Rybelsus kopen zonder recept? Dit moet je weten

Rybelsus is met enige regelmaat in het nieuws, en een enkeling wil zelfs Rybelsus tabletten zonder recept kopen. Maar, wat is Rybelsus eigenlijk, kun je ermee afvallen en wie komt ervoor in aanmerking? Leer meer over dit medicijn.

Rybelsus

Rybelsus® is een merknaam voor semaglutide en wordt geproduceerd door Novo Nordisk, een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf met hoofdkantoor in Denemarken. Novo Nordisk heeft een lange geschiedenis in de productie van insuline en andere diabetesmedicijnen.

Rybelsus is ontwikkeld op basis van semaglutide, een GLP-1 receptoragonist die oorspronkelijk werd goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2.

YouTube video

Wat doet Rybelsus met je lichaam?

Rybelsus is een medicijn op recept dat de werkzame stof semaglutide bevat en wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes. Het werkt door de werking van het hormoon GLP-1 na te bootsen, wat de insulineproductie verhoogt en de glucagonproductie vermindert als reactie op maaltijden.

Hierdoor helpt Rybelsus de bloedsuikerspiegel te verlagen. Bovendien vertraagt dit medicijn de maaglediging, wat bijdraagt aan een verzadigd gevoel en gewichtsverlies kan bevorderen. Rybelsus tabletten worden oraal ingenomen en biedt een alternatieve toedieningsvorm voor patiënten die injecties willen vermijden.

Rybelsus helpt de eetlust onder controle te houden.

Hoe werkt het GLP-1 hormoon?

GLP-1 speelt een rol in de regulatie van de eetlust, het stimuleren van de insulineproductie en het vertragen van de maaglediging. Door de werking van dit hormoon na te bootsen, helpt Rybelsus bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel bij mensen met type 2 diabetes.

Wanneer semaglutide in het lichaam wordt ingenomen, bindt het zich aan GLP-1-receptoren, wat leidt tot een verhoogde insulineafgifte en een verminderde glucagonafgifte, afhankelijk van de glucoseconcentratie in het bloed. Dit helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en te stabiliseren.

Daarnaast vertraagt semaglutide de maaglediging, wat betekent dat voedsel langer in de maag blijft. Dit draagt bij aan een verbeterde controle van de eetlust en kan indirect helpen bij gewichtsbeheersing, hoewel Rybelsus primair is goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2.

Saxenda is overigens een injecteerbare GLP-1 agonist voor gewichtsverlies, terwijl Rybelsus een orale GLP-1 agonist is voor type 2 diabetes. Beide verminderen dus de eetlust, maar hebben verschillende toedieningsmethoden: Saxenda via injectie en Rybelsus als tablet.

rybelsus tabletten

Hoeveel val je af met Rybelsus tabletten?

Met Rybelsus tabletten van 14 mg kunnen patiënten na zes maanden gemiddeld 3,1 tot 4,4 kilo afvallen ten opzichte van het uitgangsgewicht, volgens het Assessment report van 2020. Dit gewichtsverlies varieert logischerwijs per persoon en hangt nauw samen met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Waar kan ik zonder recept Rybelsus tabletten kopen?

Rybelsus is een receptplichtig medicijn in zowel België als Nederland, wat betekent dat je deze tabletten niet zonder recept kunt kopen. Toch is er een belangrijke waarschuwing op zijn plaats, want er zijn echter dubieuze webshops die zogenaamd Rybelsus zonder recept te koop aanbieden.

Vaak zijn dit in het buitenland gevestigde nep-apotheken, aangezien de bestelling na aankoop bijna nooit wordt verzonden. Daarnaast zijn er illegale webshops die gevaarlijke namaakproducten opsturen, die een risico voor je gezondheid kunnen vormen.

Kortom, koop Rybelsus alleen met een geldig recept bij een legale apotheken.

Zonder recept in Duitsland

Rybelsus wordt ook in Duitsland verkocht, hoewel enkele grote apotheken melden dat er soms tekorten zijn van dit medicijn. Omdat Duitsland een EU-land is, geldt ook daar dat Rybelsus niet zonder recept mag worden verkocht. Als je echter een recept hebt van een Nederlandse arts, kun je deze voorleggen aan een Duitse apotheek en vragen of ze jouw bestelling kunnen verzenden.

Je kunt Rybelsus alleen met een geldig doktersrecept kopen.

Wat zijn de bijwerkingen van Rybelsus?

De meest voorkomende bijwerkingen van Rybelsus zijn misselijkheid en diarree, wat bij meer dan 10% van de patiënten voorkomt. Andere gastro-intestinale bijwerkingen, zoals braken, buikpijn, obstipatie en gastritis, komen bij 1 tot 10% van de patiënten voor.

In studies stopte 4% van de patiënten met Rybelsus vanwege de bovengenoemde bijwerkingen, die het vaakst werden gemeld tijdens de eerste maanden van behandeling. Daarnaast ervaart 1 tot 10% van de patiënten vermoeidheid.

Zwangere vrouwen

Rybelsus wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Er is onvoldoende onderzoek naar de effecten op ongeboren baby’s en zuigelingen. Als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, is het belangrijk om éérst je arts te raadplegen over het gebruik van dit medicijn.  

rybelsus 3 mg semaglutide

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Rybelsus en Ozempic?

Rybelsus en Ozempic bevatten beide semaglutide, een GLP-1 receptor agonist, maar verschillen in toedieningsvorm. Rybelsus wordt oraal ingenomen in tabletvorm, terwijl Ozempic subcutaan wordt geïnjecteerd.

En wat is het verschil met Wegovy?

Wegovy is een wekelijkse injectie met semaglutide, specifiek voor gewichtsverlies. Rybelsus is een dagelijkse pil met semaglutide, primair voor type 2 diabetes en gewichtsverlies. Zowel Wegovy als Rybelsus verminderen eetlust, maar verschillen in toedieningswijze en goedkeuring.

Hoe kom je in aanmerking voor Rybelsus?

Je komt in aanmerking voor Rybelsus als je diabetes type 2 hebt en voldoet aan specifieke criteria. Deze criteria zijn:

  • Je hebt een BMI van 30 kg/m² of hoger en gebruikt metformine en een SU-derivaat.
  • Je hebt een BMI van 30 kg/m² of hoger en gebruikt metformine samen met optimaal getitreerde basale insuline, eventueel met een SU-derivaat.
  • Je hebt een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld door eerder bewezen hart- en vaatziekten of chronische nierschade, en gebruikt SGLT2-remmers en metformine.

Wat kost Rybelsus per maand?

Rybelsus is geen goedkoop medicijn. Volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik kost Rybelsus circa €1.500 per jaar, wat neerkomt op €125 per maand en €4,16 per dag. Voor patiënten die in aanmerking komen voor dit medicijn wordt Rybelsus vergoed door de zorgverzekeraar.

Vergoeding door de zorgverzekering

Rybelsus wordt vergoed voor patiënten met diabetes type 2 die een BMI van 30 kg/m² of hoger hebben, samen met metformine en een SU-derivaat. Het wordt ook vergoed voor patiënten met een BMI van 30 kg/m² of hoger die naast metformine optimaal getitreerde basale insuline gebruiken, eventueel met een SU-derivaat.

Wat gebeurt er als je stopt met Rybelsus?

Als de patiënt stopt met het innemen van Rybelsus, kan het verloren gewicht geleidelijk terugkomen. Dit komt doordat Rybelsus helpt bij het verminderen van de eetlust en het verbeteren van de bloedsuikercontrole. Zonder de medicatie kunnen deze effecten verdwijnen, wat leidt tot een verhoogde eetlust en mogelijk minder controle over de bloedsuikerspiegel.

Rybelsus

Rybelsus afvallen ervaringen

Er is al onderzoek verricht naar ervaringen van patiënten die met Rybelsus afvallen. In één onderzoek kregen 667 deelnemers dagelijks een Rybelsus tablet of een placebo. De groep die Rybelsus slikte, viel gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht af in 68 weken, terwijl de placebo-groep slechts 2,4% verloor.

Hoewel deze ervaringen indrukwekkend lijken, zijn er wel enkele kanttekeningen. Het onderzoek was beperkt tot mensen met ernstig overgewicht of obesitas (gemiddeld 105 kg) en voornamelijk vrouwen (73%). Alle deelnemers ontvingen ook coaching voor een vermageringsdieet en beweging van 150 minuten per week.

Andere ervaringen

Zijn de ervaringen met Rybelsus tabletten bij iedereen positief? Nee. In het bovengenoemde onderzoek slaagde bijna de helft (46%) van de deelnemers die semaglutide kregen er niet in om minstens 15% van hun lichaamsgewicht te verliezen.

Bij ongeveer een derde (31%) lukte het niet om minstens 10% van hun gewicht kwijt te raken, en bijna een op de zeven (15%) verloor minder dan 5% van zijn gewicht. Wetenschappers beschouwen over het algemeen een gewichtsverlies van 5 à 10% pas als klinisch relevant.

Over dit artikel en de behandeling van obesitas en diabetes mellitus type 2

Dit artikel over met Rybelsus afvallen en semaglutide is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2024. Het gebruik van medicamenten bij de behandeling van obesitas en diabetes mellitus type 2 is een belangrijk onderwerp. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen houdt toezicht op de veiligheid en effectiviteit van deze geneesmiddelen. Zorginstituut Nederland speelt ook een rol in de evaluatie van deze medicamenten.

Toediening van medicamenten en indicaties

Bij de toediening van medicamenten kunnen bijwerkingen optreden, wat een aandachtspunt is voor zowel patiënten als zorgverleners. Indicaties voor het gebruik van een geneesmiddel kunnen variëren en moeten zorgvuldig worden overwogen. Diabeten kunnen baat hebben bij specifieke medicatie, maar de toediening moet altijd worden afgestemd op individuele behoeften en omstandigheden.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Rybelsus
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.