Magnesium innemen voor het slapen?

Is het innemen van magnesium voor het slapen een goed idee?

Een derde van ons leven slapen we. Wanneer je niet goed in slaap kunt komen kan magnesium een oplossing zijn. In deze blog vertellen we je meer.

Iedereen slaapt wel eens een nacht minder goed. Bij sommige mensen kan dit probleem veel groter zijn. Zij hebben vaak geen goede nachtrust. Magnesium kan helpen om sneller in slaap te komen. Meer dan de helft van de mensen heeft namelijk behoefte aan extra magnesium.

Het onmisbare mineraal magnesium

Het lichaam bestaat uit ongeveer 25% magnesium. De ene helft bevindt zich in de cellen van weefsel en organen, de andere helft in het skelet. Magnesium is een essentieel mineraal omdat het een actieve rol speelt in meer dan 300 processen van het lichaam. Het mineraal is belangrijk bij de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen, het zorgt voor het behouden van sterke botten, het normaal functioneren van zenuwen en spieren en is het goed ter ondersteuning van de hersenfunctie.

Onvoldoende magnesium in het systeem

Wanneer je onrustig slaapt is het goed om je te verdiepen in het aanvullen van je magnesiumbehoefte. Veel mensen kunnen door onrustig slapen een weerslag op hun gemoedstoestand ervaren. Ook worden zintuigen overprikkeld door de werkdruk, blauw licht van beeldschermen of een druk gezinsleven. Je brein moet deze stroom aan informatie constant verwerken.

Als je met veel tegelijk bezig bent gebruikt je lichaam veel magnesium

Je bent eerder gevoelig voor futloosheid en vermoeidheid wanneer het magnesiumgehalte in je cellen lager is. De vicieuze cirkel is dan rond. Zowel je geest als je lichaam hebben namelijk in de nacht genoeg rust nodig om van de dagelijkse inspanningen te herstellen. Maar als magnesium als belangrijke schakel mist kun je niet in slaap komen.

Magnesium voor mensen die veel wakker liggen

Een biologische klok waarvan de cyclus een dag duurt wordt ook wel een circadiaans ritme of 24-uursritme genoemd. We zijn dan in de nacht passief en overdag actief.

Magnesium en melatonine onafscheidelijk

In de avond maakt het lichaam zich klaar om in slaap te vallen. Voor dit natuurlijke ritme speelt het hormoon melatonine een belangrijke rol. Melatonine wordt aangemaakt onder invloed van licht in de pijnappelklier en zal helpen sneller in slaap te komen. De pijnappelklier is een kleine klier in de vorm van een erwt die zich bevindt in het midden van de hersenen. Deze klier vangt via de ogen lichtsignalen op. Wanneer het schemerig wordt gaat het produceren van melatonine omhoog.

De melatonineproductie kan snel verstoord raken als het magnesiumgehalte ontoereikend is.

Het is belangrijk genoeg binnen te krijgen van het micronutriënt magnesium omdat het gunstig is voor een goede geestelijke balans.

Magnesiumrijke voeding

Van nature zit magnesium in onze voeding. Zo nemen planten het op uit de bodem waardoor het in onze groenten belandt. Denk bijvoorbeeld aan bananen, amandelen, groene bladgroenten, appels, volkorenbrood, amandelen, spirulina, pitten, rauwe cacao, chlorella, kip, zaden, groene kruiden, zuivel en orgaanvlees. Er wordt gemiddeld 4 procent magnesium opgenomen uit voeding. Het opnemen hiervan gebeurt voornamelijk in de dunne darm.

Wat voor soort magnesium voor de nacht

Wanneer je gezond en gevarieerd eet denk je dat je wel genoeg magnesium binnenkrijgt. Naast een gezonde voeding gaat het ook om de opname door je lichaam en de kwaliteit van magnesium in de voeding.

De vorm die magnesium in voeding heeft is anorganisch. Het lichaam neemt magnesium uit reguliere voeding slecht op omdat anorganische vormen een lage biologische beschikbaarheid hebben. Als je biologische nachtklok te wensen overlaat kan het verstandig zijn dagelijks magnesium als supplement in te nemen.

Voor het slapen magnesium tauraat

Magnesium tauraat bevat een combinatie tussen magnesium en l-taurine (aminozuur). Het is een biologische beschikbare vorm magnesium en het is organisch gebonden. Het maakt het voor magnesium wat makkelijker de bloed-hersenbarrière te passeren door de verbondenheid aan l-taurine.

Het hersenweefsel neemt deze combinatie beter op dan een andere vorm van magnesium. Het is daardoor goed voor het zenuwstelsel, de gemoedstoestand en de hersenfunctie.

Het innemen van magnesium magnesium bisglycinaat of magnesium tauraat voor het slapen

Magnesiumbisglycinaat is de verbinding van twee (bis) moleculen van aminozuur glycine en magnesium. In de relatie tot de nachtrust is het een waardevolle aanvulling bij een behoefte aan meer geestelijke balans. Het magnesium bisglycinaat kan de bloed-hersenbarrière goed passeren door de binding aan glycine. Daardoor is deze vorm van magnesium een goede keus voor meerdere toepassingen binnen de hersenfunctie.

Wanneer magnesium innemen?

Voor het slapen is de beste tijd (met het beste resultaat) om magnesium bisglycinaat en magnesium tauraat in te nemen. Rond dit tijdstip kan het lichaam dit mineraal het beste verwerken. Een goed avondritueel kan lichaam en geest ook helpen om te ontspannen. Denk aan het licht dimmen, kaarsen aansteken, het vermijden van het kijken naar je telefoon, televisie en laptop. Het liefst breng je elke nacht minimaal 8 uur door in je bed.

Beide vormen van magnesium zijn dus goed. Echter adviseren wij bisglycinaat in te nemen voordat je gaat slapen vanwege de verbinding tussen de twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine en magnesium.

Conclusie

Magnesium speelt een rol bij meer dan 300 processen in het lichaam. Dagelijks hebben we zo onze uitdagingen wat het magnesiumgehalte kan ‘leegslurpen’. Dan kan het gevolg een ontoereikend magnesiumgehalte zijn. Met het nemen van magnesiumbisglysinaat en magnesiumtauraat in de avonden zou je dit kunnen verhelpen. Probeer daarnaast je lichaam op magnesiumrijke voeding te trakteren en een avondritueel toe te voegen. Zo moet je weer lekker kunnen slapen!

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Magnesium

Vitakruid Magnesium 200 complex

#1
Vitakruid Magnesium 200 complex

90 tabletten
  • Goed opneembare magnesiumvormen voor de brede toepassing
  • Magnesium bisglycinaat en tauraat; voor de hersenfunctie*
  • Magnesium malaat en citraat; voor de spierfunctie*
25.90
Bekijk product
Vitakruid Magnesium 150 Bisglycinaat

#2
Vitakruid Magnesium 150 Bisglycinaat

60 tabletten
  • Magnesium 150 Bisglycinaat Voor een goede geestelijke balans*
  • Met extra l-taurine voor betere opname magnesium
  • Magnesiumvorm met hoge opneembaarheid
16.95
Bekijk product
Vitakruid Magnesium Tauraat met P5P

#3
Vitakruid Magnesium Tauraat met P5P

90 capsules
  • Beste magnesium voor de hersenfunctie*
  • Met de natuurlijk vorm vitamine B6 (p-5-p) voor betere opname
  • Goed voor gemoedstoestand, geheugen en concentratievermogen*
22.02
Bekijk product
Bekijk meer Magnesium
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk