Intermittent fasting: schema & wat is het?

Wat is intermittent fasting, hoe snel kun je ermee afvallen en waar kan ik een intermittent fasting schema gratis vinden? Alle antwoorden én voorbeelden in dit artikel!

Het is de droom van iedereen die wil afvallen. Stel je voor dat je de meeste dagen van de week kunt eten wat je wilt, je inname één of twee dagen per keer kunt beperken en toch gewicht kunt verliezen.

Dit is dus precies wat veel mensen ervaren als ze beginnen met intermittent fasting.

Intermittent fasten kan meer doen dan alleen je taille slanker maken. Studies tonen aan dat de voordelen van vasten onder andere het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, het verminderen van ontstekingen en het gezond houden van je hart zijn.

Er zijn verschillende benaderingen van intermitterend vasten, of je nu liever een flink aantal uren per dag vast of twee dagen per week maaltijden overslaat.

Laten we eens kijken hoe intermittent fasting kan dienen als een manier om tegelijkertijd je gezondheid te verbeteren en je doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, ook wel bekend als cyclisch vasten of periodiek vasten, stelt mensen in staat stelt om minder te vertrouwen op onze glucose (suiker) voor energie en in plaats daarvan te leunen op de ketonlichamen en vetvoorraden (keto intermittent fasting).

Als gevolg hiervan leiden zowel intermitterend als periodiek vasten tot voordelen variërend van preventie tot verbeterde behandeling van ziekten. Zelfs vasten nabootsende diëten, die geen echt vasten zijn, kunnen heilzame veranderingen teweegbrengen die vergelijkbaar zijn met die veroorzaakt door vasten.

Het is moeilijk om intermittent fasting te definiëren, omdat er niet één juiste methode is om te vasten. In principe zijn er vele variaties die worden gebruikt en elke variant volgt een ander eetpatroon dat vaak strikt wordt gevolgd om fysieke of zelfs spirituele resultaten te bereiken.

wat is intermittent fasting

Hoe werkt intermittent fasting?

Het uitgebreide onderzoek naar het concept van intermitterend vasten suggereert dat het op twee verschillende manieren werkt om verschillende facetten van de gezondheid te verbeteren.

Ten eerste leidt intermitterend vasten tot lagere niveaus van oxidatieve stress in cellen in het hele lichaam.

Ten tweede verbetert vasten het vermogen van je lichaam om met stress om te gaan op cellulair niveau. Het activeert cellulaire stressresponspaden die vergelijkbaar zijn met zeer milde stressoren, en werkt als een milde stimulans voor de stressrespons van je lichaam.

Als dit consequent gebeurt, wordt je lichaam langzaam versterkt tegen cellulaire stress en is het minder vatbaar voor cellulaire veroudering en de ontwikkeling van ziekten.

Lees ook: Wat zijn de beste magnesium tabletten?

Welke soorten fasting zijn er?

Om de dag vasten: Dit houdt in dat je slechts om de dag eet. Op vastendagen eten sommigen helemaal niets en anderen eten een zeer kleine hoeveelheid, meestal rond de 500 calorieën. Op dagen zonder vasten eet je normaal (maar gezond).

  • Het Militaire Dieet: Dit dieet houdt in dat je overdag alleen fruit en groenten eet en ‘s avonds één grote maaltijd. (Het militaire dieet kan ook intermitterend vasten protocollen gebruiken).
  • 16/8 Vasten: Bij deze methode vast je elke dag 16 uur en beperk je het eten tot 8 uur. Het belangrijkste onderdeel van 16/8 intermittent fasting is meestal het overslaan van het ontbijt. Bij deze aanpak eet je na het avondeten niets meer en sla je de volgende ochtend het ontbijt over.
  • Eet-Stop-Eet: Oefen de Eet-Stop-Eet methode door één of twee dagen in de week te kiezen waarop je 24 uur vast en dan niets eet vanaf het avondeten de ene dag tot het avondeten de volgende dag. Op de andere dagen moet je normale caloriedagen hebben.
  • 5:2 Dieet: Vijf dagen van de week eet je normaal. Op de overige twee vastendagen moet je je calorie-inname beperken tot 500-600 calorieën per dag.
  • Dirty Fasting: Dirty fasting of vies vasten is een vastenmethode die iets flexibeler is dan andere methoden. Het staat je toe om een zeer beperkt aantal calorieën te eten tijdens het vasten, zoals ongeveer 100 calorieën of minder.

Intermittent fasting voordelen

Intermittent fasting heeft vele voordelen. Zo stimuleert het gewichtsverlies door vetverbranding te versnellen, verbetert de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid, draagt bij aan hartgezondheid door cholesterol en triglyceriden te reguleren en helpt bij het normaliseren van hongergevoelens.

Laten we al deze voordelen eens uitgebreider met je doornemen.

1. Bevordert gewichtsverlies

Een belangrijk gezondheidsvoordeel van intermittent fasting is het vermogen om de vetverbranding te stimuleren en de kilo’s eraf te laten glijden. Veel mensen geven zelfs de voorkeur aan intermittent fasting boven traditionele diëten omdat het niet vereist dat je nauwkeurig je voedsel afmeet en de verbruikte calorieën en grammen bijhoudt.

Hoewel je er geen calorieën bij hoeft te tellen, suggereren onderzoeken dat intermittent fasting kan resulteren in dezelfde hoeveelheid gewichtsverlies als continue beperkende diëten.

Intermittent fasting resulteert in een verhoogde vetverbranding en snel gewichtsverlies door je lichaam te dwingen om vetvoorraden als brandstof te gebruiken. Als je eet, gebruikt je lichaam glucose (suiker) als primaire energiebron en slaat het op wat over is als glycogeen in je spieren en lever.

Als je je lichaam geen constante stroom glucose geeft, begint het glycogeen af te breken om als brandstof te gebruiken. Als het glycogeen op is, gaat je lichaam op zoek naar alternatieve energiebronnen, zoals vetcellen, die het afbreekt om je lichaam van energie te voorzien.

keto paleo dieet

Dit is vergelijkbaar met het ketose dieet (of keto dieet), waarbij je je lichaam koolhydraten ontneemt en het dwingt om opgeslagen vet te gebruiken voor energie.

Een overzicht uit 2020 bekeek de effecten van intermittent fasting op de lichaamssamenstelling in 27 verschillende onderzoeken en ontdekte dat het gemiddeld het lichaamsgewicht met 1 tot 13 procent verminderde binnen zes maanden.

Een ander onderzoek toonde aan dat vasten gedurende de hele dag tot vergelijkbare resultaten leidde, met een vermindering van het lichaamsgewicht tot 9 procent.

Weer een ander onderzoek, gericht op de 16/8 methode van intermitterend vasten, toonde aan dat het de vetmassa aanzienlijk verminderde met behoud van zowel spiermassa als kracht. Dit is de reden waarom ik deze manier van intermitterend vasten het meest aanbeveel.

Dat gezegd hebbende, bleek uit een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek dat calorierestrictie nog steeds nodig was om gewicht te verliezen, zelfs als iemand vast, wat betekent dat het belangrijk is om een gezond dieet te volgen.

Een recent onderzoek uit 2023 van de Journal of the American Heart Association ondersteunde het gebruik van tijdbeperkt eten niet als strategie voor gewichtsverlies op de lange termijn, maar dit was in tegenspraak met veel van de andere onderzoeken naar intermittent fasting, zoals hierboven te zien is.

2. Verbetert de bloedsuikerspiegel

Wanneer je eet, worden koolhydraten in je bloedbaan afgebroken tot glucose (suiker). Een hormoon genaamd insuline is verantwoordelijk voor het transport van de glucose uit de bloedbaan naar de cellen, waar het kan worden gebruikt als energie.

Insuline werkt niet altijd effectief als je diabetes hebt, wat kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel in combinatie met symptomen als vermoeidheid, dorst en vaak plassen.

Sommige onderzoeken tonen aan dat intermitterend vasten gunstig is voor de insulinegevoeligheid en de bloedsuikerspiegel door ze goed gereguleerd te houden en pieken en dalen te voorkomen. Vasten lijkt hiervoor vooral effectief te zijn als het minstens 16 uur duurt.

In één onderzoek vastten deelnemers met diabetes twee weken lang gemiddeld 16 uur per dag. Niet alleen leidde intermitterend vasten tot gewichtsverlies en een afname van de calorie-inname, maar het hielp ook de bloedsuikerspiegel aanzienlijk te verlagen.

Een ander onderzoek toonde aan dat vasten de bloedsuikerspiegel met 12 procent verlaagde en ook de insulinespiegel met bijna 53 procent. Door een ophoping van insuline te voorkomen, kan het efficiënter werken en blijft je lichaam gevoelig voor de effecten ervan.

voeding intermittent fasting hart

3. Houdt je hart gezond

Onderzoeken tonen aan dat intermitterend vasten helpt de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren door bepaalde risicofactoren voor hartaandoeningen te verlagen.

In één onderzoek werd aangetoond dat vasten verschillende componenten van de gezondheid van het hart beïnvloedde. Het verhoogde het goede HDL-cholesterol en verlaagde zowel het slechte LDL-cholesterol als het triglyceridengehalte.

Een dierstudie in het Journal of Nutritional Biochemistry toonde aan dat intermitterend vasten een verhoging van de adiponectinespiegel veroorzaakte, een eiwit dat betrokken is bij de vet- en suikerstofwisseling en dat mogelijk beschermt tegen hart- en vaatziekten en hartaanvallen.

In één onderzoek hadden ratten die om de dag vastten zelfs bijna 66 procent meer kans om een hartaanval te overleven dan degenen die een normaal dieet volgden.

Lees ook: Hoe helpt valeriaan bij angst?

4. Vermindert ontstekingen

Ontsteking is een normale immuunreactie op verwondingen. Chronische ontsteking daarentegen kan leiden tot chronische ziekten.

Sommige onderzoeken hebben ontstekingen zelfs in verband gebracht met aandoeningen zoals aderverkalking, diabetes, obesitas en kanker.

Een onderzoek gepubliceerd in Nutrition Research volgde 50 personen die de Ramadan volgden en toonde aan dat ze tijdens het Ramadan vasten lagere niveaus van sommige ontstekingsmarkers hadden.

Een ander onderzoek uit 2015 ontdekte dat een langere duur van nachtelijk vasten samenhing met een afname van ontstekingsmarkers. In het tijdschrift Rejuvenation Research hielp afwisselend dagvasten bij het verminderen van markers van oxidatieve stress.

Intermittent fasting helpt mogelijk tegen ontstekingen.

Er is ook bewijs dat intermitterend vasten een gezond darmmicrobioom kan ondersteunen, wat helpt bij het ondersteunen van de immuunafweer.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, leveren deze onderzoeken veelbelovend bewijs dat intermittent fasting kan helpen ontstekingen te verminderen en chronische ziekten te bestrijden.

5. Beschermt je hersenen

Naast het gezond houden van je hart en het afweren van ziektes, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat intermittent fasting de gezondheid van je hersenen beschermt.

Eén dierstudie toonde aan dat intermitterend vasten helpt bij het verbeteren van de cognitieve functie en beschermt tegen veranderingen in het geheugen en de leerfunctie in vergelijking met een controlegroep. Een ander dieronderzoek toonde aan dat het de hersenen van muizen beschermt door invloed uit te oefenen op bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij hersenveroudering.

Daarnaast kunnen de ontstekingsremmende effecten van intermittent fasting ook helpen bij het vertragen van de progressie van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Sommigen zeggen ook dat vasten autofagie, of zelf-eten, bevordert, wat ons normale lichamelijke proces van celvernieuwing is, hoewel meer onderzoek naar dit onderwerp nodig is.

intermittent fasting hersenen

6. Normaliseert het hongergevoel

Leptine, ook bekend als het verzadigingshormoon, is een hormoon dat door de vetcellen wordt geproduceerd en dat helpt aangeven wanneer het tijd is om te stoppen met eten. Je leptinespiegel daalt als je honger hebt en stijgt als je vol zit.

Omdat leptine wordt aangemaakt in de vetcellen, hebben mensen met overgewicht of obesitas vaak grotere hoeveelheden leptine in hun lichaam circuleren. Te veel rondzwevende leptine kan echter leiden tot leptineresistentie, waardoor het moeilijker wordt om hongergevoelens effectief uit te schakelen.

Een onderzoek met 80 deelnemers mat leptinespiegels tijdens intermitterend vasten en ontdekte dat de niveaus ‘s nachts lager waren tijdens de vastenperiode. Lagere leptinespiegels kunnen leiden tot minder leptineresistentie, minder honger en mogelijk zelfs meer gewichtsverlies.

Lees ook: Wat zijn de beste cranberry capsules tegen blaasontsteking?

Hoe werkt intermittent fasting?

Zoals hierboven beschreven, zijn er veel soorten intermittent fasting met verschillende opties die bij elk schema of levensstijl passen. Je kunt het beste experimenteren en de methode vinden die het beste werkt op basis van je individuele behoeften.

Hoewel elk type intermitterend vasten vereist dat je maaltijden overslaat (meestal het ontbijt), werkt elk type een beetje anders en heeft het verschillende regels.

hoe werkt intermittent fasting

Intermittent fasting schema (gratis)

Intermittent fasting schema’s zijn voor veel bedrijven een businessmodel om deze tegen veel geld te verkopen, maar dat vinden we eigenlijk een beetje onzin vandaar dat onze intermittent fasting schema gratis met je delen.

Dit zijn de vijf populairste schema’s van dit moment:

De 16/8 Intermittent Fasting methode: Vast iedere dag 16 uur lang

  • Eet je laatste maaltijd van de dag om 20.00 uur
  • Eet je volgende maaltijd om 12 uur de volgende dag
  • Dit betekent dat je 16 uur vast met een eetvenster van 8 uur.
  • Het is bijna vergelijkbaar met een normaal eetpatroon, dus een van de beste manieren om een vastenkuur te proberen.

Crescendo methode: Twee tot drie dagen per week 12 tot 16 uur vasten

  • Deze methode houdt niet opeenvolgende vastendagen in:
  • 12 tot 16 uur vasten op gelijkmatig over de week gespreide dagen
  • Alleen op maandag, woensdag en vrijdag vasten

Eet-Stop-Eet methode: 1 tot 2 keer per week 24 uur vasten

  • Eén of twee keer per week wordt er 24 uur gevast.
  • Vast bijvoorbeeld van het avondeten op een dag tot het avondeten de volgende dag
  • Deze methode kan moeilijk zijn als je gewend bent om elke dag 3 – 4 maaltijden te eten.

De 5/2 methode: 2 dagen per week vasten

  • Eet 5 dagen van de week zoals je normaal zou doen
  • Beperk je calorieën op twee dagen van de week tot 500 – 600 calorieën per dag (bijvoorbeeld 2 kleine maaltijden)
  • Sommigen zullen de calorierestrictie erg zwaar vinden, vooral in het begin.

De Afwisselende Dag methode

  • Vasten om de dag is vergelijkbaar met de Eat-Stop-Eat methode en de Crescendo methode.
  • Er zijn verschillende manieren om te vasten wat betreft de gekozen uren
  • Je vast om de dag maar mag tot 500 calorieën eten eten op vastendagen

Wat mag ik eten tijdens intermittent fasting?

In tegenstelling tot typische diëten hoef je bij intermittent fasting niet elke avond punten of calorieën te tellen of je eten in een eetdagboek te zetten.

Zelfs als je doel is om voornamelijk gewicht te verliezen met intermittent vasten, is het nog steeds belangrijk om voldoende gezond voedsel en calorieën in het algemeen te consumeren. Anders loop je het risico dat je stofwisseling vertraagt, en dat is het tegenovergestelde van wat je wilt.

Voldoende calorieën eten blijft belangrijk.

Maaltijden overslaan is ook geen excuus om troep en ‘lege calorieën’ te eten, wat betekent dat het belangrijk is om je te blijven richten op het consumeren van een voedingsrijk dieet.

Als je aan intermittent fasting doet, zijn hier voedingsmiddelen die je kunt gebruiken als je niet aan het vasten bent en binnen je eetperiode, die allemaal vullend en vol voedingsstoffen zijn:

  • Groenten: broccoli, kool, paprika, spruitjes, tomaten, asperges, knoflook, komkommer, uien, gember, enz.
  • Fruit: aardbeien, sinaasappels, citroenen, bramen, limoenen, frambozen, peren, appels, en bosbessen.
  • Vlees: grasgevoerd rundvlees, lam, wild
  • Vis: wildgevangen zalm, tonijn, makreel, ansjovis, sardines
  • Gevogelte: biologische kip, kalkoen, gans, eend
  • Noten: amandelen, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten, macadamianoten, walnoten, paranoten
  • Zaden: hennepzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad, lijnzaad
  • Peulvruchten: zwarte bonen, kidneybonen, pintobonen, limabonen, kikkererwten, linzen
  • Volle granen: quinoa, gerst, boekweit, gierst, zilvervliesrijst
  • Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, MCT-olie, grasgevoerde boter, ghee, avocado-olie
  • Zuivelproducten: geitenmelk, kefir, geitenkaas, probiotische yoghurt, eieren, rauwe melk
  • Specerijen: hummus, guacamole, appelcider azijn, mosterd, salsa, balsamico azijn, vloeibare aminos
  • Kruiden en specerijen: basilicum, oregano, rozemarijn, kurkuma, kaneel, paprikapoeder, komijn, zwarte peper, enz.
  • Natuurlijke zoetstoffen: stevia, rauwe honing, ahornsiroop, dadels, monniksvrucht
  • Dranken: water, thee, kombucha, bottenbouillon

Hoeveel gewicht kun je veilig verliezen in een maand?

Het is redelijk om te verwachten dat je ongeveer 0,5 tot twee kilo per week verliest (of tot ongeveer acht kilo per maand). Hoe groter je lichaamsmassa is wanneer je begint met vasten, hoe waarschijnlijker het is dat je sneller zult afvallen.

Houd altijd in gedachten dat intermittent fasting moet worden gezien als een verandering in levensstijl in plaats van een dieet. Zorg er dus voor dat je je concentreert op het vullen van je dieet met gezonde hele voedingsmiddelen tijdens de dagen dat je wel eet om zoveel mogelijk voedingsstoffen in je dag te proppen.

Als je lichamelijk actief bent, is intermitterend vasten en sporten prima. Strengere vormen van vasten, zoals een hele dag niet eten, vereisen meer voorzorgsmaatregelen.

voeding tijdens intermittent fasten

Hoe slecht is intermittent fasting?

In principe is intermittent fasting helemaal niet slecht, behalve als je tot de risicogroepen behoort. Zo is dit type dieet niet bedoeld voor mensen met eetstoornissen, vrouwen die zwanger zijn of mensen die al een laag lichaamsgewicht hebben.

Als je het vasten te ver doorvoert, kan het bijwerkingen veroorzaken zoals:

  • Vermoeidheid
  • Angst
  • Hunkeren naar eten
  • Slaapproblemen

Als je bijvoorbeeld last hebt van een lage bloedsuikerspiegel, kan de hele dag niet eten leiden tot gevaarlijke bijwerkingen door een daling van de bloedsuikerspiegel die symptomen veroorzaakt als trillerigheid, hartkloppingen en vermoeidheid.

Als je diabetes hebt, kun je het beste samen met je arts bepalen of intermittent fasting geschikt voor je is.

Ook wanneer je een geschiedenis van eetstoornissen hebt, is dit ook geen goed hulpmiddel voor je omdat het ongezond gedrag kan aanmoedigen en symptomen kan triggeren. Als je een kind of tiener bent en nog in de groei, wordt intermitterend vasten ook niet aanbevolen.

Bij mensen met galsteenaandoeningen kan vasten zelfs het risico op galblaasproblemen vergroten en moet het worden vermeden.

Tot slot tonen diverse onderzoeken aan dat vasten de niveaus van je schildklierhormonen kan veranderen. Als je last hebt van schildklierproblemen, kun je intermittent fasting heroverwegen om veranderingen in deze belangrijke hormonen te voorkomen.

Als je ziek bent, kun je vasten ook beter heroverwegen, omdat het je lichaam kan beroven van de constante stroom voedingsstoffen die het nodig heeft om te genezen en beter te worden.

veilig voor vrouwen

Is intermittent fasting veilig voor vrouwen?

