Omega 6 olie, De top 10 voedingsmiddelen met de meeste omega 6 in olie

Voedingsmiddelen top 10 met de meeste omega 6 in oliën

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vet is voor een volwassene 70 gram. Vet bestaat uit verzadigde- en onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet kenmerkt zich door de vloeibare vorm en wordt niet hard bij koude temperaturen. Deze vetsoort is onder te verdelen in omega 3-, omega 6- en omega 9 vetzuren. Omega 6 is een meervoudig onverzadigde vetzuur en komt voor in een scala aan voedingsmiddelen, waaronder plantaardige oliën zoals zonnebloem-, rijst-, en koolzaadolie.

Druivenpitolie

– 69,6 gram per 100 gram.
Druivenpitolie is een alternatieve olie voor in de keuken die nog niet heel breed bekend is. Druivenpitolie wordt geperst uit de druivenpitten. Deze druivenpitten zijn bijproducten die vrijkomen in de wijnindustrie. In druivenpitolie zit veel vitamine E. Dit antioxidant helpt het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vitamine E staat daarnaast ook bekend om de huid verjongende werking. Druivenpitolie bevat daarnaast de belangrijke vetzuren omega-3 en omega-6. Druivenpitolie wordt gezien als een goed alternatief voor bijvoorbeeld frituren of als toevoeging aan een vleesfondue. Het nadeel is dat druivenpitolie een duur alternatief is.  

Zonnebloemolie

– 62,1 gram per 100 gram.
Zonnebloemolie is een plantaardige olie. De olie wordt gewonnen uit zonnebloempitten. De kleur van zonnebloemolie is helder- tot goudgeel. Zonnebloemolie bestaat voornamelijk (bijna 90%) uit onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is het omega 6-vet. De olie bevat veel vitamine E wat o.a. de celwand, weefsels, bloedbaan en cellen beschermt. Daarnaast bevat het ook vitamine K wat helpt bij een goede bloedstolling. De smaak van zonnebloemolie is erg zacht en neutraal en wordt daarom veel gebruikt om in te braden, frituren of bakken. Een alternatief dat veel wordt gebruikt voor zonnebloemolie is olijfolie. 

Hennepzaadolie

– 54 gram per 100 gram.
Van de zaden van de hennepplant wordt hennepzaadolie gemaakt. De hennepzaden worden geperst en daar komt hennepzaadolie bij vrij. Hennepzaadolie is een geweldige bron aan verschillende voedingsstoffen. Het bevat een grote hoeveelheid aan essentiële vetzuren. Daarnaast bevat hennepzaadolie veel vitamine E en de mineralen zink, ijzer, fosfor, kalium, zwavel, magnesium en calcium.

Hennepzaadolie kan ondersteuning bieden op het moment dat je gewicht wilt verliezen door de hoeveelheid vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat er minder vetopslag plaats vindt in het lichaam.

Walnotenolie

– 52,9 gram per 100 gram.
Walnotenolie is een olie die wordt gewonnen uit zowel walnoten als geroosterde walnoten. De kleur van deze olie is bleek tot lichtgeel. Walnootolie is rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren, zink, koper, magnesium en vitaminen. Het zou een gunstig effect hebben op onze bloedvaten en op het hart. Doordat walnootolie omega-3 vetzuren bevat zou het gunstig zijn bij het verbeteren van de functie van onze bloedvaten en het verlagen van ons cholesterolgehalte. De smaak van walnootolie is nootachtig, mild en intens en kun je het beste koud gebruiken. Tijdens het verhitten van de olie zal het namelijk zijn smaak verliezen. Het beste gebruik je walnootolie daarom over brood, pasta of salades. 

Sojaolie

– 50,2 gram per 100 gram.
Sojaolie is een olie die wordt gewonnen uit sojabonen. Sojabonen zijn een peulvrucht die groeit aan de sojaplant. De kleur van sojaolie is bijna kleurloos tot een klein beetje geel. Wereldwijd wordt sojaolie het meest geconsumeerd als plantaardige olie. Sojaolie bevat veel onverzadigd vet. De voordelen van onverzadigd vet zijn dat het een slechte cholesterol verlaagt en een goede cholesterol verhoogt. Daarnaast heeft onverzadigd vet een positief effect op onze gezondheid. De onverzadigde vetzuren die sojaolie voornamelijk bevat zijn alfalinoleenzuur en linolzuur. Sojaolie wordt wereldwijd gebruikt voor allerlei keukendoeleinden. De smaak is zeer neutraal. 

Sesamolie

– 41,3 gram per 100 gram.
Sesam is een plant die afkomstig is uit de familie Pedaliaceae. Sesamolie is een olie die wordt geperst uit sesamzaad. Het wordt o.a. gebruikt als vervanging voor olijfolie maar ook voor het bereiden van voedsel en zelfs in de geneeskunde. Het is een plantaardige olie die volgens Ayurveda zou bijdragen aan een gezonde huid en een ontstekingsremmende en pijnstillende werking zou hebben. De vetzuren zouden ook goed zijn voor je haar. De smaak van sesamolie is nootachtig en het wordt vooral voor over de sla gebruikt. Het wordt ook gebruikt om gerechten te bereiden maar dit is beter met mate. 

Rijstolie

– 33,4 gram per 100 gram.
Rijstolie wordt gewonnen uit de kiem en zilvervliezen van een rijstkorrel. Daardoor krijgt het ook wel de naam rijstkiemolie of rijstvlies. Rijstolie is net als olijfolie en zonnebloemolie een zaadolie. Een essentieel vetzuur die rijstolie veel bevat is het omega-6 linolzuur. Ook bevatten de zilvervliezen van een rijstkorrel veel proteïnen, mineralen en vitaminen. Dit maakt dat rijstolie erg gezond is. Ook bevat rijstolie vitamine E wat in vet oplosbaar is en antioxidanten die de olie geschikt maken voor mensen met een bepaalde voedselallergie. Met rijstolie wordt veel gebraden en gebakken en kun je ook gebruiken tot hoge temperaturen. 

Arachideolie

– 22,6 gram per 100 gram.
Arachideolie wordt gemaakt van de olie die vrijkomt bij het persen van pinda’s en is dus een plantaardige olie. Arachideolie wordt dan ook wel aardnotenolie of pindaolie genoemd. In arachideolie zitten veel onverzadigde vetten die ook wel gezonde vetten worden genoemd. Deze onverzadigde oliën beschermen het lichaam tegen hart- en vaatziekten. De vetten uit arachideolie bestaan voornamelijk uit linolzuur, een van de essentiële vetzuren. Om Oosterse gerechten te roerbakken is arachideolie erg geschikt door de geur van de pinda’s. Het nadeel van arachideolie is het hoge rookpunt waardoor het sterk verhit moet worden. Arachideolie is hierdoor vatbaarder voor oxidatie.

Koolzaadolie

– 19,8 gram per 100 gram.
De zaden van de koolzaad staan aan de basis van koolzaadolie. Koolzaadolie bevat veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Koolzaadolie is daarnaast rijk aan onverzadigde vetten, vitamine E en omega-3 vetzuren. Om te frituren is koolzaadolie erg geschikt door de neutrale smaak en het hoge rookpunt. Ook voor het bakken en braden van producten is koolzaadolie bijzonder goed geschikt. Koolzaadolie kun je ook goed gebruiken als basis voor een (sla)dressing. Dit alles maakt koolzaadolie een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld zonnebloemolie.  

Lijnzaadolie

– 12,7 gram per 100 gram.
Lijnzaadolie wordt ook wel lijnolie genoemd en het is afkomstig van de zaden van olievlas. Lijnzaadolie werkt als een soort smeersel voor de dikke darm. Hierdoor blijft de spijsvertering en de stoelgang gezond en in beweging. Dit heb je nodig wanneer je wilt afvallen omdat hierdoor het lichaam afvalstoffen sneller kan afvoeren en voedsel sneller kan verwerken. Daarnaast bevat lijnzaad omega-vetzuren die het cholesterolgehalte stabiliseren, bloed gezond houden, je beschermen tegen hartritmestoornissen en tegen een te hoge bloeddruk. De smaak van lijnzaadolie is noodachtig en daardoor wordt het vaak gebruikt als dressing voor op salades. 

Olijfolie

– 9,8 gram per 100 gram.
Een olijf is de kleine vrucht die groeit aan de olijfboom en behoort tot de familie van de steenvruchten. Olijfolie is de plantaardige olie die uit de vrucht van olijven geperst wordt. Olijfolie heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Daarnaast bestaat het voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De gezondheidseffecten van onverzadigd vet zijn erg gunstig. Het verlaagt o.a. het LDL-cholesterol. Daardoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Door het dagelijks eten van ongeveer 7 gram olijfolie zou je deze voordelen al moeten kunnen ervaren. De beste olijfolie is de extra vierge olie omdat die onbewerkt is en bekend staat om de hoogste kwaliteit.