Libido: wat is normaal, hoog & laag?

Heb jij een normaal, hoog of laag libido? Of weet je eigenlijk niet precies wat het libido inhoudt? Wij leggen je alles uit!

Vrouw vraagt wat is libido

Een normaal, hoog of laag libido. Welke heb jij? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een “normaal” libido bestaat eigenlijk niet. Want de zin naar seks is voor iedereen anders! Maar wat houdt je libido eigenlijk precies is, wat is een te hoog of laag libido en hoe kun je hem eigenlijk opkrikken? Wij leggen je alles uit over je seks drive!

Betekenis libido in het kort 

“Libido” is de term die wordt gebruikt om (seksuele) lust of zin in seks te beschrijven. Het varieert niet alleen van persoon tot persoon, maar het kan ook van dag tot dag veranderen. Factoren zoals je emotionele toestand, hormoonspiegels en lichamelijke gezondheid kunnen allemaal invloed hebben op je libido. Leeftijdsgerelateerde veranderingen in seksdrift kunnen ook voorkomen.

Er bestaat dus niet zoiets als een “normaal” libido. Sommige mensen hebben een hoog libido en anderen een laag libido. Een hoog of laag libido wordt alleen als een probleem gezien als het iemands seksuele functie of levenskwaliteit belemmert.

Lees ook: Hoe effectief je libido verhogen als vrouw? (Oorzaken + oplossingen)

Vrouw in bed wil libido verhogen

Wat is een normaal libido?

Een normaal libido bestaat niet. Want het libido is bij iedereen anders! De een heeft een hoger libido dan de ander, en daar is in principe niets mis mee. Er kunnen talloze factoren meespelen waarom je libido laag of hoog is, zoals je emotionele toestand, je stressniveau en je leeftijd. Ook kunnen je hormonen een rol spelen; zo hebben vrouwen over het algemeen meer zin in seks rondom hun vruchtbare periode. 

Wat is een hoog libido?

Een hoog libido betekent heel kort gezegd dat je vaak zin hebt in seks of seksuele activiteiten. Het is alsof je seksuele drang of interesse wat meer ‘aan’ staat dan gemiddeld. Dit kan alsnog variëren per persoon, en wat voor de één hoog is, kan voor de ander normaal zijn. Schaam je dus zeker niet wanneer je denkt dat je libido te hoog of te laag is. Bovendien kan je libido per dag of per week veranderen door verschillende omstandigheden. 

Leestip: Visceraal vet: hoe kun je het verbranden?

Hoog libido symptomen 

Een hoog libido kan zich op verschillende manieren uiten. Hieronder vind je een paar symptomen die je zou kunnen merken:

  • Vaak aan seks denken. Je hebt regelmatig (tot vaak) seksuele gedachten of fantasieën. 
  • Veel zin in seks. Je hebt vaak de behoefte om seks te hebben of seksuele handelingen te verrichten, en dit verlangen kan sterker zijn dan bij anderen.
  • Snel(ler) opgewonden raken. Je raakt gemakkelijk opgewonden door seksuele prikkels, zoals aanraking, beelden of gedachten.
  • Masturbatie. Je hebt misschien vaker de behoefte om te masturberen om je seksuele spanning te verlichten.
  • Meer interesse in seksuele activiteiten. Je hebt misschien een grotere interesse in verschillende soorten seksuele activiteiten en wil dit vaker uitproberen.
  • Frustratie bij afwezigheid van seks. Als je een tijdje geen seks hebt, kun je je  gefrustreerd of gespannen gaan voelen.

Nogmaals: iedereen is anders, en een hoog libido is niet per se iets negatiefs; het hangt er maar net vanaf hoe het in je leven past. 

Je libido is als het ware je zin in seks. Dit kan verschillen per persoon en zelfs per dag!

Wat is een laag libido?

Er zijn geen klinische criteria voor de diagnose van een laag libido. Bovendien is er een grote mate van variatie in hoe libido wordt ervaren, omdat “normaal” per persoon kan verschillen. Toch zijn er een aantal symptomen te noemen die meestal voorkomen bij een laag libido.

Symptomen laag libido:

  • Verlies van interesse in seks
  • Weinig tot geen gedachten of fantasieën over seks
  • Geen reactie op seksuele signalen of suggesties van je partner
  • Verlies van zin in seks tijdens het vrijen
  • Stress of bezorgdheid over een gebrek aan interesse in seks

Lees ook: Dunner wordend haar & vrouw: wat nu?

Libido verhogen, zo doe je dat

Heb je het idee dat je een lager libido hebt dan je zou willen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt ondernemen. In ieder geval kunnen deze 7 tips helpen: 

  1. Gezond eten. Hoewel sommige voedingsmiddelen zoals avocado’s, noten, oesters en donkere chocolade erom bekend staan dat ze je libido kunnen boosten, is hier geen wetenschappenlijk bewijs van. Toch kan gezonde voeding ervoor zorgen dat je meer energie hebt en lekkerder in je vel zit. Daar kan je libido ook van stijgen!
  2. Bewegen. Regelmatig sporten helpt je bloedsomloop en verhoogt je energieniveau, wat kan leiden tot meer zin in seks. Dus hop hop, trek die hardloopschoenen maar aan!
  3. Verminder stress. Stress is een echte libido-killer. Wellicht heb je wel eens gemerkt dat de ruimte voor seks verdwijnt als je te veel aan je hoofd hebt. Probeer te ontspannen met dingen als yoga, meditatie, of gewoon een goed boek lezen.
  4. Slaap voldoende. Uitgerust zijn is belangrijk voor je libido. Probeer een vast slaapschema aan te houden en genoeg uren te pakken, zodat je uitgerust wakker wordt.
  5. Communiceer met je partner. Soms kan praten over wat je leuk vindt en wat je zou willen proberen, je interesse en verlangen aanwakkeren. Heb je een relatie? Praat hier dan met je partner over!
  6. Probeer nieuwe dingen. Een beetje variatie in je seksleven kan de vonk weer laten overslaan. Denk aan nieuwe standjes, speeltjes, of locaties. Maak het zo gek als je zelf wil!
  7. Hormonen checken. Als je merkt dat je libido laag blijft, kan het geen kwaad om even langs de huisarts te gaan. Soms ligt het aan je hormonen of speelt er iets anders waardoor je minder zin hebt in seks. 
Vrouw wilt weten wat is libido en hoe libido verhogen

Op welke leeftijd hebben mannen het meest zin ik seks?

Over het algemeen hebben mannen het hoogste libido in hun late tienerjaren en vroege twintiger jaren. Dit is namelijk de periode waarin hun testosteronniveau op z’n hoogst is, wat vaak samenvalt met een hogere seksuele drang. Het varieert echter alsnog van persoon tot persoon, en sommige mannen kunnen juist hun hoogtepunt qua seksuele verlangens later in hun twintiger jaren of zelfs dertiger jaren ervaren. 

Na verloop van tijd kan het libido geleidelijk afnemen, maar veel mannen blijven nog steeds een “normaal” libodo behouden. 

Leestip: Verschil tussen magnesium en magnesium citraat uitgelegd

Op welke leeftijd vrouwen seksueel het actiefst?

Vrouwen ervaren hun seksuele hoogtepunt meestal iets later dan mannen. Over het algemeen zijn vrouwen seksueel het actiefst en hebben ze het meest zin in seks in hun dertiger en vroege veertiger jaren. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals (vaak) een groter gevoel van zelfvertrouwen en een beter begrip van hun eigen lichaam. Wanneer vrouwen al kinderen hebben gehad, kan dit ook voor minder “angst” voor zwangerschap zorgen. 

Hormonen kunnen ook bijdragen aan de seks drive van vrouwen: hoewel het testosteronniveau bij vrouwen lager is dan bij mannen, kan het in deze levensfase relatief stabiel zijn, wat kan bijdragen aan een verhoogd libido. Net als bij mannen verschilt dit echter nog steeds per persoon. En uiteraard kunnen sommige vrouwen hun seksuele hoogtepunt eerder of later in hun leven ervaren. Daar is geen harde grens in!

Lees ook: Libido verhogen vrouw

Er bestaat niet zoiets als een “normaal” libido, omdat het voor iedereen anders is.

Te hoog libido, kan dat?

Er is een duidelijk verschil tussen een normaal/gemiddeld libido, wat goed kan zijn, en een libido dat te hoog is. Een seksuele lust die niet onder controle is en het dagelijks leven verstoort, is reden tot bezorgdheid. Dit kan een teken zijn van een hormonale disbalans, neurologische stoornis of stemmingsstoornis zoals hyperseksualiteit.

Je libido is mogelijk te hoog als:

  • Je seksleven je normale leven, relaties, gezondheid en werk begint te beïnvloeden.
  • Seksueel verlangen je gedachten en gedrag overneemt.
  • Je seks gebruikt om om te gaan met emotionele uitdagingen zoals depressie of angst.
  • Je relaties lopen gevaar door je hoge seksuele lust.
  • Je voelt je leeg of onvervuld na het hebben van seks.

Als iemands libido hoog is, is de kans groter dat hij of zij verlangt naar seksuele intimiteit en dat opzoekt met een partner of door masturbatie. Compulsief handelen naar die driften en verlangens kan leiden tot seksverslaving.

Lees ook: Hoeveel vitamine D per dag?

Koppel vraagt af hoog libido betekenis

Samenvatting wat is libido

Libido is kort gezegd je seksuele lust of zin in seks, en dit kan per persoon verschillen en veranderen door factoren zoals emotie, gezondheid, en hormonen. Er is dus geen “normaal” libido, want het varieert van persoon tot persoon. 

Je libido kan hoog zijn, wat betekent dat je vaak zin hebt in seks, of laag, waarbij je minder interesse hebt. Leeftijd en leefstijl kunnen je libido ook beïnvloeden, er zit dus geen harde boven, midden en ondergrens aan!

Wat is libido

Over dit artikel wat is libido

Dit artikel over wat is libido is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 10 september 2024. 9 etn. Wat libido is? Het is kort gezegd de seksuele drang of zin in seks. Als u voor een langere tijd geen zin heeft in seks, is het verstandig langs te gaan bij de dokter. Het verlangen naar seks is namelijk menselijk en gezond. Eros is de god van de vleselijke liefde, beter bekend als Cupido en wordt vaak gelinkt aan het libido. Er bestaan medicijnen tegen bijvoorbeeld erectieproblemen, raadpleeg je huisarts als je hier last van hebt. Ook dien je uit te kijken met een soa, vrij daarom altijd veilig indien je geen vaste partner hebt. Check eventueel een kennisbank zoals Wikipedia of een encyclopedie voor extra informatie. Eet in ieder geval gezond en vermijd alcohol indien je deze problemen wilt voorkomen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Wat is libido
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.