Gewichtstoename na sterilisatie als vrouw: wat te doen?

Te veel extra kilo’s zijn nooit fijn, al helemaal niet na zo’n ingreep. Maar hoe kom je af van die extra kilo’s? En komt het eigenlijk wel écht door het steriliseren?

Vrouw poseert bij gewichtstoename na sterilisatie vrouw

Heb je een sterilisatie achter de rug en ben je wat kilo’s aangekomen? Of twijfel je over de behandeling, omdat je bang bent voor gewichtstoename? Logisch. Sterilisatie is letterlijk en figuurlijk een flinke ingreep. En als je daardoor ook nog eens extra kilo’s erbij krijgt wordt het al helemaal spannend. Maar klopt het wel dat je aankomt na sterilisatie? Of is het maar een fabeltje?

Wij leggen je alles uit en geven je tips om duurzaam af te vallen. Let’s get that killer body!

Wat is vrouwelijke sterilisatie?

Vrouwelijke sterilisatie is een permanente procedure om zwangerschap te voorkomen. Kortom: je bent na de sterilisatie niet meer vruchtbaar. Het werkt als het ware door de eileiders te blokkeren. Als vrouwen ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen, kan sterilisatie een goede optie zijn. Het is een iets ingewikkeldere en duurdere procedure dan sterilisatie bij mannen (vasectomie). 

Vrouwen in de leeftijd van 40-44 jaar gebruiken vaker vrouwelijke sterilisatie dan alle andere leeftijdsgroepen. Er zijn twee hoofdsoorten vrouwelijke sterilisatie: chirurgische en niet-chirurgische.

Slanker én minder honger
#1 in Slank supplementen
Daily Co Skinny Support Glucomannan 24.95
Bekijk Product

Wat is het verschil tussen chirurgische en niet-chirurgische sterilisatie?

De chirurgische ingreep is een tubaligatie, waarbij de eileiders worden doorgesneden of afgesloten. Dit wordt ook wel het afbinden van je eileiders genoemd. De ingreep wordt meestal uitgevoerd door middel van een minimaal invasieve operatie die laparoscopie wordt genoemd. Het kan ook gedaan worden vlak na een vaginale bevalling of een keizersnede. 

Bij niet-chirurgische procedures worden er apparaatjes in de eileiders geplaatst om ze af te sluiten. De apparaatjes worden via de vagina en baarmoeder ingebracht en er is geen incisie voor nodig.

Lees ook: Helpen smoothies om af te vallen? 10 smoothie dieet tips!

Hoe werkt sterilisatie bij vrouwen?

Sterilisatie blokkeert of verzegelt de eileiders. Hierdoor kan de eicel de baarmoeder niet bereiken en kan ook het sperma de eicel niet bereiken. Zonder bevruchting van de eicel kan er geen zwangerschap ontstaan. Tubaligatie is direct na de ingreep effectief. Bij een niet-chirurgische sterilisatie kan het tot drie maanden duren voordat het littekenweefsel zich vormt. De resultaten van beide procedures zijn meestal blijvend met een kleine kans op mislukking.

Vrouw wil afvallen na sterilisatie

Krijg je last van gewichtstoename na sterilisatie?

Hoewel veel vrouwen bang zijn voor gewichtstoename na sterilisatie, is deze angst niet reëel. Er is namelijk geen bewijs dat je aankomt wanneer je bent gesteriliseerd. Een verklaring zou kunnen zijn dat vrouwen op latere leeftijd zich laten steriliseren en dat op gewicht blijven op latere leeftijd sowieso uitdagender kan zijn. 

Deze gewichtstoename heeft echter niets te maken met de sterilisatie zelf. 

10 tips voor effectief afvallen

Misschien ben je niet aangekomen als gevolg van sterilisatie, maar je kan natuurlijk alsnog de wens hebben om wat af te vallen. Daarom hebben we 10 simpele – maar effectieve – tips waarmee je duurzaam en gezond afvalt. Laten we beginnen met tip nummer 1!

Leestip: Kun je met gember afvallen? 4 geheimen van gemberthee!

1. Eet bewust en geniet ervan

Eten is leuk! Dus neem ook de tijd om ervan te genieten. Zet de tv uit, leg je telefoon weg en concentreer je op wat je eet. Dit helpt je om je eten echt te proeven en sneller vol te zitten. Je hersenen hebben namelijk de tijd om een signaal te ontvangen dat je vol zit. Bovendien geniet je veel meer van je eten!

Dit wordt ook wel “mindful eten” genoemd. Focus je op het snijden van de groenten, het koken, ruik en proef zonder afleiding van de televisie of je telefoon. Probeer ook tijdens het eten wat pauzes in te lassen tussen de happen door. 

