Welke vitaminen vind je in overvloed in spinazie?

Dat spinazie heel gezond is weten we wel. En dat Popeye er ook nog eens beresterk door werd, weten we ook. Maar welke vitaminen vind je echt in overvloed in spinazie? We gaan het met je delen.

In spinazie vind je drie zeer belangrijke vitaminen in overvloed:

  • vitamine A,
  • vitamine B11,
  • en vitamine K.

We nemen ze per vitamine even met je door.

Vitamine A in spinazie

De eerste vitamine, vitamine A, heeft zelfs meerdere belangrijke functies. Zo is vitamine A supergoed voor je ogen, huid, weerstand en ijzermetabolisme. Probeer bijvoorbeeld eens een heerlijke vegetarische curry met spinazie: dit is een heerlijke manier om je ijzerinname een flinke boost te geven!

Vitamine B11 in spinazie

Vitamine B11 is een lange tijd geassocieerd met de gezondheid en vruchtbaarheid bij zwangere vrouwen, maar daarmee deden we B11 echt tekort.

Want net zoals vitamine A is B11 onmisbaar voor je weerstand. Daarbij speelt B11 net zoals ijzer een rol bij het tegengaan van oververmoeidheid. Bovendien heeft vitamine B11 een voorname rol in de opbouw van eiwitten in je lichaam.

Vitamine K in spinazie

Spinazie is ook nog eens rijk aan vitamine K. Vitamine K heeft een essentiële rol bij het bloedstollingsproces. Niet verwonderlijk dus dat baby’s vaak direct een vitamine K injectie krijgen om de stolling van hun bloed te ondersteunen, omdat hun lichaampje dit zelf nog minder goed kan.

Daarnaast helpt vitamine K uit spinazie bij het krijgen van sterkere botten, toch nog een beetje het Popeye effect dus ;-).

Mineralen in spinazie

Tot slot bevat spinazie nog twee goede mineralen; calcium en kalium.

Kalium

Kalium is ook een voorname voedingsstof die in spinazie zit en helpt voor een goede bloeddruk, wat weer belangrijk is je hart, je bloedvaten, het zenuwstelsel en natuurlijk je spieren.

Calcium

Calcium staat weer bekend om de functie bij de ontwikkeling en het behoud van sterke botten en de tanden. Trouwens, niet alleen dit, maar ook bij het functioneren van spieren en neurotransmissie rekent je lichaam op calcium. Tot slot is calcium belangrijk voor je stofwisseling.

Conclusie

Vitamine A, vitamine B11 en vitamine K vind je in overvloed in spinazie en bovendien zijn het ook nog eens heel belangrijke vitamines voor een gezond lichaam. Reden genoeg om vanavond weer een bordje spinazie te serveren!

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk