Welke vitamines voor sterke nagels?

Welke vitamines zijn het best voor je nagels?

Van welke vitamines krijg je sterke nagels?

De beste vitamines voor gespleten nagels zijn collageen poeders. Collageen is een belangrijke bouwstof van je nagels. Zo toonde onderzoek aan dat collageen inname gedurende 4 weken voor 52% minder ribbeltjes op de nagels veroorzaakte. Mensen ervaren collageen vaak als hét supplement voor gezonde nagels en sterker haar.

De verschillende lagen van de nagelplaat zijn los gekomen wanneer je een gespleten nagel hebt. Door een tekort aan voedingsstoffen en/of vocht kunnen de lagen los raken. Gespleten nagels die makkelijk scheuren komen doordat de lagen niet meer door vocht gelijmd zijn aan elkaar, hierdoor raken ze van elkaar los. Hetzelfde gebeurt wanneer je droog haar hebt, het gevolg hiervan zijn gespleten haarpunten en de enige oplossing is het afknippen van het haar. Gespleten nagels, je kan er maar druk mee zijn! Gelukkig zijn er beste een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je nagels splijten.

Waarvan krijg je gespleten nagels?

Een vochttekort van de nagel is de meest voorkomende oorzaak van gespleten nagels. Ook een ijzer of vitamine tekort kunnen dit veroorzaken.

Wanneer je ouders wordt worden je nagels dunner en in sommige gevallen is de achterliggende reden een medische aandoening. Heb je gespleten nagels, dan doe je er goed aan om te achterhalen wat de reden hiervan is.

Hoe voorkom je gespleten nagels?

  • Hydratatie

Hydrateren is het allerbelangrijkste voor je nagels! Van nature zijn je handen en vooral je nagels droog, vochtinbrengende crème is dan een uitkomst om je vochtniveau weer op peil te krijgen. Waar handcrème voornamelijk voor het vochtniveau van je huid op de handen zorgt, is het goed om een speciale nagelolie of nagelcrème te gebruiken wanneer je last hebt van gespleten nagels. Ook draagt een handcrème bij je nagels, maar dit richt zich toch vooral op de huid. Let op dat je nagelolie gebruikt en niet in de weer gaat met nagelriem-olie om droge nagels te voeden, deze olie zorgt er namelijk vooral voor dat je nagelriemen gehydrateerd raken. Gebruik plantaardige oliën om te hydrateren zoals jojoba en avocado-olie en kies voor hydraterende ingrediënten zoals shea boter en glycerine.

  • Vette crèmes

In de nacht kun je een nachtmasker voor je nagels maken door ze in te smeren met een extra vette crème. Om vlekken in het beddengoed te voorkomen trek je hier katoenen handschoentjes overheen aan.

  • Gebruik handcrème na het wassen

Gebruik elke keer nadat je je handen hebt gewassen een handcrème, probeer je handen ook niet vaker dan nodig te wassen. Bij gespleten nagels is het goed om meerdere keren per dag te smeren, want ook een goede handcrème werkt niet langer dan een paar uur.

  • Hou je nagels kort

Hou je nagels kort met een nagelvijl en vermijd het gebruik van een nagelknipper. Bij een nagelknipper worden de diverse lagen in de nagel van elkaar afgeduwd door te druk die de nagelknipper op de nagels zet. Terwijl wanneer je in één richting vijlt, sluit je de diverse lagen juist af. De bovenste laag kun je polijsten met een speciale buffervijf. Ondanks dat de laag hier iets dunner mee wordt gemaakt, krijgt de middelste keratinelaag eronder juist weer meer ruimte en kan hierdoor makkelijker vocht opnemen. Je hoeft dan geeneens meer nagellak op te doen, want je nagels gaan hier heel mooi van glanzen.

  • Gebruik geen nagellak

Geef je handen de kans om weer vocht op te nemen en te ademenen door tijdelijk een nagellakpauze in te lassen. Nagellak droogt de nagel uit en is vrij agressief, ook hecht nagellak op gespleten nagels minder mooi. Gebruik je toch nagellak kies dan voor een nagellak die mild is en een basis van plantaardige ingrediënten heeft. Wil je nagellak eraf halen, kies dan voor een remover zonder aceton dit is namelijk een agressief ingrediënt. Ook voor gespleten nagels zijn nagelverharders niet geschikt, deze onttrekken namelijk vocht uit de nagel. Je kunt nagelverharders beter gebruiken bij dunne nagels.

  • Draag huishoud-handschoenen

Om te voorkomen dat je teveel in aanraking komt met agressieve schoonmaakmiddelen en te (heet) water, kun je tijdens het schoonmaken het beste beschermende huishoud-handschoenen dragen.

  • Let op je voeding

Voor gezonde en sterkte nagels is vooral vitamine B belangrijk. Om deze reden wordt biotine (vitamine B8) als supplement aangeraden. Dit heeft niet alleen een positieve werking op je nagels, maar ook op je haar en huid. Uit je voeding kun je voldoende vitamine B halen. Vooral lever is een goede bron van vitamine B, maar er zijn ook voldoende plantaardige bronnen. De volgende voedingsmiddelen zijn aan te raden:

  • In paranoten, pecannoten, sesamzaad, hennepzaad en zonnebloempitten zit vitamine B1.
  • In kaas ei, amandelen, lijnzaad en soja zit vitamine B2
  • In champignons, zalm, chiazaad, rundvlees, kip en tonijn zit vitamine B3
  • In linzen, kaas, champignons, shiitake en zonnebloempitten zit vitamine B5
  • In ansjovis, zilvervliesrijst, pistachenoten en zonnebloempitten zit vitamine B6
  • In spinazie, peterselie, quinoa, zonnebloempitten en soja zit vitamine B11
  • In forel, haring, makreel, sardines, mosselen en nori zit vitamine B12

De enige vitamine die niet in plantaardige bronnen voorkomt is vitamine B12. Het beste is om een vitamine B12 supplement te nemen wanneer je een plantaardig dieet volgt.

Weetjes over de nagels

  • Je teennagels groeien langzamer dan je vingernagels. Gemiddeld groeien teennagels maar 1,6 millimeter per maand, terwijl vingernagels gemiddeld maandelijks 3,5 millimeter groeien.
  • Behalve tijdens een zwangerschap groeien de nagels van mannen sneller van die van vrouwen.
  • Vlekjes op je nagels komen voornamelijk door bijvoorbeeld jezelf stoten, er is dan druk op je nagels uitgeoefend. Witte vlekjes zijn geen teken van een zink of calcium tekort.
  • Je nagels bestaan uit keratine, net zoals je haar. Echter bestaat dit wel uit een andere samenstelling. Voeding die gunstig is voor je nagels, is ook goed voor je haar en andersom.
  • De meeste voorkomende slechte gewoonte, vaak ontstaan uit nervositeit, is nagelbijten. De helft van kinderen bijt nagels tussen 10 en 18 jaar. Rond de 30 stoppen de meeste mensen hiermee.
  • Het is belangrijk dat er zuurstof bij je nagels komt, vooral bij het levende weefsel. Dit is het harde stuk op de top van je vinger. Wanneer hier geen zuurstof bij komt, kunnen je nagels moeilijker infecties afweren. Nagellak zorgt voor het uitdrogen van je nagels.
  • Seizoenen kunnen invloed hebben op de groei van je nagels. Zo groeien je nagels in de zomer vaak sneller dan in de winter.
  • Je nagelriem heeft als functie om bacteriën af te weren.

Heb je weleens gehad dat je nagel is uitgevallen nadat je een verwonding hebt opgelopen? Omdat je nagelplaat bij verwonding geen voedingsstoffen, bloed en zuurstof meer krijgt, kan deze niet meer normaal groeien en valt je nagel uit.

YouTube video
Geschreven door

Anouk van der Laan