Wat doet vitamine A?

Wat is vitamine A?

Vitamine A is een andere naam voor retinol en wordt gebruikt voor verschillende processen in ons menselijk lichaam.

Vitamine A ondersteunt bij

 • Voor behoud van gezonde cellen en weefsels zoals tandvlees, huid en haar.
 • De vorming van een aantal hormonen, waaronder progesteron
 • Ondersteunt het afweersysteem
 • Een goede werking van de ogen
 • De groei bij kinderen

Wat doet vitamine A en waar heb je het precies voor nodig?

Er wordt vaak gezegd: vitamientjes zijn belangrijk! Maar wat is de functie van Vitamine A en waarom wil jij Vitamine A in je supplementen? Wat als we jou vertellen dat vitamines enorm belangrijk zijn voor een gezonde huid? Van kraaienpootjes rond de ogen tot aan een verslapte huid: niemand is daar blij mee. Er is veel onderzoek gedaan naar vitamine A en huidverjonging. Maar hoe zit dat nou daadwerkelijk?

Vitamine A wordt opgenomen in de dunne darm. Het lichaam voert af wat niet  wordt opgenomen in de darmen. Dit gaat gewoon via de ontlasting. Dat regelt je lichaam helemaal zelf, knap toch? Dus wanneer je achter je kijk als je naar de wc bent gegaan, denk er ook aan dat daar vitamine A tussen zit!

Vitamine A ondersteunt je weerstand

Vitamine A is voor meerdere functies goed! De vitamine zorgt dat we voldoende witte bloedcellen hebben, wat je weerstand ondersteunt. Leverproducten, vis, (half)volle melk, melkproducten en boter zijn Belangrijke bronnen van vitamine A. Er wordt ook vaak vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Ben je hier geen fan van? Misschien heb je vitamine A nodig als toevoeging op je dagelijkse voeding. Je kunt ook voor vitamine A druppels gaan. Deze zijn net zo effectief en je kunt het gewoon door je voeding heen doen.

Een stralende huid door vitamine A

Wist je dat er  in cosmetica regelmatig vitamine A zit? Vitamine A wordt in de bewerkte variant Retinol gebruikt, een krachtige antioxidant die in cosmetica. Retinol stimuleerd de celvernieuwing, waardoor je huid na een paar weken gladder, egaler en jonger oogt. Vitamine A staat erom bekend als een huidverjonger. Al is het ook goed te gebruiken om acne mee te behandelen en om je huid te herstellen.

Waar zit vitamine A in?

Waar haal je nou je dagelijkse portie vitamine A vandaan? We hebben het voor je op een rijtje gezet waar vitamine A in zit:

 • Zuivel. In zuivel zit vitamine A. Niet alleen melk maar ook kaas en andere melkproducten. 
 • Boter, halvarine en margarine. Wist je dat in roomboter van nature vitamine A zit? Allemaal aan de roomboter dus! In Nederland voegen we vitamine A toe aan halvarine en margarine. Ook wordt vitamine D en E toegevoegd aan halvarine en margarine. 
 • Eieren. In eieren zit ook een beetje vitamine A. We zeggen een beetje omdat vitamine A alleen voorkomt in het eigeel van het ei. In het eiwit komt deze vitamine niet voor. Gelukkig is het eiwit dan weer goed ter ondersteuning van je weerstand. 
 • Gerookte paling. Natuurlijk bevat vis vitamine A maar vooral in gerookte paling zit extra veel vitamine A. Verder bevat gerookte paling vitamine B2, vitamine B12 en vitamine D. Vitamine B2 is verantwoordelijk voor de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. De paling is dus een zeer gezond visje om te eten! 
 • Wortelen. In wortelen zit bètacaroteen. Dit bètacaroteen zet ons lichaam zelf om in vitamine A. Ook leuk om te weten: wortelen zijn oranje vanwege het feit dat er bètacaroteen in zit. 
 • Leverworst. In lever zit veel vitamine A. Een portie leverworst op je boterham is al genoeg om je hoeveelheid vitamine A per dag binnen te krijgen.

Als volgens de Schijf van Vijf en gezond en gevarieerd eet Vijf dan krijg je voldoende vitamine A binnen. Soms is het best lastig om gevarieerd en gezond te eten. Weet je niet zeker of je genoeg vitamine A binnen krijgt? Probeer dan een eetdagboek voor jezelf bij te houden. Zo krijg je voor jezelf inzichtelijk of je genoeg vitamines binnen krijgt.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk