Je doet je best: je eet gezond, beweegt en hebt een goede leefstijl. Waarom blijven die kilo’s dan toch rond je middel hangen? Er liggen een hoop stiekeme dikmakers op de loer. Want wist je dat de grootte van je bord ook kan zorgen voor extra kilo’s? En zo verklappen we je nog 9 geheimen van stiekeme dikmakers!
Dus laten we beginnen en let’s get that summer body!
Waar word ik dik van?
Er is niet één specifieke reden of product waar je dik van wordt. Één bitterbal maakt je namelijk echt niet ineens dik! Meestal spelen er meerdere factoren een rol. Simpelweg word je dikker van te veel eten en te weinig bewegen.
Als je regelmatig (te) veel calorieën binnenkrijgt zonder die te verbranden, kan je aankomen. Vooral snacks, snoep, fastfood en drankjes met veel suiker kunnen snel voor extra kilo’s zorgen. Ook weinig slapen en veel stress kunnen een rol spelen. Kortom, het draait om een balans tussen wat je eet en hoe actief je bent!
Wat zijn stiekeme dikmakers?
Wist je dat er veel producten zijn waarvan je misschien niet eens verwacht dat ze je dik kunnen maken? Hier zijn er een paar:
- Vruchtensappen en frisdranken
- Kant-en-klare maaltijden
- Granola en muesli
- Zoete koffiedrankjes
- Sportdrankjes
- Gedroogd fruit
- Sausjes en dips
- Broodbeleg, zoals bewerkt vlees of vette kaas
Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen waarom je dik kan worden. Dit zijn de top 10 dikmakers!
Lees ook: Ik wilde in mijn bovenbenen afvallen: zo deed ik dat
Waar word je dik van?
1. Veel sociale activiteiten
Ja, een borrel is hart-stik-ke gezellig. Maar vaak gaat het gepaard met alcohol, calorierijke dranken en (ongezonde) snacks. Uiteraard hoef je niet al je feestjes en sociale gelegenheden te cancelen, maar let op je inname van alcohol en snacks.
Bovendien pas je je aan aan de mensen met wie je bent. Houden je vrienden wel van een drankje en borrelhap? Dikke kans dat jij er ook intrapt. Maar met een spa rood en een gezonde snack kan het nét zo gezellig zijn!
2. Te snel eten kan je dik maken
Wie heeft het tegenwoordig niet te druk? Ook het koken en eten moet in een sneltreinvaart gebeuren. In de wereld van vandaag hebben mensen het drukker dan ooit en hebben ze de neiging om veel te snel te eten.
Signaal dat je vol zit
Helaas kan snel eten ervoor zorgen dat je dikker wordt. Dit komt doordat je lichaam tijd nodig heeft om je hersenen te vertellen dat het vol zit. Mensen die snel eten kunnen dus gemakkelijk meer eten dan hun lichaam nodig heeft voordat ze zich vol voelen.
Als je een snelle eter bent, probeer dan bewust langzamer te eten door meer te kauwen en kleinere happen te nemen.
Leestip: Hoe (snel) kun je met lijnzaad afvallen?
3. Te weinig beweging (door werk)
Wist je dat in Westerse landen de gemiddelde volwassene 9 tot 11 uur per dag zit? Veel te lang! Ons lichaam heeft beweging nodig, niet alleen om calorieën te verbranden, maar ook om andere gezondheidsproblemen te voorkomen.
Dus: als je voor je werk lang moet zitten, zorg er dan voor dat je voor je werk, tijdens de lunch of na je werk een paar keer per week beweegt. Je kunt ook proberen een sta-bureau te gebruiken.
Luister goed naar je lichaam wanneer het vol zit! Eet langzaam en bewust.
4. Je slaapt te weinig of niet goed genoeg
Wist je dat een groot deel van de Nederlanders niet goed of voldoende slaapt? Helaas kan slaaptekort ook zorgen voor extra kilo’s. Dit komt door veel factoren, waaronder hormonale veranderingen en een gebrek aan motivatie om te bewegen.
Als je moeite hebt om in slaap te vallen, probeer dan je schermen weg te leggen, een meditatie te doen of niet te laat te eten.
5. Je eet te veel bewerkt en ultrabewerkt voedsel
Wellicht een open deur, maar bewerkt en ultrabewerkt voedsel is een boosdoener wat betreft calorieën. We kennen natuurlijk allemaal gefrituurd eten, snoep, koek, gebak en chips. Maar wist je dat er nog veel meer bewerkte producten zijn?
Voorbeelden bewerkt voedsel
Wat dacht je van granola met veel toegevoegd suiker, bewerkte vleeswaren, kant-en-klare maaltijden met veel suiker en zout, sauzen met veel verzadigd vet. Er zitten veel stiekemerds tussen! Probeer dus zo puur en vers mogelijk te eten om je gewicht te bewaken.
Lees ook: Kun je met gezonde smoothies afvallen?
6. Je hebt geen tijd om te ontspannen
Veel mensen leiden een druk leven en hebben nooit tijd voor zichzelf. Herkenbaar? Dan is het tijd om even op de rem te trappen.
Helaas kan het niet hebben van tijd om te ontspannen er namelijk voor zorgen dat je je constant gestrest voelt en wat vet aankomt. Pak de oorzaak van je stress aan en probeer meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.
7. Je eet van (te) grote borden en kommen
De grootte van je borden en kommen kan een grote invloed hebben op je taille. Wist je dat al? Je herkent het vast wel dat je graag je hele bord leeg eet, ongeacht hoe vol en groot deze is.
Dit gebeurt omdat grotere borden een portie voedsel kleiner kunnen laten lijken dan het is. Hierdoor denken je hersenen dat je niet genoeg hebt gegeten. Simpelweg overstappen op kleiner servies kan je helpen om minder te eten zonder hongergevoel.
Leestip: Wat zijn symptomen van te snel afvallen?
8. Je raakt afgeleid tijdens het eten (schermen, televisie, telefoon)
Mensen eten vaak terwijl ze tv kijken, zitten te scrollen of de krant lezen. Eten terwijl je wordt afgeleid kan er echter voor zorgen dat je meer eet.
Probeer tijdens het eten alle afleiding te verwijderen en je te concentreren op je maaltijd. Dit staat bekend als “mindful eten”. Eet langzaam en bewust, en je zult merken wanneer je vol zit!
Laat je niet afleiden door schermen wanneer je eet. Full focus on your meal, baby!
9. Vloeibare calorieën, laat die frisdrank maar staan!
Het drinken van vruchtensappen, frisdranken en andere dranken kan ervoor zorgen dat je dikker wordt. Je hersenen registreren calorieën uit dranken niet op dezelfde manier als calorieën uit voedingsmiddelen, wat betekent dat je waarschijnlijk compenseert door later meer te eten.
Pure producten zoals verse groenten en fruit
Haal je calorieën uit pure voedingsmiddelen in plaats van uit dranken. Pure voedingsmiddelen zoals vers fruit, hebben meer tijd nodig om te kauwen en door te slikken, wat betekent dat je hersenen meer tijd hebben om hongersignalen te verwerken.
Lees ook: Een slanke taille in een week, kan het?
10. Je eet niet genoeg eiwitten, vezels en groenten
Een gebrek aan eiwitten, vezels en groenten in je dieet kan ervoor zorgen dat je dikker wordt. Probeer om je eiwitinname te verhogen meer eiwitrijke voedingsmiddelen te eten, zoals eieren, vlees, vis, tofu en linzen.
Ook een gebrek aan vezels in je dieet kan ervoor zorgen dat je dikker wordt. Dit komt omdat vezels helpen je eetlust onder controle te houden zodat je langer vol zit
Als je het moeilijk vindt om je groenten en fruit te eten, zijn hier een paar handige tips:
- Voeg ‘s ochtends wat fruit toe aan je havermout of yoghurt
- Maak wat rauwe groentesticks klaar en neem ze mee naar je werk
- Voeg veel gehakte groenten toe aan je soepen, stoofpotjes en pasta’s
- Neem altijd een stuk fruit mee in je tas
- Voeg ook bij je lunch groenten toe, zoals snoeptomaatjes of maak een warme maaltijd
Leestip: Hoe helpt een detox kuur jou met afvallen?
De conclusie van dikmakers
Je wordt niet dik van één specifieke oorzaak, maar van een combinatie van factoren zoals te veel eten en te weinig bewegen. Snacks, suikerhoudende dranken en fastfood zijn bekende boosdoeners. Maar ook bestaan er stiekeme dikmakers, bijvoorbeeld vruchtensappen, granola, sportdrankjes, en broodbeleg. Daarnaast spelen snel eten, weinig beweging, slecht slapen en stress een rol. Het draait allemaal om balans in je leefstijl!
Dikmakers
Extra informatie
Over dit artikel
Dit artikel over waar word je dik van is voor het eerst gepubliceerd op 20 juni 2024. Merk je dat je dik wordt? Gefrituurde producten zijn altijd dik makers. Met een personal training, personal trainers of personal trainer kun je intervaltraining of krachttraining doen om slanker te worden en spierkracht te verbeteren. Stiekeme dikmakers zijn bijvoorbeeld ook pesto, sushi, pindakaas en kant-en-klare hummus, volle melk, avocado en baked producten. Je kunt door stiekeme dikmakers in een neerwaartse spiraal raken waardoor je negatief zelfbeeld alleen maar slechter wordt. Heb je een energie dip? Eet dan een banaan of groene groente zoals broccoli. Drink daarnaast genoeg water en zorg dat je jezelf niet gaat saboteren met ongezonde snacks.
Bronnen
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26100137/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24236168/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235215461500131X
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197458016000233
Je las een bericht in de categorie:
- Dikmakers