2. Kies voor volwaardige, onbewerkte voedingsmiddelen

Probeer zoveel mogelijk onbewerkte en volwaardige producten te eten, zoals groenten, fruit, volkoren granen, en mager vlees en zuivel. Deze zitten boordevol voedingsstoffen en houden je langer verzadigd. 

Een zak chips is op de bank zo weg, maar van een goed gevulde salade vol knapperige groenten blijf je een stuk langer vol zitten waardoor je ook minder de behoefte krijgt om te snacken. 

Sterilisatie is geen directe oorzaak van gewichtstoename.

3. Beperk suikers en snelle koolhydraten

Probeer de hoeveelheid suiker en snelle koolhydraten, zoals wit brood, koek en snoep, te beperken. Deze zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor je snel weer honger krijgt en je ook eerder futloos voelt. Kies in plaats daarvan voor complexe koolhydraten, zoals volkoren pasta en zoete aardappelen, die je langer energie geven.

Die energie zorgt er vervolgens ook voor dat je je energieker voelt om bijvoorbeeld naar buiten te gaan en te gaan sporten. Win-win dus!

Lees ook: Omad dieet: schema, ervaringen & resultaten

4. Hydrateer, hydrateer, hydrateer!

Soms verwarren we dorst met honger. Drink daarom altijd voldoende water gedurende de dag; een goede richtlijn is ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. We hebben water niet alleen nodig om te kunnen functioneren, maar soms verwarren we het ook met honger. 

Vind je water maar saai? Probeer dan je water op te spicen met bijvoorbeeld verse munt, gember of vers of bevroren fruit. Zo krijgt je water toch een lekker smaakje, zonder extra calorieën toe te voegen. 

5. Beweeg, maar maak het leuk voor jezelf

Je hoeft echt geen marathonloper te worden om af te vallen. Zoek een vorm van beweging die je leuk vindt, of het nu dansen, wandelen, fietsen of zwemmen is. Regelmatig bewegen helpt niet alleen bij gewichtsverlies, maar geeft ook een boost aan je humeur en energie.

Voorkom het jojo-effect

Daarom is het des te belangrijker dat je iets kiest wat je leuk vindt, zodat je het ook daadwerkelijk volhoudt en niet terugvalt op oude (ongezonde) gewoontes. En zoals bij veel dingen geldt: consistency is key! Wees consistent in je gezonde leefstijl en ga regelmatig, bijvoorbeeld drie keer per week, sporten. 

Leestip: Kun je écht met zwemmen afvallen? 9 tips & trainingsschema!

6. Zorg voor voldoende en kwalitatieve slaap

Slaap is superbelangrijk voor ons lichaam, maar ook voor gewichtsverlies. Als je niet genoeg slaapt, kan dit je hongerhormonen uit balans brengen, waardoor je vervolgens meer gaat snacken. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht en maak er ook echt een prioriteit van.

Vrouw maakt gezonde keuze na gewichtstoename na sterilisatie

7. Maak slimme en gezonde snack keuzes

Het is zeker niet erg om te snacken, want we hebben allemaal weleens trek tussendoor. Maar kies voor gezonde opties zoals een handje noten, een stuk fruit, of magere yoghurt. Dit voorkomt dat je de koelkast leeg plundert bij een energiedip. Of een klein stukje pure chocolade kan ook geen kwaad!

Zorg in ieder geval dat je voldoende gezonde snackopties op je boodschappenlijst zet zodat je altijd iets in huis hebt wat vullend is, maar ook voedzaam. Probeer suikerrijke en sterk bewerkte producten niet in huis te halen, dan wordt het ook minder verleidelijk om deze te eten wanneer je trek hebt. 

Lees ook: Hoe kun je écht snel vet verbranden? 10 tips!

8. Luister naar je lichaam

Eet als je honger hebt en stop als je vol zit. Easy as that. Het klinkt supersimpel, maar vaak eten we uit gewoonte of verveling. Probeer ook te herkennen wanneer je emotioneel eet en zoek andere manieren om met je gevoelens om te gaan, zoals een wandeling maken in de natuur of een goede vriend(in) bellen.

Door je eigen (eet)patronen te herkennen, kun je eerder ingrijpen wanneer je simpelweg gaat eten uit verveling of emotie.

9. Plan je maaltijden en bereid voor

Het is veel makkelijker om gezonde keuzes te maken als je voorbereid bent. Dan is de kans namelijk kleiner dat je naar ongezonde producten grijpt. Plan je maaltijden daarom voor de week en doe boodschappen met een lijstje. Zo voorkom je dat je kiest voor gemakkelijke, maar minder gezonde opties!

En hoe pak je dit aan? Je kunt bijvoorbeeld een weekmenu opstellen, waarin je alvast vastlegt wat je die week gaat eten. Van ontbijt tot en met avondeten en natuurlijk gezonde tussendoortjes. Door een planning te maken wordt het ook makkelijker je boodschappen hierop aan te passen en het scheelt ook nog tijd en geld!

Wil je afvallen? Eet gezond, sport regelmatig, slaap goed en wees lief voor jezelf. Jij kunt dit!

10. Wees geduldig en lief voor jezelf

Afvallen is een proces en gaat niet van de ene op de andere dag (tenminste, niet als je op een gezonde manier wilt afvallen!). Verwacht geen wonderen en wees geduldig met jezelf. Het is oké om af en toe een misstap te maken. Leer ervan en ga door zonder jezelf te veel te bekritiseren.

Leestip: 1200 calorieën dieet: weekmenu, uitleg & tips

Krijg je meer buikvet na sterilisatie als vrouw?

Nee, ook dit is een fabel. Je krijgt geen extra buikvet na sterilisatie. In feite verandert er bij de meesten maar weinig na de ingreep. Veel vrouwen maken zich zorgen over gewichtstoename en buikvet na sterilisatie, maar dit lijkt meer te maken te hebben met leeftijd en veranderingen in leefstijl dan met de procedure zelf.

Ook kun je tijdens de menopauze gewichtstoename opmerken. Maar dit heeft ook niks te maken met een eventuele sterilisatie die je hebt gehad. Maar ben je ontevreden over die extra kilo’s? Dan kunnen bovenstaande 10 tips je zeker helpen!

Vrouw zonder gewichtstoename na sterilisatie

Wat zijn de voordelen van vrouwelijke sterilisatie?

Vrouwelijke sterilisatie is een goede optie voor vrouwen die een effectieve en permanente geboortebeperking willen. Het is veilig voor bijna alle vrouwen en heeft een extreem laag mislukkingspercentage. Sterilisatie is effectief zonder dezelfde bijwerkingen als andere methoden, zoals anticonceptiepillen, het implantaat of zelfs het spiraaltje. De procedure heeft bijvoorbeeld geen invloed op je hormonen, menstruatie of seksueel verlangen. Er zijn ook aanwijzingen dat vrouwelijke sterilisatie het risico op eierstokkanker licht kan verlagen.

Lees ook: Eiwitrijk dieet: afvallen, schema & tips!

Wat zijn de nadelen van vrouwelijke sterilisatie?

Omdat het permanent is, is sterilisatie geen goede optie voor vrouwen die in de toekomst zwanger willen worden. Sommige eileiders kunnen worden teruggedraaid, maar terugdraaien werkt vaak niet. Vrouwen moeten niet rekenen op de mogelijkheid van een omkering. Bovendien is een niet-chirurgische sterilisatie nooit omkeerbaar. 

Wanneer beter geen sterilisatie?

Als er een kans is dat je in de toekomst een kind wilt, is sterilisatie waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Praat met je arts over andere opties. In tegenstelling tot sommige andere methoden van geboortebeperking, helpt vrouwelijke sterilisatie vrouwen niet die problemen met de menstruatiecyclus willen of moeten aanpakken. Bespreek altijd met je huisarts je wensen en de voor- en nadelen van anticonceptie. 

Samenvatting gewichtstoename na sterilisatie vrouw

Nog even in het kort: vrouwelijke sterilisatie is een (permanente) vorm van anticonceptie waarbij de eileiders worden geblokkeerd om zwangerschap te voorkomen. Er zijn twee hoofdtypen: chirurgisch (zoals tubaligatie) en niet-chirurgisch, waarbij apparaatjes worden ingebracht om de eileiders af te sluiten. Deze methoden zijn bijna altijd effectief en permanent.

Maar kun je gewichtstoename krijgen na sterilisatie? Ja dat kan, maar dat komt dan niet door de sterilisatie zelf. Er is namelijk geen bewijs voor dit verband. Natuurlijk kan het alsnog zijn dat je graag wilt afvallen. In dat geval is het belangrijk dat je evenwichtig en puur eet, voldoende slaapt, rustig eet en gezonde en slimme keuzes maakt. You got this!

Slanker én minder honger
#1 in Slank supplementen
Daily Co Skinny Support Glucomannan 24.95
Bekijk Product
Gewichtstoename na sterilisatie vrouw

Over dit artikel

Dit artikel over gewichtstoename na sterilisatie vrouw is voor het eerst gepubliceerd op 26 juli 2024. Na een kijkoperatie of sterilisaties kom je langzaam uit narcose. Je kunt eventueel nog pijnbestrijding krijgen. Of de sterilisatie door je verzekering wordt gedekt, dien je altijd na te vragen. Na de sterilisatie heb je nog wel de menstruatie die je voorheen had en dien je ook voorbehoedsmiddelen zoals een condoom te gebruiken om soa’s te voorkomen. Wil je een jojo-effect is je gewicht voorkomen? Kies dan voor een duurzame oplossing van je extra kilo’s. 

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Gewichtstoename na sterilisatie vrouw
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.