Sommige voedingsmiddelen, waaronder bepaalde vruchten zoals ananas en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, bevatten spijsverteringsenzymen die de spijsvertering ten goede kunnen komen. Veel organen werken samen om je spijsverteringsstelsel te vormen.
Deze organen nemen het voedsel en de vloeistoffen die je eet en breken ze af in eenvoudiger vormen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vitaminen. De voedingsstoffen worden vervolgens door de dunne darm naar de bloedbaan getransporteerd, waar ze energie leveren voor groei en herstel.
Spijsverteringsenzymen zijn nodig voor dit proces, omdat ze moleculen als vetten, eiwitten en koolhydraten afbreken tot nog kleinere moleculen die gemakkelijk kunnen worden opgenomen.
Dit zijn 12 voedingsmiddelen die natuurlijke enzymen bevatten.
1. Ananas
Ananas is een heerlijke tropische vrucht die rijk is aan spijsverteringsenzymen.
In het bijzonder bevat ananas een groep spijsverteringsenzymen die bromelaïne wordt genoemd.
Deze enzymen zijn proteasen, die eiwitten afbreken in hun bouwstenen, waaronder aminozuren. Dit helpt bij de vertering en opname van eiwitten.
2. Papaja
Papaja is een andere tropische vrucht die rijk is aan spijsverteringsenzymen.
Net als ananas bevatten papaja’s ook proteasen die eiwitten helpen verteren. Ze bevatten echter een andere groep proteasen, bekend als papaïne.
Papaïne is ook verkrijgbaar als vleesvermalser en spijsverteringssupplement.
Studies hebben aangetoond dat het innemen van een formule op basis van papaïne de spijsverteringssymptomen van IBS, zoals constipatie en een opgeblazen gevoel, kan helpen verlichten.
Als je papaja’s wilt eten, zorg er dan voor dat je ze rijp en ongekookt eet, want blootstelling aan hitte kan hun spijsverteringsenzymen vernietigen.
Ook kunnen onrijpe of halfrijpe papaja’s gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, omdat ze weeën kunnen stimuleren.
3. Mango
Mango’s zijn een sappige tropische vrucht die populair is in de zomer.
Ze bevatten de spijsverteringsenzymen amylases – een groep enzymen die koolhydraten van zetmeel (een complexe koolhydraat) afbreken in suikers als glucose en maltose.
De amylase-enzymen in mango’s worden actiever naarmate de vrucht rijper wordt. Daarom worden mango’s zoeter als ze beginnen te rijpen.
Amylase-enzymen worden ook gemaakt door de alvleesklier en speekselklieren. Ze helpen koolhydraten af te breken zodat ze gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen.
Daarom wordt vaak aanbevolen om voedsel goed te kauwen voordat je het doorslikt, want amylase-enzymen in het speeksel helpen koolhydraten af te breken zodat ze gemakkelijker verteerd en opgenomen kunnen worden.
4. Honing
Een bijenkolonie produceert tussen 25 en 50 kilo honing per jaar. Een honingbij bezoekt 2 miljoen bloemen om een 1/2 kilo honing te produceren.. Deze heerlijke vloeistof is rijk aan vele heilzame verbindingen, waaronder spijsverteringsenzymen.
De volgende zijn enzymen die in honing voorkomen, vooral in rauwe honing:
- Diastasen: Breken zetmeel af tot maltose
- Amylasen: Breekt zetmeel af in suikers zoals glucose en maltose
- Invertasen: Breken sucrose, een soort suiker, af in glucose en fructose
- Proteasen: Breken eiwitten af tot aminozuren
Zorg ervoor dat je rauwe honing koopt als je de voordelen voor de spijsvertering zoekt. Bewerkte honing wordt vaak verhit, en hoge hitte kan spijsverteringsenzymen vernietigen.
5. Bananen
Bananen bevat veel natuurlijke spijsverteringsenzymen.
Ze bevatten amylases en glucosidases, twee groepen enzymen die complexe koolhydraten zoals zetmeel afbreken in kleinere en gemakkelijker opneembare suikers.
Net als mango’s breken deze enzymen zetmeel af tot suikers als bananen beginnen te rijpen. Daarom zijn rijpe gele bananen veel zoeter dan onrijpe groene bananen.
Bovenop hun enzymgehalte zijn bananen een geweldige bron van voedingsvezels, die de spijsvertering kunnen bevorderen. Een middelgrote banaan (118 gram) levert 3,1 gram vezels (20).
6. Avocado’s
In tegenstelling tot andere vruchten zijn avocado’s uniek omdat ze veel gezonde vetten en weinig suiker bevatten.
Ze bevatten het spijsverteringsenzym lipase. Dit enzym helpt vetmoleculen te verteren tot kleinere moleculen, zoals vetzuren en glycerol, die gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen.
Lipase wordt ook door je alvleesklier gemaakt, dus je hoeft het niet uit je voeding te halen. Het innemen van een lipasesupplement kan echter helpen de spijsvertering te vergemakkelijken, vooral na een vetrijke maaltijd.
Avocado’s bevatten ook andere enzymen, waaronder polyfenoloxidase. Dit enzym is verantwoordelijk voor het bruin kleuren van groene avocado’s in aanwezigheid van zuurstof.
7. Kefir
Kefir is een gefermenteerde melkdrank die populair is in de whole food scene.
Het wordt gemaakt door kefir “korrels” toe te voegen aan melk. Deze “korrels” zijn eigenlijk culturen van gist, melkzuurbacteriën en azijnzuurbacteriën die lijken op een bloemkool.
Tijdens de fermentatie verteren bacteriën de natuurlijke suikers in melk en zetten die om in organische zuren en koolstofdioxide. Dit proces schept omstandigheden die de bacteriën helpen groeien, maar voegt ook voedingsstoffen, enzymen en andere heilzame verbindingen toe.
Kefir bevat veel spijsverteringsenzymen, waaronder lipase, proteasen en lactase.
Lactase helpt bij de vertering van lactose, een suiker in melk die vaak slecht verteerd wordt. Uit een studie bleek dat kefir de vertering van lactose verbeterde bij mensen met lactose-intolerantie.
8. Zuurkool
Zuurkool is een soort gefermenteerde kool die een uitgesproken zure smaak heeft.
Het fermentatieproces voegt ook spijsverteringsenzymen toe, waardoor het eten van zuurkool een geweldige manier is om je inname van spijsverteringsenzymen te verhogen.
Behalve dat zuurkool spijsverteringsenzymen bevat, wordt het ook beschouwd als probiotisch voedsel, want het bevat gezonde darmbacteriën die je spijsvertering en immuniteit stimuleren.
Veel studies hebben aangetoond dat het consumeren van probiotica spijsverteringssymptomen kan verlichten, zoals een opgeblazen gevoel, gas, constipatie, diarree en maagpijn, zowel bij gezonde volwassenen als bij mensen met IBS, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Zorg er alleen voor dat je rauwe of ongepasteuriseerde zuurkool eet in plaats van gekookte zuurkool. Hoge temperaturen kunnen de spijsverteringsenzymen ervan deactiveren.
9. Kimchi
Kimchi is een pittig Koreaans bijgerecht gemaakt van gefermenteerde groenten.
Net als bij zuurkool en kefir voegt het fermentatieproces gezonde bacteriën toe, die voedingsstoffen, enzymen en andere voordelen leveren.
Kimchi bevat bacteriën van de soort Bacillus, die proteasen, lipasen en amylasen produceren. Deze enzymen verteren respectievelijk eiwitten, vetten en koolhydraten.
10. Miso
Miso is een populaire smaakmaker in de Japanse keuken.
Het wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji, een soort schimmel.
Koji voegt een verscheidenheid aan spijsverteringsenzymen toe, waaronder lactasen, lipasen, proteasen en amylasen.
Dat is een van de redenen waarom miso het vermogen om voedsel te verteren en op te nemen kan verbeteren.
Studies hebben zelfs aangetoond dat de bacteriën in miso symptomen kunnen verminderen die verband houden met spijsverteringsproblemen, zoals prikkelbare darmziekte (PDS).
Bovendien helpt het fermenteren van sojabonen hun voedingskwaliteit te verbeteren door hun gehalte aan antinutriënten te verminderen. Antinutriënten zijn verbindingen die van nature in voedingsmiddelen voorkomen en die de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren door zich eraan te binden.
11. Kiwi’s
De kiwi is een eetbare bes die vaak wordt aanbevolen om de spijsvertering te bevorderen.
Het is een geweldige bron van spijsverteringsenzymen, met name een protease genaamd actinidain. Dit enzym helpt bij het verteren van eiwitten en wordt commercieel gebruikt om taai vlees malser te maken.
Daarnaast bevat kiwi vele andere enzymen die helpen bij het rijpen van de vrucht.
12. Gember
Gember maakt al duizenden jaren deel uit van de keuken en de traditionele geneeskunde.
Sommige van de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van gember kunnen worden toegeschreven aan zijn spijsverteringsenzymen.
Gember bevat de protease zingibain, die eiwitten verteert tot hun bouwstenen. Zingibain wordt commercieel gebruikt om gembermelkwrongel te maken, een populair Chinees dessert.
In tegenstelling tot andere proteasen wordt het niet vaak gebruikt om vlees malser te maken, omdat het een korte houdbaarheid heeft.
Conclusie
Spijsverteringsenzymen zijn eiwitten die grotere moleculen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten afbreken tot kleinere moleculen die gemakkelijker door de dunne darm kunnen worden opgenomen.
Zonder voldoende spijsverteringsenzymen kan het lichaam voedseldeeltjes niet goed verteren, wat kan leiden tot voedselintoleranties.
Spijsverteringsenzymen kunnen worden verkregen uit supplementen of op natuurlijke wijze via voedingsmiddelen.
Voedingsmiddelen die natuurlijke spijsverteringsenzymen bevatten zijn ananas, papaja’s, mango’s, honing, bananen, avocado’s, kefir, zuurkool, kimchi, miso, kiwi’s en gember.
Het toevoegen van een van deze voedingsmiddelen aan je dieet kan de spijsvertering en een betere darmgezondheid bevorderen.