Welke vitaminen tegen puistjes?

Hoe bestrijd je acne vulgaris: drie belangrijke vitaminen en mineralen

Acne vulgaris is een aandoening aan de huid die puistjes, mee-eters en comedonen veroorzaakt. Om de strijd tegen acne vulgaris aan te gaan zijn er natuurlijke middelen zoals vitaminen en minderalen.

Hier lees je de vitaminen en mineralen die kunnen helpen bij de voorkoming en behandeling van acne vulgaris. Ook geven we een aantal algemene preventietips en natuurlijke hulpmiddelen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met medische specialisten en voedingsdeskundigen en is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties.

Acne vulgaris, hoe ontstaat het?

Een veelvoorkomende huidaandoening die iedereen kan treffen is acne vulgaris. Voornamelijk komt acne voor bij mensen die in de puberteit zitten maar het kan ook optreden bij volwassenen. Wanneer talgklieren overmatig olie en talg produceren en verstopt raken met bacteriën en dode huidcellen ontstaat acne vulgaris. Deze verstoppingen kunnen zorgen voor puistjes omdat deze gaan opzwellen en ontsteken.

Vaak kan acne vulgaris effectief worden behandeld door vrij verkrijgbare hulpmiddelen en behandelingen. Daarbij kunnen een aantal vitaminen en mineralen effectief zijn bij de behandeling en het verminderen van acne vulgaris.

Zink

Zink draagt bij aan verschillende cellulaire functies en is een essentieel mineraal voor onder andere:
– Het reguleren van het immuunsysteem
-DNA-synthese en eiwit
-Wonden  genezen
-Deling van cellen
-Versnellen van stofwisselingsprocessen

Zink is een mineraal dat ook kan helpen bij de bestrijding van acne naast de hierboven genoemde gezondheidsvoordelen.

Een studie bekeek bij mensen met en zonder acne vulgaris de hoeveelheid zink, vitamine A en vitamine E er voorkwam in het bloed. Bij mensen met huidproblemen bleek dat de niveaus van deze vitaminen en mineralen aanzienlijk lager waren. Acne kan worden voorkomen of behandeld bij een voedingsstijl die rijk was aan deze voedingsstoffen. Daarnaast werd een verband aangetroffen tussen het hebben van een gezonde huid en vitamine E.

Orale vormen van zink kunnen acne vulgaris helpen behandelen volgens onderzoek. Er werden aanwijzingen gevonden dat zink een aantal ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft die positieve resultaten geven bij de vermindering van acne vulgaris. Deze voedingsstof richt zich op talgklieren om zo de productie van talg te verminderen.

Je voegt zink eenvoudig toe aan je dieet. Ook zijn er een aantal voedingsmiddelen die van nature al een grote hoeveelheid zink bevatten:

-Diversen zeevruchten zoals oesters, krab en kreeft
-Rundvlees (rood vlees)
-Ontbijtgranen die verrijkt zijn
-Volle granen, noten en bonen
-Zuivel

Zink is ook in te nemen als supplement. Er is zink verkrijgbaar in pure vorm maar ook als onderdeel van een multi-vitamine.

Vitamine D

Vitamine D ondersteunt bij de absorptie van calcium en is daardoor erg belangrijk voor gezonde botten. Vitamine D speelt een essentiële rol bij het menselijk lichaam om ziektes te bestrijden en signalen tussen zenuwcellen voorspoedig te laten verlopen.

Onderzoek toonde aan dat mensen met een lager vitamine D gehalte vaker acne vulgaris hadden. De ontwikkeling van acne vulgaris kan dus beïnvloed worden door een tekortkoming van vitamine D.

De bacterien die acne veroorzaken, de zogenoemde P-acnes’’, worden door een verhoogde vitamine D verminderd. ‘’P-acnes’’ gedijen minder goed op de huid doordat huidcellen op een positieve manier worden beïnvloed. Hierdoor wordt actieve acne onderdrukt en wordt de kans op acne verminderd.

Er is echter meer onderzoek nodig om de bevindingen beter te kunnen begrijpen maar eerste resultaten van onderzoeken geven aan dat vitamine D effectief kan zijn tegen het tegengaan of de behandeling van acne.

Wanneer UV licht van de zon in contact komt met de huid produceert het lichaam van nature vitamine D. Ook zijn er een aantal voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten zoals bijvoorbeeld:

-Vette vissen zoals zalm, tonijn en makreel
-Lever van de rund
-Kaas
-Eieren
-Champignons
-Ontbijtgranen, vruchtensappen, melk en verrijkte voedingsmiddelen

Ook zijn vitamine D supplementen verkrijgbaar bij gezondheidswinkels of apotheken.

Vitamine A

Vitamine A wordt ondergebracht in een groep chemicaliën die retinoïden genoemd worden.  Vitamine A is essentieel voor belangrijke lichaamsfuncties zoals:

-Het reguleren van het immuunsysteem
-Het bevorderen van de cel communicatie
-Het zorgen voor een goede werking van organen zoals het hart, de nieren en de longen

De werking van ‘’P. acnes’’, oftewel Propionibacterium acnes kan worden tegengegaan door het gebruik van vitamine A. P.acnes spelen een belangrijke rol bij de acne ontwikkeling. Een studie van een aantal jaar geleden concludeerde dat vitamine A de P.acnes bacteriën op de huid verstoorde. Er zijn echter meerdere studies nodig om te bepalen wat de effecten zijn van vitamine A en hoe het gebruikt kan worden om acne vulgaris te behandelen.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die van nature vitamine A bevatten zoals:
-De lever van de rund
-Vis zoals tonijn, zalm en haring
-Ontbijtgranen die verrijkt zijn
-Groente met een groene kleur zoals spinazie en broccoli
-Diverse soorten fruit zoals meloen, abrikoos en mango
-Groenten die oranje en geel zijn zoals aardappelen, pompoen en wortel
-Zuivel Ook is vitamine A als supplement verkrijgbaar bij apotheken en natuurvoedingswinkels.

Preventie tips en natuurlijke hulpmiddelen

Tegen acne vulgaris zijn er veel vrij verkrijgbare middelen beschikbaar die tevens effectief zijn. Middelen die benzoylperoxide en salicylzuur zijn voorbeelden hiervan. Via een dermatoloog of arts zijn middelen op recept verkrijgbaar.

Producten die op recept verkrijgbaar zijn, zijn antibioticum of medicijnen genaamd Roaccutane (isotretinoïne). Deze medicatie is uiterst effectief maar leidt aan de andere kant vaak tot heftige bijwerkingen.

Er zijn een aantal natuurlijke remedies verkrijgbaar als alternatief voor medicijnen:

Extract van berberis vulgaris: Suppletie met berberisextract kan volgens een studie helpen bij matige tot ernstige acne klachten. Online zijn supplementen met berberis vulgaris extract eenvoudig te bestellen.

Tea tree olie: Het aanbrengen van tea tree olie op de huid kan helpen tegen milde tot matige krachten acne vulagris. Online is tea tree olie eenvoudig te bestellen.

Acne vulgaris is deels genetisch bepaald waardoor het niet bij iedereen mogelijk is om het te onderdrukken.

Ter preventie van acne vulgaris en de klachten ervan te verminderen kunnen de volgende manieren helpen:

  1. Verwijder dode huidcellen en overtollig talg door de huid voorzichtig te wassen. Belangrijk om te weten is dat te veel wassen acne vulgaris kan verergeren doordat het zorgt voor huidklachten.
  2. Neem een douche nadat je gesport of gezweet hebt omdat zweet er voor kan zorgen dat poriën verstopt raken.
  3. Vermijd strakke kleding. De huid kan in deze kleding minder goed ademen.
  4. Gebruik cosmetica en huidproducten die geen comedogenen bevatten.
  5. Gebruik geen haarproducten dichtbij het gezicht
  6. Knijp puistjes en mee-eters niet uit en probeer er niet aan te zitten
  7. Als je haar vet is, was het dan regelmatig met shampoo

Samenvatting: acne vulgaris en vitaminen en mineralen

Acne vulgaris komt veelvoudig voor bij mensen in de puberteit. Er zijn veel producten vrij verkrijgbaar tegen deze huidaandoening maar je huid kan er ook baat bij hebben om belangrijke vitaminen en mineralen te consumeren.

Zink, vitamine D en vitamine A kunnen ondersteunen bij de behandeling van acne vulgaris. Het gebruik van vitamine E en een stralende huid is in meerdere onderzoeken bevestigd. Zuivel, groenten en vlees bevatten van nature al veel van deze voedingsstoffen.

Andere uitstekende bronnen zijn ontbijtgranen, vruchtensappen, verrijkte voedingsproducten en melk.

Ook suppletie zoals multivitaminen kunnen ondersteunen bij het binnenkrijgen van de dagelijkse hoeveelheid belangrijke vitaminen en mineralen.

Anouk van der Laan
author,contributor,administrator
Meer advies van Anouk van der Laan
bestsellers
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk