Mucuna pruriens werking: is het goed voor je?

Mucuna pruriens, ook bekend als fluweelboon, is een tropische peulvrucht die al duizenden jaren wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het staat bekend als de “dopamineboon” omdat het een goede bron is van L-Dopa, dat door het lichaam wordt gebruikt om dopamine aan te maken. Recente studies suggereren dat het kan helpen bij het verminderen van symptomen van de ziekte van Parkinson en mannelijke onvruchtbaarheid. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen bij het verbeteren van depressie, slaap en slangenbeetvergiftiging.

Mucuna bonen worden soms “magische fluwelen bonen” genoemd vanwege hun potentie om de gezondheid van de hersenen te verbeteren en hun vermeende lustopwekkende effecten. Ze zijn ook een bron van milde hallucinogene tryptamines, psychoactieve serotonine en andere neuroprotectieve verbindingen. Net als de meeste peulvruchten bevat Mucuna echter verschillende antinutriënten die de voedingswaarde beperken, waaronder tannines, trypsineremmers, fytaten, cyanogene glycosiden, lectines, oligosacchariden en alkaloïden. Desondanks is het nog steeds een goede bron van mineralen, eiwitten, essentiële aminozuren en vetzuren.

Mucuna komt oorspronkelijk uit Zuid-China en Oost-India, maar wordt nu overal in de tropen gekweekt. De groene peulen en rijpe bonen worden traditioneel gegeten in de Himalaya en Mauritius, terwijl ze in Guatemala en Mexico worden geroosterd en gemalen tot een koffiesurrogaat dat bekend staat als “Nescafé”.

12 mogelijke voordelen van Mucuna Pruriens + dosering, bijwerkingen

Mucuna pruriens, of fluweelboon, is een tropische peulvrucht die het dopamineniveau zou kunnen verhogen. Deze “magische boon” wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Recente studies suggereren dat het de symptomen van de ziekte van Parkinson en onvruchtbaarheid bij mannen kan helpen verminderen. Het wordt ook onderzocht voor het verbeteren van depressie, slaap en slangengifvergiftiging. Lees verder om te leren wat het onderzoek zegt over deze merkwaardige plant.

Wat is Mucuna pruriens?

De dopamineboon

Mucuna pruriens is een tropische peulvrucht die ook wel fluweelboon wordt genoemd. In de kruidengeneeskunde en de Ayurveda wordt Mucuna al duizenden jaren gebruikt als middel tegen mannelijke onvruchtbaarheid, zenuwaandoeningen, de ziekte van Parkinson en als afrodisiacum.

Net als de toverbonen van Jack in het sprookje worden mucuna bonen soms “magische fluwelen bonen” genoemd. Voor onderzoekers verwijst deze “magie” naar het potentieel van mucuna om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Voor gebruikers bestaan de “magische eigenschappen” van deze boon uit de vermeende afrodiserende effecten, terwijl anderen weer zinspelen op de subjectieve, tegelijkertijd ontspannende en stimulerende effecten van de plant.

Mucuna staat ook bekend als de “dopamineboon”, omdat het een goede bron is van L-Dopa (4 – 7%), waaruit dopamine in het lichaam wordt gemaakt.

Het hoge L-dopa gehalte biedt extra voordelen voor de plant zelf: het beschermt de zaden tegen insecten en ongedierte. Mucuna-zaden zijn ook een belangrijke bron voor de commerciële winning van pure L-dopa, dat gebruikt wordt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Oorsprong van de plant en traditioneel gebruik

Mucuna pruriens komt oorspronkelijk uit Zuid-China en Oost-India, maar wordt nu overal in de tropen gekweekt.

In de Himalaya en Mauritius worden zowel de groene peulen als de rijpe bonen van Mucuna pruriens traditioneel gekookt en gegeten. In Guatemala en Mexico worden ze gebrand en gemalen tot een koffiesurrogaat dat in de regio algemeen bekend is als “Nescafé”.

De smaak van Fluweelbonenpoeder is bitter en lijkt enigszins op die van koffie.

Voedingswaarde en actieve bestanddelen

Afgezien van het L-dopa gehalte (~5%) heeft de fluweelboon een goede voedingswaarde. Hoewel het een peulvrucht is, is het licht verteerbaar en rijk aan de volgende voedingsstoffen:

  • Mineralen
  • Voedingseiwitten (25 – 30% eiwitten) en essentiële aminozuren
  • Vetzuren zoals linolzuur
  • Zetmeel

Mucuna pruriens zaadextracten bevatten ook

  • Mild-hallucinogene tryptamines
  • Psychoactieve serotonine (5-hydroxytryptamine)
  • D-chiro-inositol, een zeldzaam plantenbestanddeel dat kan helpen bij diabetes en PCOS
  • Nieuw ontdekte antioxidanten en mogelijk neuroprotectieve stoffen (van nog onbekende structuur).

Antinutriënten

Zoals de meeste peulvruchten bevat ook Mucuna pruriens verschillende antinutriënten die de voordelen en de voedingskwaliteit beperken, waaronder de volgende:

  • Tannines, die zich aan eiwitten kunnen binden en de vertering ervan kunnen verminderen
  • Trypsineremmers, die de activiteit van trypsine, dat eiwitten en andere spijsverteringsenzymen helpt verteren, verminderen.
  • Fytaten, die zich aan mineralen kunnen binden en de opname ervan in de darm blokkeren
  • Cyanogene glycosiden, plantengiffen die in het lichaam een kleine hoeveelheid cyanide vormen
  • Lectines, volgens sommige theorieën een belangrijke bron van voedselovergevoeligheid
  • Oligosacchariden (FODMAPS), die winderigheid kunnen veroorzaken
  • Alkaloïden (zoals mucunine) en saponinen

De tannines in mucuna, zijnde polyfenolen, zijn niet alleen maar “slecht”. Hoewel ze de opname van eiwitten kunnen verminderen en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken bij gevoelige mensen, kunnen ze heilzaam zijn bij mensen zonder darmproblemen en auto-immuunproblemen.

Hoewel meer onderzoek nodig is, denken wetenschappers dat tannines uit mucuna kunnen helpen bij het bestrijden van virussen en andere microben, ontstekingen en hoge bloeddruk.

Ook zijn deze antinutriënten veel lager in gestandaardiseerde extracten dan in de hele boon.

Voorstanders

  • Natuurlijke bron van L-dopa
  • Kan dopamine in de hersenen stimuleren
  • Kan de hersenen beschermen en stress verminderen
  • Kan de vruchtbaarheid bij mannen bevorderen
  • Mild afrodisiacum

Sceptici

  • Hele bonen bevatten anti-nutriënten, waaronder lectines
  • Overmatig verhogen van dopamine met mucuna kan schadelijk zijn
  • Mogelijke interacties met medicijnen en niet voor iedereen geschikt
  • Veiligheid op lange termijn is onbekend

Mogelijke voordelen van Mucuna Pruriens voor de gezondheid

1) Ziekte van Parkinson

Beperkt bewijs suggereert dat Mucuna pruriens gunstige effecten kan hebben op sommige symptomen van de ziekte van Parkinson. Er is echter nog onvoldoende bewijs om de effectiviteit en veiligheid ervan te beoordelen.

L-Dopa in Mucuna pruriens is het belangrijkste actieve bestanddeel dat de symptomen van de ziekte van Parkinson kan verminderen.

Mensen met Parkinson hebben een laag dopaminegehalte in delen van de hersenen door een verminderde omzetting van tyrosine in L-dopa.

Studies suggereren dat L-Dopa uit Mucuna de bloed-hersenbarrière kan passeren en gebruikt kan worden om dopamine aan te maken, waardoor het dopaminegehalte in de hersenen en de neurotransmissie worden hersteld. Andere antioxidanten in de zaden van deze plant kunnen de hersenen beter beschermen.

Anderen hebben er echter op gewezen dat een groot deel van L-Dopa uit Mucuna mogelijk wordt afgebroken voordat het de hersenen bereikt.

Om dit argument te weerleggen, veronderstellen sommige wetenschappers dat Mucuna Pruriens extra routes in de hersenen kan beïnvloeden – in tegenstelling tot pure L-Dopa – of dat het verbindingen bevat die de afbraak van L-Dopa helpen voorkomen. Deze hypothesen moeten nog bevestigd worden.

In een klinisch onderzoek met 60 proefpersonen verminderde een van Mucuna pruriens afgeleid poeder (HP-200) de symptomen van de ziekte van Parkinson na 12 weken beter dan een standaardbehandeling met levodopa.

In een ander onderzoek was Mucuna pruriens net zo effectief als levodopa behandeling, maar werd het geabsorbeerd en bereikte het sneller piekspiegels.

Evenzo werkte een enkele lagere dosis Mucuna poeder even goed als de standaard medicijnen (levodopa + benserazide) bij 18 gevorderde Parkinson patiënten, maar veroorzaakte minder bijwerkingen. Hogere doses Mucuna waren zelfs effectiever en langduriger dan de standaard medicijnen.

Deze drie studies suggereren dat Mucuna pruriens gebruikt kan worden als aanvullende strategie bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Een gerandomiseerde proefstudie uit 2018 met 14 Parkinson patiënten suggereerde echter dat Mucuna pruriens poeder mogelijk meer bijwerkingen heeft dan levodopa/carbidopa, de typische medicamenteuze behandeling.

In het onderzoek leidde dagelijkse inname van Mucuna pruriens ertoe dat 50% van de patiënten stopte met het gebruik vanwege ofwel gastro-intestinale bijwerkingen ofwel verslechtering van de motorische prestaties. Niemand in de medicijngroep stopte met het gebruik. Bij patiënten die Mucuna pruriens verdroegen was de klinische respons vergelijkbaar met die van levodopa/carbidopa.

2) Mannelijke onvruchtbaarheid

Dopamine is een van de belangrijkste neurotransmitters voor seksueel gedrag en libido bij mannen. De effecten ervan zijn vrij eenvoudig: een toename van het dopaminegehalte in de hersenen verhoogt het libido, terwijl een afname van dopamine en soortgelijke neurotransmitters (catecholamines) het libido en de seksuele functie bij mannen vermindert.

Mucuna pruriens wordt algemeen gebruikt als supplement voor mannelijke onvruchtbaarheid vanwege de dopamine-verhogende en antioxiderende effecten. Er zijn echter maar weinig klinische onderzoeken die het gebruik voor mannelijke onvruchtbaarheid ondersteunen.

In één onderzoek met 60 onvruchtbare mannen verbeterde Mucuna poeder (5 g/dag) het aantal, de beweeglijkheid en de algehele kwaliteit van het sperma.

In twee andere studies met meer dan 250 onvruchtbare mannen verhoogde Mucuna ook de testosteronspiegel, naast de verbetering van de spermakwaliteit. Het zou ook antioxidanten kunnen stimuleren en andere geslachts- en stresshormonen die verband houden met onvruchtbaarheid bij mannen in balans kunnen brengen. Grootschalige studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Bovendien zijn de effecten van Mucuna op de vruchtbaarheid bij gezonde, vruchtbare of subvruchtbare mannen onbekend. Alle bovengenoemde studies dienden Mucuna alleen toe aan onvruchtbare mannen.

3) Stress (gekoppeld aan onvruchtbaarheid)

Er is onvoldoende bewijs dat Mucuna pruriens stress vermindert, hoewel de eerste bevindingen veelbelovend lijken.

In één proef verminderde Mucuna pruriens zaadpoeder na 3 maanden psychologische stress en cortisolniveaus bij 60 onvruchtbare mannen. Onderzoekers geloven dat deze plant kan helpen om beter met stress om te gaan, maar dit is beperkt tot onvruchtbare mannen en kan verband houden met de vruchtbaarheidsbevorderende effecten.

4) Hoge Prolactineniveaus (gekoppeld aan onvruchtbaarheid).

Hoge niveaus van follikelstimulerend hormoon (FSH) en prolactine geven aan dat de hypofyse niet goed functioneert en kunnen de functie van de testikels aantasten en de vruchtbaarheid bij mannen verminderen.

Mucuna pruriens verlaagde de prolactine- en FSH-niveaus in twee klinische onderzoeken met meer dan 250 onvruchtbare mannen. Mucuna brengt deze hormonen waarschijnlijk in evenwicht door het dopaminegehalte te verhogen, wat de productie van prolactine en FSH vermindert.

Hoge prolactinespiegels kunnen ook het gevolg zijn van lage schildklierhormonen, hypofysetumoren, psychiatrische medicijnen (zoals antipsychotica), of andere oorzaken. Of mucuna kan helpen om licht verhoogde niveaus te verminderen bij andere aandoeningen dan mannelijke onvruchtbaarheid is niet getest.

5) Slaap

Er is onvoldoende bewijs dat Mucuna pruriens de slaap verbetert.

In een onderzoek bij 18 mensen verbeterde een combinatie van Mucuna pruriens met een ander tropisch kruid (Chlorophytum borivilianum) de slaapkwaliteit met 50% na ongeveer 4 weken.

Ondanks verschillende traditionele anekdotes over het vermogen van deze kruiden om de slaapkwaliteit te verbeteren, was dit de eerste menselijke studie waarin hun effecten werden onderzocht. Het is nog onbekend welk effect Mucuna alleen zou kunnen hebben op de slaapkwaliteit.

6) ADHD

Er is onvoldoende bewijs dat Mucuna pruriens de symptomen van autisme verbetert.

Het is bekend dat dopamine belangrijk is voor concentratie. In één onderzoek met 85 kinderen en tieners met ADHD verbeterde een combinatie van Mucuna pruriens met vitaminen, mineralen en andere supplementen (vitamine C, calciumcitraat, vitamine B6, foliumzuur, L-lysine, L-cysteïne en selenium) de symptomen in 77% van de gevallen. Deze studie had echter een hoog risico op vertekening.

Bovendien was het de bedoeling dat de in deze studie gebruikte combinatie van protocol en supplementen de serotonine en dopamine in de hersenen op natuurlijke wijze zou verhogen. De bijdrage van Mucuna aan de waargenomen effecten is onbekend.

7) Slangengifvergiftiging

Mucuna pruriens extracten worden traditioneel door Nigerianen gebruikt om slangenvergiftiging te voorkomen.

Het poeder wordt door traditionele genezers voorgeschreven als voorbehandeling (profylactisch) bij slangenbeten. De genezers beweren dat iemand die de intacte zaden inslikt een jaar lang beschermd is tegen de gevolgen van een slangenbeet.

Er zijn geen klinische studies die dit bevestigen, maar enkele studies in weefsels en dieren geven enkele vroege aanwijzingen.

In één onderzoek op rattenharten beschermde Mucuna poeder tegen de hartbeschadigende effecten van cobragif. In een ander onderzoek scheidden muizen die waren voorbehandeld met een Mucuna-extract meer antilichamen uit tegen addergif.

Mucuna bevat een suikergebonden eiwit, vergelijkbaar met slangengif-eiwitten, dat de productie van antilichamen stimuleert.

Wetenschappers veronderstellen dat deze antilichamen lange tijd in het lichaam kunnen blijven en het immuunsysteem op gang brengen, vergelijkbaar met vaccins. Ze zouden kunnen “kruisreageren” met het eigenlijke slangengif als ze ermee in contact komen, waardoor ze mogelijk beschermen tegen ernstige vergiftiging.

8) Stemming en geestelijke gezondheidseffecten

We praten veel vaker over serotonine en noradrenaline dan over dopamine als het over depressie gaat. Maar wetenschappers beginnen te beseffen dat dopamine, meestal geassocieerd met motivatie en gevoelens van beloning, een even belangrijke rol kan spelen.

Het is niet zozeer dat weinig dopamine, in het algemeen, een lage stemming kan veroorzaken. Het is eerder het tekort ervan in specifieke delen van de hersenen dat de symptomen kan opwekken.

Lage dopamine in de emotionele (mesolimbische) centra van de hersenen kan het onvermogen veroorzaken om plezier te voelen, wat veel voorkomt bij depressie. Lage dopamine in cognitieve (mesocorticale) gebieden kan een gebrek aan motivatie veroorzaken waar mensen met een depressie vaak aan lijden.

Wetenschappers vermoeden dat de dopamine-verhogende werking van Mucuna pruriens extract de stemming en de symptomen van depressie bij muizen verbeterde. Het verminderde ook hun stressniveaus, wat alle gewenste kenmerken vertoont van een goed antidepressivum.

Hoewel interessant, zijn deze resultaten beperkt tot dieren. Klinische studies zouden de effecten van Mucuna pruriens op de stemming bij mensen moeten bepalen.

9) Effecten op parasieten en microben

Mucuna pruriens wordt traditioneel gebruikt om parasitaire infecties te helpen bestrijden, maar klinische studies ontbreken volledig om dit gebruik te ondersteunen.

Volksgenezers beweren dat Mucuna een mild anti-parasitair middel is. Ze gebruiken het vaak naast andere parasietenreinigingen/-behandelingen. Dergelijke claims en protocollen zijn onbewezen.

Bij lammeren verminderde Mucuna-zaad het aantal parasieten licht, maar ruimde de infectie niet op. Bij geiten verbeterde het de spijsvertering, maar verminderde het de parasieteninfectie niet. In cellen kon de zaadolie ervan parasieten verlammen, maar niet ook doden.

De bladeren van Mucuna pruriens zijn waarschijnlijk hoger in potentieel antibacteriële verbindingen dan de zaden. Mucuna bladextracten waren actief tegen sommige bacteriën in cellen (waarschijnlijk door hun hogere fenol- en tanninegehalte). We kunnen echter geen conclusies trekken uit studies op celniveau.

10) Aanvallen

Bij muizen verminderde een bladextract van Mucuna pruriens aanvallen. Het verminderde ook een vorm van spierstijfheid, catalepsie genaamd, die in verband wordt gebracht met aanvallen, schizofrenie en Parkinson.

Wetenschappers onderzoeken of het een anti-aanval effect heeft door het gemengde effect van zijn L-dopa, serotonine en antioxidant componenten. Verdere studies zijn nodig.

11) Diabetes

Mucuna pruriens bevat een inositol genaamd d-chiro-inositol, dat de effecten van insuline kan nabootsen en zou kunnen helpen een hoge suikerspiegel te verlagen. Een hoge dosis van de zaden verlaagde de bloedsuikerspiegel bij muizen.

12) Gezondheid van de huid

Dankzij de antioxiderende werking wordt onderzoek gedaan naar Mucuna pruriens-extracten voor de bescherming van huidcellen. Wetenschappers hopen op crèmes en gels met Mucuna voor huidziekten als psoriasis, dermatitis en eczeem, maar er zijn nog veel meer onderzoeken nodig voordat dit werkelijkheid wordt.

Is Mucuna een psychedelicum?

Fluwelen “magische” bonen bevatten enkele tryptamineverbindingen, die bekende psychedelica zijn. Maar hun concentratie is waarschijnlijk erg laag in de meeste beschikbare supplementen. In sommige dierstudies had mucuna een milde hallucinogene en kalmerende werking.

Daarom is het theoretisch mogelijk – maar nog niet bewezen – dat mucuna bonen licht ontspannende en psychedelische effecten hebben. Dierlijke en klinische studies zijn nodig om dit te bevestigen.

Sommige mensen melden “dromerige” gevoelens van het innemen van mucuna, maar het is onbekend of mucuna daadwerkelijk deze eigenschappen heeft, wat het gehalte aan tryptamines en andere psychoactieve stoffen is, en welke effecten mogelijk zijn, totdat er meer studies uitkomen.

Mucuna Pruriens Bijwerkingen & Veiligheid

In klinische studies werden de volgende bijwerkingen gemeld:

  • Misselijkheid
  • Abdominaal ongemak
  • Braken (zeldzaam)
  • Slapeloosheid (zeldzaam)

Ernstige bijwerkingen of veranderingen in bloedtestwaarden werden niet gemeld, maar kunnen niet worden uitgesloten.

Een overdosis Mucuna kan hoofdpijn, bewegingsstoornissen, vermoeidheid, beven, flauwvallen en dorst veroorzaken.

De veiligheid van Mucuna pruriens op lange termijn is nog niet vastgesteld.

Voorzichtig

Mucuna heeft een hoog L-dopa gehalte, dat het dopaminegehalte in de hersenen en het lichaam kan verhogen. Het verhogen van het dopaminegehalte of het gebruik van L-dopa kan gevaarlijk zijn bij sommige mensen, waaronder mensen met de volgende aandoeningen.

Glaucoom (nauwe hoek glaucoom), omdat L-dopa de bloeddruk van het oog kan verhogen.

Hartritmestoornissen

Chronische zenuwpijn (neuropathie), omdat L-dopa die kan verergeren

Maagzweren (nu of in het verleden)

Psychose, omdat L-dopa een verergering kan veroorzaken bij mensen bij wie al schizofrenie (of een psychotische stoornis) is vastgesteld.

Als je een van bovenstaande aandoeningen hebt, vermijd dan Mucuna pruriens supplementen, tenzij aanbevolen door een arts.

Vanwege hun lectinegehalte zijn mucuna bonen mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde voedselovergevoeligheden.

Interacties met geneesmiddelen

De volgende interacties met geneesmiddelen zijn mogelijk, gebaseerd op de informatie over L-dopa:

  • Sommige antidepressiva en anti-Parkinson medicijnen (Monoamine Oxidase Inhibitors of MAOI) – mensen die deze medicijnen gebruiken moeten Mucuna pruriens supplementen vermijden. Het gebruik van beide kan het dopamineniveau gevaarlijk verhogen en een zeer hoge bloeddruk veroorzaken.
  • Andere medicijnen tegen depressie (tricyclische antidepressiva)
  • Sommige antipsychotica (D2-antagonisten) kunnen de effecten van Mucuna verminderen
  • Guanethidine (Ismelin)
  • Antidiabetische geneesmiddelen
  • Medicijnen gebruikt tijdens een operatie (Anesthesie)
  • De veiligheid van Mucuna pruriens is niet vastgesteld bij kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Genetica

Er bestaan twee MAO-enzymen (en bijbehorende genen): MAOA (bekend als het “worrier of warrior gen”) en MAOB. Beide MAO-enzymen breken neurotransmitters van de monoaminestructuur af, waaronder dopamine.

Mensen met een lage MAO enzymactiviteit kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van Mucuna. Dit betekent ook dat mensen met een lage MAO activiteit eerder te hoge dopamine niveaus kunnen ervaren met dit supplement.

Mensen met een hoge MAO-activiteit daarentegen reageren mogelijk minder goed op Mucuna, omdat zij waarschijnlijk dopamine sneller afbreken.

Klinisch onderzoek is nodig om deze hypothesen te bevestigen.

Dosering en supplementen van Mucuna Pruriens

Dosering

Voor de ziekte van Parkinson

In de twee onderzoeken die een afname van PD-symptomen lieten zien met MP-suppletie, werden doseringen gebruikt van 30 gram en 15 gram van een gestandaardiseerd gedroogd extract (~33 mg L-dopa/g). De meeste gestandaardiseerde extracten bevatten 3 – 5% L-dopa.

andere studies gebruikten lagere doses, te beginnen met 5 g/dag.

Voor onvruchtbaarheid bij mannen

5 gram Mucuna pruriens poeder per dag verhoogde de beweeglijkheid, het aantal en de algemene kwaliteit van het sperma. Mucuna werd ingenomen met water (5 gram = 1 theelepel).

Supplementen

Mucuna is in vele vormen verkrijgbaar:

  • Rauwe zaden/bonen
  • Extracten van zaden
  • Geroosterde bonen
  • Poeder
  • Capsules
  • Tincturen

Als je rauwe Mucuna bonen wilt kopen en eten, zijn hogere druk en temperaturen aan te bevelen om hun antinutriënten (waaronder lectines) te verminderen.

Aan de andere kant is het belangrijk om een hoogwaardig, gestandaardiseerd supplement te vinden als je Mucuna neemt als onderdeel van een aanvullende aanpak om de symptomen van de ziekte van Parkinson te verbeteren.

Veelgestelde vragen:

Wat is Mucuna Pruriens en hoe werkt het?

Mucuna Pruriens is een tropische peulvrucht die bekend staat om zijn gehalte aan levodopa, een voorloper van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij de regulatie van stemming, motivatie en beweging. Mucuna Pruriens kan helpen bij het verhogen van de dopaminegehaltes in het lichaam, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Mucuna Pruriens?

Mucuna Pruriens kan verschillende voordelen bieden, waaronder het verbeteren van de stemming, het verminderen van stress en angst, het bevorderen van een betere nachtrust, het verhogen van de energie en het verbeteren van de cognitieve functie.

Is Mucuna Pruriens veilig om te gebruiken?

Over het algemeen wordt Mucuna Pruriens als veilig beschouwd wanneer het wordt gebruikt volgens de aanbevolen doseringen. Er zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen, zoals misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met het gebruik van Mucuna Pruriens of een ander supplement.

Hoe gebruik ik Mucuna Pruriens?

Mucuna Pruriens is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, poeders en extracten. De aanbevolen dosering kan variëren, afhankelijk van het specifieke product en uw individuele behoeften. Volg altijd de instructies op het etiket van het product en raadpleeg een arts als u vragen heeft over de dosering.

Kan Mucuna Pruriens worden gebruikt als behandeling voor Parkinson’s?

Mucuna Pruriens wordt soms gebruikt als alternatieve behandeling voor Parkinson’s, omdat het levodopa bevat, wat hetzelfde actieve ingrediënt is dat wordt gebruikt in medicijnen die worden voorgeschreven voor Parkinson’s. Hoewel sommige studies veelbelovende resultaten hebben laten zien, is er meer onderzoek nodig voordat er conclusies kunnen worden getrokken over de effectiviteit van Mucuna Pruriens als behandeling voor Parkinson’s. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met het gebruik van Mucuna Pruriens voor de behandeling van een medische aandoening.

Conclusie:

Mucuna pruriens of “fluweelboon” is een tropische leguma die L-dopa bevat. Het lichaam gebruikt L-dopa om dopamine aan te maken, een neurotransmitter.

Het meeste onderzoek naar mucuna heeft zich gericht op het gebruik ervan bij de ziekte van Parkison. De gepubliceerde bevindingen zijn bemoedigend, maar het is nog te vroeg om te zeggen of suppletie al dan niet gunstig is voor Parkison-patiënten.

Eén studie toonde aan dat mucuna mogelijk meer bijwerkingen veroorzaakt dan de typische Parkinson-therapie, wat verder veiligheidsonderzoek rechtvaardigt.

Andere studies onderzochten de mogelijke gezondheidsvoordelen van mucuna op onvruchtbaarheid bij mannen, slaap en ADHD. Er is momenteel onvoldoende bewijs om mucuna voor deze toepassingen te rangschikken.

Belangrijk is dat mucuna een wisselwerking kan hebben met veel voorgeschreven medicijnen. Het is ook niet veilig voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Iedereen die wil supplementeren moet eerst zorgvuldig zijn zorgverlener raadplegen.

Wat is Mucuna pruriens?

Mucuna pruriens is een prachtige plant die bekend staat om zijn peulvruchten. Deze peulvruchten worden ook wel “fluweelbonen” genoemd. En als je de harige peul ziet, dan snap je die naam wel. 

Mocht je de Mucuna pruriens ooit in levenden lijve tegenkomen, dan zou ik de haren toch vermijden. Ze kunnen bij aanraking namelijk irritatie veroorzaken. Gelukkig is daar verder niks van te merken!

Waar komt Mucuna pruriens oorspronkelijk vandaan?

Mucuna pruriens houdt van een lekker zonnetje. Deze plant is oorspronkelijk namelijk afkomstig uit tropische en subtropische gebieden.

Denk aan delen van Afrika, India en het Caribisch gebied.

Hoe ziet de Mucuna Pruriens plant eruit?

De Mucuna pruriens, ook bekend als fluweelboon, heeft prachtige, grote bladeren die groen zijn van kleur. De bloemen van mucuna pruriens zijn opvallend, en hangen samen bij elkaar. Ze kunnen variëren van dieppaars tot lila of wit. 

De langwerpige peulen hangen net zoals de bloemen bij elkaar, als een soort tros. De peulen zijn daarnaast bedekt met fluweelachtige haren (vandaar de naam fluweelboon!). 

En de zaden van Mucuna pruriens?

De Mucuna pruriens heeft natuurlijk ook zaden, en wist je dat die soms worden gegeten? In sommige culturen is het namelijk heel gewoon om de zaden van Mucuna pruriens te consumeren. 

Ze worden bijvoorbeeld gekookt, geroosterd of op andere manieren bereid. De zaden van Mucuna pruriens zijn zelfs regelmatig onderdeel van traditionele gerechten in bepaalde regio’s.

Welke voedingsstoffen zitten er in de Mucuna Pruriens?

Mucuna pruriens zit bomvol verschillende voedingsstoffen, waaronder:

  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vezels
  • Aminozuren
  • L-dopa

En wist je dat deze laatste, L-dopa, een natuurlijke stof en voorloper is van dopamine? Een belangrijke neurotransmitter voor onder andere je beloning, motivatie, emoties en stemming. 

Hoe wordt een Mucuna pruriens supplement gemaakt?

Voor supplementen worden bijna altijd de zaadjes van de Mucuna pruriens gebruikt. Dat komt doordat deze zaadjes onder andere het stofje L-dopa bevatten. De zaden worden geoogst, vermalen en vervolgens verwerkt in supplementsvormen. 

Let op dat een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon altijd de basis is. Supplementen kunnen alleen dienen ter aanvulling. 

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.