Matcha is zeker de laatste tijd enorm populair geworden, maar is het ook veilig voor zwangere vrouwen? In dit artikel lees je of je matcha thee of latte zonder zorgen kunt blijven drinken tijdens je zwangerschap en waar je op moet letten.
Is matcha veilig tijdens de zwangerschap?
Een kopje matcha bevat gemiddeld 30 tot 70 mg cafeïne en de richtlijn voor zwangere vrouwen is maximaal 200 mg cafeïne per dag. Dit betekent dat je gewoon een kopje matcha thee mag drinken tijdens je zwangerschap, zolang je ook andere bronnen van cafeïne maar in de gaten houdt.
Naast cafeïne bevat matcha veel antioxidanten, zoals catechinen. Die zijn gezond, maar in hoge doseringen kunnen sommige soorten catechinen de opname van foliumzuur verstoren. Foliumzuur is juist heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Te veel matcha drinken kan dus onbedoeld een nadelig effect hebben, en dan vooral in het eerste trimester.
Een matcha latte bevat vaak melk en zoetstoffen, wat de voedingswaarde verandert. De cafeïne is iets minder door de verdunning, maar je krijgt er ook meer calorieën en soms suiker bij, zeker in de horeca. Dus kiesbij voorkeur voor een ongezoete matcha latte.
Wat is matcha eigenlijk?
Matcha is fijngemalen groene thee uit Japan. In tegenstelling tot gewone groene thee, drink je bij matcha het hele blad. Daardoor krijg je meer voedingsstoffen en antioxidanten binnen. De thee wordt traditioneel bereid door een theelepel poeder op te kloppen met heet water tot een schuimige drank.
De plant waar matcha van gemaakt wordt, groeit in de schaduw. Daardoor maakt het blad extra veel chlorofyl en aminozuren aan. Dit geeft matcha zijn kenmerkende groene kleur en umami-smaak. Het poeder wordt na de oogst met stenen vermalen tot een zeer fijn poeder.
Matcha wordt niet alleen als thee gedronken, maar ook verwerkt in lattes, smoothies, ijs en baksels. Omdat je het hele blad binnenkrijgt, is de werking van matcha sterker dan gewone thee. Dit geldt ook voor de hoeveelheid cafeïne, antioxidanten en andere actieve stoffen.
Hoeveel cafeïne mag je tijdens je zwangerschap?
De richtlijn van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad is helder: maximaal 200 milligram cafeïne per dag. Dat komt neer op ongeveer twee kopjes koffie of drie tot vier kopjes gewone thee. Voor matcha hangt het af van de hoeveelheid poeder en hoe sterk je de thee maakt.
Een standaard portie matcha van één gram bevat ongeveer 35 mg cafeïne. Drink je een matcha latte met twee gram poeder, dan zit je dus al snel aan 70 mg. Als je daarnaast ook nog koffie, cola of chocolade neemt, zit je natuurlijk nog veel sneller aan je limiet. Blijven opletten dus tijdens je zwangerschap.
Het is daarom belangrijk om bij te houden waar je cafeïne vandaan komt. Naast drankjes zit het ook in pure chocolade, energiedrankjes en zelfs in sommige pijnstillers. Als je één portie matcha per dag drinkt en verder oplet, past het prima in een gezond zwangerschapsdieet.
Je kunt matcha (met mate) blijven drinken als je zwanger bent.
Zijn de antioxidanten in matcha goed of juist riskant?
Antioxidanten beschermen je cellen tegen schade door vrije radicalen. Matcha bevat vooral EGCG, een sterke antioxidant die veel wordt onderzocht. Voor gezonde volwassenen is dit positief, maar tijdens de zwangerschap zijn hoge doseringen niet altijd gewenst.
EGCG kan de opname van foliumzuur in je lichaam verminderen. Foliumzuur is cruciaal voor de ontwikkeling van de neurale buis van je baby, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. Als je matcha drinkt, zorg dan dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt via supplementen of voeding.
Kies daarnaast voor kwaliteit: biologische matcha van een betrouwbare bron bevat minder verontreinigingen. Goedkope matcha kan sporen van zware metalen bevatten, die juist schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.
Je kunt dus beter genieten van een klein kopje ceremonial grade matcha dan de goedkopere opties.
Wat zijn interessante alternatieven voor matcha?
Als je wel twijfelt over matcha, kun je kiezen voor kruidentheeën zonder cafeïne. Denk aan rooibos, kamille of gemberthee. Deze zijn rustgevend, cafeïnevrij en vaak veilig tijdens de zwangerschap.
Groene thee zonder poeder bevat minder cafeïne dan matcha. Een kopje groene thee is dus een mildere optie als je wel die smaak wilt, maar minder cafeïne binnen wilt krijgen. Ook decaf groene thee bestaat (al bevat die nog een klein beetje cafeïne).
Een lekkere green juice met spinazie, avocado of spirulina kunnen ook een energieboost geven. Spirulina bevat geen cafeïne, maar wel veel ijzer, eiwitten en B-vitamines.

Nadelen van cafeïne tijdens je zwangerschap
Sommige vrouwen reageren anders op cafeïne tijdens de zwangerschap, want je kunt misselijk worden, hartkloppingen krijgen of slechter slapen. Als je merkt dat je je na matcha latte onrustig voelt, is het verstandig om minder te nemen of tijdelijk te stoppen.
Zwangerschap verandert ook je smaak en je darmen. Wat je eerst lekker vond, kan nu niet goed vallen. Heb je maagzuur, dan kan soms zelfs een klein kopje matcha thee dat verergeren, zeker als je het op een lege maag drinkt. Probeer het daarom met wat eten erbij of kies een andere drankje.
Luister dus altijd naar je lichaam en houd eventueel een dagboekje bij als je twijfelt. Als je toch klachten krijgt na het drinken van matcha, kun je de link leggen met je drankje. Zo ontdek je snel wat voor jou wel en niet werkt tijdens deze bijzondere periode. Handig toch?
Stop met matcha als je erdoor slechter gaat slapen of misselijk voelt.
3 tips om veilig van matcha te genieten
Tip 1. Drink matcha met mate. één portie per dag is veilig voor de meeste zwangere vrouwen. Let op hoeveel poeder je gebruikt en vermijd extra shots in cafés en vraag in horecazaken naar de hoeveelheid als je twijfelt over wat je precies krijgt.
Tip 2. Kies biologische matcha van goede kwaliteit, bij voorkeur uit Japan. Die wordt vaak beter gecontroleerd op verontreiniging. Let op de kleur: felgroen is meestal verser en zuiverder. En vermijd donkere of bruine matcha, want die kan oud of vervuild zijn.
Tip 3. Drink matcha het liefst in de ochtend of vroege middag. Zo voorkom je slaapproblemen door de cafeïne. Voeg eventueel havermelk of amandelmelk toe als je een latte maakt. Laat zoals gezegd de suiker weg om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Conclusie
Je kunt behoorlijk zorgeloos matcha drinken tijdens je zwangerschap, maar wel met mate. Houd rekening met de cafeïne, de kwaliteit van het poeder en je eigen gevoel. Eén portie per dag is meestal veilig, mits je andere cafeïnebronnen beperkt en voldoende foliumzuur binnenkrijgt.
Matcha kan gezond zijn, maar het is geen must. Als je twijfelt, kies dan een alternatief zoals cafeïnevrije kruidenthee of een groene smoothie. Geniet bewust van wat je drinkt.. voor jezelf én je baby!
Verder lezen: Mag je collageen poeder tijdens de zwangerschap?
Matcha zwangerschap
Dit artikel over matcha als je zwanger bent is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 3 april door Dave Leusink.
Bronnen
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5790015/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7035149/
- https://ebm.bmj.com/content/26/3/114
Je las een bericht in de categorie:
- Matcha zwanger