Love handles kwijtraken met trainen? 12 tips die ECHT werken!

Love handles zijn stukjes huid die zich uitstrekken vanaf de heupen. Ook jij kunt deze love handles misschien verminderen met afvallen en training. Lees je mee?

love handles tips

In combinatie met strakke kleding kunnen lovehandles wat meer opvallen, maar ze worden echt niet alleen veroorzaakt door strakke kleding. Ze duiden op overtollige vetophoping rond de heupen en de buikstreek.

Wat zijn love handles?

Love handles zijn de vetophopingen aan de zijkanten van je middel en net boven je heupen. Ze ontstaan door een combinatie van factoren zoals slechte voeding, gebrek aan beweging, stress en genetica. Love handles kunnen hardnekkig zijn en zijn vaak moeilijk te verminderen zonder een gezonde levensstijl.

Hoewel ze geen direct gezondheidsrisico vormen, wordt een lovehandle vaak door zowel mannen als vrouwen als ongewenst gezien, en kunnen ze bijdragen aan een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en diabetes, wanneer ze gepaard gaan met overgewicht en een ongezonde levensstijl.

Oorzaak

De onderliggende oorzaak van love handles is het vasthouden van vet. Over het algemeen stapelen vetcellen zich op wanneer je lichaam te veel calorieën binnenkrijgt of wanneer je niet evenveel calorieën verbrandt als je verbruikt.

Na verloop van tijd kunnen deze vetcellen opvallen omdat ze zich ophopen op bepaalde plekken, zoals rond je middel. Vet kan zich overal in het lichaam ophopen, maar er zijn bepaalde factoren die de kans op vetophoping in de heup, onderrug en buik vergroten.

Factoren die bijdragen aan de vorming van love handles zijn onder andere:

  • Hormonen, vooral te veel cortisol
  • Leeftijd (buikvetophoping komt vooral voor naarmate je ouder wordt)
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Voeding met veel vetten, suikers en calorierijk voedsel
  • Slaaptekort
  • Niet gediagnosticeerde of onbehandelde aandoeningen die je stofwisseling vertragen (hypothyreoïdie – of een onderactieve schildklier – maakt het bijvoorbeeld moeilijk om extra calorieën te verbranden)
love handles vrouw

Hoe kun je love handles wegwerken als vrouw?

Het wegwerken van he love handles vereist van jou als vrouw een holistische benadering die veel verder gaat dan alleen lichaamsbeweging. Hieronder hebben we de 12 beste strategieën voor vrouwelijke lovehandles uitgewerkt. Het is minder lastig dan je denkt!

1. Stop met toegevoegde suiker

Gezond eten is belangrijk als je wilt afvallen in welk lichaamsdeel dan ook. Het schrappen van toegevoegde suiker is een van de beste manieren om je eetpatroon op te schonen.

Toegevoegde suiker zit in voedingsmiddelen en dranken zoals koekjes, snoep, sportdrank en frisdrank. De term is niet van toepassing op de natuurlijke suiker in gezonde voedingsmiddelen zoals heel fruit.

Behalve dat het in verband wordt gebracht met een heleboel gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, metabool syndroom en diabetes, kan het eten van te veel toegevoegde suiker leiden tot een verhoogde hoeveelheid lichaamsvet, vooral in de buikstreek.

Zoetstoffen zoals kristalsuiker, glucose-fructosestroop, honing en agave nectar bevatten allemaal een enkelvoudige suiker genaamd fructose. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat fructose, vooral uit gezoete dranken, zorgt voor een toename van buikvet.

Bovendien zitten de meeste suikerrijke voedingsmiddelen boordevol calorieën, maar bevatten ze weinig voedingsstoffen. Afkicken van suiker kan je dus helpen bij het verminderen van lichaamsvet, waaronder love handles.

Lovehandles verliezen betekent ook: gezond eten.

2. Focus op gezonde vetten

Het eten van gezonde vetten zoals avocado’s, olijfolie, noten, zaden en vette vis kan helpen om je taille slanker te maken. Gezonde vetten smaken niet alleen heerlijk, ze geven je ook een vol gevoel, waardoor je gedurende de dag minder calorieën binnenkrijgt.

Uit een onderzoek onder meer dan 7000 mensen bleek dat wanneer deelnemers een vetrijk mediterraan dieet aten aangevuld met olijfolie, ze een grotere hoeveelheid gewicht verloren en minder buikvet verzamelden dan degenen die een vetarm dieet volgden.

Het vervangen van voedingsmiddelen met minder voedingsstoffen door gezonde vetten kan je helpen om lichaamsvet te verliezen. Dit kan zo simpel zijn als het toevoegen van een paar plakjes lekkere avocado aan je maaltijd.

Uit een onderzoek bleek zelfs dat mensen die avocado’s eten over het algemeen minder wegen en minder buikvet hebben dan mensen die dat niet doen.

Hoewel gezonde vetten veel calorieën bevatten, kan het opnemen van gematigde hoeveelheden in je dieet je helpen om kilo’s kwijt te raken.

vrouw zonder lovehandles

3. Vullen met vezels

Het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels aan je dagelijkse routine kan je helpen om van je hardnekkige love handles af te komen. Oplosbare vezels zitten in voedingsmiddelen zoals bonen, noten, haver, groenten en fruit.

Het helpt je langer een vol gevoel te houden door de spijsvertering te vertragen en hongergevoelens te verminderen.

Het is aangetoond dat het langdurige gevoel van volheid dat vezels geven het aantal calorieën dat mensen gedurende de dag binnenkrijgen vermindert, wat leidt tot gewichtsverlies.

Een onderzoek toonde aan dat wanneer mensen de hoeveelheid oplosbare vezels die ze aten verhoogden met slechts 10 gram per dag gedurende vijf jaar, ze gemiddeld 3,7% van hun visceraal vet, een schadelijk soort buikvet, verloren.

Bovendien zitten hele voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels meestal ook boordevol voedingsstoffen. Bovendien zijn ze goed voor de vriendelijke, gezondheidsbevorderende bacteriën in je darmen.

Lees ook: Ik wil afvallen maar heb altijd honger

5. Minder stress

Stress heeft een sterk negatieve invloed op zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid en kan er zelfs voor zorgen dat je buikvet aankomt.

Dit komt doordat stress de productie van het hormoon cortisol in gang zet. Ook bekend als het stresshormoon, wordt cortisol geproduceerd door je bijnieren als reactie op stressvolle situaties.

Hoewel dit een normale functie is, kunnen langdurige stress en overmatige blootstelling aan cortisol ongewenste bijwerkingen veroorzaken zoals angst, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en gewichtstoename.

Veel onderzoeken hebben een verband gelegd tussen verhoogde cortisolniveaus en gewichtstoename, vooral rond de buik en het gebied van de love handles.

Om stress te verminderen en buikvet te voorkomen, kun je je richten op activiteiten zoals yoga en meditatie waarvan is aangetoond dat ze het cortisolniveau verlagen.

Stress heeft indirect ook invloed op je lovehandles. Vermijden dus!

6. Slaap voldoende

Net als stress, verhoogt te weinig slaap het cortisolniveau in het lichaam, wat kan leiden tot gewichtstoename. Studies hebben aangetoond dat mensen met slaaptekort over het algemeen meer wegen en meer lichaamsvet hebben dan mensen die voldoende slapen.

Uit een onderzoek waarbij meer dan 1000 mensen vijf jaar lang werden gevolgd, bleek dat degenen die minder dan vijf uur per nacht sliepen meer wogen en meer buikvet hadden dan degenen die zeven tot acht uur per nacht sliepen.

Slaapgebrek is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes en obesitas.

Om te voorkomen dat je aankomt door onvoldoende slaap, streef je naar zeven tot acht ononderbroken uren slaap per nacht.

