Hoe snel werkt Botox?

Botuline toxine (Botox) is een natuurlijk eiwit dat de spieren ontspant. Hoe snel Botox werkt ontdek je in dit artikel.

botox snel

Zo snel werkt Botox

Volgens de meeste onderzoeken naar Botox, kun je meestal binnen 10 tot 14 dagen na de ingreep de volledige effecten van Botox zien en voelen op je voorhoofd. De eerste effecten van je Botox injectie zie je al zeer snel: binnen 3 tot 4 dagen.

Hoe lang blijft Botox zitten?

Hoewel de resultaten variëren op basis van factoren als het behandelde gebied en de frequentie van de injectie, blijft bij de meeste mensen Botox zo’n drie maanden zitten.

Naast het behandelde gebied en de injectiefrequentie wordt de tijdlijn van de werkzaamheid ook beïnvloed door de dosis Botox. Het blijkt namelijk dat hoe hoger de dosis die in een gebied wordt gegeven, hoe langer het effect op de spieren.

“De eerste effecten van Botox zie je binnen 3 tot 4 dagen.”

Daarom kan een lichtere dosering die er het meest ‘natuurlijk’ uitziet, slechts 6 tot 8 weken aanhouden. Een zwaardere dosering (meer eenheden) kan meer dan 6 maanden aanhouden, maar het uiterlijk van de spieren, zoals de fronsrimpels worden dan wel verlamd.

Vanwege het verschil in resultaat, zegt men dat dit delicate evenwicht tussen dosis, gewenst uiterlijk en duur iets is wat je vóór de behandeling met de Botox specialist moet bespreken om de juiste verwachtingen vast te stellen.

Alternatief: Collageen poeder als ‘natuurlijke botox’

Collageen supplementen worden steeds vaker als Botox alternatief genoemd, en heeft zelfs bij beautyspecialisten de naam een ‘natuurlijke botox’ te zijn.

Collageen is een eiwit dat het lichaam aanmaakt. Het speelt een essentiële rol in de structuur en functie van huid, kraakbeen, botten en bindweefsel.

Veel mensen gebruiken producten die de productie van collageen in het lichaam bevatten of stimuleren om hun huid te verbeteren en hun rimpels te verminderen.

Meer artikelen hierover:
Helpt collageen bij psoriasis?
Wat is gehydrolyseerd runder collageen?

Botox voor voorhoofd en kraaienpootjes

De meest voorkomende gebieden in het gezicht waar Botox wordt toegepast zijn het voorhoofd, rond de ogen (kraaienpootjes) en tussen de wenkbrauwen. In het algemeen zegt de schoonheidskliniek: hoe fijner de lijntjes, hoe sneller de resultaten.

Patiënten zullen over het algemeen sneller resultaat zien in gebieden zoals de ooghoeken (kraaienpootjes) en fijne voorhoofdslijnen. De (eerste) resultaten langer kunnen duren voor gebieden waar de lijnen diep zijn. Hieronder vallen de lijnen tussen de wenkbrauwen of zeer diepe of geëtste voorhoofdslijnen.

hoe snel werkt botox

Bovendien zegt men dat het niet zo is dat het bij Botox die op verschillende plaatsen wordt ingespoten verschillend duurt voordat je resultaat ziet – het is echt de concentratie van het geïnjecteerde product en hoe het in de spier wordt ingespoten die het uiteindelijke effect bepaalt.

Dat gezegd hebbende: het is mogelijk dat grotere spieren die minder eenheden krijgen (denk aan het voorhoofd) langzamer lijken te werken dan een kleinere spier (een zwakkere frons) die meer eenheden krijgt.

Leestip: Silicium druppels, voordelen voor huid en haar

Waarom duurt het even voordat Botox werkt?

Hoewel sommige resultaten na 3 of 4 dagen merkbaar zijn, kan het een paar weken duren voordat je maximale resultaten ziet. Waarom deze vertraging?

Botox bindt zich op een verbindingspunt tussen spieren en zenuwen dat de motorische eindplaat wordt genoemd. Als dit gebeurt, zegt Palm dat de zenuwen ‘bevelen’ geven aan de spier om te bewegen, en de motorische eindplaat van de zenuwen, die de megafoon is, schreeuwt naar de zenuw om samen te trekken.

Botox bindt aan een specifiek eiwit genaamd SNARE op de motorische eindplaat dat chemische boodschappen stuurt (het schreeuwende eiwit, aka, acetylcholine) om de spier te vertellen dat hij moet bewegen. Botox legt dat samenspel stil, en zonder dat de chemische stof acetylcholine vrijkomt, beweegt de spier niet.

Hoewel Botox snel bindt, zegt men dat het uitschakelen van SNARE en het tot zwijgen brengen van acetylcholine enkele dagen duurt. Dit verklaart waarom het begin van Botox niet onmiddellijk is, maar meerdere dagen duurt.

“Het kost tijd voordat Botox effect heeft op de spier.”

Botox wordt toegediend door een injectie onder de huid, waar het wordt opgenomen door zenuwcellen die in contact staan met de spier.

In heel eenvoudige termen: het kost tijd voordat Botox effect heeft op de spier en de spiercontractie stopt of verzwakt die de lijnen en rimpels op het huidoppervlak veroorzaakt.

Zodra die spieren stoppen met samentrekken, laten de lijnen of rimpels los, wat resulteert in een verbeterd uiterlijk van de huid.

hoe snel botox voorhoofd

Hoe voelt Botox als het begint te werken?

Botox werkt als je lijntjes beginnen te vervagen. Het behandelde gebied zal gladder lijken en er frisser uitzien.

Na je eerste behandeling kun je een licht strak gevoel of een gevoel van zwaarte voelen, dat na 1 tot 2 weken afneemt. Je kunt meestal zien dat Botox begint te slijten als je bij beweging weer dynamische lijnen ziet.

Lees ook: Biotine & acne, helpen supplementen je huid?

Waar vind je een goede Botox kliniek?

Als het gaat om het vinden van een arts die Botox kan toedienen, is het eerste criterium dat je naar een gecertificeerde arts gaat. Meestal laten mensen zich behandelen door een dermatoloog of plastisch chirurg.

Conclusie

De beslissing om Botox-injecties te nemen is niet iets wat je lichtvaardig moet nemen. Hoewel de procedure eenvoudig is en over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het nog steeds een ingreep die enige risico’s met zich meebrengt.

Als je de risico’s van tevoren kent, en ook de juiste dosis en tijdlijn om aan je behoeften te voldoen, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Kies je voor Botox, dan zul je in ieder geval snel, al binnen 3 á 4 dagen, de eerste resultaat zien.

Bronnen https://www.aocd.org/page/Botox https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/botox/about/pac-20384658 https://knmt.nl/nieuws/3-aandachtspunten-bij-toedienen-botox-en-fillers-met-cosmetisch-doel
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.