Duizenden studenten keren terug op de universiteiten in Nederland, en dat betekent ook weer veel potentiële schurft patiënten. Reden voor de GGD om dit jaar extra te waarschuwen op de introductiedagen van de Vrije Universiteit.
Onder het motto ‘deze mijt wil je niet in je bed’ is de GGD een campagne gestart om de gevaren van schurft onder de aandacht van studenten te brengen.
De GGD bracht al voorlichting omtrent SOA’s en condoomgebruik, maar dit jaar doet de gezondheidsorganisatie dit ook voor schurft. En daar heeft de GGD ook een goede reden toe, aangezien er vorig jaar flink wat schurft gevallen waren in Nederland.
Ook dit jaar neemt het aantal getroffenen alweer toe, en daarom wil de GGD schurft ook bij nieuwe studenten onder de aandacht brengen.
Wat is schurft?
Schurft, ook wel scabiës genoemd door artsen, is een huidziekte veroorzaakt door minuscule schurftmijten die op kleine spinnetjes lijken. Deze mijten graven gangetjes van ongeveer 1 centimeter in de huid waarin ze eitjes leggen.
Na drie dagen komen deze eitjes uit en na twee weken leggen de nieuwe mijten weer eitjes in een ander deel van de huid. Heel vervelend voor getroffen patiënten, uiteraard.
Waarom komt schurft vaak voor bij studenten?
Waarom juist studenten vaak door schurft worden getroffen blijft onduidelijk. Wel is het duidelijk dat studenten dichter op elkaar wonen en vaker wisselende seksuele contacten hebben, wat het risico op schurft verhoogd. Oom het dragen van elkaars kleding verhoogt het risico.
Schaamte onder studenten
Daarnaast is het zo dat studenten zich schamen voor schurft, waardoor men het in eerste instantie niet vertellen, wat het risico op verspreiding verhoogt, aangezien slechts 15 minuten huidcontact genoeg is om schurft over te brengen op iemand anders.
Hoeveel studenten hebben schurft?
Gemiddeld hebben jaarlijks op het hoogtepunt 150 op de 100.000 studenten tussen de 15 en 24 jaar schurft, zo blijkt uit cijfers van zorgkenniscentrum Nivel. Schurft komt vaak in golven, en het begin van het schooljaar is vaak zo’n piekmoment.
Schurft behandelen is lastig
De schurftmijten nestelen zich graag tussen de vingers en kunnen zodoende voor een enorme jeuk zorgen. Schurft behandelen is echter ook een precies werkje, want vaak is jezelf insmeren niet genoeg.
Wanneer men met huisgenoten woont, moeten al deze huisgenoten zichzelf ook goed insmeren, want anders blijft schurft maar rondgaan in huis. Het is dus heel belangrijk alle nauw contacten goed te informeren als je schurft hebt,
Schurft voorkomen is het beste
Het allerbeste is dus simpelweg voorkomen dat je schurft krijgt. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het helpt al enorm als je geen ongewassen kleding van huisgenoten draagt. En ook het slapen in andermans bed is niet verstandig, al zal dat niet iedere student graag horen..
Verder lezen: Schurft wordt vaker in 2023 gemeld