Voedingsmiddelen top 10 met de meeste vitamine B12
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is voor een volwassene 2,8 micorgram/ µg. Er is voor deze vitamine nog geen maximale dosis vastgesteld.
Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot duizeligheid en bloedarmoede.Dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vis en eieren zijn rijk aan vitamine B12.
Lever
– 90 micrgram per 100 gram 3412% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Je kunt het orgaanvlees runderlever eten. Het is een van de gezondste stukken vlees. Een lever is namelijk de opslag geweest voor meerdere belangrijke voedingsstoffen van het rund. Denk aan de vitamines A, B12, D, E, K en foliumzuur. Maar ook mineralen zoals ijzer en koper.
Het eten van lever is erg gezond omdat het laag is in calorieën en juist rijk is aan hoogwaardige eiwitten. De meeste mensen eten het door het te bakken in een goede jus en geven de voorkeur aan kalfslever omdat dit minder stug is dan een runderlever.
Nori
– 77 micrgram per 100 gram (2771% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Nori is het woord dat in Japan wordt gebruikt voor eetbaar wier. Nori is van het geslacht Porphyra wat een roodwier is die afkomstig is van de familie Bangiaceae.
In Japan is nori een belangrijk element wat in het voedsel wordt gebruikt. Nori zie je vaak in de vorm van norivellen en zijn algen die zijn samengeperst.
Algen zijn gezond omdat ze zorgen voor de zuivering van het bloed. Nori is ook rijk aan vitamine C, fosfor, calcium, ijzer en kalium. De smaak van nori is hartig en nootachtig en wordt nog intenser wanneer je het frituurt of bakt om er vervolgens norivellen van te maken.
Mosselen
– 19,6 micrgram per 100 gram (700% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De mossel is een weekdier wat in de zee leeft. Het heeft twee kleppen en wordt ook wel een eetbarre mossel genoemd. Mosselen zijn koolhydraatarm maar juist rijk aan eiwitten. Een mossel bevat weinig vet maar voornamelijk onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezonder. Ook zijn mosselen rijk aan kalk, vitaminen, ijzer, jodium, fosfor en mineralen.
Er wordt geadviseerd om minstens een keer per week een gerecht te eten met schaaldieren of vis omdat ze omega-3 vetzuren bevatten. Mosselen kun je ongeveer eten van juli tot half april. Mosselen koken we vaak in een pannetje met wijn en groenten.
Sardines
– 12 micrgram per 100 gram (429% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Sardines is een straalvinnige vis die afkomstig is van uit de familie van de haringen. Deze vis komt wereldwijd bijna overal voor maar is vooral populair in de landen rondom de middellandse zee. Een sardine is een vette vis net als vele andere soorten vissen.
De vis onderscheidt zich van andere vissen doordat die een hoog calciumgehalte heeft. Daardoor valt de vis vaak onder de naam ‘superfood’. Ook is de sardine rijk aan eiwitten en bevat het veel mineralen en andere essentiële vitamines. Sardines zijn een proteïnerijke en gezonde snack.
Makreel
– 8,5 micrgram per 100 gram (304% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Makreel is onderdeel van de baarsachtigen en wordt ook wel ‘Atlantische makreel’ of ‘gewone makreel’ genoemd. Het is een straalvinnige vis. Het eten van makreel is gezond omdat het een vette vis is.
Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn gezond voor je hersenen, hart en ogen. Door de vele gezonde vetten waar de vis over beschikt is het een populaire vis om te eten. Je kunt makreel redelijk goedkoop krijgen omdat de vis in grote scholen leeft en ook de vangst hierop in grote aantallen gebeurt.
Haring
– 8,5 micrgram per 100 gram (304% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Uitje erop, staartje vastpakken en rauw eten, de haring staat er bekend om. De haring wordt echter niet helemaal rauw gegeten. Nadat de haring gevangen wordt, worden de ingewanden uit de haring gehaald. De alvleesklier blijft zitten omdat de enzymen uit de alvleesklier zorgen voor de rijping.
De haring is een vette vis die past in een gezonde levensstijl. Haring zit namelijk vol met omega-3 vetzuren die het lichaam ondersteunen tegen hart- en vaatziekten. Het functioneren van de hersenen wordt daarnaast ondersteund door het aanwezige DHA omega-3 vetzuur. Eén keer per week vette vis zoals haring eten wordt aanbevolen.
Forel
– 8 micrgram per 100 gram (286% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De forel is een populaire vis die zowel als een gerookte- als een verse vis kennen. De forel is een zoetwatervis en is familie van de zalm. De structuur en de smaak van een forel zijn vrij neutraal waardoor deze op veel verschillende manieren bereid kan worden.
De forel is erg geschikt om te roken omdat het een wat vettere vis is. De forel is een gezonde keuze en past heel erg goed bij een gezonde levensstijl. Een forel barst namelijk van de eiwitten en zit vol met essentiële omega-3 vetzuren. Deze omega-3 vetzuren verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.
Koolvis
– 3,2 micrgram per 100 gram (114% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De koolvis is een magere vis. De smaak van de koolvis is neutraal en past daardoor in heel veel verschillende gerechten. Naast het lage vetgehalte van de koolvis bevat deze vis ook erg veel eiwitten en essentiële vitamines en mineralen.
De koolvis is daarnaast rijk aan het essentiële vetzuur omega-3. De combinatie van de grote hoeveelheid eiwitten, vitamines en mineralen en het lage vetgehalte zorgen ervoor dat de koolvis uitstekend past in een gezonde levensstijl. Als je de koolvis wilt koken, kook dan de vis in ongeveer 8 minuten gaar en serveer bijvoorbeeld met groente en rijst.
Zalm
– 3 micrgram per 100 gram (107% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Zalm is een grote vis die zowel in zout als zoet water leeft. Het is een vette vis die bekend is om de mooie roze kleur. Deze vette vis is rijk aan omega-3-vetzuren wat goed is voor je hersenen en het hart. De zalm is ook rijk aan gezonde eiwitten.
Naast dat het een gezonde eiwitbron is levert het ook nog belangrijke mineralen en is het rijk aan vitamine D. Vitamine D draagt bij aan het behoud van sterke botten. Omdat de visvetzuren goed voor je zijn wordt aangeraden minstens een keer per week zalm of vette vis te eten.
Oude Kaas
– 2,4 micrgram per 100 gram (86% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Goudse kaas vormt een harde kaassoort. Kaas mag pas ‘Gouds’ heten wanneer het een bepaald gewicht en vetgehalte heeft. Deze kazen werden oorspronkelijk alleen in Gouda verhandeld.
Goudse kaas wordt gemaakt van vetten, eiwitten en melkzouten. De kazen worden in een bad met zout water gelegd, ook wel het pekelbad genoemd, zodat de kaas steviger van vorm wordt. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd en krijgt de kaas haar typische smaak.
Kabeljauw
– 2 micrgram per 100 gram (71% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Kabeljauw is een magere vis en bevat dus ten opzichte van andere vissoorten weinig vet. Een kabeljauw is een witvis met een vrij neutrale smaak. Hierdoor is het een populaire vis waar je heel veel kanten mee op kan.
Kabeljauw bevat veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Zo bevat kabeljauw vitamine B11, vitamine B12, magnesium, fosfor en kalium. Kabeljauw leveren het lichaam ook een grote hoeveelheid eiwitten. Door de combinatie van het lage vetgehalte en de grote hoeveelheid eiwitten past kabeljauw heel erg goed bij een gezonde levensstijl.