Wat is collageen & werkt het tegen rimpels?

Zorgt collageen werkelijk voor minder rimpels? Lees snel alles over collageen poeders.

collageen haar

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en je vindt het in je huid, gewrichten, spieren, botten, haren en nagels. Het collageeneiwit is enorm rekbaar waardoor het moeilijk kan breken. Collageen heeft hierdoor een lijmfunctie dat je lichaam bij elkaar houdt. Collageenvezels in de opperhuid (de dermis) beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit en daarom is collageen ook zeer populair als anti-aging.

collageen

Er zijn 28 typen collageen bekend, waarbij type I collageen 90% van het collageen in het menselijk lichaam uitmaakt. Collageen bestaat voornamelijk uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Deze aminozuren vormen drie strengen, die de voor collageen kenmerkende triple-helix structuur vormen.

Collageen komt voor in bindweefsel, huid, pezen, botten en kraakbeen. Het biedt structurele steun aan weefsels en speelt belangrijke rollen in cellulaire processen, waaronder:

 • Weefselherstel
 • Immuunrespons
 • Cellulaire communicatie
 • Celmigratie (belangrijk voor weefselbehoud)

Hoe werkt collageen poeder tegen rimpels?

Bindweefselcellen, fibroblasten genaamd, produceren en onderhouden collageen. Als mensen ouder worden, raakt hun collageen gefragmenteerd, wordt de fibroblastfunctie aangetast, en vertraagt de collageenproductie.Deze veranderingen, samen met het verlies van een ander belangrijk structureel eiwit dat elastine heet, leiden tot tekenen van veroudering zoals een verslapte huid en rimpels.

Lees meer over: Wat is de functie van collageen?

Gebruik van collageen

Je lichaam produceert van nature collageen, en je kunt het innemen via voedingsbronnen als kippen- en vissenhuid en via collageensupplementen. Orale en topische collageenproducten zoals supplementen en gezichtscrèmes zijn populair voor de behandeling van tekenen van veroudering zoals rimpels, verlies van hydratatie van de huid, en gewrichtspijn. Je kunt collageen kopen in poeder, capsule en vloeibare vorm.

“Je lichaam produceert van nature collageen.”

Je kunt het als supplement innemen of toevoegen aan dranken (zowel warm als koud) en voedingsmiddelen als havermout, yoghurt en smoothies. Professionals in de gezondheidszorg gebruiken collageen en materialen op basis van collageen ook op medisch gebied, zoals bij de behandeling van wonden, brandwonden en diabetische zweren. Bovendien gebruiken cosmeticabedrijven collageen in producten als vochtinbrengende en vochtvasthoudende producten.

Wat veroorzaakt collageenverlies?

Als je ouder wordt, neemt je collageenproductie op natuurlijke wijze af. Bovendien raakt collageen gefragmenteerd en losser verdeeld. Deze veranderingen leiden tot de bekende tekenen van veroudering, zoals rimpels en een droge, verslapte huid. Ook de integriteit van het collageen in het skelet neemt met het ouder worden af, wat leidt tot een minder hoge botsterkte.

Hoewel collageenverlies en schade bij het ouder worden onvermijdelijk zijn, kunnen bepaalde voedings en leefstijlfactoren dit proces ook nog versnellen, waardoor net zoals bij zoveel andere supplementen, gezond eten en leven de basis blijft. Ook in je strijd tegen rimpels!

Het is bijvoorbeeld bekend dat het roken van sigaretten collageen afbreekt en huidveroudering, rimpels en verlies van elasticiteit veroorzaakt. Van overmatig drinken is ook aangetoond dat het de huidveroudering versnelt door de collageenproductie te verminderen en de huidherstelmechanismen te beschadigen.

wat is collageen

Bovendien kan een dieet met veel toegevoegde suiker en sterk bewerkte voedingsmiddelen leiden tot vroegtijdige veroudering, doordat het bijdraagt aan een proces dat glycatie heet en dat de collageenomzet vermindert en het vermogen van collageen om met omringende cellen en eiwitten te interageren verstoort.

Overmatige blootstelling aan de zon degradeert ook de collageenproductie, dus het dragen van zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon kan helpen tekenen van vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Leeftijdsgebonden collageenverlies is onvermijdelijk, maar voedings- en leefstijlfactoren zoals roken en overmatig alcoholgebruik kunnen dit proces versnellen.

Leestip: Welk collageen poeder heeft Jennifer Aniston?

Waar zit collageen in?

Collageen komt voor in alle soorten dierlijke voeding, en het is geconcentreerd in sommige delen van een dier, zoals huid en gewrichten. Hieronder enkele collageenrijke voedingsmiddelen:

 • Botten, huid en gewrichtsbanden van dieren (kippenhuid en varkensknokkel)
 • Bepaalde soorten zeevruchten (vissenhuid en kwallen)
 • Producten gemaakt van dierlijke delen zoals (botten en bottenbouillon)

Omdat je lichaam van nature collageen aanmaakt uit aminozuren, kun je de collageenproductie ondersteunen door ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten eet uit voedingsmiddelen als gevogelte, vis, bonen en eieren. Naast aminozuren heeft je lichaam ook andere voedingsbestanddelen nodig voor de productie en het onderhoud van collageen. Zo is vitamine C nodig voor de collageensynthese, dus een lage of te lage vitamine C-spiegel kan leiden tot een verminderde collageenproductie.

Daarom kan het consumeren van veel vitamine C-rijk voedsel helpen om een gezonde collageenproductie te ondersteunen. Probeer bijvoorbeeld citrusvruchten, paprika’s, groenten en bessen. Bovendien kan de consumptie van een dieet met veel heilzame plantaardige bestanddelen ook helpen de gezondheid van de huid te verbeteren door ontstekingen te verminderen en bescherming te bieden tegen de afbraak van collageen.

Viscollageen of rundercollageen kopen?

Viscollageen eigenschappen Rundercollageen eigenschappen
 • Ook bekend als marine collageen
 • Meest populaire collageen poeder
 • Komt uit de huid, graten of schubben van vissen
 • Komt uit de huid een beenderen van runderen
 • 100% geschikt voor pescotariërs
 • Niet geschikt voor vegans
 • Vooral type 1 collageen
 • Vooral type 1 en type 3 collageen

Wat betreft werkzaamheid ontlopen viscollageeen en rundercollageen niet veel, maar volgens sommige onderzoeken is rundercollageen iets beter opneembaar waardoor je hier wellicht eerder de gewenste effecten mee kunt bereiken.

Gehydrolyseerd collageen poeder ervaringen

Wie even zoekt op recent onderzoek naar de voordelen en collageen poeder ervaringen van mensen, zal al snel concluderen dat er vele positieve ervaringen te vinden zijn. Een van de meest gehoorde voordelen van collageenpoeders is het ondersteunen van de gezondheid van de huid. Onderzoek suggereert dat het innemen van collageen poeder supplementen bepaalde aspecten van de gezondheid en het uiterlijk van de huid kan verbeteren.

Uit een collageen onderzoek met 1.125 deelnemers (95% vrouwen) tussen 20 en 70 jaar bleek dat het innemen van gehydrolyseerd collageen de hydratatie, elasticiteit en rimpels van de huid verbeterde in vergelijking met placebobehandelingen.

“Gehydrolyseerd collageen kan sneller door de huid worden opgenomen.”

Gehydrolyseerd collageen is een veelgebruikt type collageen in supplementen dat tot stand komt door middel van een proces dat hydrolyse heet. Dit proces breekt het eiwit af in kleinere stukjes, waardoor het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen,

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat het innemen van gehydrolyseerde collageen poeders de hydratatie en elasticiteit van de huid kan verbeteren en het verschijnen van rimpels kan verminderen. Houd er echter rekening mee dat veel van deze studies werden gefinancierd door bedrijven die collageenproducten vervaardigen, wat de studieresultaten kan hebben beïnvloed.

Voordelen voor de botten

Naast het verbeteren van sommige aspecten van de gezondheid en het uiterlijk van de huid, kunnen collageensupplementen nog enkele andere voordelen bieden. Eén studie bekeek de effecten van het innemen van collageensupplementen bij 102 vrouwen in de postmenopauze die een verminderde botmineraaldichtheid (BMD) hadden.

Degenen die 1 jaar lang 5 gram collageenpeptiden per dag namen, hadden een aanzienlijke toename van de BMD in hun wervelkolom en dijbeen (een bot in het onderbeen), vergeleken met deelnemers die een placebo namen.

collageen pillen en poeder

Bovendien concludeerde een overzichtsartikel dat het innemen van orale collageensupplementen de symptomen van de deelnemers in verband met artrose, waaronder stijfheid, verminderde.

Het is belangrijk op te merken dat studies deze gunstige effecten van het innemen van collageen vooral waarnamen bij oudere vrouwen met een lage botmineraaldichtheid. Daarom hebben collageensupplementen mogelijk niet dezelfde effecten bij andere bevolkingsgroepen, zoals mannen, mensen die jonger zijn, of mensen die geen lage botmineraaldichtheid hebben.

Lees meer over: collageen voordelen

Heeft collageen bijwerkingen?

Collageen is een lichaamseigen stof en heeft een zeer goed veiligheidsprofiel. Ook worden deze supplementen niet in verband gebracht met nadelige bijwerkingen. Sommige fabrikanten combineren collageen met andere ingrediënten in supplementen, zoals kruidenextracten kunnen bijvoorbeeld een wisselwerking hebben met vaak voorgeschreven medicijnen, en sommige toevoegingen zijn niet veilig voor mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Bovendien kunnen sommige supplementen die collageen bevatten ook megadoses voedingsstoffen zoals biotine bevatten, die de laboratoriumtests voor hart- en schildklierfunctie kunnen verstoren. Hoewel het dus onwaarschijnlijk is dat supplementen die alleen pure collageen bevatten bijwerkingen veroorzaken, is het belangrijk om etiketten te lezen en de mogelijke risico’s te begrijpen van supplementen die collageen in combinatie met andere ingrediënten bevatten.

Lees ook: Wat doet collageen poeder?

Collageeneiwit vs. andere eiwitten

Het is belangrijk op te merken dat je geen collageen hoeft te eten om het collageengehalte of de gezondheid van je botten te ondersteunen. In principe kun je jouw lichaam helpen collageen te maken en gezonde collageenniveaus en botweefsel te behouden door gewoon voldoende hoogwaardige eiwitten, vitamine D, calcium, vitamine C en zink in je dieet op te nemen.

Het eten van een evenwichtige voeding met wat meer eiwitten is vooral nuttig voor het behoud van spierweefsel en botten als je ouder wordt. Deskundigen raden aan hiervoor meer dan 0,8 gram eiwit per kilogram van je lichaamsgewicht te consumeren. Om dit te ondersteunen combineer je dit eiwitrijke dieet met lichamelijke activiteit zoals een weerstandstraining.

Hoe kun je collageenverlies voorkomen?

Het is onmogelijk om alle leeftijdsgebonden collageenverlies te voorkomen, maar het is wel mogelijk om het proces te vertragen. Zoals hierboven al geschreven kunnen voeding en andere levensstijlfactoren de collageenproductie van je lichaam aanzienlijk beïnvloeden.

Het roken van sigaretten en het drinken van overmatige hoeveelheden alcohol hebben een negatieve invloed op de collageenproductie, evenals het volgen van een dieet met veel sterk bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suiker.

collageen vitamine C

Aan de andere kant kan het leiden van een gezonde levensstijl (door het volgen van een voedingsrijk dieet en het vermijden van roken en zwaar alcoholgebruik) helpen bij het vertragen van leeftijdsgebonden veranderingen in collageen en het verminderen van tekenen van veroudering zoals rimpels.

Het vermijden of verminderen van alcoholische dranken kan dus helpen om het collageen in stand te houden en de algehele gezondheid van de huid te bevorderen. Wel eens kettingroker of alcoholist als topmodel gezien? Nee dus.

Daarnaast kan het volgen van een dieet met veel hoogwaardige eiwitten en plantaardig voedsel (zoals fruit en groenten, die collageen ondersteunende en beschermende voedingsstoffen bevatten) juist helpen de collageenvoorraden te beschermen en collageenschade of collageenverlies te voorkomen.

Lees ook: Wat is rundercollageen?

Werkt collageen poeder voor mooier haar?

Collageen werkt als antioxidant en schade door vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn verbindingen die in je lichaam ontstaan als gevolg van stress, luchtvervuiling, roken, slechte voedingskeuzes, alcohol en andere milieu-invloeden. Te veel vrije radicalen kunnen je cellen, eiwitten en DNA aantasten.

Uit onderzoek blijkt dat vrije radicalen ook de haarzakjes kunnen beschadigen. Omdat de verdediging van je lichaam tegen vrije radicalen afneemt bij het ouder worden, zijn oudere volwassenen extra vatbaar voor haarschade. Om vrije radicalen te bestrijden en gezond haar te bevorderen heeft je lichaam antioxidanten nodig. Verschillende reageerbuisstudies hebben aangetoond dat collageen – vooral uit visschubben – een krachtige antioxidant werking kan hebben.

Eén studie vond dat zeecollageen vier verschillende vrije radicalen kon bestrijden, terwijl een andere studie opmerkte dat het eiwit een effectievere antioxidant kan zijn dan een bekende stof die in thee zit. Houd er wel rekening mee dat het onderzoek alleen is uitgevoerd in geïsoleerde cellen in laboratoria. Het antioxidatieve potentieel van collageen in je lichaam is dus onduidelijk.

Lees ook: Wat doet proteine met je haar?

Werkt collageeneiwit tegen haaruitdunning?

Collageen maakt 70% uit van je dermis, de middelste laag van je huid die de wortel van elke afzonderlijke haar bevat en het draagt met name bij aan de elasticiteit en sterkte van je lederhuid. Met de leeftijd wordt je lichaam minder efficiënt in het aanmaken van collageen en het aanvullen van cellen in de lederhuid. Dit kan een van de redenen zijn waarom het haar na verloop van tijd dunner wordt.

collageen haar

Je lichaam voorzien van collageen kan daarom helpen een gezonde lederhuid te behouden en haaruitdunning te voorkomen. Eén onderzoek van acht weken bij 69 vrouwen van 35-55 jaar toonde aan dat het innemen van dagelijkse collageensupplementen de huidelasticiteit aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een placebo.

Omdat haar uit je huid groeit, kan het potentieel van collageen om de effecten van huidveroudering tegen te gaan uiteindelijk bijdragen aan een betere haargroei en minder uitdunning.

Werken collagenen tegen grijs haar?

Door zijn antioxiderende eigenschappen kunnen collagenen celbeschadiging tegengaan en grijs worden vertragen. Ouder wordend haar wordt grotendeels beïnvloed door genetica, maar schade door vrije radicalen aan de cellen die haarkleur produceren kan ook een rol spelen.

Naarmate je ouder wordt, beginnen de cellen die het melaninepigment produceren dat je haar zijn kleur geeft op natuurlijke wijze af te sterven. Maar ook vrije radicalen als gevolg van slechte voeding, stress en milieuvervuiling kunnen de melaninevormende cellen beschadigen.

“Zonder voldoende antioxidanten kan je haar grijs worden.”

Zonder voldoende antioxidanten om de schade door vrije radicalen te bestrijden, kan je haar grijs worden. Uit een reageerbuisstudie bleek zelfs dat de antioxidantactiviteit van grijze haarfollikels veel lager was dan die van haarfollikels die nog pigment bevatten.

Omdat is aangetoond dat collageen vrije radicalen in reageerbuisjes bestrijdt, kan het in theorie schade aan cellen die haarkleur produceren helpen voorkomen. Daardoor kan het vroegtijdig grijs worden voorkomen of leeftijdsgebonden grijs worden vertragen.

Hoe moet je collageen poeder innemen?

Je kunt collageen aan je dieet toevoegen via voedingsmiddelen of supplementen. Kies je voor collageen inname via supplementen, dan heb je de keuze uit collageen pillen, poeder, tabletten en tot aan collageen drankjes.

Collageen poeders zijn economisch het meest interessant, en qua werking ook het beste. Collageenpoeder is geur en smaakloos en kan worden toegevoegd aan smoothies, koffie en andere warme of koude vloeistoffen. Er zijn ook gearomatiseerde varianten verkrijgbaar.

Leestip: Wat is het beste middel tegen acne?

Hoeveel collageen moet je per dag nemen?

Er zijn veel soorten collageensupplementen, en hoeveel je moet innemen hangt af van de vorm die je koopt. Zo moet je van pillen meer innemen dan poeders, daarom is een poeder ook veel makkelijker wat betreft inname. Een inname van 15 gram collageen per dag zou de huidelasticiteit, hydratatie, botstructuur en spiermassa ten goede komen en zorgen voor sterkere nagels en haar.

Wat zijn gehydrolyseerd collageen peptiden?

Gehydrolyseerd collageen peptiden zijn één van de meest gebruikte vormen in supplementen, omdat het beter wordt opgenomen dan andere soorten. Het wordt vaak verkocht in capsule of poeder, waarvan je de laatste kunt toevoegen aan warme en koude dranken, soepen en zelfs gebakken goederen of andere voedingsmiddelen.

Gelatine

Gelatine wordt minder vaak als supplement verkocht. In plaats daarvan wordt dit type gekookt collageen meestal gebruikt als ingrediënt in gelatineachtige desserts. Het kan ook worden toegevoegd aan sauzen, soepen, smoothies en andere voedingsmiddelen voor een extra boost van collageeneiwitten, hoewel er weinig onderzoek beschikbaar is ter ondersteuning van specifieke doseringsaanbevelingen voor dit gebruik.

Wat zegt de fabrikant over inname?

De meeste fabrikanten van collageensupplementen hebben een voorgestelde dagelijkse dosis op de verpakking staan. Verpakkingen van poedersupplementen stellen vaak voor om dagelijks 1-2 schepjes (of eetlepels) in te nemen, terwijl producenten van collageen tabletten vaak 1 of 2 tabletten aanbevelen.

smoothie met collageenpoeder

Afhankelijk van het supplement kunnen deze porties aanzienlijk verschillen in collageengehalte, dus kijk op het etiket met voedingswaarden voor gedetailleerde informatie over de dosering.

Is een collageen boost veilig?

Een collageen boost is niets meer dan marketing, net als sommige producenten een energieboost verkopen om energierepen te verkopen. Collageen wordt over het algemeen beschouwd als een veilig dagelijks supplement voor gezonde mensen, en de meeste mensen zullen geen nadelige bijwerkingen ervaren.

Collageen

Andere supplementen tegen huidveroudering

Vitamine A (retinol)

Vitamine A is als antioxidant heel belangrijk bij de aanmaak van nieuwe huidstellen en antioxidanten zijn tevens de stoffen die je weefsels en cellen kunnen beschermen tegen beschadigingen. Daarnaast kan vitamine A de vrije radicalen onschadelijk maken en het belangrijkste wapen van vitamine A is dat dankzij deze vitamine je rimpels minder diep worden. Een belangrijke voedingsstof dus voor het onderhoud en reparatie van je huid.

lucovitaal-collageen-poeder

Vitamine C

Vitamine C is ook een een belangrijke antioxidant die collagenen kunnen helpen. Zo zorgt vitamine C ervoor dat de aanmaak van collageen wordt ondersteunt en verder helpt vitamine C bij de reparatie, groei en herstel van de huidcellen. De beste collageen poeders die wij verkopen voegen dan ook vitamine C als extra ingrediënt toe, omdat het echt werkt.

vital proteins collageen peptan

Vitamine E

Vitamine E is de een antioxidant die je huid kan beschermen tegen negatieve gevolgen van veel zonlicht.

mattisson gehydrolyseerd collageen

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5 helpt je lichaam bij het herstellen van de huidcellen.

vitakruid collageen poeder

Vitamine B8 (biotine)

Vitamine B8 kan de veranderingen in de huid tegen gaan blijkt uit onderzoek, waardoor een biotine tekort altijd zal moeten worden voorkomen.

kruidvat collageen

Visvetzuren omega 3 en omega 6

Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn belangrijk om je huid mooi te houden. Omega 3 en 6 zijn tevens onmisbare onverzadigde vetzuren voor je lichaam. Onverzadigde vetten worden ook wel ‘goede vetten’ genoemd. Verder dragen de omega’s bij aan het herstellende vermogen van de huid en zijn dus ook een anti-aging supplement tegen huidveroudering.

arctic blue viscollageen

Video over de werking

Klantenservice Vitamines.com

Wil je meer weten over collagen peptan met hyaluronzuur, wanneer je voor poeders of capsules moet kiezen en wat de drogist zegt over silicium voor de huid? De klantenservice van Vitamines.com helpt je graag en kent alle merken zoals Vital Proteins, Herbolist, Orangefit en meer. Vegan supplementen voor iedere levensfase of kies je voor een aardbei smoothie gevuld met collageeneiwit en vitaminen? Onze klantenservice legt je graag alle verschillen uit tussen collageeneiwit uit voedingssupplementen en bouillon.

Lees meer over: collageen supplement onzin

Label:

Collageen kopen of niet?

Collageen is een belangrijk eiwit dat deel uitmaakt van veel structurele en bindweefsels in je lichaam. Het wordt ook geïsoleerd uit verschillende dierlijke bronnen of je kunt collageen kopen als poeders, drankjes, pillen en tabletten. De meest gehoorde reden dat mensen collageenpoeders kopen is dat men leeftijdsgebonden collageenverlies wil compenseren.

Hoewel de meeste volwassenen met een evenwichtige voeding met voldoende dierlijke eiwitbronnen voldoende collageen kunnen aanmaken, kiezen sommige mensen voor een collageensupplement om de spiergroei, de gezondheid van botten en gewrichten of de gezondheid van huid en haar te ondersteunen. Er zijn veel soorten collageensupplementen verkrijgbaar, en het type dat je kiest bepaalt hoeveel je moet innemen.

Lees verder: Wat doet collageenpoeder?

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink