Opname van vitamines, hoe verbeter ik de opname van mijn supplementen?

Voedingssupplementen worden door meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt. Supplementen worden gebruikt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, de weerstand te verhogen of ter ondersteuning van de algehele gezondheid. Om optimaal te profiteren van supplementen is het belangrijk om te weten hoe het lichaam al deze stoffen tot zich neemt. Zo kun jij de opname van jouw supplementen verbeteren!

Je maakt waarschijnlijk gebruik van supplementen als je dit artikel gaat lezen. Naast jijzelf slikt ongeveer 57% van de Nederlanders wel eens een supplement. Je gaat er van uit dat een supplement goed wordt opgenomen op het moment dat je deze slikt. Toch wordt deze niet altijd optimaal opgenomen. Hoeveel voedingsstoffen je opneemt hangt af van verschillende factoren. Op het moment dat dit niet optimaal is, scheid je dure urine uit.

Wat kan de opname van supplementen belemmeren?

De kracht van de spijsvertering

De spijsverteringskracht is de eerste factor die bepaalt hoe supplementen opgenomen worden. Voor een goede opname van voedingsstoffen uit supplementen of voeding is een goede darmgezondheid erg belangrijk. Vitamine B12 is hier een voorbeeld van. Een goed functionerend maag- en darmstelsel zorgt ervoor dat vitamine B12 beter wordt opgenomen door het lichaam. Er kan namelijk veel fout gaan bij het omzetten van cyanocobalamine (uit voeding) naar een biologische actieve vorm.

Kiezen voor een reeds omgezette vorm van vitamine B12 als supplement is dus belangrijk. Vitamine B12 wordt het beste opgenomen als een smelttablet. Het smelttablet zorgt er immers voor dat vitamine B12 door het mondslijmvlies wordt opgenomen en niet via het maag-en darmstelsel. Vitamine B12 wordt op deze manier beter en sneller opgenomen.

Het gebruik van medicijnen

Bij een groot aantal medicijnen worden meer belangrijke voedingsstoffen verbruikt.

Dit resulteert in een hogere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen of dat supplementen minder goed worden opgenomen. Stollingsmedicatie staat bijvoorbeeld in verband met vitamine K. Welke vitaminen en medicijnen wel of juist niet met elkaar gebruikt moeten worden zijn te vinden in een overzichtelijk schema van het Vitamine Informatie Bureau.

Antinutriënten

In voedingsmiddelen of dranken die we dagelijks nemen zitten stoffen die de opname van bepaalde mineralen tegengaan. Zo wordt de opname van calcium, ijzer, magnesium en zink verhinderd door bepaalde polyfenolen die zitten in koffie of zwarte thee. Ook fytaat is hier een voorbeeld van. Dit zuur heeft de eigenschap dat het bind en hierdoor een antinutriënt wordt genoemd. Dit zuur komt uit peulvruchten en granen.

De opname van calcium, magnesium, zink en ijzer wordt verminderd door fytaat. De opname van ijzer wordt ook verslechterd door calcium uit zuivel. Moet je -nu je dit weet- helemaal stoppen met het drinken van thee of koffie? Dat is niet nodig. Mocht je jouw ijzerbalans willen verhogen dan is het wellicht verstandig om te kijken naar de inname van koffie of thee. Drink je kop koffie bijvoorbeeld na een maaltijd en spoel ijzerrijke voeding of je supplement met ijzer niet weg met melk.

De spijsvertering en alcohol

Op opname en effectiviteit van een supplement wordt beïnvloed door de vorm. Kies bijvoorbeeld voor folaat: de biologische actieve vorm van vitamine B11. Groene bladgroente, peulvruchten, avocado’s, volkorenproducten en een aantal fruit soorten bevatten de natuurlijke vorm van vitamine B11.

Foliumzuur wordt vaak verwerkt in supplementen. Van deze voedingsstof is dit een synthetische vorm. Foliumzuur kan niet zoals het is gebruikt worden in het lichaam. Voordat het in de bloedsomloop terecht komt moet het een omzettingsproces doorlopen. Folaat of foliumzuur uit supplementen wordt door een groot deel van de wereldbevolking niet optimaal omgezet en opgenomen. Quatrefolic® 5-MTHF is om deze reden bekend geworden.

Foliumzuur: wat is de beste opneembare vorm?

Voordat het door het lichaam opgenomen kan worden moet foliumzuur eerst omgezet worden. het glucosaminezout van (6S) -5-methyltetrahydrofolaat is Quatrefolic® 5-MTHF. Quatrefolic® 5-MTHF is kijkend naar de structuur ervan vergelijkbaar met de actieve vorm van foliumzuur. Quatrefolic® 5-MTHF wordt goed door het lichaam opgenomen omdat het een reeds omgezette vorm van foliumzuur is. De zure maag wordt hiermee omzeild en doorloopt zo dus een ander omzettingsproces. De positieve effecten van foliumzuur kunnen hiermee door iedereen worden ervaren.

Welke verschillende voedingssupplementen kunnen goed gecombineerd worden?

Naast de voedingsstoffen die juist negatief met elkaar werken zijn er ook voedingsstoffen die elkaar bevorderen. Veel voorkomende combinaties van voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld:

Vitamine K en D

Voor onze botten zijn vitamine K en D de belangrijkste vet oplosbare vitamines. Vitamine K zorgt er voor dat calcium op de goede plekken komt terwijl vitamine D zorgt voor een goede opname van fosfor en calcium. Om onze botten sterk te houden werken deze vitamines dus nauw samen. Genoeg vitamine K en D binnen krijgen is dus belangrijk naast het binnenkrijgen van genoeg calcium.

Vitamine B-complex

Voor onze botten zijn vitamine K en D de belangrijkste vet oplosbare vitamines. Vitamine K zorgt er voor dat calcium op de goede plekken komt terwijl vitamine D zorgt voor een goede opname van fosfor en calcium. Om onze botten sterk te houden werken deze vitamines dus nauw samen. Genoeg vitamine K en D binnen krijgen is dus belangrijk naast het binnenkrijgen van genoeg calcium.

Vitamine C en ijzer

Vitamine C is belangrijk voor de huid, ondersteund het immuunsysteem en is daarbij een antioxidant. Voor de vorming van rode bloedcellen is het mineraal ijzer erg belangrijk. Op opname van verschillende nutriënten, waaronder ijzer, wordt gestimuleerd door vitamine C.

Neem om deze reden je ijzersupplement of je ijzerrijke voeding in combinatie met voeding dat rijk is aan vitamine C. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn spruitjes, sinaasappels, paprika’s of aardbeien. Door dit te combineren wordt ijzer tot wel drie keer beter opgenomen.

Zink en selenium

Twee essentiele spoorelementen zijn zink en selenium. Ze beschermen onze gezonde weefsels en cellen en spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van het afweersysteem. Deze twee spoorelementen werken synergetisch. Dit houdt in dat deze samen meer bereiken dan de twee stoffen afzonderlijk.

Magnesium, taurine en vitamine B6

Deze drie stoffen hebben ook een synergetische werking. Magnesium komt namelijk niet in de cellen zonder vitamine B6. Van nature gaan magnesium en het aminozuur L-taurine ook goed samen. Het lichaam neemt deze combinatie aan voedingsstoffen dan ook goed op.

Tot slot

Welke factoren de opname van een supplement kunnen beïnvloeden heb je hierboven kunnen lezen. Om het maximale uit de gezondheidsvoordelen te halen is het ook belangrijk om het etiket te lezen. Kies voor de juiste combinaties die hierboven te lezen zijn en ga voor actieve, biologische vormen van vitamines of mineralen.

YouTube video

Het spijsverteringsproces speelt een cruciale rol in de opname van essentiële voedingsstoffen. Het proces begint al wanneer we voedsel in onze mond stoppen. Door het kauwen en de werking van spijsverteringsenzymen in ons speeksel, start de afbraak van voedsel.

Na het kauwen verplaatst de voedselmassa zich via de slokdarm naar de maag, waar een krachtige mix van zuren en enzymen het voedsel verder reduceert tot kleinere componenten. Deze verkleinde deeltjes worden dan vervolgens weer overgedragen aan de darmen, waar ze door de wanden heen in de bloedstroom worden opgenomen, dit een proces dat ook wel bekend staat als absorptie.

Bij het slikken van supplementen wordt de fase van vertering in de mond doorgaans omzeild, tenzij het gaat om kauw- of zuigtabletten. De pil of het capsule bereikt de maag direct, waar het bestand moet zijn tegen de corrosieve werking van maagzuur.

Voor een effectieve opname van vitamines en mineralen is het essentieel dat deze stappen ongehinderd plaatsvinden. Neem als illustratie vitamine B12. Voor de actieve opname van B12 speelt een bepaald eiwit, aanwezig in het maagsap, een sleutelrol; dit eiwit koppelt zich aan B12 en vervoert het naar de dunne darm voor absorptie.

Hoewel dit proces over het algemeen efficiënt is, kan het complex zijn en niet altijd optimaal functioneren, vooral niet bij ouderen of mensen met verminderde maagwerking, aangezien de productie van dit bindende eiwit kan afnemen.

Geschreven door

Anouk van der Laan