Selenium voeding. De top 10 voedingsmiddelen met de meeste selenium

Wat is selenium?

Selenium is hetzelfde als seleen en is een spoorelement. Selenium zit in de lever en hier beschermt het de rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging van buitenaf. Daarnaast maakt selenium zware metalen minder giftig. Zware metalen komen soms in voeding voor. Selenium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

Selenium zit in allerlei voedingsmiddelen verwerkt en komt zowel in dierlijke als in plantaardige producten voor.

Waar is selenium goed voor?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium is voor een volwassene 55 mcg / µg (microgram). De maximum hoeveelheid ligt op 400 mcg / µg. Selenium is een sporenelement wat betrokken is bij een goede werking van de schildklierhormonen. Ook fungeert het als belangrijk antioxidant. Het gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen en beschermt daarmee de rode bloedlichaampjes, lichaamscellen en lever.

In welke voeding zit selenium?

Paranoten

– 1917 microgram per 100 gram. (3485% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
De paranoot is afkomstig van een boom die behoort tot de familie Lecythiadaceae. Het is een veelzijdige noot die voornamelijk voorkomt in Zuid-Amerikaanse landen. Een paranoot wordt ook wel een ‘Para de Kastanje’ genoemd. Een paranoot bevat erg veel vitaminen en mineralen zoals zink, fosfor, ijzer, kalium en mangaan. Ook bevat een paranoot erg veel selenium (100 gram paranoten bevat ongeveer 3000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Daarom wordt aangeraden maximaal 6 noten, 2 of 3 keer in de week te eten. Een kleine hoeveelheid selenium komt je schildklier ten goede. 

Inktvis

– 66 microgram per 100 gram. (120% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Wist je dat een inktvis niet hetzelfde is als een octopus? Inktvis is de naam van de soort. Een octopus is een soort inktvis. De inktvis wordt als een ware delicatesse gezien. Inktvis is op verschillende manieren eetbaar. Bijna alles van de inktvis is eetbaar, zelfs de inkt. De inkt wordt veelal gebruikt om een risotto of een pasta een zwarte kleur te geven. Inktvis kan gefrituurd worden om als calamaris gegeten te worden. Ook wordt inktvis vaak gebruikt in visgerechten zoals een pasta of bij een pan paella.

Tong

– 60 microgram per 100 gram. (109% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).

De tong is een vis afkomstig uit de familie Soleidae (tongen). Deze platvis is bruin gevlekt. De tong is een smaakvolle, gezonde en magere soort vis. Ondanks dat die mager is bevat het alsnog veel mineralen, vitaminen en eiwitten. Een tot twee keer in de week vis eten is goed voor onze gezondheid. De smaak van tong is niet zoals die van de meeste vissen.

Het heeft een stevige smaak en lijkt meer op de smaak van garnalen. Je kunt tong op veel verschillende manieren bereiden. Het eten van tong is geschikt voor mensen die gezond en licht willen eten.

Tonijn

– 57 microgram per 100 gram. (104% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
De tonijn is een oceaanvis en is familie van de makreelachtigen. Het is een verzamelnaam voor meerdere soorten vis van het thunnes geslacht. Het vlees van de tonijn heeft een donkerrode kleur en een stevige structuur. Tonijn bevat mineralen zoals ijzer en jodium, vitamine A, vitamine B2, vitamine D en veel eiwitten. Het bevat ook flink wat omega-3-vetzuren. Het wordt vaak gegeten om af te vallen of om spieren op te bouwen omdat het een mager stuk vis is. Tussen het eten van verse tonijn of een tonijn uit blik zit geen verschil. Het kent dezelfde gezondheidsvoordelen. 

Chiazaad

– 55 microgram per 100 gram. (100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Chiazaad is afkomstig van de Salva Hispanica, de Mexicaanse chiaplant. Chiazaad is het kleine zwarte zaadje wat van deze plant komt. Chiazaad wordt de grote hoeveelheid aan voedingsstoffen vaak een superfood genoemd. Chiazaad bevat namelijk een grote hoeveelheid plantaardige eiwitten, gezonde vetten, vezels en zit bomvol vitamines en mineralen. Chiazaad past uitstekend in een gezonde levensstijl en kan dagelijks gegeten worden. Je kunt chiazaad eenvoudig aan verschillende maaltijden toevoegen. Je kunt wat chiazaad toevoegen aan een smoothie of strooi ze over een schaaltje yoghurt. Het enige nadeel van chiazaad is de bloedverdunnende werking. Gebruik je vochtafdrijvende of bloeddrukverlagende medicijnen? Dan kun je chiazaad beter mijden.

Kreeft

– 49 microgram per 100 gram. (89% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Een zeekreeft is de familie van kreeftachtigen die weer behoren tot de stam van geleedpotigen. In zowel zoet als zout water komen zeekreeften over de hele wereld voor. Het eten van een kreeft past goed in een gezonde voeding. Een zeekreeft heeft relatief weinig vet en is een goede bron van magere eiwitten. Het is ook een goede bron van vitamine A, B3, B12, D en verschillende mineralen. Een kreeft heeft een smaak die je kunt vergelijken met die van een krab. Een kreeft is wel iets lichter en zoeter van smaak. 

Sardines

– 49 microgram per 100 gram. (89% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Sardines is een straalvinnige vis die afkomstig is van uit de familie van de haringen. Deze vis komt wereldwijd bijna overal voor maar is vooral populair in de landen rondom de middellandse zee. Een sardine is een vette vis net als vele andere soorten vissen. De vis onderscheidt zich van andere vissen doordat die een hoog calciumgehalte heeft. Daardoor valt de vis vaak onder de naam ‘superfood’. Ook is de sardine rijk aan eiwitten en bevat het veel mineralen en andere essentiële vitamines. Sardines zijn een proteïnerijke en gezonde snack. 

Haring

– 46 microgram per 100 gram. (84% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Uitje erop, staartje vastpakken en rauw eten, de haring staat er bekend om. De haring wordt echter niet helemaal rauw gegeten. Nadat de haring gevangen wordt, worden de ingewanden uit de haring gehaald. De alvleesklier blijft zitten omdat de enzymen uit de alvleesklier zorgen voor de rijping. De haring is een vette vis die past in een gezonde levensstijl. Haring zit namelijk vol met omega-3 vetzuren die het lichaam ondersteunen tegen hart- en vaatziekten. Het functioneren van de hersenen wordt daarnaast ondersteund door het aanwezige DHA omega-3 vetzuur. Eén keer per week vette vis zoals haring eten wordt aanbevolen.

Makreel

– 42 microgram per 100 gram. (76% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Makreel is onderdeel van de baarsachtigen en wordt ook wel ‘Atlantische makreel’ of ‘gewone makreel’ genoemd. Het is een straalvinnige vis. Het eten van makreel is gezond omdat het een vette vis is. Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn gezond voor je hersenen, hart en ogen. Door de vele gezonde vetten waar de vis over beschikt is het een populaire vis om te eten. Je kunt makreel redelijk goedkoop krijgen omdat de vis in grote scholen leeft en ook de vangst hierop in grote aantallen gebeurt. 

Ansjovis

– 37 microgram per 100 gram. (67% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Een ansjovis is een vis uit de familie van straalvinnige vissen. Een ansjovis eet voornamelijk dierlijk plankton en wordt gemiddeld 20 centimeter lang. Ansjovis bevat relatief weinig omega 3 vetzuren omdat het een vetarme vis is. Voor eiwitten is ansjovis een uitstekende bron maar ook voor verschillende mineralen zoals zink, selenium, koper en magnesium. Ansjovis is niet hetzelfde als sardines. Sardines worden namelijk een stuk groter dan ansjovis maar behoren wel tot dezelfde familie. Ansjovis heeft vaak een erg aanwezige zoute smaak. Deze zoute smaak heeft ansjovis niet van zichzelf maar komt door de behandeling van de vis.

Cashew

– 37 microgram per 100 gram. (67% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Cashewnoten zijn de zaden van de kasjoeboom. Cashewnoten groeien aan de onderkant van de cashewappel. De cashewappel is een vrucht met zacht vruchtvlees en wordt ook wel een schijnvrucht genoemd. Dit komt omdat de zaad, de cashewnoot, onderaan deze vrucht hangt. Cashewnoten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt ze rauw, geroosterd of gebakken kopen. In alle drie de vormen zijn ze eetbaar. Een handje ongezouten cashewnoten eten past binnen een gezonde levensstijl. Omdat cashewnoten vrij veel calorieën bevatten wordt aangeraden dit te houden bij een handje van ongeveer 25 gram per dag.

Oesters

– 36 microgram per 100 gram. (65% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Een oester leeft in de warme en ondiepe delen van de oceaan. Het is een weekdier dat eetbaar is. Een oester is grijs van kleur en de buitenkant van de schelp is erg ruw. In de binnenkant van de schelp bevindt zich het vlees. Een oester is op het vlak van gezondheid te vergelijken met andere vis. Het wordt daarom beschouwd als een gezonde keus. Een oester is rijk aan vitamine B1 en vitamine B12. Ook bevat een oester mineralen zoals jodium, calcium, fosfor, kalium, magnesium, zink en seleen. Een oester eet je door het met je vork los te halen en daarna uit de schelp op te slurpen. 

Garnalen

– 31 microgram per 100 gram. (56% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Garnalen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo hebben we de kleine, Hollandse garnalen maar ook grote garnalen zoals Gamba’s. Een garnaal hoort tot de tienpotigen net zoals kreeften en krabben. Garnalen zijn ongewervelde dieren. Een garnaal is rauw grijs van kleur. Als garnalen verhit worden, krijgen ze de typerende roze/oranje kleur. Garnalen eten namelijk algen waar rood pigment in zit. Dit rode pigment scheidt zich pas af van de eiwitten na verhitting. Hierdoor kleurt de garnaal roze als deze verhit wordt. Garnalen zijn op veel verschillende manieren te bereiden. Zo kun je garnalen wokken door (Aziatische) gerechten of pasta’s maar ze zijn ook heerlijk op de BBQ.

Zalm

– 30 microgram per 100 gram. (55% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Zalm is een grote vis die zowel in zout als zoet water leeft. Het is een vette vis die bekend is om de mooie roze kleur. Deze vette vis is rijk aan omega-3-vetzuren wat goed is voor je hersenen en het hart. De zalm is ook rijk aan gezonde eiwitten. Naast dat het een gezonde eiwitbron is levert het ook nog belangrijke mineralen en is het rijk aan vitamine D. Vitamine D draagt bij aan het behoud van sterke botten. Omdat de visvetzuren goed voor je zijn wordt aangeraden minstens een keer per week zalm of vette vis te eten.