Lees ook over: 1 kilo per week afvallen

7. Verhoog je eiwitinname

Het toevoegen van hoogwaardige eiwitten aan je maaltijden kan je helpen vet te verliezen en een gezond gewicht te behouden. Eiwit helpt je vol te houden tussen maaltijden door en kan zelfs de drang om te snacken verminderen.

Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat diëten die rijk zijn aan proteïne effectiever zijn in het verminderen van buikvet dan diëten die weinig proteïne bevatten.

Daarnaast kan het volgen van een eiwitrijk dieet je helpen je gewicht te behouden als je eenmaal je doel hebt bereikt.

Het opnemen van hoogwaardige eiwitbronnen zoals eieren, noten, zaden, peulvruchten, zeevruchten, gevogelte en vlees in je maaltijden kan helpen bij het verminderen van overtollig vet, waaronder love handles.

love handles verwijderen met eiwitten

8. Drink water om gehydrateerd te blijven

Je lichaam goed hydrateren is een must voor een optimale gezondheid.Hoewel water de beste vloeistof is om te drinken, grijpen veel mensen naar gezoete dranken zoals sportdrank, thee en sap als ze dorst hebben.

De calorieën en suiker in gezoete dranken tellen op en kunnen ervoor zorgen dat je dikker wordt rondom de love handle.

Studies hebben aangetoond dat een hogere inname van suikerhoudende dranken verband houdt met gewichtstoename, vooral in de buikstreek.

Bovendien hebben vloeibare calorieën niet hetzelfde effect op het hongergevoel als vast voedsel, waardoor het gemakkelijker is om te veel calorieën en suiker te drinken.

Drink in plaats van suikerhoudende dranken gewoon of bruisend water of ongezoete thee.

Lees ook: Kun je met meer water drinken afvallen?

9. Complexe koolhydraten toevoegen

Geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, pasta en witte rijst inruilen voor voedzame complexe koolhydraten zoals zoete aardappelen, bonen, haver en zilvervliesrijst kan je helpen buikvet te verliezen.

In tegenstelling tot geraffineerde koolhydraten die je een hongergevoel geven, geven complexe koolhydraten je de hele dag door een verzadigd gevoel en kunnen ze je helpen minder te eten.

Dit komt omdat complexe koolhydraten langzamer worden verteerd door hun hoge vezelgehalte.

Studies hebben aangetoond dat het opnemen van vezelrijke koolhydraten in je dieet je kan helpen gewicht te verliezen, wat kan helpen bij het afslanken van lovehandles.

Uit een onderzoek onder 48 mensen bleek dat degenen die havermout aten bij het ontbijt langer vol bleven en zowel bij het ontbijt als bij de lunch minder aten dan degenen die cornflakes aten.

Vezelrijke complexe koolhydraten kiezen boven geraffineerde koolhydraten is een geweldige manier om af te vallen en van love handles af te komen.

Love handles zijn gek op wit brood en pasta. Kap ermee!

10. Start met bewuster eten

Door je te concentreren op je eten en meer aandacht te besteden aan hoe je je voelt tijdens het eten, kun je kilo’s van je middensectie kwijtraken.

Bewust eten is een oefening die je kan helpen controle te krijgen over je eetgewoonten en die ertoe kan leiden dat je minder calorieën binnenkrijgt.

Bewust(er) eten houdt in dat je aandacht besteedt aan honger- en verzadigingssignalen, langzaam eet zonder afleiding en begrijpt hoe voedsel je stemming en gezondheid beïnvloedt.

Dit is een uitstekende manier om gezonder te worden, zowel lichamelijk als geestelijk, en het is aangetoond dat het een effectieve methode is om af te vallen.

Uit een onderzoek onder 48 vrouwen met overgewicht en obesitas bleek dat bewust eten leidde tot een groter verlies van buikvet en een verlaging van het cortisolniveau, vergeleken met geen interventie.

Bovendien kan het beoefenen bewust eten je helpen om een gezond gewicht te behouden als je eenmaal je doel hebt bereikt.

Lees ook: Hoeveel val je af als je niet eet?

11. Minder alcohol

Een gemakkelijke manier om calorieën te besparen en gewicht te verliezen is door te minderen met alcoholische dranken. Te veel alcohol drinken is in verband gebracht met obesitas en een toename van lichaamsvet, vooral in het middengedeelte.

In een onderzoek onder meer dan 2000 mensen werd matig en overmatig alcoholgebruik in verband gebracht met een hoger risico op algehele en centrale obesitas. Alcohol verhoogt ook het hongergevoel door het stimuleren van hersencellen die de eetlust reguleren, waardoor je mogelijk meer calorieën consumeert.

Bovendien zitten veel alcoholische dranken vol met calorieën en toegevoegde suiker, waardoor je kunt aankomen en je love handles groeien.

Hoewel het drinken van kleine hoeveelheden alcohol in verband is gebracht met gezondheidsvoordelen zoals een verminderd risico op hartaandoeningen, is te veel drinken niet goed voor je algehele gezondheid of taille.

minder alcohol vrouw

12. Eet hele voedingsmiddelen

Een van de eenvoudigste manieren om van love handles af te komen is door een dieet te eten dat rijk is aan hele, onbewerkte voedingsmiddelen.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals fastfood, gefrituurd voedsel, snoep en tv-diners bevatten ingrediënten die niet goed zijn voor de gezondheid.

Studies tonen aan dat mensen die veel bewerkte voedingsmiddelen eten een groter risico lopen op obesitas, samen met chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen.

Het opnemen van meer hele, natuurlijke voedingsmiddelen in je dieet is een uitstekende manier om je taille te verkleinen. Gezonde hele voedingsmiddelen zijn onder andere groenten, fruit, noten, zaden, magere eiwitten en volle granen.

Thuis maaltijden bereiden met hele voedingsmiddelen, in plaats van te kiezen voor kant-en-klare gerechten, kan een andere geweldige manier zijn om love handles te verliezen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig kant-en-klare maaltijden eten die in supermarkten en fastfoodrestaurants worden verkocht, meer buikvet hebben dan mensen die dat niet doen.

Verder lezen over: Intermittent fasting tegen buikvet

Wat is de beste love handles workout?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om alleen workouts voor je love handles te proberen, is het veel effectiever gebleken om je volledige lichaam te trainen om zo (ook) het hardnekkige vet rondom je middel te verliezen.

Door full-body bewegingen en aerobe oefeningen in je routine op te nemen, verbrand je meer calorieën en werk je effectief aan een slanker lichaam. We zetten de 6 belangrijkste workouts voor je op een rij.

love handle buik vrouw

1. Lovehandles trainen doe je met je hele lichaam

Het kan verleidelijk zijn om je te richten op het deel van je lichaam waar je het meeste last van hebt, maar het hele lichaam trainen kan een effectievere manier zijn om de love handles af te slanken.

Specifieke plekken zoals de love handles trainen is geen goede manier om hardnekkig vet te verliezen en is in verschillende onderzoeken niet effectief gebleken.

Een betere manier om bestendig lichaamsvet te verliezen is door bewegingen voor het hele lichaam in je love handles workout op te nemen en aerobe oefeningen toe te voegen die een groot aantal spieren tegelijk trainen.

Studies hebben aangetoond dat oefeningen die het hele lichaam bewerken, zoals burpees of het gebruik van battle ropes, meer calorieën verbranden dan traditionele oefeningen zoals push-ups.

2. Gewichten heffen

Elke fysieke activiteit kan je helpen om je love handles te verliezen, maar het toevoegen van gewichtstraining aan je routine kan bijzonder gunstig zijn.

De termen gewichttraining, krachttraining en weerstandstraining zijn over het algemeen uitwisselbaar. Ze betekenen allemaal dat je je spieren samentrekt tegen een vorm van weerstand om kracht op te bouwen.

Terwijl je met aerobe training meestal meer calorieën verbrandt tijdens een training, helpt weerstandstraining het lichaam vetvrije spieren op te bouwen en meer calorieën te verbranden in rust.

Het is aangetoond dat het combineren van weerstandstraining met aerobe training zeer effectief is voor het verbranden van buikvet.

Uit een onderzoek onder 97 mensen met overgewicht en obesitas bleek zelfs dat een combinatie van weerstands- en aerobe training effectiever was voor het verminderen van lichaamsgewicht en buikvet dan aerobe training of krachttraining alleen.

Bovendien geeft weerstandstraining je metabolisme een lichte boost, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt.

3. Verhoog je cardio

Cardiovasculaire of aerobe training wordt gedefinieerd als elke activiteit waarbij je hartslag gedurende langere tijd omhoog gaat.

Aerobe training helpt bij het verbranden van calorieën en het verminderen van overtollig vet op het lichaam, wat kan helpen bij het afslanken van love handles.

Veel mensen voelen zich geïntimideerd door de hoge intensiteit van sommige aerobe trainingen, zoals spinning of hardlopen. Er zijn echter genoeg aerobe workouts die weinig impact hebben en geschikt zijn voor beginners.

Zwemmen, trainen op de elliptische machine of gewoon een stevige wandeling maken zijn allemaal uitstekende manieren om aan een aerobe trainingsroutine te beginnen.

Deskundigen zoals raden tevens aan om minstens 150 minuten per week aan aerobe lichaamsbeweging te doen met een gemiddelde intensiteit. Dat is ongeveer 20 minuten per dag.

Cardio werkt supergoed tegen lovehandles.

4. Probeer een HIIT-training

Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) is misschien wel een van de meest effectieve workouts om lichaamsvet te verliezen.

HIIT workouts bestaan uit korte uitbarstingen van intense aerobe oefeningen, elk gevolgd door een herstelperiode. Deze workouts zijn snel en effectief, en talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat ze je kunnen helpen om lichaamsvet te verliezen.

Uit een recent overzicht van 18 onderzoeken waaraan meer dan 800 mensen deelnamen, bleek dat HIIT effectiever was in het verminderen van lichaamsvet en het verbeteren van de cardiopulmonale conditie dan traditionele, continue oefeningen met een lage intensiteit.

Lees ook: Wat is de beste sport om af te vallen?

Daarnaast is aangetoond dat HIIT een krachtig middel is tegen love handles.

Uit een onderzoek waaraan 39 vrouwen deelnamen, bleek dat het toevoegen van HIIT aan workouts effectiever was in het verminderen van buikvet dan alleen traditionele training.

Bovendien verbrand je met HIIT workouts een ton calorieën in korte tijd, wat betekent dat je geen uren in de sportschool hoeft door te brengen.

5. Gebruik je buikspieren met pilates-bewegingen

Het kan moeilijk zijn om een effectieve workout te vinden die je ook echt leuk vindt.

Gelukkig is pilates een beginnersvriendelijke trainingsmethode die goed is voor het strakker maken van de buikspieren. De oefening helpt de flexibiliteit, houding en spierkracht te verbeteren.

Het toevoegen van pilates aan je routine kan je zelfs helpen gewicht te verliezen en je taille te verkleinen.

Uit een onderzoek onder 30 vrouwen met overgewicht en obesitas bleek dat acht weken pilates het lichaamsvet, de tailleomtrek en de heupomtrek aanzienlijk verminderde.

Pilates is geschikt voor alle leeftijden en je kunt ermee love handles wegwerken.

6. Beweeg de hele dag door

Eenvoudige manieren vinden om het aantal calorieën dat je gedurende de dag verbrandt te verhogen is een uitstekende manier om overtollig lichaamsvet te verliezen.

Veel mensen leiden een zittende levensstijl en hebben kantoorbanen waarbij ze uren achter elkaar zitten. Onderzoeken tonen aan dat langdurig zitten niet goed is voor je gezondheid of je taille.

Uit een onderzoek onder 276 mensen bleek dat elke toename van 15 minuten sedentair gedrag gepaard ging met een toename van 0,13 cm in tailleomvang. Sedentair gedrag werd gedefinieerd als achterover leunen of zitten;

Een gewoonte creëren die zo simpel is als elk half uur een timer zetten om op te staan en naar de waterkoeler te lopen, kan een groot verschil maken voor gewichtsverlies.

Investeren in een stappenteller is een geweldige manier om je stappen bij te houden en precies te zien hoeveel je gedurende de dag beweegt.

sportieve vrouw strand

Veelgestelde vragen

Hoe train je love handles weg in een week?

Simpel: niet! Het is onmogelijk om love handles in slechts één week weg te trainen. Vetverlies vereist een combinatie van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en geduld.

Om vet te verliezen, moet je je totale lichaamsvetpercentage verlagen door middel van cardio-oefeningen, krachttraining en een caloriearm dieet. Dit proces kost tijd en doorzettingsvermogen. Snel resultaat beloven dat je love handles kan weg trainen in een week leidt meestal tot ongezonde en onhoudbare methoden.

Kun je love handles verwijderen met liposuctie?

Een love handle kan ook verwijderd worden met liposuctie. Liposuctie is een cosmetische ingreep waarbij overtollig vet onder de huid wordt weggezogen. Tijdens de procedure maakt de chirurg kleine incisies en gebruikt een dunne buis, een canule genaamd, om het vet te verwijderen.

Hoewel liposuctie direct resultaat kan geven, is het belangrijk om te onthouden dat het geen oplossing is voor gewichtsverlies of een vervanging voor een gezonde levensstijl. Na de ingreep blijft onderhoud door middel van een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging cruciaal.

Wat zijn de kosten van love handles verwijderen?

Het verwijderen van love handles is prijzig: de kosten hiervan schommelen tussen de € 1.500 en € 2.500 euro, afhankelijk van de gekozen kliniek. Wie door middel van liposuctie zijn love handles wil verwijderen, moet zich wenden tot een cosmetisch kliniek, en die vallen in de categorie onverzekerde zorg. Je kunt het bedrag van deze cosmetische ingreep dus niet declareren bij je zorgverzekering.

Lees ook: Is buikvet bevriezen gevaarlijk?

Conclusie

Love handles kunnen een neveneffect zijn van overtollig lichaamsvet, vooral vet in het gebied van je heupen en onderbuik. Meer activiteit en gezonder eten kunnen bijdragen aan het verminderen van love handles als onderdeel van algeheel vetverlies, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit ook enige tijd kan duren.

Blijf bij je plan voor een gezondere levensstijl en je zult uiteindelijk zowel de esthetische als de onderliggende gezondheidsvoordelen plukken. Als het je ondanks je dieet en lichaamsbeweging niet lukt om af te vallen, ga dan naar je huisarts voor advies.

Love handles

Over dit artikel & fitness routines (dumbbell, pull-ups & deadlift workouts)

Dit artikel over de love handle is voor het eerst gepubliceerd op zaterdag 1 juni 2024. Love handles wegwerken kan effectief met een combinatie van liposuctie en natuurlijke methoden. Door mindfulness en stress management te integreren, beïnvloed je hormonen positief, wat bijdraagt aan vetverbranding. Fitness routines met dumbbell oefeningen, pull-ups, deadlifts en planking zijn essentieel. Regelmatige workouts verbeteren de bloedglucosespiegel en verhogen de vetverbranding.

Koolhydraatarm dieet en intermittent fasting

Het volgen van een koolhydraatarm dieet en intermittent fasting ondersteunt deze processen verder. Slimming gummies en een fat burner kan ook een extra boost geven. Samenwerken met een personal trainer kan helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd plan voor maximale resultaten en langdurig succes in het verminderen van love handles.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Love handles
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.