Over het algemeen wel, maar vrouwen zijn gevoeliger voor de effecten van vasten dan mannen. Bepaalde vrouwen kunnen hormoonproblemen krijgen als ze dagenlang vasten – zij kunnen er bijvoorbeeld baat bij hebben om slechts een paar dagen per week intermitterend te vasten in plaats van elke dag.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen vasten ook beter vermijden en zich in plaats daarvan richten op een voedzaam dieet dat rijk is aan vitaminen en mineralen.

Conclusie

Intermittent fasting is een methode om de vetverbranding te verhogen en gewicht te verliezen terwijl het de metabolische en cognitieve gezondheid ondersteunt.

Andere voordelen voor de gezondheid zijn hulp bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het beschermen van je hersenen, het gezond houden van je hart en het verminderen van ontstekingen.

Er zijn veel manieren om te vasten, met variaties die in elke levensstijl passen. Een populaire methode is het overslaan van het ontbijt en ongeveer 16 uur per dag vasten, ook ‘s nachts.

Dit dieet is over het algemeen veilig, maar niet voor iedereen geschikt, vooral niet voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes, galstenen, een eetstoornis of een schildklieraandoening.

Om bijwerkingen te voorkomen, moet je langzaam beginnen en ervoor zorgen dat je een voedingsrijk dieet eet om tekorten of problemen zoals vermoeidheid te voorkomen.

Dus is intermittent fasten iets dat je moet proberen? Het korte antwoord is: niet iedereen.

vasten met appel

Intermittent fasting is gewoon één van de vele leefstijl strategieën die je gezondheid kunnen verbeteren.

Gezond eten, sporten en goed op je slaap letten zijn nog steeds de belangrijkste factoren om je op te richten.

Als het idee van vasten je niet aanstaat, dan kun je dit artikel gerust negeren en blijven doen wat voor jou werkt.

Uiteindelijk is er geen pasklare oplossing als het om voeding gaat. Het beste dieet voor jou is het dieet waar je je op de lange termijn aan kunt houden.

Intermittent fasting is geweldig voor sommige mensen en niet voor anderen. De enige manier om erachter te komen tot welke groep je behoort, is door het uit te proberen.

Als je je goed voelt tijdens het vasten en het een duurzame manier van eten vindt, kan het een heel krachtig hulpmiddel zijn om af te vallen en je gezondheid te verbeteren.

Je las een bericht in de categorie:

  • Intermittent fasting
Bronnen

Is een intermittent fasting eetschema geschikt voor bodybuilders?

Het intermittent fasting eetschema en voedingsschema is een specifiek maaltijdschema en volgt bepaalde tijdschema’s. Dit weekschema, of eetschema, kan geïndividualiseerd worden, inclusief een vegetarisch of koolhydraatarm dieet, en is dus zeker geschikt voor bodybuilders. Bodybuilders kunnen hiervan profiteren, omdat het de bloedsuiker beheert, veroudering vertraagt, en mogelijk Alzheimer preventief werkt. Let op: bij gebruik van medicijnen of tijdens zwangerschap is medisch advies essentieel. Het intermittent fasting schema rondt de dag af met een evenwichtig diner, en past goed bij activiteiten zoals hardlopen.

Over Vitamines.com en dit artikel

Vitamines.com belicht de link tussen intermittent fasting en diverse thema’s met betrekking tot het vasten dieet. Intermittent fasting kan de stofwisseling en vetverbranding stimuleren. Een eiwitrijke protein bar kan passen in dit schema, evenals het volgen van een paleodieet, koolhydraatarm of ketogeen dieet. Het raakt aan brede thema’s, zoals bloedvaten, groeihormoon, inflammatie en anti-aging. Hoewel onderzoek naar deze onderwerpen zoals diabetes type 1 en 2, en hart- en vaatziekten, gaande is, is de wetenschap er nog niet over uit wat de exacte invloed van zo’n dagschema op de lichaamscellen, spiermassa, vetpercentage, uithoudingsvermogen en het brein is.

Video

Wil je meer weten over intermittent fasting? Bekijk dan deze video.

YouTube video

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.