Hoe verdwijnt je knorrende maag tijdens het afvallen?

Die knorrende maag houdt maar niet op tijdens het afvallen… Maar waarom maakt je buik eigenlijk veel geluid? En wat is er tegen te doen?

Vrouw met knorrende maag en buik die veel geluid maakt

Ben je goed bezig met afvallen, maar word je gek van die knorrende maag? Dat eeuwige hongergevoel lijkt maar niet te stoppen. Maar wat kun je eraan doen? Hoe zorg je dat je niet zoveel trek hebt?

Hoe je knorrende maag tijdens het afvallen verdwijnt kan op verschillende én effectieve manieren. Benieuwd welke dit zijn? Wij leggen het je uit! 

Honger tijdens het afvallen

Ben je van plan af te vallen of zit je al volop in de strijd tegen die extra kilo’s? Dan ben je vast niet onbekend met hongergevoelens. Afvallen betekent meestal minderen in calorieën, en daar komt vaak honger bij kijken. 

Honger is an sich helemaal niet erg; het is een teken van je lichaam dat er nieuw voedsel verteerd kan worden. Maar overmatige honger kan ervoor zorgen dat je gaat overeten en grijpt naar snacks, en dat willen we natuurlijk niet!

Een knorrende maag of rommelende darmen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals honger, intoleranties of te snel eten.

Lees ook: Wat zijn gezonde vetten & hoe helpen ze met afvallen?

Wanneer verdwijnt hongergevoel?

Om je hongergevoel in bedwang te houden is het belangrijk dat je voldoende vezels, eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten eet. Doe je dat allemaal al? Dan hebben we nog één extra hulplijn die je kunt inzetten. Daily Co Skinny Support (met glucomannan) geeft je namelijk net dat laatste zetje om van je hongergevoel af te komen. Het zorgt namelijk langer voor een verzadigd gevoel en ondersteunt op die manier bij gewichtsverlies.*

1+1 Cyber Month!
5 (165 Reviews)

Wel is het belangrijk dat je glucomannan combineert met een energiebeperkt dieet*, zoals een koolhydraatarm dieet. Voor het gewenste resultaat neem je elke dag drie doses glucomannan van elk 1 gram (in totaal 3 gram per dag). Vóór de maaltijd met 1 tot 2 glazen water. 

Hoe voorkom je honger en een knorrende maag tijdens het afvallen?

Zorg – ook tijdens het afvallen – dat je voldoende eet. Met name vezelrijk eten, eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten zorgen voor een lang, verzadigd gevoel. Eet drie maaltijden per dag met deze componenten en je zult merken dat je minder honger tussendoor krijgt!

Heb je toch trek? Kies dan voor een voedzame, caloriearme snack zoals fruit, groenten of een handje noten. 

Waarom knort mijn maag eigenlijk?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je maag knort. We zetten ze voor je op een rijtje: 

Vrouw wiens buik maakt veel geluid

1. Darmen maken veel geluid om de spijsvertering te helpen

Wanneer voedsel de dunne darm bereikt, geeft het lichaam enzymen af om het voedsel te helpen afbreken en de opname van voedingsstoffen te vergemakkelijken. “Peristaltiek” is een reeks golfachtige spiersamentrekkingen die plaatsvindt om het voedsel door het spijsverteringskanaal te bewegen. Harde werkers zijn je darmen!

Deze activiteiten, waarbij gas en gedeeltelijk verteerd voedsel worden verplaatst, kunnen samen een knorrend geluid vormen. 

Leestip: Wat te doen tegen honger in de avond? 11 tips om de honger te stillen!

2. Honger signaleren

Zelfs als je in de voorgaande uren geen voedsel hebt geconsumeerd, zal jelichaam regelmatig het proces van peristaltiek uitvoeren. De maag en darmen maken ook zuur en enzymen vrij om zich voor te bereiden op de inname van voedsel.

Deze spierbewegingen, in combinatie met een leger spijsverteringskanaal, kunnen harde geluiden veroorzaken. En dus: honger en een knorrende maag!

3. Onderliggende problemen

Soms kan knorren in de maag wijzen op een onderliggend medisch probleem, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals pijn, constipatie of diarree.

Problemen van knorrende maag of darm zijn bijvoorbeeld: 

  • voedselallergieën
  • ileus, of een gebrek aan darmactiviteit
  • voedselintoleranties
  • gastro-intestinale infecties
  • darmverstopping
  • prikkelbare darm syndroom (IBS)

Lees ook: Zo doorbreek je het plateau als afvallen stagneert (13 tips!)

Hoe kan ik het knorren van de maag stoppen tijdens het afvallen?

Hoewel het knorren van de maag deel uitmaakt van een normale spijsvertering, zijn er momenten waarop knorrende geluiden – en vooral de honger die erbij komt kijken – vervelend kunnen zijn. Het volgende kan helpen om de symptomen te verminderen.

Vrouw met knorrende maag en darmen maken veel geluid

Water drinken

Het drinken van een glas water kan een effectieve oplossing zijn voor knorrende maag, vooral als het op dat moment niet mogelijk is om iets te eten. Water helpt bij het verteringsproces en vult ook (tijdelijk) de maag.

Iets voedzaams en vezelrijk eten

Als de maag een tijdje leeg is, kunnen knorrende geluiden een signaal zijn dat het weer tijd is om te eten. Het eten van een kleine maaltijd of gezonde snack kan de geluiden tijdelijk onderdrukken. Het hebben van voedsel in de maag verlaagt ook het volume van het knorren van de maag.

Ook tijdens het afvallen is het belangrijk voldoende te blijven eten. Kies voor pure, caloriearme producten, dan is er niks mis met een snack tussendoor!

Goed kauwen op je eten

De spijsvertering begint in de mond met het kauwen van voedsel. Soms knort je maag, omdat je niet goed genoeg hebt gekauwd, waardoor er te grote brokken in je maag zitten. 

Goed kauwen vermindert ook de hoeveelheid lucht die wordt ingeslikt, wat gasvorming en spijsverteringsproblemen voorkomt. Langzaam eten kan ook de hoeveelheid ingeslikte lucht verminderen.

Leestip: Is havermelk goed voor afvallen of een dikmaker?

Beperk suiker, alcohol en zuur voedsel

Alcohol, suikerrijk en/of zuur voedsel kunnen allemaal maaggeluiden veroorzaken. Vooral suikers, zoals fructose en sorbitol, zijn problematisch. Zure voedingsmiddelen, waaronder citrusvruchten en koffie, kunnen ook knorrende geluiden veroorzaken.

Alcohol irriteert het spijsverteringskanaal, waardoor je maag ook kan gaan knorren. Het verhoogt ook de zuurproductie en veroorzaakt ontstekingen in het maagslijmvlies. Hoge doses alcohol kunnen bovendien de maaglediging vertragen en maagpijn veroorzaken.

Last van een rommelende buik? Vermijd alcohol, suiker en producten die veel gas kunnen vormen.

Vermijd eten en drinken dat gasvorming veroorzaakt

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken produceren meer gas dan andere. Als het knorren van de maag wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden gas die door het spijsverteringskanaal bewegen, dan kan het vermijden van deze voedingsmiddelen en dranken het probleem van een knorrende maag oplossen.

Lees ook: Afvallen lukt niet door hormonen: 5 redenen waarom

Voedingsmiddelen en dranken die gas produceren zijn onder andere:

  • bonen
  • koolzuurhoudende dranken
  • broccoli
  • spruitjes
  • kool
  • bloemkool
  • linzen
  • uien
  • gebakken voedsel
  • knoflook
  • peulvruchten
  • asperges
  • fruit zoals appels en bananen

Het kan nuttig zijn om één voedingsmiddel of drankje per keer te schrappen om de bron van het teveel aan gas en darmgeluiden aan te wijzen.

Vrouw met voedselintoleranties knorrende maag en darmen maken geluid

Voedselintoleranties ontdekken

Intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen kan gasvorming en knorren van de maag bevorderen.

Zo wordt lactose-intolerantie veroorzaakt door een tekort aan lactase, het enzym dat helpt lactose te verteren. Ongeveer 65% van alle mensen heeft moeite met het verteren van lactose.

Hoe ga je om met een voedselintolerantie?

De beste manier om met een voedselintolerantie om te gaan is het vermijden van de voedingsmiddelen die de symptomen veroorzaken. Hebben je vaak last van knorrende geluiden? Raadpleeg dan je huisarts of diëtist. 

Lees ook: Hoe vaak moet je sporten om af te vallen?

Porties controleren

Heb je een grote maaltijd gegeten? Dan kan je maag ook gaan knorren. Vooral maaltijden met veel vetten, suikers, rood vlees en ander voedsel dat moeilijk te verteren is.

Het eten van kleinere maaltijden kan helpen om de opbouw van gas in het spijsverteringsstelsel te verminderen, wat de geluiden tijdens de spijsvertering kan verminderen.

Blijf actief en ga een rondje wandelen na het eten

Het is bewezen dat een wandeling na de maaltijd het spijsverteringsproces helpt door de snelheid waarmee de maag wordt geleegd te versnellen. Deze snellere lediging kan het rommelen van de maag verminderen.

Last van veel honger? Eet vezelrijk, eiwitrijk, gezonde vetten en gebruik eventueel glucomannan.

Verminder stress en slaap voldoende

Een knorrende maag en darmproblemen kunnen duidelijker zijn tijdens bepaalde stressvolle situaties, zoals sollicitatiegesprekken, presentaties en toetsen. Dit komt doordat de darmactiviteit toeneemt tijdens perioden van angst, ongeacht of de maag vol of leeg is.

Zorg dus dat je niet te veel stresst en doe eventueel aan yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. 

Lees ook: Altijd honger? Dit zijn 14 oorzaken & oplossingen

Samenvatting buik maakt veel geluid

Hoewel het hartstikke normaal is, kan het knorren van de maag worden getemperd door bepaalde stappen te nemen, waaronder regelmatig eten, het vermijden van gasvormend voedsel en het voldoende eten van vezels, eiwitten en gezonde vetten.

Het is belangrijk om naar een arts te gaan als je regelmatig last hebt van een knorrende maag, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

1+1 Cyber Month!
5 (165 Reviews)
Knorrende maag

Over dit artikel

Dit artikel over buik maakt veel geluid is voor het eerst gepubliceerd op 10 juni 2024. Ben je niet content met je knorrende maag? Check dan eens je inname van gasvormend voedsel, zoals zwarte bonen. Of last van brandend maagzuur? Let dan ook op wat je eet.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Knorrende maag
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.