Wat is liposomale vitamine C?

Wat is liposomale vitamine C?

Liposomale vitamine C is een nieuwe vorm van de huidige vitamine C-supplementen. Het is anders doordat de vitamine wordt opgesloten in kleine, holle bolletjes. Daardoor wordt de vitamine veel beter beschermd en zal die zich vervoeren naar de juiste plek in het lichaam. Dit resulteert zich in een betere opname en dus een nog gunstiger effect. In deze blog vertellen we je er alles over.

Wat is liposomale vitamine C?

Vitamine C is misschien wel een van de meest bekende vitaminen die er zijn. Het is essentieel voor de werking van wel honderden functies in ons lichaam. Daarnaast bestrijdt deze vitamine ook vrije radicalen in ons lichaam. Zo gaat het vroegtijdige veroudering en oxidatie tegen. Vitamine C kun je krijgen in de vorm van cosmetische producten en supplementen.

Liposomen is eigenlijk een verpakking van de vitamine C. Het zijn kleine bolletjes van fosfolipiden, moleculen die lijken op onze eigen. Daardoor worden ze door ons lichaam makkelijker herkend. De vitamine C wordt dus als ‘eigen’ gezien omdat het met lipiden is omhuld. De opname is daardoor beter.

De biologische beschikbaarheid van traditionele supplementen ligt veel lager dan die van liposomale vitamine C. Met biologische beschikbaarheid bedoelen we de mate waarin de werkzame stoffen van een geneesmiddel op de juiste plek terecht komen. Liposomen zijn ook goed voor onze huid omdat ze het afbreken van ascorbinezuur vertragen en daardoor serums en crèmes meer resistent maken.

Wat maakt het zo bijzonder?

Vitamine C suppletie wordt gebruikt om een tekort aan deze vitamine te verhelpen of voorkomen. Op dit moment wordt er ook onderzoek gedaan of de vitamine herstel na ernstige ziekte zou kunnen versnellen. Vitamine C suppletie wordt ook veel gebruikt om vrije radicalen te bestrijden.

Wanneer je vitamine C inneemt krijgt het toegang tot de bloedbaan via transporteurs uit het spijsverteringskanaal. Deze toegangspunten hebben helaas wel de neiging om sneller verzadigd te raken wanneer er een hoge dosis aan vitamine C wordt ingenomen. Dit gebeurt vaak met vitamine C-supplementen. 

Wanneer je een dosis van 1000 milligram of meer consumeert zal de opname van de voedingsstof dalen. 50 procent van het supplement wordt bij traditionele supplementen gelijk door het lichaam afgestoten. Het supplement krijgt dan niet genoeg de kans om zijn werk te doen. Wanneer je een liposomaal supplement inneemt zullen de vitamine C-waarden in het bloed veel meer toenemen dan bij deze traditionele supplementen. De prijs van een liposomaal supplement ligt hoger maar de efficiëntie en werking is dan ook vele malen beter.

Wat is de werking van liposomale vitamine C?

Liposomale vitamine C suppletie kan op dezelfde manier worden gebruikt als traditionele suppletie. Hieronder vertellen we de belangrijkste toepassingen.

Vlekvrije en gladdere huid

Vitamine C gaat negatieve effecten van vrije radicalen tegen. Vrije radicalen zijn namelijk agressieve moleculen die oxidatie van de weefsels veroorzaken. Dat zorgt voor een slappe huid, rimpels en vlekken. Suppletie van liposomale vitamine C stimuleert synthese van collageen en voedt de cellen. Als je het als serum gebruikt zal het een beschermend effect hebben dat je kunt gebruiken als aanvulling op zonnebrandcrème.

Afweersysteem

Wanneer je voldoende vitamine C inneemt zal je afweersysteem sterk blijven. Liposomale vitamine C versnelt de genezing van wonden en hersteltijd van ziekte.

Gezond hart en vaten

Wanneer je gezonde vitamine C-waarden hebt zal dit helpen om de bloedvaten gezond te houden. Dit door oxidatie van cholesterol tegen te gaan.

Stofwisseling

Liposomale vitamine C zal helpen het energiepeil van je lichaam stabiel te houden. Dit doet het door je lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid vitamine C. Zo wordt de stofwisseling van cellen geactiveerd en kunnen eiwitten, koolhydraten en vetten verwerkt worden. Wanneer je een gezonde stofwisseling hebt kan dit helpen je gewicht onder controle te houden.

Daardoor kiezen veel mensen die hun energielevel willen verbeteren, immuunsysteem willen stimuleren, bepaalde aandoeningen willen behandelen en een gezonde levensstijl wensen voor liposomale vitamine C.

In welke producten zit liposomale vitamine C?

Het wordt vooral gebruikt voor supplementen en cosmetische producten. De liposomale vitamine C-supplementen zijn anders dan traditionele supplementen door de ‘gelei-achtige’ textuur. Je kunt de supplementen krijgen in de vorm van vloeistof, gel die direct kan worden ingenomen of kan worden vermengd met dranken of als softgels. Meestal wordt er een dosis van 1000mg per eenheid gebruikt.

Liposomale vitamine C wordt dus ook voor cosmetische producten gebruikt. Je kunt de vitamine terugvinden in producten als crèmes en serums. Het dient te worden aangebracht nadat je je gezicht hebt gewassen en voor andere producten zoals zonnebrand of make-up.

Veiligheid van liposomale vitamine C

Het is van belang om elke dag genoeg voldoende vitamine C binnen te krijgen. De vitamine speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van ons lichaam. In principe levert een dieet dat rijk is aan groenten en fruit genoeg vitamine C.

Het Voedingscentrum beveelt een dagelijkse hoeveelheid van 75 milligram vitamine C aan voor zowel vrouwen als mannen vanaf 14 jaar. Wanneer je deze hoeveelheid niet uit je voeding kunt halen is een suppletie met liposomaal vitamine C een veilig en goed alternatief. Voorkom wel overconsumptie (meer dan 2000mg per dag) want dit kan leiden tot maagklachten, nierstenen en ernstige ziekten.

Als je naast liposomale vitamine C nog andere medicijnen gebruikt omdat je bijvoorbeeld ernstig ziek bent of een behandeling volgt raadpleeg dan altijd eerst een arts. Ook zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen mogen het supplement alleen gebruiken onder medisch toezicht.

Liposomale vitamine C in cosmetische producten heeft niet dezelfde contra-indicaties als suppletie. Let daarom extra op als je een gevoelige huid hebt want je kunt last krijgen van huidirritaties. Je kunt zelf een allergietest uitvoeren door een kleine hoeveelheid op het lichaam aan te brengen en na 24 uur te controleren of er geen reactie is ontstaan.

Waar let je op bij de aankoop?

 • Ingrediënten
  Controleer altijd de ingrediëntenlijst voordat je een liposomaal vitamine C-supplement koopt. Een liposoom bevat fosfatidylcholine, lecithine of fosfolipiden.
 • Allergenen
  Liposomale vitamine C-supplementen kunnen sporen van noten, soja, gluten, lactose of andere allergenen bevatten. Dit komt voornamelijk voor als ze verwerkt worden in een laboratorium met desbetreffende ingrediënten. Daarom adviseren we om een supplement te zoeken die in detail beschrijft welke allergenen het bevat. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de verkoper.
 • Cruelty free
  Als veganist kun je ook liposomen gebruiken. Dit kan wanneer ze zonnebloemlecithine gebruiken in plaats van een dierlijk product. Wanneer je veganist bent kijk dan of het product een cruelty free keurmerk bevat.
 • Andere stoffen
  De meest zuivere vorm van liposomale vitamine C bevat niks anders dan gezuiverd water, vitamine C en fosfolipiden die nodig zijn voor het creëren van liposomen. Als je het volledig potentieel van de vitamine wilt benutten is het wellicht raadzaam om extra stoffen te mijden.
Geschreven door
Anouk van der Laan
author
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine C

Vitals Liposomale vitamine C

#1
Vitals Liposomale vitamine C

250 mililiter
 • goed opneembaar
 • gemakkelijk in te nemen
 • gemakkelijk in te nemen
39.95
Bekijk product
Vitakruid Vitamine C poeder calcium- & magnesiumascorbaat

#2
Vitakruid Vitamine C poeder calcium- & magnesiumascorbaat

260 gram
 • De ontzuurde vorm van vitamine C (ascorbaat)
 • Hoge dosering vitamine C per maatschep (2067 mg)
 • Goed oplosbaar in water
25.90
Bekijk product
Orthovitaal Vitamine C Liposomaal

#3
Orthovitaal Vitamine C Liposomaal

90 capsules
 • Diverse vormen van Vitamine C gecombineerd
 • Vitamine C omringt door liposomen voor optimaal resultaat
 • met lycopeen, rozenbottel en bio flavonoïden
17.95
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine C
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk