Elke dag een groen sapje kan zeker geen kwaad voor wat extra vitamientjes. Maar wat nou als je hele dag bestaat uit sappen? De bekende sapkuren lijken te helpen bij afvallen. Maar is dat wel echt zo… Kun je daadwerkelijk afvallen met een sappenkuur?
Wat is een sapkuur?
Een sapkuur is een soort dieet waarbij alleen sappen van groenten en fruit worden geconsumeerd. Sommigen mensen zweren bij zo nu en dan een sapkuurtje, maar er zijn ook verschillende risico’s verbonden aan deze vorm van detoxen.
Veel voedingsstoffen
Fruit- en groentesappen bevatten veel voedingsstoffen en kunnen een belangrijke rol spelen in evenwichtige diëten. Sommige mensen geloven dat het nuttigen van deze sappen gedurende een bepaalde periode kan helpen om het systeem (ofwel je lichaam) te “reinigen” en verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden.
Sapkuren bestaan meestal uit het consumeren van alleen sap gedurende een bepaalde periode. Veel op sap gebaseerde diëten duren minder dan 2 weken. Sommige programma’s kunnen echter langer duren.
Afvallen met sapjes?
Voorstanders beweren dat sapkuren kunnen helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam (een detox) en gewichtsverlies. Er is alleen onvoldoende bewijs om het voordeel van diëten op basis van sappen écht te ondersteunen.
Onderzoek heeft sapjes diëten juist ook in verband gebracht met een verhoogd risico op ernstige gezondheidscomplicaties en eetstoornissen. Het is dus niet altijd onschuldig!
Lees ook: Ziekenhuis dieet: schema, uitleg & crash dieet weekmenu
Risico’s van afvallen met sapjes
Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health zijn er verschillende risico’s verbonden aan het gebruik van reinigingssappen.
Detox met weinig calorieën
Reinigingsdiëten bevatten meestal weinig calorieën. Een verminderde calorie-inname kan leiden tot tijdelijk gewichtsverlies, maar deze verandering is zelden langdurig.
Lage bloedsuikerspiegel
Het consumeren van te weinig calorieën kan ervoor zorgen dat iemand symptomen ervaart die te maken hebben met een lage bloedsuikerspiegel, omdat het lichaam niet genoeg energie heeft. Voorbeelden van deze symptomen zijn flauwvallen, zwakte, uitdroging, hoofdpijn en honger.
Te weinig eiwitten en vetten
Het is mogelijk dat iemand die een sapkuur doet niet genoeg eiwitten of vetten binnenkrijgt. Beide zijn cruciaal voor de lichamelijke gezondheid. Het langdurig elimineren van voedselgroepen kan bovendien leiden tot ondervoeding.
Leestip: Hoe helpt een detox kuur jou met afvallen?
Bacteriën en ziekten
Als iemand sappen consumeert die ongepasteuriseerd zijn of geen andere behandeling hebben ondergaan om bacteriën te verwijderen, loopt hij een groter risico op ziekte. Dit geldt vooral voor zeer jonge en oudere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Laxerende werking
Als een sapkuur laxeermiddelen of andere methoden om de darmen te stimuleren bevat, kan iemand te veel voedingsstoffen verliezen in de ontlasting. Dit kan leiden tot uitdroging en onevenwichtige elektrolyten.
Valse beloftes over afvallen
Je moet ook op je hoede zijn voor voorverpakte sapreinigingen die significante resultaten beloven, zoals het omkeren van ziektes of dramatische gezondheidsvoordelen. Er is meestal een gebrek aan onderzoek om deze claims te ondersteunen.
Gezondheid van de nieren
Veel groenten en fruit zijn rijk aan voedingsstoffen die kunnen helpen bij een goede werking van de nieren. Het verhogen van de vochtconsumptie kan ook gunstig zijn voor de nierfunctie.
Sommige voedingsmiddelen bevatten echter veel oxalaat, een stof die bij consumptie in grote hoeveelheden het risico op nierproblemen kan verhogen. Voedingsmiddelen met een hoog oxalaatgehalte zijn onder andere spinazie en bieten.
Mensen met een chronische nierziekte kunnen risico lopen op oxalaatnefropathie. In zeldzame gevallen kunnen gezonde mensen hier ook risico op lopen.
Oxalaatnefropathie is een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg oxalaat via de urine kan uitscheiden, waardoor het zich ophoopt in het nierweefsel. In zeldzame gevallen kan dit nierfalen veroorzaken.
Een sappenkuur om af te vallen kan werken, maar er hangen ook wat nadelige gevolgen aan vast.
Lees ook: Dieet schema 10 kilo afvallen (gratis)
Voordelen afvallen met sapkuur
Voorstanders van sapkuren beweren dat ze kunnen helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en kunnen helpen bij gewichtsverlies (ofwel het lichaam “detoxen”). Gifstoffen zijn schadelijke stoffen, zoals vervuilende stoffen en synthetische chemicaliën.
Kun je met een sappenkuur afvallen?
Ja, ook afvallen kan een voordeel zijn van een sapkuur. Je kunt namelijk flink afvallen met een sapkuur! Maar of het gezond is? Daar zijn de meningen over verdeeld.
Sommige studies hebben aangetoond dat gewichtsverlies door diëten op basis van sappen “fysiologisch schadelijk”kan zijn. Onderzoekers hebben ook verbanden waargenomen tussen sap diëten en eetstoornissen.
Darmbacteriën veranderen
Een korte sapkuur kan het bacterieniveau in iemands spijsverteringsstelsel beïnvloeden. Omdat je veel groenten en/of fruit binnenkrijgt kan je darmmicrobioom (tijdelijk) veranderen.
Leestip: 20 kilo afvallen: welk dieet schema werkt snel?
Ontgifting
Voorstanders van sapkuren beweren vaak dat deze sapprogramma’s kunnen helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Een toename in vochtconsumptie kan de nierfunctie helpen en sommige voedingsbestanddelen kunnen helpen bij het verwijderen van niet-organische afvalstoffen in het lichaam. Er is echter onvoldoende bewijs om te suggereren dat sapkuren of andere ontgiftingsdiëten het vermogen om gifstoffen te verwijderen beïnvloeden.
De beste manier om de natuurlijke ontgiftende functies van het lichaam te ondersteunen is door een uitgebalanceerd dieet te volgen en voldoende (water) te drinken.
Hoe doe je een sapkuur?
Er zijn ontzettend veel verschillende sapkuren beschikbaar. Het is verstandig om – als je een sapkuur wilt volgen – dit onder begeleiding van een arts of diëtist te doen. Denk aan een kuur zoals:
- het drinken van alleen sappen en vloeistoffen gedurende een aantal dagen
- het consumeren van sappen in combinatie met voedingssupplementen
- het combineren van sappen met procedures die de dikke darm “reinigen”, zoals klysma’s of darmspoeling
- het drinken van sappen naast specifieke diëten om gewichtsverlies te stimuleren
Sapjes kunnen bijvoorbeeld zijn:
- appel, komkommer, selderij, romaine sla, citroen, spinazie, boerenkool en peterselie
- appel, citroen, gember en biet
- appel, ananas, citroen en munt
- water, cayennepeper, citroen, amandelen, dadels, zeezout en vanilleboon
Lees ook: Ik val niet af door te weinig eten (10 effectieve tips!)
Hoe kun je een sapkuur zelf maken?
Als je zelf een sapkuur wilt maken moet je een aantal dingen bedenken: hoe lang gaat de sapkuur duren? Hoeveel sapjes wil je per dag drinken? Welke groenten en/of welk fruit wil je gebruiken? Zorg ook dat je de benodigdheden in huis hebt. Dat betekent niet alleen de boodschappen voor de sappen, maar ook een blender of nog beter: een sapcentrifuge of slowjuicer.
Voor de ingrediënten kun je het beste groenten met eventueel fruit combineren. Denk aan selderij, spinazie, boerenkool, komkommer, biet en andijvie. Mix dit met bijvoorbeeld appel, blauwe bessen, peer, ananas of banaan. Ook kun je smaakmakers toevoegen, zoals verse kruiden of bijvoorbeeld verse munt en gember. Het is jouw feestje!
Je kunt ook zelf een sappenkuur bedenken met verschillende groenten, fruit en eventueel kruiden.
Alternatieven voor een sapkuur
Er is nog steeds onvoldoende bewijs om de effectiviteit van sapkuren te beoordelen. Als je een gezond gewicht wil verliezen of behouden en de natuurlijke processen van je lichaam wil ondersteunen, kan je de volgende alternatieven proberen:
Intermittent fasting
Intermittent fasting wordt in Nederland ook wel intermitterend vasten genoemd. Dit houdt in dat je je gedurende beperkte periodes onthoudt van eten en op andere momenten maaltijden consumeert. De meest bekende vorm van intermittent fasting is de 16:9 methode, waarbij je 16 uur vast en 8 uur eet. Bijvoorbeeld van 11 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds.
Veel mensen (en onderzoeken) zweren bij intermittent fasting, omdat het makkelijker wordt gemaakt om minder calorieën te consumeren. Of het wat voor jou is zul je zelf moeten ontdekken!
Leestip: Intermittent fasting: schema & wat is het?
Evenwichtige en gezonde voeding
Het eten van een uitgebalanceerd dieet en voldoende gehydrateerd blijven zijn de beste manieren om een gezond gewicht te behouden en de verwijdering van gifstoffen door het lichaam te ondersteunen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het verre van! Een evenwichtig en gezond dieet is eigenlijk de basis van je gezondheid.
Denk aan voornamelijk pure producten, zoals: groenten, fruit, noten, zaden, pitten, volle granen, vlees, magere zuivel, (vette) vis, eieren en andere pure ingrediënten. Bewerkte producten, zoals koekjes en chips, worden afgeraden. Al kan een keertje natuurlijk geen kwaad! Als de basis van je dieet maar is gebaseerd op pure ingrediënten met veel voedingsstoffen en vezels.
Plantaardige diëten (wholefood plantbased)
Deze diëten, gebaseerd op minimaal bewerkte voedingsmiddelen, zijn van nature rijk aan fruit en groenten en worden vaak in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht. Met een goede planning kan een plantaardig dieet alle voedingsstoffen leveren die nodig zijn voor een goede gezondheid, het risico op hart- en vaatziekten verlagen en het heeft doorgaans een lagere impact op het milieu dan diëten met dierlijke producten.
Wil je niet volledig plantaardig eten? Je kunt ook voor een groot deel een plantaardig dieet introduceren in je leven. Leg de focus op groenten en fruit en eet af en toe een dierlijk product erbij.
Lees ook: Wat is een écht gezond ontbijt om af te vallen?
Samenvatting sapkuur afvallen
Sapkuren zijn controversieel in de medische wereld omdat ze meestal geen langdurige oplossingen bieden voor gewichtsverlies of welzijn op de lange termijn. De meeste experts zullen in plaats daarvan een uitgebalanceerd, gezond dieet aanbevelen.
Het bewijs voor de mogelijke voordelen van sapjes is meestal anekdotisch. Er lijkt meer bewijs te zijn dat suggereert dat een sapkuur een negatieve invloed kan hebben op het lichaam, bijvoorbeeld door het verminderen van de nierfunctie.
*Goedgekeurde gezondheidsclaims. Glucomannan dient te worden gebruikt in combinatie met een energiebeperkt dieet.
Sapkuur afvallen
Extra informatie
Over dit artikel
Dit artikel over sapkuur afvallen is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 27 december 2024. Ben jij al afgevallen met een sappenkuur? Sapkuren zitten vaak boordevol antioxidanten en voedingswaarde. Zo ondersteunt het verschillende organen, zoals de lever. Ingrediënten zoals rode kool en sesam kunnen de immuniteit (immunity) versterken en helpen de geest helder te houden. Combineer de sapkuur eventueel met kruidenthee of andere suikervrije dranken. Voeg eventueel soja (drank of eiwit) toe voor een eiwitboost, en overweeg tomatensoep als warme aanvulling. Een sapkuur is geen magie, maar kan een aanvulling zijn op een evenwichtig en gezond dieet.
Bronnen
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29983105/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6120115/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jhn.12286
- https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(17)30863-6/fulltext
Je las een bericht in de categorie:
- Sapkuur afvallen