Kun je écht met zwemmen afvallen? 9 tips & trainingsschema!

Afvallen met zwemmen? Het kan, en het werkt nog goed ook! Wil je weten hoe het precies werkt? Wij leggen het je uit!

Vrouw gaat met zwemmen afvallen

Geen zin om wéér een saai rondje te gaan hardlopen? Tja, je zal wel moeten als je wilt afvallen… of toch niet? Ruil je saaie sport in voor zwemmen! Want wist je dat zwemmen niet alleen helpt bij afvallen, maar ook je lichaam niet belast én goed is voor je mentale welzijn? Reden genoeg dus om een duik te nemen!

Maar hoe werkt het precies met zwemmen en afvallen? En hoeveel calorieën verbrand je er eigenlijk mee? Wij leggen het je uit zodat jij je als een vis in het water voelt tijdens het afvallen!

Zwemmen en afvallen

Zwemmen kan een betere oefening zijn om vet te verliezen dan andere oefeningen zoals hardlopen. Het heeft een minimale impact, wat misschien beter is als je blessures of pijnlijke gewrichten hebt.

Als sommige mensen besluiten om af te vallen, is het eerste wat ze doen hun lidmaatschap van de sportschool nemen – of verlengen. Maar je hoeft niet naar de sportschool om je lichaam te transformeren. Je kunt zelfs betere resultaten boeken met activiteiten die je leuk vindt, zoals zwemmen. 

Bewezen effectief bij afvallen
#1 in Slank supplementen
Daily Co Skinny Support glucomannan 24.95
Bekijk Product

Afvallen zonder pijnlijke gewrichten of blessures

Zwemmen is niet alleen een geweldige manier om af te koelen op een warme dag, het is ook een van de beste manieren om gewicht te verliezen. Je kunt zwemmend evenveel gewicht verliezen als met hardlopen, maar zonder de impact op je lijf, wat geweldig is voor mensen met blessures of pijnlijke gewrichten.

Lees ook: Hoe kun je écht snel vet verbranden? 10 tips!

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen?

Het aantal calorieën dat je verbrandt met zwemmen, hangt af van factoren zoals je eigen gewicht, intensiteit van de activiteit, en de duur ervan. Het is dus per persoon afhankelijk, maar toch hebben we een tabel met het gemiddelde calorieverbruik gemaakt (gebaseerd op een persoon van 70 kilogram): 

ZwemsportCalorieën per uur
Schoolslag500-600
Vlinderslag700-900
Borstcrawl600-800
Rugslag400-500
Vrije slag (gemengd)600-800
Waterpolo500-700
Zwemmen op recreatief tempo300-500

Zoals je ziet verbrand je dus aardig wat calorieën met zwemmen! Maar hoe kun je precies zwemmen om af te vallen? Lees verder voor een paar tips en tricks!

Vrouw vraagt hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen

10 tips voor zwemmen om af te vallen

Of je nu zwemt om buikvet te verliezen, je spieren te versterken of gewoon een andere workout te doen: deze tips gaan je zeker helpen je doelen te bereiken. 

1. Zwem ‘s ochtends voor het eten

‘s Ochtends zwemmen is niet voor iedereen haalbaar, maar het is het proberen waard als je voor je werk toegang hebt tot een zwembad.

Als je ‘s ochtends wakker wordt en gaat zwemmen, is je lichaam in een nuchtere toestand, klaar om die vetvoorraden te gebruiken als energie. Zwemmen is niet alleen een geweldige vorm van cardio, maar het is ook een training voor het hele lichaam, dus je kunt goede zeker resultaten verwachten.

2. Zwem harder en sneller

Met zwemmen verbrand je veel calorieën als je net begint. Maar naarmate je zwemvaardigheden verbeteren en je efficiënter wordt, neemt je hartslag minder toe. Probeer dus jezelf uit te dagen!

Draag bijvoorbeeld een waterdichte fitnesstracker om je hartslag tijdens het zwemmen in de gaten te houden. Je streefhartslag tijdens een matig intensieve training moet ongeveer 50 tot 70 procent van je maximale hartslag zijn.

Je kunt je maximale hartslag berekenen door je leeftijd van 220 af te trekken.

Met zwemmen verbrand je tussen de 400 en 900 calorieën per uur!

Leestip: 1200 calorieën dieet: weekmenu, uitleg & tips

3. Neem zwemles

Het leren van de juiste slagtechnieken kan je helpen om in een gematigd tempo te zwemmen. Neem contact op met een zwembadorganisatie voor informatie over zwemlessen.

4. Verander je zwemroutine

Als je op dezelfde snelheid zwemt en steeds dezelfde techniek gebruikt, kan je lichaam uiteindelijk een plateau bereiken.

Buiten je comfortzone treden en je routine aanpassen is een perfecte manier om verschillende spiergroepen te gebruiken en zo je resultaten te maximaliseren.

5. Zwem vier tot vijf dagen per week

Om af te vallen geldt: hoe meer je fysiek actief bent, hoe beter. Dit geldt voor alle sporten: of je nu jogt, wandelt, cardio-apparatuur gebruikt of zwemt.

De frequentie van zwemmen om af te vallen is hetzelfde als andere cardiovasculaire oefeningen, dus streef naar vier tot vijf dagen per week voor de beste resultaten. Natuurlijk is het al ontzettend goed als je begint met 2 of 3 dagen per week. Wees ook niet te streng!

Lees ook: Eiwitrijk dieet: afvallen, schema & tips!

Jonge vrouw wil met zwemmen afvallen

6. Begin langzaam

Begin met 15 tot 20 minuten zwemmen om de andere dag, en verhoog dan geleidelijk naar 30 minuten zwemmen vijf dagen per week, als je lichaam het toelaat. Als je een nieuwe zwemroutine met een te hoge intensiteit begint, kunnen spierpijn en vermoeidheid ervoor zorgen dat je opgeeft. Start slow!

7. Wissel zwemmen af met aquagym

Je hoeft niet elke dag te zwemmen om resultaten te zien. Volg bijvoorbeeld een les wateraerobics op je vrije dagen. Dit is een waanzinnige oefening met weinig stress om in beweging te blijven op actieve hersteldagen. En het is nog leuk ook!

8. Gebruik watergewichten

Als je zwemt om af te vallen en strakker te worden, doe dan een paar bicep curls met water halters tussen het zwemmen door. Het water creëert weerstand, wat kan helpen bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen.

Leestip: Hoe kun je op gewicht blijven na afvallen? 7 tips!

9. Pas je dieet aan

Bij elk afslankprogramma moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt en zwemmen is daarop geen uitzondering. Als je doel is om een paar kilo te verliezen, moet je nog steeds aanpassingen maken aan je dieet.

Maar wees voorzichtig. Zwemmen kost veel energie, dus je moet bijtanken met voedsel. Ook kan het koude water ervoor zorgen dat je eetlust na een sessie flink toeneemt. Helemaal niet gek dus als je meer trek krijgt! Maar zorg voor voedzame maaltijden met pure producten. 

Ga naast het banenzwemmen aan de slag met een gezond, evenwichtig dieet om het beste resultaat te krijgen.

Zwemslagen om af te vallen

Onthoud dat verschillende zwemslagen kunnen leiden tot een grotere calorieverbranding, afhankelijk van de spieren die worden gebruikt. Experimenteer dus met verschillende routines om je spieren en lichaam te blijven trainen.

Zwem de ene dag vrije slag en de volgende dag de vlinderslag. Ook kun je de intensiteit van je zwemtraining afwisselen, zoals een intervaltraining met sprints en rust. 

Lees ook: Val je af van zweten?

Vrouw verbrandt met zwemmen calorieën

Trainingschema met zwemmen afvallen

Vind je het lastig een schema op te stellen? Of weet je niet waar je moet beginnen? Wij stelden een trainingsschema voor je op om af te vallen met zwemmen. Deze bestaat uit 5 dagen in de week zwemmen. 

Vind je de borstcrawl of vlinderslag nog te lastig? Dan kun je ook gewoon de schoolslag op een hoog tempo uitvoeren. Doe wat bij jou past en bouw het langzaam op!

DagOnderdeelOmschrijving
Dag 1Opwarmen200 meter vrije slag, 100 meter schoolslag
Hoofdgedeelte4 x 100 meter borstcrawl (30 sec. rust), 4 x 50 meter rugslag (20 sec. rust)
Afkoelen100 meter schoolslag
Dag 2Opwarmen200 meter vrije slag, 100 meter schoolslag
Intervaltraining8 x 50 meter vlinderslag (1 min. rust), 4 x 100 meter wisselslag (1 min. rust)
Afkoelen100 meter schoolslag
Dag 3Opwarmen200 meter borstcrawl, 100 meter rugslag
Techniektraining4 x 75 meter techniek oefeningen (bijv. ademhaling, kick drills)
Hoofdgedeelte5 x 100 meter vrije slag op gematigd tempo (30 sec. rust)
Afkoelen100 meter schoolslag
Dag 4Opwarmen200 meter vrije slag, 100m borstcrawl
Uithoudingsvermogen1 x 800 meter vrije slag op constant tempo
Afkoelen100 meter rugslag
Dag 5Opwarmen200 meter schoolslag, 100 meter vrije slag
Sprinttraining10 x 25 meter sprints (volle snelheid, 1 min. rust)
Afkoelen100 meter vrije slag, 100 meter schoolslag

Wanneer zie je resultaat van zwemmen?

Als je meerdere keren per week gaat zwemmen, zie je binnen 4 tot 6 weken meestal resultaat, afhankelijk van je startniveau, intensiteit van de training, en frequentie. Verwacht in ieder geval verbeteringen in je uithoudingsvermogen, spierkracht, en lichaamssamenstelling. 

Consistentie in het zwemmen en goede, gezonde voeding zijn ontzettend belangrijk voor het beste resultaat. Het blijft natuurlijk per persoon verschillen wanneer je resultaat ziet, maar met discipline en een gezond eetpatroon ga je snel resultaat zien!

Lees ook: Afvallen: Wat mag je niet eten bij een vetarm dieet?

Samenvatting: val je af van zwemmen?

Als je geen fan bent van de sportschool of bepaalde activiteiten niet kunt doen vanwege gewrichtspijn, is zwemmen een perfecte manier om in vorm te komen. Je verbrandt er niet alleen veel calorieën mee, maar het is ook leuk en ontspannend om te doen!

Dus wil je afvallen? Trek dan snel je badpak aan en neem een duik in het dichtstbijzijnde zwembad. En over een aantal weken zijn je spieren strakker dan ooit!

Bewezen effectief bij afvallen
#1 in Slank supplementen
Daily Co Skinny Support glucomannan 24.95
Bekijk Product
Zwemmen afvallen

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over zwemmen afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 24 juli 2024.

Bronnen afvallen en zwemmen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.