aanslaat. Het is belangrijk om geduld te hebben en consistent te zijn met de behandeling om de beste resultaten te bereiken.

Moet ik een dermatoloog raadplegen voor mijn hormonale acne?

Het is aan te raden om een dermatoloog te raadplegen als je last hebt van ernstige of aanhoudende hormonale acne.

Een dermatoloog kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van acne en kan de meest effectieve behandeling voorschrijven op basis van je behoefte.

Zijn er natuurlijke middelen tegen hormonale acne?

Ja, er zijn natuurlijke middelen die kunnen helpen bij het verminderen van hormonale acne. Hier zijn vijf natuurlijke supplementen die kunnen helpen.

Let wel op, het is geen wondermiddel. Je zal het enige tijd consistent moeten nemen en ook je levensstijl moeten aanpassen om echt goed verschil te kunnen zien.

DIM supplement:

Er is enig bewijs dat het nemen van DIM (Diindolylmethane), een verbinding die van nature voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes, kan helpen bij het verminderen van hormonale acne.

DIM kan helpen bij het balanceren van hormonen door de omzetting van oestrogeen te bevorderen, wat kan helpen bij het verminderen van de effecten van overtollig testosteron op de huid.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van DIM-supplementen kan helpen bij het verminderen van acne-uitbraken en het verbeteren van de huidtextuur bij mensen met hormonale acne.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van DIM bij het behandelen van acne te bevestigen.

Collageen

Studies tonen aan dat collageen kan helpen bij het verminderen van hormonale acne en het verbeteren van de huidtextuur.

Collageen is een eiwit dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd en helpt bij het ondersteunen van de structuur en elasticiteit van de huid.

Sommige studies hebben aangetoond dat het nemen van collageen-supplementen kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en de vorming van acne-uitbraken kan voorkomen.

Het kan ook helpen bij het verminderen van de roodheid en littekens die vaak gepaard gaan met acne-uitbraken.

Probiotica

Probiotica kunnen helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid, wat kan bijdragen aan het verminderen van hormonale acne-uitbraken.

Het is belangrijk om een probioticum te kiezen dat specifiek is ontworpen voor de huidgezondheid.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van acne-uitbraken.

Ze zijn te vinden in visolie-supplementen of in voedingsmiddelen zoals vette vis en noten.

Groene thee

Groene thee bevat polyfenolen die ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van acne-uitbraken.

Het kan worden ingenomen als supplement of als thee worden gedronken.

Wat is hormonale acne? 

Je hebt vast wel eens gehoord van acne, of misschien heb je er zelf nu last van. Acne is een huidaandoening waarbij heel kort gezegd talg verstopt raakt in onze poriën. Het bevindt zich vaak in het gezicht, nek, hals, nek of rug en kan heel vervelend zijn. 

Hormonale acne is een vorm van acne die wordt beïnvloed door schommelingen in onze hormoonniveaus. Het komt vaak voor tijdens periodes waarin onze hormonen alle kanten opschieten zoals de puberteit, menstruatie, zwangerschap of bij gebruik van bepaalde anticonceptiemethoden. Hormonen, zoals testosteron, spelen een rol bij het ontstaan van hormonale acne.

Hoe ontstaat hormonale acne?

Je hormonen zijn ontzettend belangrijk, maar soms kunnen ze ook leiden tot een overproductie van talg (olie) in je huid. Dit gebeurt vooral tijdens hormoonschommelingen. Deze talgproductie kan de haarzakjes verstoppen waardoor puistjes, mee-eters en/of (diepe) ontstekingen ontstaan. Hormonen beïnvloeden ook de groei van huidcellen, wat bijdraagt aan het ontstaan van acne.

Wat kun je doen tegen hormonale acne? 

  • Reinig je huid met een milde reiniger. Zorg ervoor dat je je huid schoon houdt, zonder agressieve producten te gebruiken. Kies voor een milde reiniger. 
  • Kies eventueel voor een extra behandeling. Er zijn verschillende zuren beschikbaar, zoals salicylzuur die helpt dode huidcellen te verwijderen en ontstekingen te verminderen. Advies van een huidtherapeut of dermatoloog is aan te raden, omdat elke huid anders is.
  • Hydrateer. Het is belangrijk dat zowel jijzelf als je huid gehydrateerd blijft. Drink voldoende water en gebruik een goede moisturizer. Door dehydratatie maakt je huid namelijk nog meer talg aan. 
  • Gezonde leefstijl. Eet voldoende groenten en fruit en probeer toegevoegd suiker, alcohol en melk te vermijden als je veel last hebt van acne.

  • Verminder stress. Probeer je stress te verminderen door bijvoorbeeld regelmatig te sporten, te mediteren of naar de natuur te gaan.  
  • Vermijd uitknijpen van puistjes. Blijf van je huid af! Ja, het is ontzettend moeilijk. Maar probeer puistjes en mee-eters niet uit te knijpen. Daardoor vererg je de acne. Wil je toch graag je mee-eters verwijderen? Dan kan een specialist, zoals een huidtherapeut, je helpen. 

Wanneer verdwijnt hormonale acne? 

Je hebt een flink portie geduld nodig. Je huid heeft namelijk tijd nodig om te herstellen, dat duurt soms langer dan je zou willen. Daarnaast is het belangrijk om consistent te zijn in de tips hierboven: consistency is key!

Daarnaast kunnen enkele voedingsstoffen in ons voedsel de gezonde huid ondersteunen.

Welke voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde huid?

  • Jodium is belangrijk voor de huid*
  • Zink, voor inwendige huidverzorging*
  • Koper ondersteunt een normale pigmentatie van de huid*
  • Vitamine A voedt de huid van binnenuit*
  • Vitamine B2 (riboflavine) helpt bij het gezond houden van de huid*
  • Vitamine B3 (niacine) ondersteunt het herstellend vermogen van de huid*
  • Vitamine B8 (biotine) helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit*
  • Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid*

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

 

DIM supplement bestsellers