Wat is krillolie?

Krillolie als supplement voor gezondheid

Over de talrijke voordelen van het gebruik van visolie hoeven we het misschien niet te hebben. Maar wat te denken van de opmars van krillolie, waarvan de consumptie volgens marktonderzoeken met 10 tot 20% per jaar toeneemt? Zoals u kunt zien, zijn er tal van redenen voor de toenemende populariteit van dit fantastische supplement.

In deze blogpost wordt uitgelegd wat het is, hoe het wordt gemaakt en welke voordelen aan het gebruik ervan zijn verbonden. Verder gaan we grondig in op de vraag of krillolie dan wel visolie superieur is. Tot slot bespreken we mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen, en hoe je het moet gebruiken.

Met andere woorden, we gaan tot het uiterste om u een zo volledig mogelijk beeld te geven van de nieuwe golf van mariene superfoods. Dus, als u nieuwsgierig bent, lees dan verder om te leren hoe krill olie uw gezondheid aanzienlijk kan verbeteren.

Wat is krill olie precies?

Krill olie is, zoals de naam al zegt, olie afkomstig van krill. In het Noors betekent krill “kleine jonge visjes”, maar dit is een misleidende naam. Het is een schaaldier dat veel voorkomt in oceaanwateren, vooral in de buurt van Antarctica. Door het plankton dat ze eten, heeft krill een rozerode kleur. Andere zeedieren, zoals pinguïns, zeehonden en walvissen, voeden zich voornamelijk met krill.

Waar is krill olie van gemaakt?

Krill olie is, net als visolie, rijk aan omega-3 onverzadigde vetzuren, met name eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) (DHA).

Verder bevat het flavanoïden astaxanthine vitamine A tot vitamine E vitamine B9 tot B12 choline, een stof die belangrijk is voor het vettransport in uw lichaam, en andere vetzuren zoals palmitinezuur, stearinezuur, en myristinezuur.

Top 5 krill olie voordelen: kan het helpen ontstekingen te voorkomen

Verschillende studies hebben aangetoond dat krill een positief effect heeft op alle soorten ontstekingen in ons lichaam. Patiënten die lijden aan darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en colitis, gebruiken het bijvoorbeeld met succes om het daaruit voortvloeiende ongemak te verlichten.

Lees meer over het op natuurlijke wijze voorkomen van ontstekingen op onze blog:

7 Tips om ontstekingen te voorkomen

Kan helpen bij PMS-symptomen

Verschillende studies hebben aangetoond dat krill olie kan helpen bij menstruatiepijn en PMS-symptomen. Een ander voordeel was dat de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek in staat waren om geleidelijk hun gebruik van pijnmedicatie te verminderen.

Krill olie kan helpen bij de preventie van hart- en vaatziekten

Volgens onderzoek resulteerde een dagelijkse inname van 1 tot 3 gram in een daling van triglyceriden en LDL-cholesterol in het bloed. Een teveel aan triglyceriden kan, zoals bekend, het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Bovendien werd in één studie een stijging van HDL-cholesterol, of “goed” cholesterol, vastgesteld.

Het kan helpen bij de preventie van artritis en gewrichtspijn.

Deelnemers aan een dubbelblind onderzoek kregen dagelijks krillolie toegediend. Het resultaat was dat de symptomen van deelnemers met reumatoïde artritis of osteoartritis aanzienlijk verminderden. Hierdoor konden deze patiënten hun medicatie minder vaak gebruiken.

Een supplement zoals krill olie kan ook onze gewrichten helpen. Deelnemers aan een andere studie die lichte kniepijn hadden, ervoeren na verloop van tijd aanzienlijk minder pijn. Bovendien verbetert het gebruik van krillolie de beweeglijkheid van de gewrichten en vermindert het de zwelling van de gewrichten.

Helpt onze hersenen gezond te blijven

Omdat onze hersenen voor meer dan de helft uit vetten bestaan, ligt het voor de hand dat krillolie een positief effect heeft op onze cognitieve functies. De vetzuren EPA en DHA, die in overvloed aanwezig zijn, dienen als bouwstenen voor onze hersencellen. Ze helpen ook onze hersencellen met elkaar te communiceren.

EPA lijkt een grotere invloed te hebben op onze stemming en ons gedrag, terwijl DHA van cruciaal belang is voor een normale ontwikkeling van de hersenen. Krill olie bevat fosfolipiden, die ervoor zorgen dat vetzuren gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren. Volgens onderzoekers speelt ook de hoge concentratie astaxanthine in krill olie een rol.

Meer suggesties om de hersenfunctie te verbeteren? Lees onze 7 tips voor een betere hersenfunctie en geheugen.

Wat is beter, krill olie of visolie?

Krill olie heeft veel gezondheidsvoordelen die vergelijkbaar zijn met gewone visolie. Er zijn echter verschillende verschillen die verklaren waarom krill olie als supplement een sterker effect heeft dan visolie. Zo worden de omega 3-vetzuren in krillolie beter door ons lichaam opgenomen dan die in traditionele visolie.

Onderzoekers denken dat dit komt doordat EPA en DHA in krill olie worden opgeslagen als fosfolipiden. Deze worden gemakkelijker geabsorbeerd dan de vetten in visolie. Bovendien bevat krill olie astaxanthine, een krachtige antioxidant met talrijke voordelen, vooral voor de hartfunctie. Het kan ook een belangrijke invloed hebben op de gezondheid van onze ogen. Krill olie heeft zeer goede resultaten aangetoond in studies voor AMD (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie) en droge ogen.

Krill olie is over het algemeen duurder dan visolie, maar u krijgt meer voor uw geld. Bovendien, omdat krill onderaan de voedselketen staat, is het zuiverder dan vette vis zoals makreel, zalm en ansjovis. Als gevolg hiervan bevat het minder giftige stoffen, waardoor krill olie te verkiezen is boven traditionele visolie supplementen.

Contra-indicaties en bijwerkingen van krill olie

In tegenstelling tot visolie veroorzaakt krillolie geen oprispingen of een visachtige nasmaak. Het kan echter wel lichte symptomen veroorzaken, zoals losse ontlasting, diarree en indigestie. Als u allergisch bent voor schaaldieren of garnalen, moet u het gebruik van krill olie vermijden. Als u moeite heeft met ademhalen of een gezwollen tong, keel of lippen heeft, zult u snel merken hoe laat het is. In dat geval kunt u het beste onmiddellijk stoppen met het gebruik van krillolie, omdat deze symptomen meestal verergeren.

Er zijn slechts een paar waarschuwingen voor het gebruik van krillolie. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden het te gebruiken voorafgaand aan een operatie. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u eerst uw arts raadplegen omdat krill olie de bloedstolling vertraagt. Diabetesmedicatie moet met voorzichtigheid worden gebruikt omdat het supplement de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Wat is de beste aanpak?

Krillolie is verkrijgbaar in capsulevorm, waarbij de meeste capsules 500 mg tot 1 g krillolie bevatten. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 1 tot 3 gram. Hoewel u na een maand een verbetering van uw gezondheid zou moeten merken, is het toch aan te raden het minstens drie maanden te gebruiken om de beste resultaten te bereiken.

Conclusie

Zoals u kunt zien, is krill olie een fantastisch supplement dat bij veel mensen een vaste plaats in hun keukenkastje heeft veroverd. Als je klaar bent om de sprong te wagen en een krill olie supplement te bestellen, hebben we nog een suggestie voor je. Gebruik alleen de zuiverste krillolie van de hoogste kwaliteit, zoals Spiruella, die afkomstig is van MSC-gecertificeerde duurzame visserijen.

Wat zit er in krillolie?

In krillolie zit zowel EPA als DHA. Maar wat betekenen deze termen? Eicosapentaeenzuur, beter bekend als EPA, is een type omega-3 vetzuur dat in beperkte mate aanwezig is in de dagelijkse voedselinname.

Bronnen met een hoger EPA-gehalte zijn onder meer vette vissoorten en krillolie. De synthese van EPA begint bij specifieke micro-algen en zeewieren, die vervolgens door vissen via hun dieet worden geconsumeerd.

Essentiële omega-3 vetzuren?

Hoewel technisch gezien EPA en DHA (docosahexaeenzuur) niet geclassificeerd worden als essentiële omega-3 vetzuren – omdat het lichaam ze kan produceren uit het plantaardige omega-3 vetzuur ALA (alfalinoleenzuur) – suggereert onderzoek dat dit omzettingsproces in het lichaam niet optimaal verloopt. Daarom kunnen EPA en DHA in de praktijk toch als essentiële vetzuren worden beschouwd.

Mogelijke bijwerkingen?

In tegenstelling tot visolie veroorzaakt krillolie geen oprispingen of een visachtige nasmaak. Het kan echter wel lichte symptomen veroorzaken, zoals losse ontlasting, diarree en indigestie. Als je allergisch bent voor schaaldieren of garnalen, moet je het gebruik van krill olie uiteraard ook vermijden.