Vastzittend slijm oplossen? Oma weet raad!

Last van vastzittend slijm? Ontdek de tips van oma weet raad en wanneer het tijd wordt voor een oplossing van de dokter.

oma weet raadt vastzittend slijm

Verschillende huismiddeltjes kunnen helpen om vastzittend slijm onder controle te houden, zoals veel drinken of een neusspray zoutoplossing gebruiken. Als oma’s tips en huismiddeltjes niet helpen, zijn er ook medicijnen op recept verkrijgbaar.

Wat veroorzaakt slijm in de keel?

Slijm is dat dikke, kleverige spul dat achter in je keel hangt als je ziek bent. Tenminste, dat is wanneer de meeste mensen het merken. Maar wist je dat je dit slijm altijd hebt?

Slijmvliezen maken slijm om je ademhalingssysteem te beschermen en te ondersteunen. Deze membranen omsluiten je:

  • Mond
  • Neus
  • Keel
  • Sinussen
  • Longen

Vastzittend slijm is kleverig en kan stof, allergenen en virussen vasthouden. Als je gezond bent, is het slijm dun en valt het minder op. Als je ziek bent of aan te veel deeltjes wordt blootgesteld, kan het slijm dik worden en meer opvallen omdat het deze vreemde stoffen vasthoudt.

Slijm is een gezond onderdeel van je ademhalingssysteem, maar als je je er ongemakkelijk bij voelt, zijn er manieren om het dunner te maken of te verminderen.

Lees verder om meer te leren over een aantal natuurlijke remedies, vrij verkrijgbare middelen of wanneer je misschien naar de dokter moet.

YouTube video

Wat helpt tegen vastzittend slijm?

Volgens het Longfonds is het belangrijk voor frisse lucht en een stofvrij huis te zorgen, maar ook het vermijden van rokerige ruimtes, stoppen met roken en het vermijden van keelschrapen helpt tegen klachten van vastzittend slijm.

Iets warms drinken, en een neusspoeling met zout water kan ook helpen het vastzittende slijm los te maken. Bij een pijnlijke of schrale keel kan verder iets kouds of warms drinken, honing, of zuigen op een dropje ennigeverlichting bieden.

Tips van oma

1. Lucht bevochtigen

De lucht om je heen bevochtigen kan helpen om slijm dun te houden. Je hebt misschien gehoord dat stoom slijm en verstopping kan opruimen, maar er is niet veel wetenschappelijke ondersteuning voor dit idee.

In plaats van stoom kun je een koele nevel luchtbevochtiger gebruiken. Je kunt deze luchtbevochtiger de hele dag veilig laten werken. Je moet er alleen voor zorgen dat je het water elke dag ververst en je luchtbevochtiger schoonmaakt volgens de instructies op de verpakking.

2. Zorg voor een schone lucht

We blijven even bij dit onderwerp, want volgens het Longfonds is een schone lucht ook key. Zorg ervoor dat je woning goed geventileerd blijft door regelmatig ramen en deuren open te zetten, vooral tijdens de nacht in uw slaapkamer voor frisse lucht.

Aangezien stof de neiging heeft om hoesten te verergeren, is het belangrijk om regelmatig schoon te maken en het huis vrij van stof te houden. Het is ook raadzaam om ruimtes met slechte ventilatie of waar gerookt wordt te vermijden, omdat deze de luchtkwaliteit binnen aanzienlijk kunnen verminderen.

“Vastzittend slijm kan stof, allergenen en virussen vasthouden.”

3. Blijf gehydrateerd en warm

Voldoende drinken, vooral warme, kan helpen bij het stromen van slijm. Water en andere vloeistoffen kunnen je verstopping losmaken door je slijm te helpen bewegen.

Probeer aan vloeistoffen te nippen, zoals sap, heldere bouillon en soep. Andere goede vloeistoffen zijn cafeïnevrije thee, warm vruchtensap en citroenwater.

Je drinken moet niet het enige zijn dat warm is. Dat zou ook voor je lichaam moeten gelden! Warm blijven is een gemakkelijk huismiddeltje om je luchtwegen te kalmeren. Dat komt omdat je omstandigheden die overtollig slijm veroorzaken (zoals verkoudheid) beter kunt bestrijden als je een warmere lichaamstemperatuur hebt.

Methoden om warm te blijven zijn bijvoorbeeld:

  • Warme douches
  • Warmere kleding dragen om koude temperaturen te weren
  • In bed kruipen met een extra deken

4. Stop met je keel schrapen

Vermijd het schrapen van je keel zoveel mogelijk, aangezien dit meer belastend is voor je stembanden dan hoesten zelf.

Wanneer je je keel schraapt, botsen de stembanden krachtig tegen elkaar, wat irritatie aan de slijmvliezen kan veroorzaken. Dit resulteert uiteindelijk weer in een ruwe keel, wat op zijn beurt een hoestreflex kan uitlokken en zo hoestklachten kan blijven aanwakkeren.

Lees ook: Schimmelnagel oma tip

5. Ingrediënten voor de luchtwegen

Probeer voedingsmiddelen en dranken te consumeren die citroen, gember en knoflook bevatten. Pittig voedsel zoals cayennepeper of chilipeper, kan mogelijk ook enige ondersteuning bieden om tijdelijk de sinussen vrij te maken en slijm in beweging te krijgen.

Je vraagt je misschien ook af hoe het zit met dé oma weet raad klassieker die velen pakken als ze ziek zijn: kippensoep. Helpt het ook om slijm kwijt te raken? Kippensoep zou mogelijk enige ondersteuning kunnen bieden bij het kwijtraken van overtollig slijm.

vrouw met vastzittend slijm

6. Gorgel zout water of gebruik zoutoplossing

Gorgelen met warm zout water kan helpen om slijm achter in je keel op te ruimen. Het kan zelfs helpen om een zere keel te verzachten.

Volg deze eenvoudige stappen als je zout water gorgelt:

  • Meng een kopje water met 1/2 tot 3/4 theelepel zout. Warm water werkt het beste, omdat het zout dan sneller oplost. Het is ook een goed idee om gefilterd of gebotteld water te gebruiken dat geen irriterend chloor bevat.
  • Nip een beetje van het mengsel en kantel je hoofd een beetje naar achteren.
  • Laat het mengsel in je keel spoelen zonder het op te drinken.
  • Blaas zachtjes lucht uit je longen om 30 tot 60 seconden te gorgelen en spuug het water dan uit.
  • Herhaal indien nodig.

Als je niet met zout water wilt gorgelen, is er een eenvoudiger, effectiever alternatief om slijm te verdunnen: de zoutoplossing. Zoutoplossing is een zoutwateroplossing die je kunt gebruiken als neusspray of in een neti pot. Het is vrij verkrijgbaar en is een natuurlijke manier om de sinussen leeg te maken.

Onderzoek uit 2018 ondersteunt het idee dat slijm verdunt na consequent gebruik van een zoutoplossing voor langer dan een week.

Lees ook: Wat eten bij diarree oma weet raadt

7. Naar de huisarts voor medicijnen op recept

Als je bepaalde aandoeningen of infecties hebt, kan je arts je medicijnen voorschrijven om de oorzaak van je symptomen aan te pakken. Er zijn specifieke medicijnen die je slijm dunner kunnen maken als je een chronische longaandoening hebt, zoals taaislijmziekte.

Hypertonische zoutoplossing is een behandeling die wordt geïnhaleerd via een vernevelaar en werkt door de hoeveelheid zout in je luchtwegen te verhogen. Het is in verschillende sterktes verkrijgbaar.

Een behandeling met hypertone zoutoplossing geeft slechts tijdelijke verlichting en kan bijwerkingen hebben, zoals:

  • Hoest
  • Keelpijn
  • Benauwdheid op de borst

Dornase-Alfa (Pulmozyme) is een slijmverdunnend medicijn dat vaak wordt gebruikt door mensen met taaislijmziekte en je inhaleert het via een vernevelaar. Pulmozyme wordt voor alle geregistreerde indicaties vanuit het basispakket vergoed.

vrouw moet hoesten

Lees ook: Grootmoeders tips bij ontstoken tandvlees

Wanneer naar de dokter bij vastzittend slijn?

Overtollig of vastzittend slijm van tijd tot tijd is meestal niet direct reden tot bezorgdheid. Je merkt het misschien ‘s ochtends omdat het zich ‘s nachts heeft opgehoopt en is opgedroogd.

Je kunt slijm ook meer opmerken als je ziek bent, seizoensgebonden allergieën hebt of als je uitgedroogd bent.

Als je meer dan drie weken aanhoudend hoest, regelmatig hevige hoestbuien ervaart (vooral als roker), meer dan drie dagen koorts hebt tijdens het hoesten, pijn in je borstkas voelt, of als je door ziekte of medicatie een verminderde weerstand hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Er zijn verschillende gezondheidsaandoeningen die vastzittend slijm kunnen veroorzaken, waaronder:

  • Zure reflux
  • Allergieën
  • Astma
  • Chronische bronchitis
  • Andere longaandoeningen
  • Taaislijmziekte (hoewel deze aandoening meestal op jonge leeftijd wordt vastgesteld)

Neem dus contact op met je arts als je al meer dan 3 weken last hebt van hoesten of slijm. Laat het je arts weten als je andere symptomen hebt, zoals:

  • Het ophoesten van bloed
  • Pijn op de borst
  • Kortademigheid
  • Piepende ademhaling

Vooruitzichten

Het is belangrijk om te onthouden dat het lichaam altijd slijm produceert. Als je overtollig slijm opmerkt, is dat meestal een teken dat je lichaam vecht tegen een verkoudheid, allergie of iets ernstigers.

Er zijn veel medicijnen en remedies die zijn afgestemd op verschillende ernstniveaus en voorkeuren. Hoewel de effectiviteit van veel huismiddeltjes niet uitgebreid is onderzocht, zijn ze meestal niet schadelijk voor de meeste mensen.

Ernstige gevallen van overtollig slijm kunnen meestal worden behandeld met voorgeschreven medicijnen.

Hoewel het vastzittende slijm vaak thuis kan worden behandeld, moet je zeker contact opnemen met je arts als:

  • Je zorgen maakt over hoeveel slijm je hebt
  • De hoeveelheid slijm drastisch is toegenomen
  • Je andere symptomen hebt die je zorgen baren

Verder lezen: Jeukende hoofdhuid oma tips

Slijm

Over dit vastzittende slijm artikel

Dit artikel met de titel Vastzittend slijm Oma weet raad is voor het eerst gepubliceerd op woensdag 3 april 2024. Een grootouder zou misschien zweren bij de klassieke mix van tuinkruiden zoals tijm en citroenschil om benauwdheid te verzachten, maar de werkzaamheid is niet bewezen. In de strijd tegen kriebelhoest en droge hoest, kan een eetlepel hoestdrank verrijkt met cassia angustifolia helaas geen wonderen doen. Laurierdrop, alom geprezen voor zijn verzachtende effect, kan helaas ook niet helpen bij ademhalingsproblemen of het verwijderen van ziektekiemen. Vicks, vaak gebruikt bij verkoudheid, kan ook geen kriebels verminderen, en hetzelfde geldt voor hoestsiroop weet oma. Vermijd zuivelproducten want deze kunnen slijmproductie verhogen. Uien worden vaak door oma weet raad genoemd als nuttige voeding bij hoest en verkoudheid.

Bron

Je las een bericht in de categorie:

  • Vastzittend slijm oplossen oma weet raadt
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.