Hormonen en afvallen. Ze gaan niet altijd hand in hand. Want wist je dat sommige hormonen je tegen kunnen werken in het afvalproces? Grrr… Irritant!
Hoewel hormonen belangrijke functies hebben in ons lichaam, willen we natuurlijk wél dat ze aan onze zijde staan. Kun je niet afvallen door hormonen? Wij leggen je uit welke 5 hormonen je saboteren én wat je ertegen doet. Let’s lose some weight!
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn als het ware chemische boodschappers in je lichaam die allerlei processen regelen, zoals groei, stofwisseling en stemming. Ze worden geproduceerd door klieren en reizen door je bloed om verschillende organen en weefsels aan te sturen.
Het zijn eigenlijk een soort WhatsApp-berichtjes van je lichaam, die ervoor zorgen dat alles soepel verloopt en goed met elkaar communiceert. Handig, toch?
Hormonen spelen een cruciale rol in je lichaam, maar ze kunnen je ook tegenwerken.
Waarom val ik niet af door hormonen?
Zoals je nu weet spelen hormonen dus belangrijke rollen in verschillende lichaamsprocessen, wat natuurlijk ook effect heeft op je gewicht. Het kan inderdaad zijn dat bepaalde hormonen het afvallen bemoeilijken. Het is per hormoon afhankelijk waarom het niet lukt om de kilo’s kwijt te raken. We nemen je mee in alle oorzaken!
En in de tussentijd… Hoe kom je dan toch van die extra kilo’s af?
Lees ook: Hoe vaak moet je sporten om af te vallen?
Tóch die kilo’s kwijtraken
Zoek je een steuntje in de rug? Een extra, makkelijk hulpmiddel om die eeuwige honger te stillen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Daily Co Skinny Support, met glucomannan als belangrijkste ingrediënt, ondersteunt namelijk bij gewichtsverlies wanneer je een energiebeperkt dieet volgt.* Het stilt de (onnodige) honger, waardoor je minder grijpt naar (ongezond) eten. Makkelijk én bewezen effectief!
En hoe gebruik je glucomannan dan? Neem dagelijks 3 gram glucomannan in drie doses van 1 gram vóór de maaltijd. Gewoon met een groot glas water. Easy peasy!
Hormonen en afvallen: afvallen lukt niet door hormonen
Hormonen kunnen inderdaad je afvalstrijd belemmeren. Maar hoe zit dat dan precies? Deze 5 oorzaken zijn de boosdoeners!
Een trage schildklier
Een trage schildklier (ook wel hypothyreoïdie genoemd) maakt afvallen moeilijker omdat je schildklier verantwoordelijk is voor het reguleren van je stofwisseling. En wat heeft dat precies te maken met hormonen? Bij een trage schildklier produceert je lichaam minder schildklierhormonen, wat leidt tot een langzamere stofwisseling.
En een langzame stofwisseling betekent dat je minder calorieën verbrandt, zelfs in rust, waardoor je sneller aankomt en moeilijker gewicht verliest, ondanks dieet en lichaamsbeweging.
Leestip: Hoeveel afvallen per week is nog gezond?
PCOS, oftewel Polycysteus Ovarium Syndroom
PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) bemoeilijkt het afvallen door hormonale disbalans. Vrouwen met PCOS hebben vaak verhoogde niveaus van insuline (ook een hormoon!), wat leidt tot insulineresistentie. Hierdoor slaat je lichaam vet beter en efficiënter op, maar wordt het minder effectief in het verbranden ervan.
Daarnaast kunnen verhoogde androgenen (mannelijke hormonen) de eetlust vergroten en de vetopslag bevorderen, wat het afvallen nog moeilijker maakt. Boohoo!
Tekort aan testosteron (mannelijk hypogonadisme)
Wist je dat je een tekort aan testosteron kan hebben? En dat ook vrouwen testosteron aanmaken? Een tekort aan testosteron kan het afvallen in de weg zitten, omdat testosteron een cruciale rol speelt bij de regulatie van spiermassa en vetverdeling. Met minder testosteron heeft het lichaam de neiging om spiermassa te verliezen en meer vet op te slaan.
Bovendien vertraagt een laag testosterongehalte de stofwisseling, waardoor je minder calorieën verbrandt (ook in rust). Dit maakt het helaas moeilijker om af te vallen, zelfs met een gezonde leefstijl. Lastig dus!
Lees ook: Snel en verantwoord afvallen? Voor áltijd slank met deze 13 tips!
Behoud van extra gewicht na een zwangerschap
Na een zwangerschap heb je over het algemeen wat extra kilo’s, en dat is helemaal niet gek! Maar je strakke lijf weer terugkrijgen voelt als een onmogelijke uitdaging. Stress, weinig slaap, verstoord eetritme en andere factoren zorgen ervoor dat je niet afvalt.
Ook veranderen je hormonen na een zwangerschap natuurlijk weer, zoals oestrogeen, progesteron en prolactine. Dit kan het extra lastig maken om af te vallen.
De overgang
Tijdens de overgang gaat je lichaam in een rollercoaster van veranderingen in hormonen. Daling van oestrogeen, veranderingen in progesteron, verhoogd cortisol (stresshormoon) en insulinegevoeligheid liggen op de loer.
Hierdoor is vetverbranding moeilijker en lijkt afvallen haast onmogelijk.
Wat kun je toch doen om af te vallen?
Afvallen betekent eigenlijk een calorietekort creëren. Dat wil zeggen: minder calorieën eten en drinken, dan dat je dagelijks verbruikt. Maar door je hormonen kan deze simpele rekensom toch ingewikkeld worden.
Eet gezond, beweeg voldoende, slaap goed en vermijd stress. Ook is het verstandig een dokter, arts of huisarts in te schakelen als je het idee hebt dat afvallen niet lukt door hormonen.
Leestip: Altijd honger? Dit zijn 14 oorzaken & oplossingen
Andere redenen waarom je niet afvalt
Je beweegt niet genoeg
Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, je verbrandt er ook extra calorieën mee. En hoe minder calorieën, hoe meer je afvalt. Dus laat de auto lekker staan en pak de fiets!
Je eet te veel bewerkt en calorierijk voedsel
Wat is nou eigenlijk gezond eten? Eet zo puur mogelijk, dat wil zeggen: verse ingrediënten zoals fruit, groenten, zaden, noten, volkoren granen, mager vlees, mager zuivel en peulvruchten.
Stiekem zit er veel suiker en calorieën verstopt in bewerkte producten. Check altijd het etiket van producten en ga voor vers!
Je hebt te veel stress en slaapt slecht
Stress is een boosdoener voor je gewicht, en zo ook slapeloosheid. Ontstress door bijvoorbeeld meditatie, yoga en wandelingen door de natuur en houd een goed slaapritme aan.
Je hebt meer spiermassa dan vet
Huh? Maar dat is toch juist goed? Jazeker! Maar wist je dat spieren meer wegen dan vet? Bouw je dus spiermassa op, dan lijkt het alsof je aankomt. En dat is in feite ook: op de weegschaal zie je een hoger cijfer.
Maar je bouwt juist spieren op, wat een goed teken is! Daarom zegt een cijfer op de weegschaal niet alles. Het is beter om je vetpercentage of omvang te meten.
Er is niet één hormoon aan te wijzen dat helpt bij afvallen, ze hebben elk hun eigen functie.
Lees ook: Buikvet wegtrainen? 3 oefeningen voor een strakke buik!
Je bent gestopt met roken
Gestopt met roken? Lekker bezig! Helaas gaat het vaak gepaard met een paar extra kilo’s, omdat je stofwisseling verandert. Ook smaakt het eten ineens veel lekkerder en intenser, waardoor je meer gaat consumeren.
Maar geloof ons, het is hartstikke goed dat je bent gestopt. Die extra kilo’s krijg je er weer vanaf voor een gezonde leefstijl!
Je gebruikt bepaalde medicijnen
Sommige medicijnen, zoals bloeddrukverlagende medicatie, pijnmedicatie, diabetes-medicatie, antidepressiva, antipsychotica of anti-epileptica bemoeilijken je afvalproces. Informeer bij je arts wat je hier het beste mee kunt doen.
Welk hormoon helpt bij afvallen?
Er zijn verschillende hormonen die een rol spelen bij het afvallen, denk aan: insuline, oestrogeen, testosteron, leptine, cortisol en schildklierhormonen. Elk hormoon heeft weer zijn eigen functie, daarom is er niet één specifiek hormoon aan te wijzen die zorgt dat je afvalt.
Lees ook: Professionele hulp bij afvallen: 7x simpele middelen!
Hoe krijg ik mijn hormonen in balans om af te vallen?
Je kunt je hormonen een handje helpen door ze beter in balans te brengen. Dit doe je door:
- Gezond, vezelrijk eten
- Regelmatig bewegen
- Voldoende slaap
- Stress verminderen
- Hydratatie
- Regelmatige maaltijden (op vaste tijden)
- Bepaalde voedingsmiddelen
- Medische hulp
Samenvatting afvallen lukt niet door hormonen
Hormonen zijn chemische boodschappers die je groei, stofwisseling en stemming regelen. Bij een trage schildklier, PCOS, een tekort aan testosteron, na een zwangerschap of tijdens de overgang, kunnen hormonale veranderingen afvallen moeilijk maken.
Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Denk aan: stress, slecht slapen, te veel bewerkt voedsel eten, stoppen met roken en bepaalde medicijnen. Gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en stress verminderen helpen om écht die kilo’s kwijt te raken.
*Goedgekeurde gezondheidsclaims.
Afvallen lukt niet hormonen
Over dit artikel
Dit artikel over ik val niet af hormonen is voor het eerst gepubliceerd op 6 juni 2024. Werken je hormonen niet mee? Er spelen nog meer hormonen een rol bij je eetlust en het afvallen, zoals ghreline, serotonine en groeihormoon. Houd je energie op peil en zorg voor een goede energiebalans, door minder te stressen, goed te slapen en gezond te eten. Probeer eventueel koolhydraten wat meer te vermijden om te kijken of dat helpt.
Bronnen hormonen en afvallen
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32641220/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29993299/
- https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/bewegen/afvallen-lukt-niet-7-redenen-waarom
Je las een bericht in de categorie:
- Afvallen lukt niet hormonen