Kun je met aminozuren afvallen?

Aminozuren zijn belangrijk voor talloze processen van ons lichaam. Ze houden ons fit en vitaal, maar helpen ze ook bij afvallen?

Vrouwen willen met aminozuren afvallen

Aminozuren, heb jij er ooit van gehoord? Het zijn als het ware de bouwstenen van eiwitten. En die ken je vast wel! Vlees, vis, peulvruchten, noten en zaden zitten vol met aminozuren die je lichaam nodig heeft voor verschillende processen. Maar helpt het ook bij afvallen?

Wij leggen het je uit! Laten we beginnen bij het begin: want wat zijn aminozuren eigenlijk?

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn heel kort gezegd de bouwstenen van eiwitten. Je lichaam gebruikt ze onder andere om spierweefsel op te bouwen, je immuunsysteem te versterken en allerlei andere belangrijke functies te vervullen. Ze spelen belangrijke rollen dus!

Er bestaan verschillende aminozuren. Essentiële (en semi-essentiële) aminozuren kunnen je lichaam niet zelf aanmaken, dus je moet ze uit je (eiwitrijke) voeding halen. Niet-essentiële aminozuren kunnen je lichaam zelf produceren, zelfs als je ze niet direct uit je voeding haalt. Ze zijn nog steeds belangrijk voor allerlei lichaamsfuncties, zoals het herstellen van weefsels en het maken van hormonen en neurotransmitters.

Waar zitten aminozuren in?

Aminozuren vind je terug in veel verschillende voedingsmiddelen. Dit zijn met name producten die eiwitrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten, zaden, tofu, tempeh en een aantal groenten. Hier zijn enkele belangrijke bronnen:

Dierlijke producten

  • Vlees. Rundvlees, kip, varkensvlees, en lamsvlees.
  • Vis. Zalm, tonijn, en sardines.
  • Eieren.
  • Zuivelproducten. Melk, kaas, en yoghurt.

Plantaardige producten

  • Peulvruchten. Denk aan bonen, linzen, en kikkererwten. 
  • Noten en zaden. Amandelen, zonnebloempitten, en chiazaad.
  • Granen. Quinoa en amarant bevatten alle essentiële aminozuren en zijn dus ontzettend voedzaam.
  • Tofu en tempeh. Afkomstig van sojabonen en een perfecte bron van aminozuren voor vegetariërs en veganisten.

Lees ook: Ik val niet af door te weinig eten (10 effectieve tips!)

Voedsel met aminozuren en l-lysine afvallen

Andere plantaardige bronnen

  • Groenten: Spinazie, broccoli, en asperges bevatten ook aminozuren, hoewel in kleinere hoeveelheden dan bijvoorbeeld vlees en peulvruchten.
  • Algen. Algen en spirulina zijn rijk aan aminozuren en worden vaak gebruikt in supplementen.

Zoals je ziet bevatten verschillende producten diverse soorten aminozuren. Daarom is het des te belangrijk dat je altijd een gevarieerd dieet aanhoudt. Zo weet je zeker dat je alle aminozuren en andere voedingsstoffen binnenkrijgt!

Kun je met aminozuren afvallen?

Ja, aminozuren kunnen je helpen bij het afvallen, maar het is niet zo simpel als alleen aminozuren nemen en dan magisch gewicht verliezen. Het is dus geen wondermiddel, maar het draagt wel bij aan het proces. Hier zijn een paar manieren waarop ze kunnen helpen:

  1. Spieropbouw: aminozuren zijn – zoals je weet – de bouwstenen van eiwitten, en eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw (en behoud!).* Meer spiermassa kan je metabolisme verhogen, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs in ruststand.
  2. Verminderde eetlust: sommige aminozuren kunnen helpen je eetlust te verminderen (op een natuurlijke manier). Zorg daarnaast dat je voldoende vezels eet (in niet-dierlijke producten) die je een verzadigd gevoel geven. 
  3. Vetverbranding: BCAA’s (Branched-Chain Amino Acids) zoals leucine, isoleucine en valine kunnen ondersteunen bij de vetverbranding. Je vindt deze aminozuren ook in eiwitrijke voeding zoals vlees, eieren, vis, peulvruchten, granen en tofu. 
  4. Energie: aminozuren zoals carnitine helpen je lichaam vet te gebruiken als energiebron (de transport van vetzuren naar de mitochondriën in de cel), wat handig is tijdens het sporten.

Dus ja, aminozuren kunnen zeker een handige aanvulling zijn op je dieet en trainingsroutine als je wilt afvallen. Maar onthoud wel: ze zijn slechts een deel van het geheel. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn nog steeds het allerbelangrijkst!

Aminozuren hebben niet direct effect op gewichtsverlies, maar kunnen je wel indirect helpen met afvallen.

Leestip: 5 kilo afvallen in 3 weken of 1 week? 7 beste afslanktips!

Welke aminozuren zijn er allemaal?

Zoals je eerder kon lezen zijn er twee verschillende aminozuren: essentiële en niet-essentiële. Ook bestaat er een derde categorie: semi-essentieel. Deze aminozuren maakt je lichaam aan op basis van een ander aminozuur. Hieronder stelden we een lijst samen van alle aminozuren:

Essentiële aminozuren

Dit zijn aminozuren die je lichaam dus zelf niet aan kan maken. Daarom dien je ze via voeding binnen te krijgen. Het gaat om: 

  • Histidine
  • Isoleucine (BCAA)
  • Leucine (BCAA)
  • Lysine
  • Methionine
  • Phenylalanine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine (BCAA)

Semi-essentiële aminozuren

Deze aminozuren worden door je lichaam aangemaakt op basis van andere aminozuren:

  • Arginine
  • Cysteïne
  • Glutamine
  • Tyrosine
  • Glycine
  • Ornithine
  • Proline
  • Serine

Lees ook: 30 kilo afvallen: kan dat zonder operatie?

Vrouw heeft l-carnitine afvallen ervaringen

Niet-essentiële aminozuren

Deze aminozuren kunnen door het lichaam zelf worden gemaakt:

  • Alanine
  • Asparagine
  • Aspartaat (aspartic acid)
  • Glutamaat (glutamic acid)

L-lysine bij afvallen

L-lysine is een essentieel aminozuur. En wat betekent dat? Met een essentiële voedingsstof wordt bedoeld dat je lichaam deze niet zelf kan aanmaken en je het via je voeding moet binnenkrijgen. 

Hoewel L-lysine veel voordelen biedt voor je gezondheid, is het niet direct gekoppeld aan gewichtsverlies. Er zijn namelijk weinig tot geen sterke wetenschappelijke bewijzen die suggereren dat L-lysine specifiek helpt bij afvallen. Natuurlijk kan het wel indirect bijdragen aan je gezondheid. 

  1. Spieronderhoud: L-lysine is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van spierweefsel. Meer spiermassa kan je stofwisseling verhogen, waardoor je meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Ideaal, toch?
  2. Calciumabsorptie: L-lysine kan daarnaast helpen bij de opname van calcium, wat kan bijdragen aan botgezondheid (en mogelijk indirect aan het behouden van een actieve leefstijl).
  3. Immuunsysteem: Door je immuunsysteem te ondersteunen, kan L-lysine je helpen gezonder te blijven en je energiek genoeg voelen om actief te blijven. Win-win dus!

Dus in het kort: terwijl L-lysine geen directe vetverbrander is, kan het bijdragen aan een gezonder lichaam. En dat gezondere lichaam is beter in staat om te sporten, gezond te eten en fit te blijven! 

Aminozuren vind je terug in eiwitrijke producten, zoals vlees, vis, eieren, peulvruchten en tofu.

Leestip: Gewichtstoename na sterilisatie als vrouw: wat te doen?

Wat zijn BCAA’s?

BCAA’s staan voor “Branched-Chain Amino Acids” en zijn een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine, en valine. Deze aminozuren hebben een unieke vertakte structuur, vandaar de naam “branched-chain”. Deze essentiële aminozuren spelen een belangrijke rol in onder andere de spiergroei en herstel van de spieren en kunnen direct door de spieren worden gebruikt als energiebron tijdens intensieve training.

BCAA’s vind je wederom terug in eiwitrijke voeding, zoals rundvlees, tonijn, melk, eieren, peulvruchten en quinoa. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet zodat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt!

Wanneer heb je extra aminozuren nodig?

Er zijn altijd momenten in je leven waarin je meer aminozuren nodig hebt (of überhaupt meer voedingsstoffen). Bij intensieve sporttraining breek je bijvoorbeeld spieren af die hersteld moeten worden, wat extra aminozuren vereist. 

Herstel na een operatie of verwonding vraagt ook om meer aminozuren voor weefselreparatie. Daarom is het extra belangrijk dat je dan op je voeding let! Tijdens ziekte of stress heeft je immuunsysteem ook hulp nodig van aminozuren. 

En als laatste de groeifases bij kinderen en tieners, evenals zwangerschap en borstvoeding, verhogen ook de behoefte aan aminozuren.

Lees ook: Helpen smoothies om af te vallen? 10 smoothie dieet tips!

Vrouw in de gym wil met aminozuren afvallen

Samenvatting aminozuren afvallen

Aminozuren zijn – zoals je eerder al las – de bouwstenen van eiwitten, die je kent van vlees, vis, peulvruchten, noten en zaden. Je lichaam gebruikt aminozuren onder andere voor spieropbouw, immuunsysteem en veel andere (belangrijke) functies. 

Essentiële aminozuren moet je uit voedsel halen, terwijl niet-essentiële door je lichaam zelf gemaakt worden. Aminozuren kunnen inderdaad helpen bij afvallen, vooral door spieropbouw en vetverbranding, maar let op: ze zijn geen wondermiddel!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Aminozuren afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over aminozuren afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 7 augustus 2024. Wil je afvallen aminozuren? Aminozuren, zoals l-carnitine en taurine zijn goed voor verschillende lichaamsprocessen. Ook ondersteunen ze bijvoorbeeld de aanmaak van bindweefsel. Aminozuren worden ook vaak verwerkt in voedingssupplement. Koop je voedingssupplement of pil altijd bij erkende winkels. Afvallenafvallen, afvallen, het lijkt zo makkelijk maar consistentie is belangrijk!

Bronnen aminozuren en afvallen

Je las een bericht in de categorie: 

  • L-lysine afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.