Ik val niet af door te weinig eten (10 effectieve tips!)

Je eet gezond, let op je calorieën en vermijdt bewerkte producten. Maar toch blijft die weegschaal maar hangen op hetzelfde cijfer! Hoe kan dat nou? En wat kun je eraan doen? Wij leggen het je uit!

Vrouw zegt ik val niet af

Let je extra goed op je calorie-inname? En eet je voor je gevoel extreem gezond? Maar zie je geen verandering op de weegschaal? Frustrerend! Als je minder eet – of in ieder geval minder calorieën consumeert – zou je toch denken dat je afvalt. Helaas is dat niet altijd het geval, en dat kan verschillende redenen hebben. 

Wil je weten wat deze redenen zijn? Of nog belangrijker: wat je ertegen kunt doen? Wij verklappen het met deze 10 handige tips!

Niet afvallen door te weinig eten?

Je lichaam is ontworpen om vet op te slaan voor tijden waarin voedsel schaars is, waardoor afvallen voor de meesten een uitdaging is. Factoren voor overgewicht zijn onder andere genetica, leeftijd, voeding, lichaamsbeweging en hormonen.

Als je worstelt met afvallen, weet je dat er geen sluiproutes zijn. Eén sleutel tot afvallen is om meer calorieën te verbranden dan je eet. Hoe makkelijk dat ook klinkt, meestal is het dat niet. Het gaat er niet alleen om dat je tijd vindt om te sporten of dat je de salade boven de hamburger kiest; het gaat erom dat je je dagelijks inzet voor je gezondheid op verschillende fronten. 

Weinig eten en niet afvallen: hier komt het door

Je hebt (nog) niet de juiste houding

Als je alleen maar bezig bent met je gezondheid om af te vallen of om er op een bepaalde manier uit te zien, zal het moeilijk zijn om blijvend gewicht te verliezen. Gewichtsverlies is een mooi doel, maar iets anders vinden om je te motiveren kan helpen.

Het kost tijd om af te vallen en je moet jezelf tijdens de hele reis motiveren. Eén manier is om meer redenen te vinden om gezond te zijn. Herinner jezelf aan alle voordelen van lichaamsbeweging, zoals meer energie, een beter humeur en een betere nachtrust, om er maar een paar te noemen.

Lees ook: 5 kilo afvallen in 3 weken of 1 week? 7 beste afslanktips!

Je trainingen sluiten (nog) niet goed aan (je verbrandt te weinig)

Het is moeilijk om af te vallen als je niet consequent traint. En ja, het is mogelijk om af te vallen met alleen een gezond dieet, maar je bereikt waarschijnlijk op een gegeven moment een afvalplateau.

Je hoeft geen uren in de sportschool door te brengen; stel gewoon een redelijk trainingsschema op dat je elke week kunt volgen. Het gaat er niet om dat je de allerzwaarste workouts doet – het gaat erom dat je iets vindt dat je leuk vindt en waarmee je op de lange termijn doorgaat. Consistency is key!

Kies bijvoorbeeld voor hardlopen, fietsen, HIIT, fitness, roeien of zwemmen. Beweeg minstens 150 minuten per week matig intensief, of 75 minuten intensief. 

Vrouw kan van te weinig eten niet afvallen dus gaat sporten

Je eet niet gezond en bewust

Het veranderen van je eetgewoonten is essentieel voor gewichtsverlies. Dat betekent consequent werken aan het vervangen van ongezonde voeding door gezondere keuzes.

Hierbij kan helpen:

  • Een eetdagboek bijhouden
  • Meer tijd besteden aan het lezen van voedseletiketten
  • Thuis maaltijden bereiden
  • De juiste portiegrootte aanhouden
  • Bewuste keuzes maken over wat je eet, in plaats van gedachteloos eten

Wil je blijvend gewicht verliezen of in ieder geval tot aan je streefgewicht? Verander dan echt je eetgewoontes op een gezonde manier. Ga geen crashdieet volgen, maar maak gezonde, bewuste keuzes die je ook volhoudt. 

Uiteindelijk gaat het er niet om dat je niks lekkers meer mag eten. Je kunt nog steeds genieten van iets ongezonds, maar niet dagelijks. Het komt erop neer dat je bereid moet zijn om eerlijk naar je eetpatroon te kijken en, zelfs als je één ding tegelijk verandert, uit te zoeken hoe je calorieën kunt verminderen.

Eet je weinig calorieën, maar val je niet af? Dan kan verschillende redenen hebben zoals een ongezonde leefstijl, te weinig beweging of onrealistische doelen.

Leestip: 30 kilo afvallen: kan dat zonder operatie?

Je leefstijl aanpassen

Als je gezond wilt leven, moet je bereid zijn om je levensstijl te veranderen. Dat betekent niet dat je alles van de ene op de andere dag moet veranderen, maar dat je open moet staan voor nieuwe manieren om dingen aan te pakken. Een aantal dingen die je zou kunnen veranderen voor een gezonder leven:

  • Doorbreek ongezonde dagelijkse routines. Sta eerder op om je lunch voor te bereiden of een workout te doen, gebruik je lunchpauze om te sporten of ga wandelen in plaats van zitten. Mensen gebruiken een drukke agenda als excuus om niet gezond te zijn, maar dat is geen goede reden!
  • Let op hoe je je vrije tijd besteedt. Misschien moet je nieuwe regels opstellen om te beperken hoeveel tv je kijkt of hoe lang je achter de computer zit. Let op hoe je je tijd doorbrengt en waar je uit balans bent, zodat je meer beweging kunt toevoegen.
  • Ruim je voorraadkast op van junkfood. Hoe toegewijd je ook bent, iets ongezonds voor je neus hebben zal het moeilijker maken dit te weerstaan. Richt je omgeving zo in dat deze je doelen ondersteunt in plaats van saboteert.

Je omgeving goed aan laten sluiten

Soms heb je geen controle over de dingen om je heen. Op je werk ben je omringd door verleidingen – gebak van de jarige collega, snackautomaten en een lekker drankje op de vrijdagmiddagborrel. En hoe zit het met je huis? Je voorraadkasten? Of vrienden die je uitnodigen voor een etentje?

Omring jezelf met dingen (en mensen) die je inspanningen om gezond te worden ondersteunen. Dat kan betekenen dat je geld uitgeeft aan trainingsapparatuur voor thuis, een hoekje van je huis inricht voor je spullen of een paar avonden per week de tv omruilt voor een workout.

Richt een omgeving in die gezonde keuzes aanmoedigt. Soms kan het al genoeg zijn om je keuken binnen te lopen en een schaal vers fruit te zien om je eraan te herinneren wat je probeert te bereiken.

Lees ook: Helpen smoothies om af te vallen? 10 smoothie dieet tips!

Vrouw zal niet aankomen door te weinig eten

Je krijgt geen steun van buitenaf

Hoewel gezond worden iets is wat je alleen doet, helpt het om een ondersteunende omgeving te hebben. Zoek steun bij het afvallen bij vrienden en familie die begrijpen wat je doet en bereid zijn om mee te doen of te helpen.

Als je een partner hebt die voedsel wil blijven eten dat jou in verleiding brengt, maak dan plannen zodat je toch je doelen kunt bereiken (en je relatie kunt behouden ;)). Omring jezelf met mensen die je steunen en vermijd mensen die dat niet doen. Een trainingsmaatje is ook een perfect idee voor steun én motivatie!

Je houdt geen rekening met je mentale gezondheid

Als je andere redenen hebt voor overgewicht – vroegere trauma’s, depressies of andere problemen – is het al helemaal een uitdaging om af te vallen. Voor veel mensen is eten een troost en iets waar ze op vertrouwen om met hun emoties om te gaan. Ook kan stress ervoor zorgen dat je te weinig tijd neemt om je lichaam met gezond eten te voeden. 

Een zorgverlener (zoals je huisarts) kan je helpen om meer te weten te komen over emotioneel eten en hoe je het misschien doet zonder het te beseffen. Leer waarom je keuzes maakt en ga de confrontatie aan.

Wees flexibel en tegelijkertijd lief voor jezelf. Je bent al goed bezig!

Lees ook: Kun je met gember afvallen? 4 geheimen van gemberthee!

Je doelen zijn onrealistisch

Als je onmogelijke doelen hebt gesteld, zul je gegarandeerd falen. En dat demotiveert ontzettend! Gewichtsverlies wordt moeilijk te bereiken als je het gevoel hebt dat je voortdurend faalt.

Als dat jouw ervaring met afvallen is, is het geen wonder dat je steeds weer afhaakt. Het is daarom belangrijk om redelijke doelen te stellen en lief te zijn voor jezelf. 

Je bent niet flexibel genoeg

Je hoort veel over veranderingen in je leefstijl, maar het zijn de dagelijkse keuzes die je op de proef stellen. Wat gebeurt er als je laat moet werken en niet naar de sportschool kunt? Wat als je vast komt te zitten in het verkeer en je fitnessles mist? Er kan van alles gebeuren op een dag waardoor je van je pad raakt.

De truc is om flexibel te zijn. Het helpt als je altijd voorbereid bent. Zorg dat je trainingsschoenen in de auto hebt, zodat je bij het park kunt stoppen voor een snelle wandeling. Houd wat te eten bij de hand, zodat als je vast komt te zitten in het verkeer, je een gezonde snack hebt voor je training.

Leestip: Omad dieet: schema, ervaringen & resultaten

Je onwil om te falen

Je zult niet elke dag perfect zijn. Als je een perfectionist bent, moet je begrijpen dat we niet elk aspect van het leven onder controle hebben.

Op goede dagen eet je al je fruit en groenten, zeg je nee tegen die pizza en sport je zelfs als je moe bent. Op slechte dagen word je te laat wakker, vergeet je je lunch mee te nemen, eet je een extra stuk taart op het verjaardagsfeestje van je vriend of sla je je workout over.

Slechte dagen horen erbij. Dat betekent echter niet dat je slecht bezig bent! De truc is om nooit op te geven, zelfs niet als het even wat minder gaat. Morgen is er weer een dag en dan ga je weer knallen!

Vrouw denkt ik val niet of door te weinig eten

Te weinig calorieën eten en toch niet afvallen 

Te weinig calorieën eten en toch niet afvallen? Het kan inderdaad gebeuren dat je weegschaal blijft hangen, terwijl je voor je gevoel maar weinig eet. Dat kan komen door je stofwisseling die vertraagt als je te weinig eet. Je lichaam denkt dat het in de “spaarstand” moet en verbrandt minder energie. Ook kan stress of slaapgebrek een rol spelen. 

Let er dus op dat je wel voldoende blijft eten en ook kiest voor pure producten zoals veel groenten, fruit, noten, zaden, (mager) vlees, vis, zuivel, eieren en alles dat je voorziet van voedingsstoffen. Vraag eventueel advies aan je huisarts of diëtist om samen een persoonlijk plan op te stellen. 

Lees ook: Kun je écht met zwemmen afvallen? 9 tips & trainingsschema!

Samenvatting weinig eten en niet afvallen

Let je goed op je calorie-inname maar lijk je maar niet af te vallen? Dat kan inderdaad voorkomen. De reden waarom je niet afvalt kan verschillend zijn, zoals ongezonde voeding, te weinig beweging, stress, verminderde slaap, onrealistische doelen en nog veel meer. Neem jouw afvalproces nog eens onder de loep en kijk waar de kink in de kabel zit. 

En onthoud: wees lief voor jezelf! Je doet je best en dat is al het halve werk. Good luck!

Niet afvallen door te weinig eten

Extra informatie eet weinig niet afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over ik val niet af is voor het eerst gepubliceerd op 7 augustus 2024. Afvallen door weinig eten? Het is mogelijk. Ben je een onbewuste eter? Of eet je juist bewust? Je kan zo goed letten op je eten, maar soms lijk je maar niet af te vallen. Het kan ook zijn dat je spiermassa groeit, waardoor je “zwaarder” wordt. Wil je met een specialist aan de slag? Check dan je verzekering wat wordt gedekt en wat je eigen risico is. Ook andere factoren, zoals bijvoorbeeld hormonen (een spiraal of ander anticonceptiemiddel) of je metabolisme (genen) kunnen een rol spelen bij het afvallen. Lukt afvallen niet? Raadpleeg dan een zorgverlener. Door niet te eten los je het niet altijd op, want het is belangrijk dat je wél voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Niet afvallen door te weinig eten
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.