Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine E?

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine E?

Vitamine E is wellicht de minst bekende van alle vitaminen die er te vinden zijn. Zo weet je je misschien wel dat je lichaam vitamine D in de zon aanmaakt, dat voor een goede weerstand je vitamine C nodig hebt en dat vitamine B12 in dierlijke producten zit.

Maar bij welke processen in je lichaam vitamine E een rol speelt en wat nou exact de functie van vitamine E is? Vitamine E is betrokken bij diverse processen in je lichaam, zoals de stofwisseling in je cellen en de aanmaak van rode bloedcellen.

In deze blog lees je alles over welke dagelijkse hoeveelheid vitamine E je nodig hebt, hoe je kan voorkomen dat je een tekort krijgt en in welke voeding deze vitamine zit.

Welke functie heeft vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Deze vitaminen worden opgenomen door je darmen en vervolgens slaan weefsels en darmen de vitaminen op. Zo is er altijd een voorraad aanwezig en kan deze stof door je lichaam gebruikt worden wanneer die dat nodig heeft. Je lichaam moet vitamine E uit voeding halen, omdat je lichaam zelf niet in staat is om deze vitamine aan te maken.

Vitamine E is eigenlijk een verzamelnaam voor tocoferolen, dit zijn stoffen die van nature in je voeding voorkomen. Alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol, zijn verschillende soorten tocoferol die voorkomen. Alfa-tocoferol is de belangrijkste, je lichaam kan deze stof het beste opnemen.

Welke functie heeft vitamine E?

Vitamine E speelt een belangrijke rol bij diverse lichaamsfuncties, het is dus een belangrijke vitamine voor je lichaam. Vitamine E beschermt je lichaamscellen tegen vrije radicalen, het is dus een belangrijk antioxidant.

Vitamine E is verantwoordelijk voor het gezond houden van je zenuwen, spieren en andere weefsels en deze vitamine is betrokken bij het aanmaken van rode bloedcellen. Daarnaast zorgt vitamine E voor de versterking van je hart, huid en afweersysteem en helpt bij je stofwisseling.

In welke voedingsmiddelen zit vitamine E?

In welke voeding zit vitamine E? Deze vitamine komt vooral voor in plantaardige producten en weinig in dierlijke producten.

Plantaardige producten waar vitamine E in zit:

 • Plantaardige olie
 • Zonnebloemolie
 • Noten
 • Zaden
 • Pitten
 • Granen
 • Bladgroente
 • Spinazie
 • Postelein
 • Slasoorten
 • Fruit

Waarom is vitamine E gezond?

Vitamine E is verantwoordelijke voor diverse lichaamsprocessen. Deze vitamine is gezond voor je lichaam en deze stof biedt diverse gezondheidsvoordelen, zoals:

Bescherming van vrije radicalen

Vitamine E beschermt je lichaamscellen tegen vrije radicalen, het is dus een belangrijk antioxidant. Deze radicalen kunnen je weefsel en cellen beschadigen, dit zijn agressieve stoffen. Vitamine E draagt bij aan de vernietiging en het tegenhouden van deze vrije radicalen. Hiermee kun je het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

Kan bijdragen bij NAFLD

NAFLD staat voor non-alcoholic fatty liver disease, dit is een verzamelnaam van leveraandoeningen, ook wel niet-alcoholische leververvetting genoemd. Wanneer de balans in je suikerstofwisseling en vetstofwisseling verstoord wordt, hoopt vet in je levercellen op. Vitamine E supplementen kunnen aan een verbeterde gezondheid bijdragen van NAFLD-patienten, dit is uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken gebleken.

Werkt positief bij dysmenorroe

Bij de aandoening dysmenorroe ervaren vrouwen regelmatig ernstige menstruatiepijn. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine E supplementen de pijn kunnen verminderen. De mogelijke effecten die vitamine E heeft bij dysmenorroe worden nog steeds onderzocht, ook in combinatie met omega-3-supplementen en vitamine C.

AHD (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamine E

Voor vrouwen is de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) 11 mg vitamine E en voor mannen 13 mg. Tijdens een zwangerschap is de aanbeveling 9,9 mg en wanneer je borstvoeding geeft 12 mg.

Tijdens verhitting wordt vitamine E in voeding afgebroken. Bij een gevarieerd en gezond dieet, kun je voldoende vitamine E binnen krijgen, zoals met veel fruit, groenten, noten en zaden.

Symptomen bij een tekort

Denk je dat je een mogelijk vitamine E tekort hebt? Hier hoef je je niet gauw zorgen over te maken, een tekort aan deze vitamine komt maar heel weinig voor. Eigenlijk kan een tekort alleen ontstaan bij onderliggende chronische aandoeningen, waarbij je lichaam te weinig vitamine E uit je voeding kan halen en opneemt. Voorbeelden hiervan zijn galstuwing (chronische cholestase), cystische fibrose en darmziektes. Het kan tot wel jaren duren voordat er klachten optreden bij dergelijke chronische ziektes. Klachten die je kunt ervaren zijn spierzwakte, hersenbeschadiging en bloedarmoede.

Wanneer het spijsverteringskanaal van te vroeg geboren baby’s nog niet voldoende ontwikkeld zijn, kunnen er problemen optreden met het opnemen van vitamine E. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan, een een verhoging van het aantal bloedplaatjes en een groter risico op oedeem.

Symptomen bij een overschot

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine, waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals het ophopen in je weefsels. Een overschot vanuit dagelijkse voeding aan vitamine E komt zelden voor. Het is wel mogelijk om te veel vitamine E binnen te krijgen door supplementen in te nemen. Je lichaam kan hier op reageren en negatieve bijwerkingen ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat het risico op bloedingen toe kunnen nemen.

Raadpleeg ten alle tijden je huisarts of diëtist wanneer je wil suppleren met vitamine E. Deze vitamine kunnen namelijk op bepaalde medicijnen reageren.

De invloed van vitamine E op je huid

Vitamine E speelt een rol in de gezondheidsvoordelen voor je zenuwen, spieren en andere weefsels. Deze vitamine kan een gunstig effect hebben op schadevermindering aan je huid door uv-straling. Tegelijkertijd zorgen uv-straling en de zon voor het verlagen van het gehalte vitamine E in je huid.

In hoeverre heeft vitamine E crème een gunstig effect op je huid? Om je huid bescherming te bieden tegen invloeden van buitenaf, is je huid opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag bestaat uit een laag van dode cellen, dat een barricade tegen stofjes van buitenaf vormt. Om je haar en huid te versterken, worden aan veel shampoos, zalfjes en crèmes vitaminen toegevoegd. Het is niet wetenschappelijk onderzocht of deze middelen ook daadwerkelijk werken. De toevoeging van vitamine E in olies en crèmes zijn niet schadelijk en kunnen geen kwaad, al heb je voor een optimale huidbescherming wel vanuit je voeding vitaminen nodig.

Vitamine E heeft samen met vitamine A en C een positieve invloed op je huid, vitamine E is dus zeer belangrijk voor je huid. Zeker wanneer je rookt!

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine E

AOV 410 Vitamine E

#1
AOV 410 Vitamine E

60 capsules
 • Natuurlijke antioxidant
 • Natuurlijke vorm van vitamine E
 • Draagt bij aan behoud van gezonde lichaamscellen en weefsels
23.95
Bekijk product
Orthica Vitamine E 400

#2
Orthica Vitamine E 400

60 softgels
 • Natuurlijke antioxidant
 • Voor het behoud van gezonde cellen en weefsels
 • Celbeschermend
21.95
Bekijk product
New Care Zwarte knoflook plus

#3
New Care Haar huid nagel

60 capsules
25.75
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine E